mangolu hafif bitkili tankım


Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 17:20
[QUOTE=umutgunay]Grolüx ve Sylvina çift floresan kullanan arkadaşlarım bitkilerde sorun yaşıyordu, hepsinin floresanlarını çıkarıp yerine standart ucuz floresan takıyorum, bitkilerde %100 bir iyileşme oluyor. Kendim de standart floresan kullanıyorum, her türlü bitki de kolaylıkla yetişiyor. Sen o şekilde ayarla, gözün arkada kalmasın. Sıkıntı yaşamayacağını ben sana garanti ederim. [/QUOTE]

Umut Bey, 
Öncelikle Grolux, Slyvvania markasının ürettiği modellerden biridir. Yani grolux denilen şey zaten Sylvaniadır. 

Bunun yanında Sylvania markasının grolux, aquastar ve daylightstar modellerini yıllardır kullanırım. Hiçbir sorun yaşamadım. Siz ve/veya arkadaşlarınız ne gibi sorun yaşadılar açıkçası merak ettim. 

Bu floresanların UV filtreleri vardır ve bitki için en uygun spektrumlarda ışık verirler. Bu sebeple de bitkili akvaryumlarda kullanılırlar. 

Her elektrikçide satılan floresanlar akvaryumlarda kullanılsa da uzun vadede Uv filtresi olmaması ve olmaması gereken spektrumlarda da ışık vermeleri sebebiyle yosun sorunu kaçınılmazdır.

Saygılar...

Not: Akvaryumcuların satmış olduğu ve Sylvania markası olmayan çakma groluxlerde yosun sorunu yaşanması normaldir. Her pembe renkli floresana grolux deniyor nedense bu memlekette.
Ümit Birkol2013-01-04 17:20:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 17:34
Yosun konusunda katılıyorum tabi ki ama bitkili akvaryumda doğru türler seçerek ve ışıklandırma süresini doğru ayarlayarak bunun önün geçebiliyoruz. Ben yıllardır standart parlak beyaz floresanlar kullanıyorum. İlk başlarda çok yosun problemi yaşasam da şu anda düzenimi sağladım, bir tek yeşil nokta bile olmuyor. Arkadaşlarım "akvaryum floresanlarından" pembe-mavi-beyaz gibi renkler denediler. Bunların orijinal olduğunu var sayıyorum ama kesin bir bilgim yok tabi. Bitkilerin uzaması gelişmesi yavaştı, özellikle pembe "gün ışığı" floresan kullananlarda bitkiler zamanla çürümeye bile başlıyordu. Ben de akvaryum hacmine göre 1/2 standart floresanla değiştiriyorum, olumlu sonucu fark etmemek mümkün değil. Yaşasam mı yaşamasam mı diyen sazlar bile taze soğan gibi oluyor bir anda. Hatta favori karmam da şöyledir:
Philips çift floresan (18/20 watt)
1 - Kar beyazı - buz beyazı modeli
2 - Parlak sarı (ara renk - çok açık sarı)

Bu şekilde güneş ışığını andıran çok doğal bir görüntü oluşuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir