Melek Balıkları(MAKALE)


ŞAFAK_HANÇERÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 460
ŞAFAK_HANÇERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 17:16

                            MELEK BALIĞI

Not: Bu makaleyi kendi gözlem ve tecrubelerime dayanarak tamamen kendim yazdım.
 
GENEL BAKIŞ;

Melek balıkları, anavatan olarak Güney Amerika’da Amazon nehrinde yaşamaktadır. Davranış olarak sakin bir balıktır.

Sakinlikten kasıt yüzüşleri sakin, telaşsız, huzur verici bir kişilikleri vardır. Fakat kendi aralarında yetişkin melek balıkları bölgelenme duygusu güçlü olduğu için sürekli diğer melek balıklarıyla kovalaşma halinde bulunur. Melek balıkları aslında davranış bakımından orta derecede agresif bir balıktır, özellikle kendi cinsine bölge durumundan dolayı daha çok agresif hareketler sergiler.

 

Melek balıkları alışınca ele gelen balıklardır. Fakat ne kadar ele gelseler de davranış biçimlerinde ürkeklikte vardır. Örneğin ani hareketler yaptığınızda, cama tıkladığınızda, ve akvaryuma yaklaştığınızda anlık bir ürkeklik tepkisi gösterirler.
Sakinliklerinden ve asil, kendilerinin güzelliklerini göstererek yüzüşünden dolayı birçok akvarist’ in ilgiyle bakıp, beslediği balıklardır.

 

AKVARYUM ORTAMI VE HACMİ;

 

Melek balıkları özellikle yetişkinler çok hareketli bir balık olmadığı için çok büyük hacimlere gerek duyulmamaktadır. Bir çift melek balığı için 80-85 litre ideal bir hacimdir. Fakat çoklu olarak bakmak isteyenler örnek 10 tane melek balığı için 280 litre tam ideal bir hacimdir.

 Akvaryumun dekoru ve gerekli olanlar ise;

 Akvaryumları mango kökü, red moor kütüğü , bitki veya hepsi ile dekor edilebilir.

Melek balıklarının tankında özellikle canlı bitki bence kesinlikle eksik edilmemelidir. Bitkinin yanında mango kökükü gibi suyu yumuşatan köklerin de kullanımı uygun olucaktır. Bitki olarak özellikle cryptocornie, saz ve anubias’ı tercih ederim,bence  melek Tankına en çok yakışan bitkiler bunlardır.
Dekorların yanında melek tanklarının temizliği ve filtre sistemi de çok önemlidir. 85 litre üstü melek akvaryumların da kesinlikle güçlü bir dış filtre kullanılmalıdır.
Bu balıklar suyu kirleten balıklar değildir fakat taze suyu ve asidik olmayan suyu severler bu yüzden suları sürekli temiz ve taze tutulmalıdır.
Akvaryumlarına kum olarak ise benim tercihim aquaclay kum, hem bitkiler için kullanılır, hem de suyu biraz da olsa yumuşatır.

 Akvaryumun su ısısı ise 28-30 derece olmalıdır.

 

BESLENME;

 

Melek balıklarının beslenmesi de çok önemlidir. Çünkü besinsiz kaldıklarında yada aldıkları yemden yeteri kadar vitamin alamadıklarında dirençleri de düşer.Yem olarak benim tercihim pul yem kullanılmasıdır.

Pul yemin yanında kaz ciğeri, discus yemi gibi ufuk parçacık halinde olan yemlerde kullanılabilir.

 Melek balıkları etçil beslenen balıklardır. Bu yüzden verdiğiniz yemlerin etçil veya etçil ağırlıklı olmasına dikkat edin. Tamamen otçul yem kullanmayınız.

 

HASTALIK;

 

Melek balıkları hastalık bakımından çok sağlam balıklar değildir. İyi yemlenmediği ve besinlerden yeterli vitamin alamadığı sürüce dirençleri de düşecektir.

 Melek balıklarının en çok yakalanacağı hastalıklar ise;

 

1-Kuyruk erimesi;

Sebebi: Bakteriler veya su ısısının düşük olması.

Tedavi yöntemi: İlk olarak su ısısı düşükse 28-30 dereceye çıkartılır. Daha sonra kaya tuzu ve metilen mavisi tedavisi uygulanır.Eczanede bemix ampül alınır ve her 100 litre ye bir ampül kırılır.

 

2-Dış parazit;

Nedeni: bakteri

Belirtileri: Balığın derisinde yaralar gözleri de şişme, ve kuma sürtünme.

Tedavi yöntemi: İlk olarak metilen mavisi kullanılır, daha sonra ise dış parazit ilaçları kullanılır.

 

3-İç parazit

Nedeni: Genelde aldığı gıdalardan dolayı balığın içinde bakteri oluşumu.

 

Belirtileri: Hareketsizlik,suyun dibinde veya suyun üstünde hareketsiz durma.Renk solgunluğu ve iştahsızlık ve karında şişlik.

 

Tedavi: Mikofish gibi iç parazit ilaçları kullanılır.

 

ÜREME;

 

Melek balıklarında üreme ise eş tutan çift ayrı bir tanka ayrılır. Daha sonra çiftin tanklarına önlem amaçlı yumurtadan önce metilen mavisi damlatılır. Akvaryumun tabanına düz cam koyulur veya üçgen yumurtlama kabı koyulur, yumurtayı bu cisimlerin üstüne dökerler fakat cama veya filtreye de dökebilirler. Yumurtalar açılana kadar ve açıldıktan sonra çift bakar.

                                                    

                                                 ŞAFAK HANÇER
 

 

ŞAFAK_HANÇER2011-08-23 17:21:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2011 15:43
Şafak kardeşim güzel bir derleme olmuş tebrikler. Ama yazı fontundan dolayı (benim gözlerde sorun olduğundan bana mı öyle geldi bilemiyorum) okunması zor (mesela akvaryum dekoru ile ilgili bölümün). Öte yandan, melek balıklarıyla birlikte beslenebilecek balıkları (tank mates) da ekleyebilirsen, bu türü beslemek isteyenler için süper olacak. Bizim insanımız karmaya meraklıdır, bilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayit kaanÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 20
sayit kaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 01:46
elinize salık ama melek yavruları (1-2 cm boyunda) karides yermi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir