Mavi-Yeşil Algden Kurtulmak ve Aktif Karb


BIYIKLIÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 507
BIYIKLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2008 21:43
Arkadaşlar malesef bu dert sonunda beni de buldu. 11 kök ve 7 çeşit bitkim var. Bunlar Cryptocoryne willisi, bacoba caroliniana, hygroplila  polysperma ceylon (zeytin), hemigraphis colorata, rotala sp.green, vallisneria spiralis ve bambu. Öncelikle yaklaşık 2 haftadır bitkilerin üzerinde kabarcıklar, hatta saatlerce çok ince şekilde yapraklardan sürekli çıkan hava kabarcıkları oluşuyordu. Bunların oksijene doymuş suda bitkilerin iyi fotosentez yaptığının göstergesi olduğunu öğrendim. Lakin yaklaşık 3 gün önce şu mavi-yeşil alg patlama yaptı. Her tarafı sardığı gibi küçük yaprakların üstünü adeta ördü. Dayanamadım ve yazılanların aksine camları, temizleyebildiğim kadarıyla yaprakları ve dibi çekerek elimden geldiğince uzaklaştırdım. Sabaha elyafı bütünüyle değiştirdim. Ama bu akşam geldiğimde suyun son derece bulanık olduğunu ve yapraklar üzerindeki tortuyu ve sakalları görünce bu temizliğin sandığımın aslında bir tür azdırma görevi gördüğünü tecrübeyle anladım.

Bunlardan acilen kurtulmak istiyorum haliyle, ışığın süresini 6,5 saatten 5,5 'a indirdim. Tankın gündüzleri dolaylı, uzaktan aldığı gün ışığını da keserek (perdeleri kapatarak) engelledim. Gübreleme yapmayacağım sorunu giderene kadar.
Işıklandırma biri günışığı 20 watt normal ampul, diğeri halojen 25 watt, tankım 50 lt.lik, balık sayısı oldukça az 3  adet siyah neon, bir adet albino çöpcü ve bir adet beta. Zemin aquaclay, dipte ilk kurulumda (6 ay kadar olmuştur) koyduğum gübre, haftada bir verdiğim sera florena sıvı gübre.

Şu sorunu çözene kadar gübre vermeyeceğim, vatoz ve/veya sae almayı, ve en azından kısa bir süre aktif karbonla hızlarını kesmeyi düşünüyorum.

Aktif karbon bu alg üzerinde etkili olur mu? En azından bitkilerin besin almasını, sudaki metalleri (demiri) bünyesinde hapsedecektir. Sorunu çözersem devamında azoo algae treater gibi bir ilaç kullanmamı tavsiye eder misiniz? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=25944


http://img175.imageshack.us/img175/4952/30232201cl3.jpg


 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sbtutuÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 213
sbtutuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2008 10:13

Büyük bir ihtimalle fosfat-nitrat dengesi fosfat lehine bozulduğu için mavi-yeşil alg sorunu baş göstermiştir. Çözümlerden birinin %30-%50 su değişiminden sonra karartma uygulamak olduğu çeşitli kaynaklarda söyleniyor. Bu arada karartmayı eğer uygulayacaksanız  ışıkları da 3-4 gün tamamen kapatın. Aktif karbon bu  esnada yardımcı olabilir. Karartma sırasında su bolca havalandırılabilir. Bu süreç sonunda yine aynı oranda bir su değişimi yapılması öneriliyor. Bir diğer çözüm ise antibiyotik tedavisi.

En önemlisi doğru fosfat nitrat dengesine ulaşmak. Ayrıca ışıklandırmanızı da florasan lamba şeklinde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Uğursay GEZGEZÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Uğursay GEZGEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2008 15:12
    Merhaba
 Bu sorunu giderene kadar sık sık su değişimi yapmanızda fayda var.Başka türlü bu yosunlardan kurtulamazsınız.Ayrıca akvaryumunuzda yosun yiyici hangi balıklar var.Aktif karbon nun ve zeolit in faydası olur.Kolay gelsin.
ugursay gezgez2008-04-26 15:13:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BIYIKLIÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 507
BIYIKLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2008 23:32
Henüz yosun yiyici balığım yok! Sae ve/veya cüce vatoz almayı düşünüyorum. Aktif karbon kullanmaya da karar verdim. Bugün ikinci gün ve %30 su değişiminden sonra karartma uygulamasına devam ediyorum. Işıklandırmaya geçtiğimde tekrar bir %30 su değişimi uygulayacağım.

Bilgiler için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir