mücevher balığı bilgisi istiyorum


BuğraÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2006
İl: Isparta
Mesaj: 6
BuğraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2006 02:04
bir çift müchevherim var ama araları pek iyi değil kur yapmıyolar boyları 10 cm ama birbirlerini hiç takmıyolar we bilgimde yok üremeleri hakkında yardımcı olurmusunuz ?teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hes@55Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2006
İl: Çorum
Mesaj: 376
hes@55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2006 02:46
Buğra Bey;Forumda, Mücevher yazıp aratırsanız yeteri kadar bilgiye ulaşırsınız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2006 07:00
Mücevher Orta Afrika cikletidir, konuyu taşıyorum
http://www.akvaryum.com/Forum/search.asp?KW=m%FCcevher&S M=1&SI=TC&FM=0&OB=1.
Lütfen soru sormadan önce forumda araştırma yapalım.

Hemichromis bimaculatus (Mücevher Cichlid)

Latince Adı: Hemichromis bimaculatus

Habitatı ve Anavatanı: Sahelo-Sandanian bölgesindeki tüm nehirler.

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Sıcaklık: 26 C

Üreme: Düz yumurta dökerler. Eş tuttuktan sonra her 3 haftada bir yüzlerde yumurtlarlar. Yumurtaları beraber korurlar ve tehlike anında yuvayı taşırlar. Bir kaç genç balık koyup balıkların eşlerini seçmesi sağlanmalıdır.

En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm

Su Sertliği: Orta

pH: 7 - 7.5

Genel Yorum: 75 litrelik bir tankta 1 çift bakılabilir. Üreme zamanı çok agresifleşirler ve vücudu, özellikle de ağız bölgeleri fotoğraftaki erkek balık gibi kızarır. Canlı yem takviyesi üremlerini olumlu yönde etkileyecektir. Mücevherler kazıcı balıklardır bitkileri sökebilirler, bu yüzden bitkiler iyi sabitlenmelidir. Yeni başlayanlar için de uygun, dayanıklı bir türdür.

Fotoğraf Sahibi: cichlids.com



Ziyaretçi Yorumları
Isim Soyisim
Yorumlar
Cenk Gürsoy Çok güzel bir balık. Ben malawi karma akvaryumuna 1 çift bırakmıştım. Birbirlerine kur yapmaya başladıktan sonra akvaryuma porselen bir bardak koydum. 1 hafta geçmeden 250-300 yavru kuyruğunu sallamaya başladı. Söylenenin aksine Anne - Baba yavrulara kesinlikle dokunmadı; tam tersine akvaryumda terör başladı. :) Yuvaya yaklaşan tüm balıklar nasibini aldı. Kur zamanı erkek büyüleyici renkler alıyor. Doğumdan sonra dişim çok yorgun düştü ve 2 hafta sonra öldü. Tavsiyem dişiyi yavrularıyla beraber ayrı bir akvaryuma koyun.

12/07/2006

Tarkan Kara Bu balıklar çok güzeller. Bir de yumurtalarını yemeseler çok iyi olacak. 3 defa yumurtladılar; üçünü de yediler. Bakalım dördüncüyü de yiyecekler mi, bekliyorum. Yumurtalarını neden yediklerini bir türlü anlayamadım. İlk yumurtalarını yedikleri normal dedim. Fakat sonrakini niye yediler, onu bilemiyorum.

28/06/2006

Mehmet Erener Akvaryum meraklılarına tavsiye edebileceğim en muhteşem cichlidler. Her şeyden önce çok dayanıklılar ve üremeleri çok kolay. Akvaryumuma rasgele aldığım 2 mücevher birbirlerini eş tuttular ve üremeye başladılar. Üreme döneminde akvaryumu belgesel tadında izleyebilirsiniz. Yumurtalarını diğer balıklardan korumaları izlenmeye değer. Daha önce yumurtalarına saldıran bir balığa hala kin güdüyorlar ve her fırsatta öldüresiye saldırıyorlar. Mücevher besleyenlere önerim; akvaryumunuza asla vatos koymayın, vatosu hareketsiz olmasından dolayı canlı bir yem gibi görüyorlar. Kendilerinin 4-5 katı büyüklüğündeki bir vatosu bile ellerinden zor kurtardım. Bu arada alt kısımlarının kızarmasını bir hastalık belirtisi olarak düşünmeyin, aksine balıklarınız gayet sağlıklıdır ve üremeye başlamışlardır. Hepinize sağlıklı ve huzurlu akvaryumlar.

24/06/2006

Kerem Açıkgöz Arkadaşlar, yaklaşık olarak 2 aydır mücevher Cichlid besliyorum. Akvaryumumun gözdesi. Renkleri çok hoş,harika bir balık. Bir dişi bir erkek var. Dişilerinde daha çok parlak pullar var ve üreme zamanı alt kısmı kırmızı renk alıyor. Erkekleri kırmızı-turuncu renkte. Onlar da çok göz alıcı ama onlarda daha az parlak pullar var. Üretmesi de çok kolay. Kırık bir testi atın akvaryuma,yeterli. Üreme zamanı davranışları izlenmeye değer. Yuvayı dişi ve erkek birlikte koruyor. Yuvaya kimseyi yaklaştırmıyorlar. Yavrularına da sahip çıkıyorlar. Davranışları insanlara çok benziyor. Harika bir manzara. Ayrıca çok dayanıklı balıklar. Isıtıcınız varsa sorun yaşamazsınız. Tüm akvaryum meraklılarına tavsiye ederim.

10/06/2006

Hasan Ortaç Bir taneyken müceherim çok munisti. Yanılıp bir eş aldım. Bir müddet birbirlerine kur yapıp alıştılar, sonra dişi düz bir yüzeye yumurtalarını yapıştırdığı andan itibaren adeta değiştiler, hele doğumdan sonra erkek-dişi ikisi de diğer balıklarıma öldüresiye saldırmaya başladılar. Yumurtalarını bir yüzeye saçarak yapıştırıyor,2-3 gün içinde erkeğin dölleme süreci bittiğinde o yumurtaları kumun gizli bir yerine gömüyorlar. 3-4 gün içinde birer emriyon halinde kıpırdanmalar başlıyor ve bir hafta içinde de yüzmeye başlıyorlar. İşte o sıralarda kimseleri yaklaştırmıyorlar yavru sürüsünün yakınlarına. Benim bir kırmızı ahlimi öldürdüler. Sarı prenseslerim ve diğer ahlim şimdilik yaşıyorlar; ama kaçmaktan anaları ağlıyor. Karma akvaryum isteyenler bu balığı eş tutturmasınlar derim. Akvaryumum çok huzurluyken,kendi kendime cehenneme çevirmişim bilmeden. Yumurtaları veya yavruları da asla yemiyorlar. Gözleri gibi bakıyorlar. Sadece bir çift bakıldığında onların yavrularının yanında yüzmeleri,uzaklaşanları ağızlarına alıp,diğerlerinin arasına bırakmaları falan harika. Ama dikkat edin; sadece 1 çift olacak. Karma akvaryum isteyenler asla eş yaptırmasın! Hepinize huzurlu akvaryumlar.

05/06/2006

Hasan ORTAÇ Bir tane iken çok munis olan mücevherim,yanılıp bir eş aldıktan sonra adeta değiştiler,hele doğumdan sonra erkek-dişi ikisi de diğer balıklarıma öldüresiye saldırmaya başladılar. Yumurtalarını bir yüzeye saçarak yapıştırıyor,2-3 gün içinde erkeğin dölleme süreci bittiğinde o yumurtaları kumun gizli bir yerine gömüyorlar.3-4 gün içinde birer emriyon halinde kıpırdanmalar başlıyor ve bir hafta içinde yüzmeye başlıyorlar. İşte o sıralarda kimseleri yaklaştırmıyorlar yavru sürüsünün yakınlarına. Benim bir kırmızı ahlimi öldürdüler...sarı prenseslerim ve diğer ahlim şimdilik yaşıyorlar ama kaçmaktan anaları ağlıyor. Karma akvaryum isteyenler bu balığı eş tutturmasınlar derim. Akvaryumum çok huzurluyken,kendi kendime cehenneme çevirmişim bilmeden. Yumurtaları veya yavruları da asla yemiyorlar...Gözleri gibi bakıyorlar...

05/06/2006

Hüsnü Öztürk Uyumlu bır çift oluşturduktan sonra;5-6cm boyda üremeye başlarlar.Bitkili akvaryumda tek başlarına bakılmasını tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için gerçekten görülmeye değer enstanteneler olacaktır.Şimdiden kolay gelsin

28/05/2006

Mehmet Çakmak Çift tutmasını sağladıktan sonra üretimi kolay bir balık. Gerçekten de çabuk gelişen balıklar. Çok hoş, tatlı bir tür. Genel olarak cichlid türleri bitkili akvaryumları sevmez; ama bu tür gayet güzel uyum sağlıyor, yumurtlamaya yakın renk cümbüşü yaratıyolar.

26/05/2006

Kerem Bozguncu Gerçektende çabuk gelişen balıklar 6 gibi bir sürede yavruyken almıştım 3 katına ulaştılar.Fakat büyüdükçe problem olmaya başladılar.Bir birlerine bile saldırıyorlar.Zaten küçük balıklardan yanlarında bakmanız çok zor, yem olarak görüyorlar.Balığın büyüklüğü kendileri kadar olmadığı sürece her balık onlar için yem.Benca bu balığı alacak arkadaşlar büyük balıkları severim diyorsa alsın ama akvaryumuma zamanla balık eklerim diyorsanız(onlardan küçük balık) vazgeçin derim.

03/05/2006

Gökhan Kavakoğlu Çok hoş, tatlı bi tür. Genel olarak cichlid türleri bitkili akvaryumları sevmez; ama bu tür gayet güzel uyum sağlıyor,yumurtlamaya yakın renk cümbüşü yaratıyolar.

25/04/2006

Erkin Akçay Eş tuttuktan sonraki davranışları harika, zevkli bir tür fakat yumurtalarını en fazla yemeye çalışan türlerden sanırım. Genelde ilk yumurtlamada yiyorlar, istisnalar hariç :))

15/04/2006

Onur Ulugöl Çift tutmasını sağladıktan sonra üretimi kolay bir balık.Etçil ağırlıklı beslenirlerse,özellikle canlı yemle üretimden daha çok verim alınıyor.Küçük boyda balıkları (3-4 cm sarı prenses)yiyecek olarak görebiliyor. Üreme zamanı renklerde koyulaşma artıyor.

25/02/2006



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuğraÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2006
İl: Isparta
Mesaj: 6
BuğraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2006 01:06

Mücevher balığım bir çift ama neden bir birlerine kur yapmıyolar anlamadım sebebi nedir yetişkinler ve 11 cm ler.

Ahlinin üreyebilme boyu nedir?

Teşekkürler..

eren the legend2006-9-6 1:12:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUCAHİTÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2006
Mesaj: 4
MUCAHİTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 10:41

arkadaslar mucevherımın gozu buglandı ve sısmeye basladı ne yapmam gerek yardımcı olun


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdar06Çevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2003
İl: Ankara
Mesaj: 122
serdar06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 12:09
Merhaba Buğra bey; Balıklarınız cinsiyeti hakkında bilginiz varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pranhaxxÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 37
pranhaxxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2006 13:39
Eger ki birbirleriyle ilgilenmiyorlarsa  ya  ikiside  aynı  cinsiyette   yada  gerekli ortamları yok.Aslında  mücevher kolay  yavru alınabilecek  bi balık bence problem  ılk basta  suyun sıcaklıgında olabilir gerekli  ısı yoksa  akvaryumda  balıklarda  tabiki  eş tutmaz  tabi bu  bi olasılık ama once bence  sıcaklık uzerıne  yogunlasmanızı oneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak44Çevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2014
İl: Malatya
Mesaj: 21
burak44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 18:56
arkdaslar suyun sıcaklığı üremeleri için kaç olmalı litre olarak az ama tek onlar var 1 çift 30 lt. akvaryumum, hiç kur yapmıyolar birbirlerine dişi olan hep küpün içinde saklanıyor.erkekte yaklasmıyor ne yapmam lazım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖMERTURGALÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2013
İl: Içel
Mesaj: 14
ÖMERTURGALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2014 09:48
Merhabalar,
bende de bir erkek bir dişi mücevher mevcuttur. herşey yolunda bana göre tankın içinde fakat yumurtaları yok piyasada . bulunduğu yere bir sabah bir akşam giriyoruz yem vermek için. ısı derecesi 28 bence gayet iyi.dip çekimi hafta da bir defa yapıyorum. beraber yüzüyorlar 2 haftadır. Fakat beklemiş olduğum yumurtaları bir türlü vermediler :( dekorasyonda tam istenildiği üzere.
sağlıklı balıklar herkese

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir