Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar


mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 15:38
[QUOTE=tamer0618]Mutlu abi 2 adet melegim sürekli kendilerine bölge yapmak için kavga ediyorlar. diğer  tüm balıklarda onların kendilerine ayırmış oldugu 2 bölgeye yanaşamıyor. bu durum erkek olduklarını mı  göstermekte yoksa eş seçimi için mi bu kovalamacalar ve bölge arayışları var ? şimdiden teşekkür ederim cevabın için.[/QUOTE]


İkisi kendi aralarında mı kavga ediyorlar? Tam anlamadım. Diğerleriyle kavga ediyorlarsa evet çift olmuşlar diyebiliriz. Kendi aralarında kavga ediyorlarsa iki erkek olabilir veya çift olma yolunda denemeler yapan erkek-dişi olabilir.


[QUOTE=balnak]Mutlu bey
2 dır meleklerım yumurta döküyor ama her seferinde mantarlastı. su değerlerinden olduğunu düşünüyorum. Acaba catappa yapragının bır faydası olurmu su değerlerini ıyılestırmesı acısından[/QUOTE]

Selam yumurtaların ölmesinin pek çok nedeni olabilir. Sudan kaynaklı da olabilir tabii ki. Daha fazla gözlem ve deneme gerekiyor.

Catappayı bilmiyorum yorum yapamayacağım.

 


[QUOTE=PSYHOPAT]Arkadaşlar şu an kurulu olan akvaryumdan lepisteslerimi çıkarıp onların yerine melek almak istiyorum akvaryumda sobo wp320f iç filtre var 100 w ısıtıcı ve led aydınlatma var ek olarak içinde kum denizden getirdiğim deniz kabukları ve 1 adet apay bitki var.Melek üretmek için bunlar yeterlimi yoksa başka birşeyler daha mı almalıyım.birde melek üretmek için kaç cm boylarında olmaları lazım birde erkek dişi cinsiyet ayrımı için gerekli bilgileri yazarsanız sevinirim.
iyi hobiler...
[/QUOTE]

Emre Kardeş bu başlıkta http://www.akvaryum.com/Forum/dikkat_dikkat_melek_dunyasina_girdinizvequot;_e_c_n--rcall--gozturkvequot;_k470479.asp veya forumdaki diğer başlıklarda sorularının cevaplarını bulabilirsin. 

Kısaca cevaplarsam, melek üretmek için en ideal düzenek cama cam akvaryum ve pipo filtredir. Sadece bir çift olmalıdır. Bunlar ideal durumlar. İdealden sapmalarla da başarıya ulaşabilirsin ama sapma arttıkça işin zorlaşır.

Erkek-dişi ayrımı tarifle yapılacak bir konu değil tecrübeli bir göz kolaylıkla ayırabilir. Yaş olarak üreyecek balıklar yaklaşık 1 yaşında olmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oasisPOYÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Adana
Mesaj: 58
oasisPOYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2013 16:25
MUTLU BEY merhaba meleklerim hakkında birkaç sorum olacak.
Eş olan melek çiftim bu aralar birbirlerinden bi haber oldular bu çift yaklaşık 10 gün önce yumurta dizmişlerdi ve afiyetle 2 gün içerisinde yemişlerdi.şuan dişi zebrama diğer inci gövde meleğim eşlik ediyor.eş değiştirme söz konusu olur mu?
Diğer sorum yaklaşık 15-20 gün önce yumurta dizen diğer melek çiftlerimin büyüklüğü ve onları o boyda nasıl yumurta dizdikleri :) bu çiftin büyüklüğü gövde olarak25-50 kuruş  büyüklüğünde.bu yumurtalardan verim alma söz konusu olur mu?
Son olarak yem olarak tetra pro vegetable + tetra bits granül + tetramin pul yem+ kurutulmuş kan kurdu bu dört yemi sırayla hergün 1 tanesini veriyorum.bu yemlemede sakınca olur mu? akvaryumuda ayrıca 5 tane moli var.
Cenk Bildir2013-04-22 12:00:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feltaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 195
feltaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 13:53
Selam mutlu bey buradanda paylaştığım üzere melek balıklarım yumurta dökmüşlerdi ve ben yumurtaları ayırmıştım ilk yumurtalar açıldı bir sürü yavru çıktı yanlız serbest yüzüşe geçtikten sonra öldüler şu an yanlızca bir tanesi yüzüyor daha sonra erkek eş değiştirdi ve diğer eşle aynı huni üzerine yeniden yumurtladılar. Bu sefer hiç ellemedim 1 metrelik 10 tane melek balığı olan akvaryumumda şu anda yumurtalar açıldı yem olarak yavrulara bildiğimiz tetra discus yemi ufalayarak vermiştim yavrulara acaba yem mi dokundu ben artemiya alamıyorum. Bunun yerine yavrulara ne verebilirim benim için bir alternatif sunarsanız çok memnun olurum cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. Bu arada balıklar biri tricolor diğeri siyah melek acaba cins farkından dolayı mı yaşamıyor yavrular ?. Cenk Bildir2013-04-22 12:01:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 20:52
[QUOTE=oasisPOY]MUTLU BEY merhaba meleklerim hakkında birkaç sorum olacak.
eş olan melek çiftim bu aralar birbirlerinden bi haber oldular bu çift yaklaşık 10 gün önce yumurta dizmişlerdi ve afiyetle 2 gün içerisinde yemişlerdi.şuan dişi zebrama diğer inci gövde meleğim eşlik ediyor.eş değiştirme söz konusu olurmu??
diğer sorum yaklaşık 15-20 gün önce yumurta dizen diğer melek çiftlerimin büyüklüğü ve onları o boyda nasıl yumurta dizdikleri :) bu çiftin büyüklüğü gövde olarak25-50 kuruş  büyüklüğünde.bu yumurtalardan verim alma söz konusu olurmu??
son olarak yem olarak tetra pro vegetable + tetra bits granül + tetramin pul yem+ kurutulmuş kan kurdu bu dört yemi sırayla hergün 1 tanesini veriyorum.bu yemlemede sakınca olurmu? akvaryumuda ayrıca 5 tane moli var.
[/QUOTE]


Eş değiştirme söz konusu olur.

Yumurta dizen meleklerin boyu değil yaşı önemlidir. Boya bakıp yaşlarını bilemeyiz. Ergin yaşta iseler yavru alırsınız.

Yemlemede sorun olmaz.


[QUOTE=felta] Selam mutlu bey buradanda paylaştığım üzere melek balıklarım yumurta dökmüşlerdi ve ben yumurtaları ayırmıştım ilk yumurtalar açıldı bir sürü yavru çıktı yanlız serbest yüzüşe geçtikten sonra öldüler şu an yanlızca bir tanesi yüzüyor daha sonra erkek eş değiştirdi ve diğer eşle aynı huni üzerine yeniden yumurtladılar bu sefer hiç ellemedim 1 metrelik 10 tane melek balığı olan akvaryumumda şu anda yumurtalar açıldı yem olarak yavrulara bildiğimiz tetra discus yemi ufalayarak vermiştim yavrulara acaba yemmi dokundu ben artemiya alamıyorum bunun yerine yavrulara ne verebilirim benim için bir alternatif sunarsanız çok memnun olurum cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim bu arada balıklar biri tricolor diğeri siyah melek acaba cins farkından dolayımı yaşamıyor yavrular ?. [/QUOTE]

Balıkların ayrı görüntüde olmaları (siyah - tricolor) önemli değil.

Yavrular yemi yiyemiyorlardır veya diğerbüyük balıklar tarafından yeniyorlardır.

Artemia çıkaramazsanız verebileceğiniz yem, infusoria, mikrokurt, veya yumurta sarısıdır.

Bunlarla ilgili nette araştırma yapabilirsiniz nasıl vermeniz gerektiği konusunda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 20:55
Mutlu abi meleklerimin resimlerini buraya yüklesem kaç erkek kaç dişi varmış söyleyebilirmisin?
Birde bir melek kaç aylık bir süreçten sonra damızlık hale gelir?
Bilindiği üzere cüce vatozda melekte toprak testiyi sahiplenir.Tek testiye benim hem cücelerim hem meleklerim girdi sorun olurmu ?AliAlp2013-04-08 20:56:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 21:00
[QUOTE=AliAlp] Mutlu abi meleklerimin resimlerini buraya yüklesem kaç erkek kaç dişi varmış söyleyebilirmisin?
Birde bir melek kaç aylık bir süreçten sonra damızlık hale gelir?
Bilindiği üzere cüce vatozda melekte toprak testiyi sahiplenir.Tek testiye benim hem cücelerim hem meleklerim girdi sorun olurmu ?[/QUOTE]


Ali yukarıda bir yerde bunun cevabını yazmıştım melekler normalde 12 aylıkken verimli yavru veriyorlar. 6 aylıkken bile yumurta veren melekler olabilir ama verimli damızlık olmaları yaklaşık 1 yıl.

Balıkların resimlerinden cinsiyet tahmin etmek bazen çalışan bazen çalışmayan bir yöntem. Denemekten zarar gelmez. Foto net olmalı. Balığı tam önden ve tam yandan gösteren resimler olmalı.

Meleklerin mağaraya ihtiyacı yoktur ama dışını sahiplenebilirler. Sorun olacağını sanmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak ERDOĞANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 875
Burak ERDOĞANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 21:08
Mutlu abi senden ilk aldığım melek çiftinde bugün aşırı agresiflik var.Erkek dişiyi resmen parçalıcak.Kuyruklarını falan yedi ve kovalıyor.Buzamana kadar çok iyi çift örneği gösteriyorlardı.1 gün içinde neden böyle birşey oldu anlayamadım.Ne yapmam gerekiyor. Burak ERDOĞAN2013-04-08 21:09:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliAlpÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Denizli
Mesaj: 1233
AliAlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 21:10

Bu balık ilk geldiğinden bir kare.Bu netlikte yeterli olucaksa 10 balığı bu şekilde fotoğraflayabilirim.Birde neye dikkat ediyorsunuz cinsiyet ayrımında? Ben bakıyorum bakıyorum hepsinin fini çatallı hepsi düz kafalı 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 21:56
[QUOTE=Burak ERDOĞAN] Mutlu abi senden ilk aldığım melek çiftinde bugün aşırı agresiflik var.Erkek dişiyi resmen parçalıcak.Kuyruklarını falan yedi ve kovalıyor.Buzamana kadar çok iyi çift örneği gösteriyorlardı.1 gün içinde neden böyle birşey oldu anlayamadım.Ne yapmam gerekiyor. [/QUOTE]

Dişi yumurtlamak istemiyordur erkek de üremek istiyordur. Kısa süreliğine aralarına bölme koysan iyi olur. Dişi kendini toparlayana kadar.


[QUOTE=AliAlp]
Bu balık ilk geldiğinden bir kare.Bu netlikte yeterli olucaksa 10 balığı bu şekilde fotoğraflayabilirim.Birde neye dikkat ediyorsunuz cinsiyet ayrımında? Ben bakıyorum bakıyorum hepsinin fini çatallı hepsi düz kafalı [/QUOTE]

Fotoğraf iyi de bu balık çok küçük cinsiyetini anlaman için balığın cinsi olgunluğa ulaşmış olması lazım. Bu balığın en az 6 ayı var daha o aşamaya.

[QUOTE=bir kullanıcı] Mutlu Bey merhaba
Bir konuda sizden tavsiye istiyorum. 230 lt bitki akvaryumumda  yaklaşık 10 aylık iki meleğim var. Bunların yanında çöpçüler vatozlar ve sealar var. Bugün farkettim ki anübiasımın üzerine yumurtlamışlar. Dişi ona buna saldırıyor, yavruları koruyor. Erkek olayla pek ilgisi yok gibi dolaşıyor. Acaba dişi kendi kendine mi yumurtladı diye de düşünüyorum. 

Yumurtladıkları akvaryumda yavruların büyümesine imkan yok. Yarın yedekteki akvaryumlardan birini hazırlayıp yumurtaları ayırayım diyorum. Yedekde üç akvaryumum var. Biri 80x35x50h, biri 60x30x30h biri de 30x20x30h. Daha önce (15 yıl önce) çöpçü yumurtalarını ayırır cama yapıştırır bir iç filtre ile akıntı yapardım yumurta üzerine. Kayıpsız çıkardı yavrular. Bu şekil bir şey yapsam bunlara da olur mu. Sizce hangi akvaryumu kullanayım. Büyük akvaryumda dağılır kaybolurlar, yemi bulmaları zor olur diye düşünüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.  [/QUOTE]


Dişi kendi kendine yumurtlamış olabilir. Aslını anlamak için yumurtlamayı gözlemlemiş olmanız gerekli. Bazen yumurtaları birden fazla erkek de dölleyebilir. Yumurtaları ayıracaksanız ya üstüne yapıştıkları yaprak vs. ile alacaksınız veya sifonla çekeceksiniz. Sifonlamak için kuyruk sallamalarını bekleyin. Yaprakla alacaksanız 12-24 saat bekleyip yapabilirsiniz. İç filtre değil ama pipo filtre kullanabilirsiniz. Kuyruk sallayan larvaları piponun süngerine bırakabilirsiniz. Evet cama camda yemi bulmaları daha kolay olur. Bu başlığın başından itibaren okursanız bu konudaki tavsiyelerim var. Tekrar etmiyeyim.


mgokkavas2013-04-09 13:03:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Batu-han____Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 941
Batu-han____Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 15:50
Merhaba Mutlu abi ben melek akvaryumu kurmak istiyor ve uretmek istiyorum 40 cm en yuksek 100 litre gibi bir akvaryum yeterlimidir pet shopkarda satilan 50 kr buyuklugundeki meleklerden 6 tane alsam es tutarlarmi bir akvaryumda mesela 4 e 2 d denk gelse erkekler birbirini oldurur mu birde bu lar ana tankta irese baska melekler ciftin bebeklerini yer mi ?

Birde en zevk veren ucuz turu hangisidir :) 
Birde Istanbuldaki fiyat araligi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 17:06
[QUOTE=Batu-han]Merhaba Mutlu abi ben melek akvaryumu kurmak istiyor ve uretmek istiyorum 40 cm en yuksek 100 litre gibi bir akvaryum yeterlimidir pet shopkarda satilan 50 kr buyuklugundeki meleklerden 6 tane alsam es tutarlarmi bir akvaryumda mesela 4 e 2 d denk gelse erkekler birbirini oldurur mu birde bu lar ana tankta irese baska melekler ciftin bebeklerini yer mi ?

Birde en zevk veren ucuz turu hangisidir :) 
Birde Istanbuldaki fiyat araligi.
[/QUOTE]

Selam,

1) 6 tane meleği alıp anaç boya büyütebilirsin. İçinden bir noktada eş çıkacaktır. Eşleşme öncesi balıklar arasında saldırganlık artacaktır. 6 iyi bir sayı. Sayı daha az olursa örneğin 3 balık varsa 2si eş olduğunda tek kalan balık tüm saldırıların hedefi olacağından çok zarar görecektir. O nedenle 6dan daha az sayıyla (mesela 3-4) eş çıkarmaya çalışmayı önermiyorum.

2) Tam 6 tane küçük yavruyla başlarsan zamanla bunlar içinde istediğin gibi gelişmeyen balıklar olur. Benim önerim 15-20 balıkla başlamak ve balıklar büyüdükçe bunların sayılarını (en hızlı büyüyenlerden 3 adet (bunlar muhtemelen erkek) ve orta boylarda olanlardan 3 adet (bunlar muhtemelen dişi) bırakacak şekilde 6ya kadar indirmek. 

3) Baştan 6 balıkla başlanacaksa o zaman balıkları biraz büyük seçmek lazım. 1 TL gövde boyundan daha büyük olurlarsa (örneğin bu boyun 1.5 katı kadar), 6 tane formu düzgün olanlardan seçilirse, balıkların tamamı aynı akvaryumdan alınırsa (farklı farklı yerden karıştırma yapılmamalı) iyi olur.

4) 100 lt. bu dediğim işleri yapman için olabilecek bir minimum ölçü. Yani olmaz diyemem ama biraz sıkışık olur. Balıkların birbirlerini strese sokmadıklarını kontrol etmelisin sürekli. Ayrıca iyi yemleyip sık sık temizlik yapmalısın. Bunun yerine 140-150 lt ve yükseklik 45 cm gibi bir akvaryum daha uygun olacaktır senin işin de daha kolay olacaktır.

5) Balıklar eş çıkardığında eşler bu akvaryumda yavrularını büyütemez. Ya diğer balıklar akvaryumdan çıkartılmalı ya da eşler ve yavrular veya sadece yavrular başka akvaryuma aktarılmalı.

6) Hangi tür daha zevkli olur onu sen bileceksin hangisi hoşuna gidiyorsa. Benim önerim alınacak balıkların formu düzgün olmalı, sağlıklı olmalılar, yaşlarına göre gelişimleri iyi olmalı, yanık kalmış olmamalılar. Bu şartlarda hangi tür olursa olsun zevk alırsın.

7) Fiyat aralığı petshop ile hobici arasında farklı olur. Benim önerdiğim boyda (1 TLden büyük) balık için normal bir fiyat olarak min. 3TL max. 15 TL diyebilirim. Balığına ve nerden aldığına göre  bu aralıkta olacaktır fiyat.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Batu-han____Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 941
Batu-han____Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 17:14
Abicim verdigin tum bilgiler icin tesekkur ederim. Japon gibi uzun yasama ozellikleri varsa ben zevk icin de besleyebilirim. 4 adette sorun cikar mi? Bir de sans eseri 2 e 2 d ciksa super olur size bir sorum daha olucak sizce melege gecmeli miyim yoksa ct bettamimi uretim siz ne yapardiniz ? Cenk Bildir2013-04-22 12:02:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 21:45
[QUOTE=Batu-han]Abicim verdigin tum bilgiler icin tesekkur ederim japon gibi uzun yasama ozellikleri varsa ben zevk icin de besleyebilirim 4 adette sorun cikarmi bide sans eseri 2 e 2 d ciksa super olur size bir sorum daha olucak sizce melege gecmelimiyim yoksa ct bettamimi uretim siz ne yapardiniz ?[/QUOTE]



Melekler uzun yaşar. 10-15 yıl yaşayabilirler iyi bakarsan. 

4 adette bahsettiğim türde sorunlar çıkabilir. Bir tanesi çok baskın veya çok pasif kalırsa sorun olur. Sayı arttıkça saldırgan ve pasif davranışlar bireyler arasında daha dengeli dağılıyor.

Betta da çok zevklidir. Melek bettaya göre nispeten daha kolaydır. Melek için daha büyük akvaryum gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Batu-han____Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 941
Batu-han____Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2013 22:47
Evet sahsen betta daha zor en kucuk sorunda hasta olabiliyor o zaman bebim ilk hedefim betta uzerine olsun artik seneyede melekler icin floryadaki melek akvaryumu gibi bir melek akvaryumu hayal ediyorum :) .
Insallah gerceklestirebilirim.


Birde abicim avatarindaki melegin turu ne pahali bir balik mi ? Cenk Bildir2013-04-22 12:03:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir