Mantar Hastalığı


SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2006 10:37
Mantar Hastalığı
Mantar da beyaz benek gibi,hemen her akvarisitin,özellikle de tecrübesizlerin yaşadığı bir problemdir.
 Hastalık çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir...Bunlardan aklıma gelenler arasında kötü su kalitesi,uyumsuz balık türlerin bir arada tutlması.
 Eğer balığınızın vücudunda beyaz noktalar(ancak benek hastalığındaki gibi değil,daha ziyade ipliğimsi,pamuğumsu bir şekilde olur)mevcutsa,balık bir yerlere saklanma ihtiyacı duyuyorsa,yeme karşı eskisi gibi ilgisi yoksa ve yüzgeçlerinde,kuyruğunda erimeler ve uçlarında siyahlıklar varsa;mantar hastalığıyla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.
 Bu hastalığın tedavisi,beyaz beneğe göre biraz daha zordur.
  Eğer balığınızda,üstte gördüğünüz belirtiler mevcutsa ilk olarak sudaki değerleri ölçmenizi öneririm.Mesela nitrat,nitrit gibi değerler,suyun kalitesinde bozulma olup olmadığını anlama konusunda bize yardımcı olacaktır.Ve eğer belirtiler bir tek balığınızda varsa,ve henüz çok ilerlememişse kısmi su değişimi ve aqutan takviyesi ile durum düzeltilebilir.
 Ancak ilerlemiş safhalarda bu işlem yetersiz kalacaktır ve o zaman kimyasal kullanmak zorunda kalınabilecektir.
 Hastalığın yayılmaması için en iyi tedbir,sorunlu balığı karantina akvaryumuna almaktır.Bu karantina tankında,piyasada bulunan ilaçları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
 Ayrıca hasta balığa kısa süreli tuzlu su banyoları da yaptırabilirsiniz.Ayrı bir kapta,her litre su için bir buçuk çay kaşığı tuz,az miktarda metilen mavisi iyice karıştırılır.Balık,tuzlar da iyice erdikten sonra bu kabın içine alınır,yaklaşık 30-40 saniye bekletilir(Eğer balıkta bir gariplik hissedilirse banyo durdurulmalıdır).Bu işlem,balık iyileşene kadar her gün tekrarlanabilir.
 Ayrıca,piyasadaki ilaçlardan da bu işlemlerden yaralanabilirsiniz.
Mesela ben,Mikrofish adlı ilacı,mantar hastalığına yakalanan balıklarımın tedavisinde çok kullandım ve memnun kaldım.Bir kaba akvaryumdaki sudan az miktar alınıyor ve ilacın prospektüsündeki madderelere uyuluyor.
 Eğer hasta balık karantinadaysa ve artık iyileşme belirtileri gösteriyorsa,yine de hemen ana akvaryuma salmayın.Hastalıktan dolayı zayıf düşen bünyesini düzenli su değişimleri ve vitamin takviyesi ile toparlayın.
 Sağlıklı balıklar.

Kaynak : Tıklayın
SuLeYMaN2006-7-21 10:47:9

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir