Mayalı sistem ve co2 reaktörü hakkında


omergok20Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 823
omergok20Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2008 22:00

Çok yakında kurmayı düşündüğüm bitkili tanklar için araştırmalara başladım.Konuyu ve ilgili konuları okuduktan sonra aklıma takılan bir kaç hususu sormak istiyorum.

1- 50 lt  lik tank için mayalı sistemin çözümünde hava taşı yeterli olurmu yoksa bahse konu reaktörün( kafa motoru ve kremşanti pompası ile yapılan) kullanılması dahamı isabetli olur?
2- Mayalı sistemi kullanan arkadaşlar bu sistemi kesintisiz olarakmı kullanıyor? Kesintili olarak kullanıyorsa şişenin patlama tehlikesine karşı ne gibi tedbirler almaktadır?
3- Bitki tanklarına Co2 verdiğimiz zaman bitkilerin ihtiyacı olan bütün besin gereksinimleri karşılanıyor mu? Gübrelemeye ihtiyaç kalıyormu?
Saygılar...
 
 
Not:Aynı sorularımı devam eden bir konudan sormuştum ama sanırım pek dikkat çekmedi ve cevap alamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senseycanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 395
senseycanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2008 00:36
Merhaba bende 50 litreye yakın bir akvaryum var ve içinde 100 kökten fazla bitki var. Bu akvaryum için 500gr şeker ile 2tatlı kaşığı kuru maya kullanıyorum. Şekeri önce suda eritiyorum şekeri eritirken mayayı önceden suya koyuyorum ki biraz olsun reaksiyona başlasın diye. maya hafif köpürmeye başladığında suya karıştırıyptum. 1-2 saat sonra faaliyete geçiyor. Ben i filtrenin su çıkış kısmına bağladım ve bunun önüne pasta kreması pompasından yapmış olduğum aparatın içine co2 küçük kabrcıklar halinde doluyor ve su girdap halinde dönerken co2 çözülüyor. Ben bu işlemi yeni yaptım fakat pompanın içinden co2 kabarcığının çıktığını görmüyorum. Büyük bir ihtimalle tamamen çözülüyor. Çözülme olmamış olsa pompanın içi co2 ile dolar ve içinde su yerine co2 sıkışması olur. Co2 herşey için yeterli değildir. Co2 bitkilerin sadece faydalandıkları bir etkendir. Sadece co2 ile bitki büyütülmez. Büyütülür ama gelişmeler çok geç olur. Co2 nin yanında bitki gübreside kullanmanız şart.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omergok20Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 823
omergok20Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2008 09:56
Serkan bey teşekkür ederim.Tanka CO2 verme işlemini kesintisiz olarak mı yapıyorsunuz? Yoksa ışıkları kapatınca sistemi devre dışımı bırakıyorsunuz?
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILLtoLIVEÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2008
İl: Bursa
Mesaj: 169
KILLtoLIVEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2008 14:44
Merhaba,

1- Önemli olan akvaryumun hacmi değil akvaryumun içindeki bitkilerdir.Eğer zor gelişen ve çok bitki yetiştirecekseniz tabikide vortex reaktör kullanın ancak birkaç kök anubias bilmem arka bölüme saz felan ekecekseniz hava taşı yeterli olur.( hatta co2 bile gerekmeyebilir )

2- Kesintisiz olarak kullanılması gerekir, hiçbir şekilde depolamayın, zaten mayalı sistemle ne kadar co2 üretiyoruzki bunu depolıycaz, 24 saat verilmesi gerekir.Ancak isterseniz geceleri hava motoru ile balıklara o2 takviyesi yapabilirsiniz.

3- Bu aydınlatma ve co2 ile doğru orantılıdır. Örneğin 150 lt. bir tank düşünün buna 300w aydınlatma yapılıyor diyelim 1 lt.ye 2 watt düşüyor, işte bu aydınlatmaya göre co2 ayarlanması gerekiyor yani saniyede 3 kabarcık gibi, ve bitkiler çok hızlı gelişeceğinden akvaryumda besin kalmaz bizde bu besinleri akvaryuma takviye yaparız.

Birde 150 lt. bir akvaryum düşünelim bunda çok fazla ihtiyacı olmayan yani kolay düzeydeki bitkiler var ve 50 watt ışıklandırma yapılıyor, işte bu akvaryuma saniyede 1 kabarcık co2 yeterli, vede gübreleme olayı size kalmış isterseniz takviye yapabilirsiniz.

Yani anlıyacağınız bu dengeyi çok iyi oturtmanız gerekir,eğer dengeyi oturtamazsanız birçok yosun sorunu, bitkilerde gelişememe meydana gelir.

Saygılar. KILLtoLIVE2008-08-05 14:46:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir