Naso Tang


yagmurlugecelerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 429
yagmurlugecelerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 11:09
[IMG]http://i.hizliresim.com/OAzLz4.jpg[/IMG]

Naso tang beslemek ve ne yer konusunda bazı pratik uygulamaları anlamaya çalışalım. Naso tang yem yemiyor şikayetleri pek de az sayılmaz. Aslında oldukça dayanıklı olan ve akvaryuma eklendiğinde düşmanca karşılayanı az bir tang balığı türü ama bu sıfır sorun yaratacağı anlamına gelmiyor. Naso tang yem sorununa atıfta bulunarak başlayacak olsak da bu konu deniz akvaryumu balıklarının bir çoğunun ilk günlerdeki genel dertleri. Deniz balığı yem sorunu genellikle kuru hazır yem kabul etme sorunları olarak bilinir. Zamanla alıştırmak elbette mümkündür ancak yeni yakalanmış ve kapalı sistemlere alışık olmayan balıklar özellikle bazı türlerde zorluk çıkarır. Bu tür balık veya balıklar satın almaya karar vermişsek yeme karşı istekleri veya tamamen isteksizliği gözlenmeli.



Balık karakterleri değişken olduğundan veya eklenecek olduğu akvaryumun genel şartları her açıdan balık üzerinde olumsuz veya olumlu etki yapacağından Deniz balığı yem sorunu balıklar açısından değişken olur. Örnek olarak doğadan yakalanan aşil tang, naso tang veya sohal tang gibi balıklar ilk başlarda deniz akvaryumu su değerlerine aşırı tepki verebilir. Bunlardan en az tepkiyi naso tang balığı verir aslında ama naso tang yem yemiyor şikayeti çoğunlukla yaşanır. Naso tang ilk 2-3 gün su değerleri orta ve üstü kalitede olan tanklarda kayalardaki yosunları yemeye çalışarak geçirir ama su kalitesi düşük veya kötü olan tanklarda genellikle sadece bu tarz balıklar değil genel olarak kayalardaki yosunlara da ilgi duymazlar.

Satın alındığındaki hali de bu konuda belirleyici olur ve eğer sağlıksız balık almışsanız hemen durumu tankın genel yapısına yormak da hata olabilir. Bunları bilerek satın alınacak tür hakkında araştırma yapmak yerinde olur. Naso tang balıkları verilecek gıdalardan ilk tercih olarak nori yosununa tepki verir, ardından otçul olsa da karides parçaları, sarımsak suyu emdirilmiş bitkisel pul yemleri denemek gerekir.

Naso Tang Ne Yer ve Ne İster?

Genel tang balıkları yem sorunlarına göz atarak aslında naso tang ne yer dahil olmak üzere bir bütün olarak sorun hakkında fikir sahibi olabiliriz. Özellikle yeni eklenen balıklarda stres nedenleri aslında çok fazla sayıda olur ve muhtemelen bir sebep bizde her zaman bulunur. Stres kaynakları ne kadar azsa yeme alışmak veya yemi kabul etmek o oranda kolaylaşır. Ancak eğer diğer faktörlerde uygunsa bu kolay gerçekleşir.

Alıştırmanın hızlı ve kötü yapılması.
Seçilen balığın hasta olması veya akvaryumda parazit.
Balığın zehirli olması ve etkisinde olması.
Akvaryum su kalitesi bozukluğu.
Ani esaret ve başa çıkacak güç yokluğu.
Mukoza üzerinde hasarlar olması
Akvaryum içi – Düşmanca karşılama.
Akvaryum içi – Fırsat eksikliği.
Baskın bir balık tarafından esir edilmesi.
Sindirim sistemi bozukluğu.

Yukarıda sıralanan yem sorunu sebeplerine derinlemesine girmeye gerek yok. Zaten bariz şekilde kendini belli edebilecek unsurlar bunlar. Yem alma isteğinde önemli göstergeler olduğu unutulmamalı. İyi bir adaptasyon yaşatmak sorunu aşma konusunda yardımcı olacaktır. Alıştırma haznesinde 3-4 gün bekletmek ortamdaki baskın türlerin alışmasını sağlayacaktır. Yem denemelerini bu hazne içerisinde gerçekleştirmek ve rahatsız edilmeden yeme hareketlenmesi adına faydalıdır.

Yem Sorunları ve Su değeri İlişkisi

Su kalitesi elbette çok önemli bir unsur olarak sadece Deniz balığı yem sorunu konusunda değil akvaryum başarısı olarak her anlamda karşımıza çıkan bir unsurdur. Suda bulunan toksik maddeler her zaman bir mutsuzluk unsurudur. Bu şartlarda balık yemi değil zaten canını kurtarma telaşındadır. Toksik olmayan ancak aşırı atık yükü ile asitli hale gelmiş sularda isteksizlik yaratır.

Balıkların bu derdi atlatması için bazen doğru su değerleri yetmez. Deniz balıklarının sorunları pek mercan sorunlarına benzemez. Doğru su değerleri mercanların sağlıkları için fazlasıyla yeterli gelirken balıklar için durum o kadar basit değildir. Balıkların benek sürecini akvaryuma taşıması ardından su değişimleri de fayda sağlamazken, siyanür sıkıntısı, agresif balıkların artık ölüme götürecek anlamsız tacizlerine kadar sorunlar zinciri yaşanır. Ancak doğru su koşulları her koşulda balığın yanında olduğunda sıkıntılar en aza iner. Bazı yaralanmalar balığın yem almasına sorun teşkil etmez ancak ağız yaralanmaları, solungaç sorunları, ağız kısmındaki mantarlaşma yem almayı engeller. Bunlar bazen gizli sorunlarda olabilir.

Akvaryum ortamı Deniz balığı yem sorunu konusunda önemli unsurlarından biri. Bunun içerisinde akvaryum arkadaşlarının kim olduğundan tutunda sığınma ve gizlenme alanı anlamında birçok fırsat eksiliğinin azlığı yem alma isteğini törpüler. Yeme çıktığında saldırıya uğradığında açlıktan zayıflık başlar. Bazen yemleri fazla oranda akvaryuma dağıtmak az da olsa beslenmelerine imkan tanır.

Deniz balıkları Sindirim sistemi bozukluğu düşündüğünüzden daha yaygındır. Özellikle ortamından yakalanıp tutsak olarak tutulduğu süre içerisinde bağırsak bakterilerini kaybetmiş olabilirler. Özellikle Tang türlerinde daha yaygın bir sorundur ve bu sorun akvaryumdaki diğer sağlıklı Tang türlerinin varlığıyla zamanla ortadan kalkabilir. Yanlış Gıda almaya zorlamak sorunlardan biri olabilir. Yemlerin kalitesine ne kadar güvenirseniz güvenin doğru yem olduğunun garantisi yoktur. Doğasına yakın canlı yemlerden ve yosun türlerinden tutunda mutfağınıza kadar bu denemeleri sürece dahil eder ve yem çeşitliliğini çoğaltırsanız faydalı olacaktır.

Tuzlu Su Balıkları Yem sorunu ve Davranışlar

Bazı balıklar yeme istekli görünür ama yemi dışarı tükürür. Onların kafaları doğal beslenme periyotlarında demektir. Bazen yukarıda sayılan diğer unsurlar yüzünden de bu tavır görülse de daha çok yem seçiciliğinden kaynaklanır. Bu tavırla mücadele kolay değildir ve aslında sizin yaratıcılıktaki başarınız sonucu belirler. Elbette türe göre birçok deneme mümkündür ancak her koşulda hazır, doğal ve ev yapımı gıdayı test etmeye hazır olmalısınız. Balığın türünü, doğasındaki beslenmesini ve isteklerini iyi etüt etmeliyiz ki benzer besinleri sürece katabilelim. Sizin akvaryumu bulunmaz nimet sanmayın! Su kalitesini kontrol edin. 2 gün gibi bir süre sonrasında yem alımı gerçekleşmiyorsa su değişimlerine baş vurun. Donmuş gıdaları deneyerek başlayın. Türe göre etçil besin alan balıklara çok zorlandığınızda küçük solucanlar (Kan solucanları) size yardım edebilir. Batan yemleri tercih edin ki diğer balıklar tarafından tüketilmeden utangaç balığa da ulaşabilsin.

Deniz Balığı yem sorunu ile Aydınlatma İlişkisi

Balıklar ilk eklendiğinde ışıkları kapatmak onu kurtların sofrasına atmaktan öte değil çoğu zaman. Elbette eklediğiniz balığı rahatsız edecek muhtemel türler varsa akvaryumda ki genelde hep vardır. Işıklar kapandığında balıklar bölge korumasına girer ve akvaryuma ilave edilen balık yeni olmanın sarhoşluğu ile savrulurken normalde maruz kalmayacağı darbelere ve strese maruz kalır. Gün ışığı altında balıklar genelde yem arayışındadır ve iç güdüleri bölgelerini kollamaya odaklanmamış sizin vereceğiniz yeme odaklanmıştır. Bu da yapacağınız hafif yemleme ile onlara yeni balığı unutturmak demektir. Hatta yeni eklenen balık hafif sığınmayı tercih ederken ışıklar kapandığında daha korunaklı yer arayacağından ve o bölümlerinde çoktan sahibi çıktığından darbeler fazla olur. Deniz balığı yem sorunu konusunu daha rahat atlatabilmek için adaptasyon önemlidir. İyi adaptasyon naso tang ne yer diye daha az endişe etmenize olanak sağlar. Stres açısından diğer bir yöntem ise tamamen karanlıkta yani gece balıkları akvaryuma salmaktır, bu diğer balıkları yeni balığa karşı tavırsız bırakır ve balık zaman kazanır.
Not : alıntıdır.

Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T][T]185639,Kimyager8635[/T]
Teşekkür Edenler: [T]185639,Kimyager8635[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir