nasıl japon sağılır


tiger0046Çevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2007
Mesaj: 16
tiger0046Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2007 17:05
Arkadaşlar sağma nasıl oluyor?Allah aşkına yardımWacko
Fotoğraftaki balıklardan yumurta alabilirmiyim?
lafayette2007-10-18 10:25:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2007 17:45
Süleyman Kuşçu'nun yazısından alıntıdır:
 
"

YAPAY ÜRETİM ;

   Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmış olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamış yumurtalar ise köşeli gibidir.

   Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan oldukları için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıkları yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.

 

Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.

1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması

2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma

3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok

4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi

   Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.


YUMURTA İŞLEMİ ;

   Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.


YAVRU BAKIMI ;

   Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında  karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.

   Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia naiplius ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynı boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmiş olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda gelişeceklerdir.

   Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.


YAZAR DENEYİMİ ;

   Kendi uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.üreme konumuna geçmiş balıkları ayırıp, önce sağma kabına erkeği sağıp peşinden dişiyi sağıyorum. Dişi balık aralıklı şekilde yumurtladığı için dişiyi yormadan aralıklı şekilde sağarım. Dişiyi sağdıktan sonra tekrar tekrar erkeği sağarım. Böylece sağım kabındaki sperm sayısını arttırmış oluyorum. Dişiyi tekrar sağdıkça yumurtaların döllenme imkanı artmış oluyor."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tiger0046Çevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2007
Mesaj: 16
tiger0046Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2007 21:07
Bu balık dişi bundan yumurta alırmıyım?Ve en yukarıdakide erkek.  lafayette2007-10-18 10:27:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dogukan CetinÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
Dogukan CetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2007 09:38
Arkadaşım boyuna göre değişir.Balığı iyi beslersin 1 yaşına gelmemiştir 2 yaşında gibi gözükür,herşey yaşa bakar.1.5 yaşına gelmişşe 2 tane erkek alınız 1,5 yas ve üzeri,kovalaşsınlar.. lafayette2007-10-18 10:29:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2007 18:58
 Öncelikle resimdeki görüntüye göre siz daha iki sene kadar beklemelisiniz.Balığınızı sağmaya karar vermeniz için bazı belirtiler var.Yukarıdaki yazıda zaten bunlar açıklanmış.Acele edip balığınızın sağlığını bozmayın... Saygılar,sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir