NE OLACAK BU FRONTOZALARIN HALİ?


LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 10:51

Frontozalar heybetli , gösterişli  ve  sağlam bünyeli cikled balıkları. Negatif tarafları hareketsiz olmaları ve büyük akvaryum istemeleri. Daha doğrusu evden ziyade işyerlerindeki büyük show akvaryumlarına çok uygun balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 08:50
Sonuç olarak Murat beyin '' Ne olacak bu frontosaların hali ? '' sorusunun cevabı ,bana göre ,''Hiç bir şey olmaz .Frontosa asil duruşu ,heybeti ve sosyal yaşam cazibesi ile her zaman popüleritesini ve sevenlerinin gönüllerindeki yerini korur.'' şeklindedir.
Ben 4 yıldır balık besliyorum ve sadece frontosa besledim.Bu süre zarfında frontosa besleyen ve çeşitli sebeplerle diğer türlere geçen hemen hemen tüm arkadaşların ,eninde sonunda frontosaya döndüğünü veya dönme isteğini belirttiğini gördüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

55Cengaver67Çevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 53
55Cengaver67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2013 22:08
Ya kaba olmak istemem ama Frontosalar ''mamalak'' balığın teki...Hareketsiz,tipsiz bir balık...Her balık ilk geldiğinde değerli olur ama sonra değeri düşer...Ama yinede frontosa besleyenlerden özür dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2013 22:52
[QUOTE=55Cengaver67]Ya kaba olmak istemem ama Frontosalar ''mamalak'' balığın teki...Hareketsiz,tipsiz bir balık...Her balık ilk geldiğinde değerli olur ama sonra değeri düşer...Ama yinede frontosa besleyenlerden özür dilerim...[/QUOTE]

Blue Zaireler çok güzel aslında:) Eski(ex)bir tropheusçu olarak her nekadar sıkıcı balıklar olduğnu düşünsem de mobanın tipsiz olduğunu düşününemem:)

 Mesela çok  enteresan pirana benzeri balıklar var tanesine 1000 1500 lira verip sevenleri besliyorlar:) Bu blaıklar yavru falan da vermiyor tamemen hobiciler yani.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2013 16:47
Frontoza  ve  fiyatları  konusu  kişisel  zevk  bakışından (duygusal)  ele  alınmış  olduğundan  tam   ve  doğru  tespitler  pek  yapılamamış  diye  düşünüyorum. Bakın  dostlar  işin  maddi  boyutunu  oluşturan  ilk  ayak  besleyenlerce  ne  kadar  kısa  sürede  ne  kadar  yüksek  fiyatlarla  elde  edilecek  yavruların  elden  çıkarılacağı  kısmıdır. Zevk  için  besleyen  ile  bunu  besleyipte  kar  bekleyen  arasındaki  farkı  unutuyorsunuz. Sonuçta  bölge  bölge  ele  alındığında   balık  besleyenlerin  sayısı, maddi   imkanı  ve  hobiden  beklentisi  belli  ve  sınırlıdır. Lepistes  değil  bu  her  aklına  balık  beslemek  düşenin  alıpta  ucuza  maledip,  öldürünce  yenisini  alıp   devam  edeceği.

Ankarada  100  kişi  varsa  bu  balığı  isteyen  ilk besleyip dağıtımını  yapanlar  karını  eder,  sonrakiler  yavaş  yavaş  sınırlı  sayıda  alıcı  olduğunu  farkedene  dek  herkeste  aynı  tür balıklar  olur   ve  doyum  noktasından  sonra  yalvarsanda  alıcı  bulamazsın. Kabul  etmeye  yanaşmadığımız  nokta,  hobiyi  kar  amacını  önde  tutarak  yapan  hobicilerin  var  olduğu  bir  ülkedeyiz. Sonrasının  hüsran  olması   gayet  doğal.

Bunuda  ülkemizin  ekonomik  durumundan  dolayı  kişisel olarak  bir  ek  gelir  elde  etme  olarak  bakmak  durumunda  kalınmasından  kaynaklı  olarak  görmekteyim. Yani  hobinin  maliyetini  kurtarma  mümkünse  kara  dönüştürmeye  gidiyor. Hatta  çevremde  hiç  anlamadığı  veya az  anladığı  halde  balıktan  ,  fiyatları  görüp   üretimhane  açmaya  çalışan  vede  açanlarıda  gördüm  ve  görüyorum.

Gerçekçi  ve  genele  bakın  dostlar,  elektrik  maliyetinden,  yemden,  sudan  kısmaya  çalışarak  hobicilik  yapmaya çalışan  bir  toplumdayız. Yani  bu  iş  hem  arz  talep  dengesine  hemde  ülke  şartlarına  dayalı  bir  sonuç.Sınırlı  sayıdaki  müşteri  balıkları   elde  edince  satıcı  konumuna  geçiyor, bu  durumda alıcı  nasıl  olsun  piyasada? Cevap  basit,  mal  çok,  talep  eden  azsa  bedava  versen  satamama  durumun  bile  gayet  normaldir. Yaratılan  güvensizlik  ortamınıda  ekleyin, türlerin  kırılması  vesaire, sonuç,  hızla  düşen  fiyatlar.

Satıcı  çok,  müşteri  yok.

Neyse  sağlıklı  balıklar  dilerim.


Saygılar...

rastlantısal2013-04-01 09:14:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 11:05
Kar ,ticaret ,para ,
4 yıldır balık ve sadece frontosa besliyorum.Beslediğim her varyetesinden yavru da aldım ,yavru da sattım Hamdolsun. Bu süre içinde bu para ,kar mevzuları hep oldu hep olacakta.Bir etrafınıza bakın bakalım ,ya da forumumuzdaki ilanlara .Frontosa ilanları ile tropheus ilanlarını bir kıyaslayın bakalım.
Ya da son zamanlarda frontosa kolonilerini satan arkadaşlarınızın hangi tür beslemeye başladıklarını bir düşünün bakalım.
Çok şükür geçimimi sağlayacak bir mesleğim var ve kimseye de muhtaç değilim.Belki biraz da bundan itici olmak pahasına bu tip yazıları daha rahat yazabiliyorum.Her ne kadar zamanında benimde frontosadan muhteşem bir gelir elde ettiğim ,ticaretin kralını yaptığım ve ortalığı kasıp kavurduğumun söylendiği bazı tartışmaların içinde maalesef yer aldıysam da durumun böyle olmadığını ben zaten biliyordum ve bu da bana yeterdi zaten.
Frontosa amacı ticaret olanın besleyeceği bir balık değildir.Artık lütfen bunu bir şekilde idrak edin. Ya da sadece bu amaçla frontosa besleyen arkadaşların hayal kırıklığına uğrayacağını unutmayın.
Ben çok büyük sayılabilecek akvaryumlarda ,kendimce de ideal olduğunu düşündüğüm ortamlarda besledim hep balıklarımı.Çok şükür ki bu zamana kadar da frontosalarımdan her türlü keyfi aldım.
 
Ticari düşünmek bence nedir?
 
Benim 3 akvaryum koyduğum odama ,20 akvaryum sığdırabilmek ,,,
 
Benim her akvaryumumda ayrı ayrı sump kulandığım filtre sistemleri yerine pipo filtreler kullanmak ,,,
 
Üç ayda bir yavru veren ve akvaryum şartlarında yavru almanın zorluğu bilinen bir türe tonlarca akvaryum ayırmak yerine 1 m. lik akvaryumlarda başka türler üretmeye çalışmak ,,,
 
Yavru verecek ergenliğe 24 ayda ulaşabilecek bir türün yerine 9-12 aylarda bile yavru verecek türleri tercih etmek.
 
;;;
Ne dersiniz daha cazip gelmiyor mu?
 
Sakın yanlış anlaşılmasın.Herkes istediği balığı ,istediği şartlarda besler ,ister satar ,ister dağıtır ,isterse de yer.Benim hiçbirine itirazım olmaz.Saygı da duyarım.Tercih bireyin kendini bağlar.
Benim böyle bir yazıyı yazmamın sebebi ,benim ve birçok arkadaşımın sevdalısı olduğu frontosanın dönem dönem ticari olguların içine çekilmesine olan itirazım.Paranın olduğu her yerde ticaret vardır buna itirazım yok ama yukarıda verdiğim örnekler göz önüne alınırsa sadece ticaret amaçlayan zihniyetlerin besleyeceği bir balık değildir frontosa.
Ya da özellikleri halinde bilgi sahibi olunmadan ''mamalak '' gibi anlamını bilmediğim yakıştırmalar yapmak ta doğru değildir.Yoksa başkası da çok hareketli diye bir türe ''soytarı'' der , öbürü zayıf diye ''çıtkırıldım'' der.Böyle sürer gide ama kimseye faydası olmaz.
Ben frontosayı ve frontosa beslemekten çok ama çok büyük keyif alıyorum.Bunlarda uzun zamandır dile getirimek istediğim şeylerdi aslında .Fazla sayıda frontosa kolonimin olması , insanların maddi kaygılar ile bunları yazacağımı düşünme endişemden hep erteledim bunları dile getirmeyi.Ama artık kolonilerimi elimden çıkardım gibi birşey.Sadece bir kolonimle bu sevdaya devam edecek ve ömrüm yettiğince frontosa besleyeceğim.
 
Herkese de şiddetle öneririm.
 
 
dentu2013-04-01 11:33:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EMRAH.YÇevrim Dışı

[B]9159,2[/B]
Kayıt: 02/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 395
EMRAH.YÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 11:08
1. Üçgen ve küt vücut yapısı ve kafa yapmaması.
2. Dikey inen 5 bant ve alın kısmından başlayarak çene de biten üçgen maske.
3. Köşeli diğer türlere nazaran ufak ve (sürekli) mor renkde kuyruk.
4. Çene altı morluğu.
5. Keskin koyu lacivert bantlar ve sedef rengi bant araları.  



Blue Zaire Moba tüm frontosa türlerinden hemen hemen her bakımdan oldukça ayrı bir yapıya sahip olsa da en belirgin fark şŸüphesiz gerek yumurta dökme periodu , gerekse dökülen yumurta sayısı bakımından yavru alma olasılığŸı en düşŸük olan türdür.
Mobanın fiziki özelliklerine geçecek olursak;    
Üçgen vücutu yapısı : Moba ince uzun bir balık değŸildir. Basık ve tombul görünümlüdür. Kafası vücuduna göre büyüktür. Formu başŸtan kuyruğŸa doğŸru incelerek üçgen bir görünüm alır.    
Koyu Renk Kuyruk : Balık istediğŸi kadar streste olsun, bütün vücut rengi açılsa bile kuyruk rengi bir brundi, ikola, kapampa veya mpimbwe kadar açık renk olmaz.    
Üçgen ve Küçük Kuyruk : Mobanın kuyruğŸu üçgen ve ufaktır. ( Bu özellik ona tüm vucuda komple baktığŸınızda kafası çok büyükmüşŸ hissi verir ) Mesela kapampa nın kuyruğŸu büyük, yuvarlak bir yelpaze şŸeklindedir.    
Çene Altı Rengi : Ö‡ene altı mobalarda renklidir. Ancak burada bir hata yapılıyor. Mobanın çene altı renklidir ifadesi yerine Blue Zaire grubuna mensup frontosalar içinde mobanın çene altı renklidir demek lazım gelir. Nitekim bazı diğŸer frontosa türlerinin de çene altı renklidir.      
Kafadaki YağŸ Birikimi : Moba asla kafa yapmaz. En yaşŸlısı bile sadece maksimum burnuna dik bir şŸekilde inen  ( genelde daha az olur ) bir kafa yapısı vardır. Ö‡ok az dahi ileri doğŸru kafa yapmışŸ balığŸın ya türü farklıdır yada kırılmışŸtır.    
Kafada Yer Alan Benekler : Mobada bu benekler kesinlikle çok küçük olur ve anlın ortasında toplanır. Mesela kapampa da bu benekler çok daha büyük ve anlın tamamına yaygındır. Bunun nedeni oldukça basittir. BalığŸın kafasının önünde biriken yağŸ moba da az olduğŸu için deri fazla gerilmez ve böylece benekler büyümez / dağŸılmaz, kapampa gibi muhteşŸem kafa yapan balıklarda ise bu yağŸ tabakası zaman içinde o kadar fazlalaşŸır ki balığŸın benekleri benek olmaktan çıkar mercimek tanesi kadar bile olabilir.      
Çizgiler : Mobanın vücudunu dikey kesen 6 adet bant diğŸer tüm frontosa türlerinden farklıdır. Bant arası renklerin çok zıt oluşŸu bantlarında güzel görünmesini sağŸlar. Bu renkler o kadar barizdir ki birbirinden çok keskin hatlar ile ayrılırlar ve göze çok hoşŸ gözüken bir görüntü ortaya çıkar. Orta şŸeritin en üstünde , sırt yüzgecine bağŸlanan yerde  mpimbwe yada kapampa da olduğŸu gibi bir nokta olmaz.      
Maske : Mobada bulunan maske maksimum yanak üstüne inmekle birlikte genelde göz dibinde biter. Yine çene altına kadar inen maskeleri olan balıklar moba değŸildir.      
Yumurta Sayısı : Yumurtaları diğŸer türlere göre oldukça büyük olduğŸu için sayısı da buna orantılı olarak azdır. Yani örneğŸin 8 yaşŸındaki bir burundi gibi 80-100 yumurta dökmez.  
Yumurta Boyutu : Moba da 3/4 yada maksimum 4/4 bezelye tanesi , diğŸer tüm türlerde maksimum 2 / 4 bezelye tanesi kadar olur.
EMRAH.Y2013-04-01 11:10:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 11:46
Bir balığı ,herhangi bir türü besleyecekseniz öncelikli amacınız asla kar olmasın.İlk amacınız ,beslediğiniz türe en uygun ortam ve şartları sağlayabilmek olsun.Siz bunları yaptıktan sonra olur da yavru alma keyfine erişirseniz ,ondan sonra da o yavrular ile ne yapmak isteyeceğiniz tamamen sizi bağlar.İster büyütür ,ister satar ,ister hediye edersiniz.Bununla alakalı sizi yargılamak kimsenin haddine olmaz.
 
Ama biz ne yapıyoruz ???
'' Oooo adama bak be 60 tane moba ilanı var.Hemen çarp 60 tl. ile.Üfff süper para be.Ben ayda bundan 1000 tl. rahat götürürüm.O zaman niye 1500-2000 tl. verip te bir moba kolonisi almayayım ki? '' tarzı düşünüp sonra da paldır küldür hareket ediyoruz.Tabi sonu hayal kırıklığı.Ama derste almıyoruz hiç.Sonra sat onu ,hoop a türünde daha iyi para varmış hadi ondan alalım bakalım.
 
Kimse kusura bakmasın.Vatanımı milletimi çok severim.Ama biz millet olarak birazdan fazla tembel ve kolay para kazanmaya meraklı bir miletiz.Böyle olunca da başımıza gelenler bazen bize müstehak.
dentu2013-04-01 11:48:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 14:19
Arkadaşlar  konu  nedir? Sizin  kimi  zaman  konuya  iştirak  ederek  yazdıklarınızın  konuyla  alakası  nedir  anlamış  değilim. Konu  frontoza  sevgisi,  yada  türleri  veya  siz  ne için  besliyorsunuz  değil ki. Konuyu  kendinizce  çekiştirip  konunun  özüne katkı  sunmayan  duygusal  yazılar  okumaktayım.

 Arkadaşımız  açarken  gayet  net  belirtmiş,  en  pahalı  balıkken  neden  bu  kadar  piyasada  fiyat  açısından  düşüş  yaşadığı  konu.

Lütfen  biraz  konunun  özüne  uygun  mesajlar  yazın. Neyi  tartıştığınızı  yada  neyi  anlattığınızı  irdeleyin,  tartışma  mesajlarının  çoğu  konuyla  alakasız  durumda.

Saygılar...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 14:43
[QUOTE=Pacific]

Frontozalar ilk Türkiye'ye geldiğinde 1999 yılında Altınpark'ta Fuarda  Brundi Frontoza damızlıklar 1.000-1.500 dolardan satılıyordu. Daha sonra 2.000 yılında ben 3 cm. 3 adet brundi frontoza yavrusunu 300 marka almıştım. Arkasından 2005'li yıllarda Blue Zaire Moba ve diğer frontoza türleri giriş yaptı ve tanesi 400 Euro'lardan satıldı. Şimdi ise bakıyorum ben ve diğer hobiciler 4 yaşında 30 cm.lik Blue Zaireleri Frontozaları bile 200-250  tl.den aylarca satamıyorlar nerdeyse. Bu balıklar tropheus, leptosoma gibi 8 ayda değil, 3,5-4 yaşında yavru yapıyorlar ve damızlık olmaları 4 yıl sürüyor. Frontozaların dişileri ve erkekleri renkli olmalarına, renklerinin belirgin olmasına rağmen , frontozalara olan talebin gerçekten de çok düştüğünü düşünüyorum. Bütün hobicilerin yorumlarını bekliyorum?

[/QUOTE]
 
İlk mesaj bu idi.Arkadaşımızın ilk bahsettiği süreç 13-14 yıllık bir süreç.O anki fiyatlar ile şu anki fiyatları kıyaslamak çok ta mantıklı değil.O zamanki ithalat şartları veya balıkların getiriliş koşullarına ,bir de insanların açgözlülüğü eklenince o tarz fiyatlar çıkmış ortaya.Sona doğru yapılan 30 cm. lik Blue zaire mobaların 200-250 tl ye satılamıyor tespitine ben katılmıyorum zaten.Balık kaliteli ve orjinal olmak kaydıyla nerede o boyutta blue zaire moba merak ettim doğrusu?
Frontosalar ile alakalı benim içinde bulunduğum 4 yıllık süreçteki tespitim burundilerdeki yaygınlaşmaya ve yavru alan arkadaşların sayısının artmasına bağlı bir düşüş olduğu.Yoksa diğer varyeteler ve özellikle Blue zaire moba ,hobiciler arasındaki değer ve yerinden birşey kaybetmedi ve sanmam ki kaybetsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EMRAH.YÇevrim Dışı

[B]9159,2[/B]
Kayıt: 02/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 395
EMRAH.YÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 15:12
[QUOTE=Rüzdil]Arkadaşlar  konu  nedir? Sizin  kimi  zaman  konuya  iştirak  ederek  yazdıklarınızın  konuyla  alakası  nedir  anlamış  değilim. Konu  frontoza  sevgisi,  yada  türleri  veya  siz  ne için  besliyorsunuz  değil ki. Konuyu  kendinizce  çekiştirip  konunun  özüne katkı  sunmayan  duygusal  yazılar  okumaktayım.

 Arkadaşımız  açarken  gayet  net  belirtmiş,  en  pahalı  balıkken  neden  bu  kadar  piyasada  fiyat  açısından  düşüş  yaşadığı  konu.

Lütfen  biraz  konunun  özüne  uygun  mesajlar  yazın. Neyi  tartıştığınızı  yada  neyi  anlattığınızı  irdeleyin,  tartışma  mesajlarının  çoğu  konuyla  alakasız  durumda.

Saygılar...


[/QUOTE]
konuya hakimiz zaten alakasız mesajda attıgımız yok ve arkadaşımız moba ile moba var demiş 150 tl yede moba var 1000 tlyede moba var benim yukarda bahsettigim moba kriterlerini sergiliyen ve 200-250 tl gibi bir rakama 30 cm moba varsa emin olun benim gibi almak isteyen bir cok frontosa sever sıraya girer unutmayalım moba var moba var yukarıda yazılı olan özelliklerden illaki birini taşıo diyede moba denmez bazı arkadaşlarımız kapanbayada cene altı mordur mesela cene altı mor diye moba olmaz balık mobanın en büyük özelligi kuyruk ufak olması ve moba ince uzun olmamasının yanında bant aralarının beyaz degil sedefli beyaz olmasıdır...
bu özellikleri taşımıyorsa moba diye bakmayın o balıga...
kısaca moba tartışılmaz asalette bir balıktır lakin kendi irademdeki düşüncemdir herzaman derim gine diyorum ormanların kralı aslan akvaryumun kralı moba 
saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blueaortÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 487
blueaortÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 16:45

Caddelerde binlerce araba var  ama ferrari veya lamborghini çok çok az, bu para ile alakalı olsada seçim meselesidir.

Buda frontosanın kaderi dir, kendisi pahalı, Bakımıda pahalı, yavru almasıda zor,
 
Kısacası zor bir balık herkezin besleyebilceği bir balık değil sevgi konusunda ise sınırsız tropheus ve malawi beslemiş biri olarak insanların karakteri ile ilgili işlerim çok yoğun tropun günde 5 kez yemlenmesi zırt pırt su değişimi bloatıdı cloutuda uğraşacak ne vaktim nede gücüm var heleki bu kadar iş stresinde akvaryum karşısında vızır vızır balık izlemekde beni yoruyor ama frontosa benim psikolojime ve hayat şartıma uyuyor. Canım sıkıldığında akvaryum karşısına geçip 2 günde bir yemleyerek erkeğin bir seferde olsa poz vermesi beni mest ediyor onuda geçtim sosyal balıklar her balığın karakteri farklı hangi dişinin yuvası neresi hangisi ne kadar yumurta tutar sert bir balıkmıdır yoksa yumuşakmı? hangi tropheuscu kolonisindeki dişilerin veya erkeklerin huylarını bana anlatabilir? frontosa kedi köpek gibidir. kendine has karakteri vardır balık demek yanlış olur.
 
Vakti olup akvaryum karşısında hayat geçirip balık izlemek isteyen ve ha bire yavru almak isteyen, ufak bir tankı olan birine uygun bir balık değildir bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 11:28
[QUOTE=blueaort]

Caddelerde binlerce araba var  ama ferrari veya lamborghini çok çok az, bu para ile alakalı olsada seçim meselesidir.

Buda frontosanın kaderi dir, kendisi pahalı, Bakımıda pahalı, yavru almasıda zor,
 
Kısacası zor bir balık herkezin besleyebilceği bir balık değil sevgi konusunda ise sınırsız tropheus ve malawi beslemiş biri olarak insanların karakteri ile ilgili işlerim çok yoğun tropun günde 5 kez yemlenmesi zırt pırt su değişimi bloatıdı cloutuda uğraşacak ne vaktim nede gücüm var heleki bu kadar iş stresinde akvaryum karşısında vızır vızır balık izlemekde beni yoruyor ama frontosa benim psikolojime ve hayat şartıma uyuyor. Canım sıkıldığında akvaryum karşısına geçip 2 günde bir yemleyerek erkeğin bir seferde olsa poz vermesi beni mest ediyor onuda geçtim sosyal balıklar her balığın karakteri farklı hangi dişinin yuvası neresi hangisi ne kadar yumurta tutar sert bir balıkmıdır yoksa yumuşakmı? hangi tropheuscu kolonisindeki dişilerin veya erkeklerin huylarını bana anlatabilir? frontosa kedi köpek gibidir. kendine has karakteri vardır balık demek yanlış olur.
 
Vakti olup akvaryum karşısında hayat geçirip balık izlemek isteyen ve ha bire yavru almak isteyen, ufak bir tankı olan birine uygun bir balık değildir bu.
[/QUOTE]

Moba gerçekten çok güzel ve asil bir balık ama bazı noktalara katılmıyorum, mesela bakımı pahalı demişsiniz, ama etçil yemler bitkisel yemlere göre çok ucuzdur, mobaya karides versek, metro markette temizlenmişi 30Tl ye satılıyor.

 Tropheusta balıkların tek tek karekterini bazı hobiciler sayamaz çünkü hem çok kalabalık besleniyor, hem baskınlık yüzünden 15 20 dişinin arasında kendini soyutlayan çok balık oluyor, eğer mobayı da 5erkek 15 dişi besleydik onları da karıştırırdık büyük ihtimal.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Anıl ATANÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 103
Anıl ATANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2013 12:20
1999 veya 2000 gıbı ozmanlar tropheus nedir bilmezdim. Kafalı yunus, sarı prenses, ahli, neolampralogus bricardi gördükmü oooo baksana şu balığı derdik. Babam 2 adet brundi getirmişti. Getirdiğinde elinde bakım ansiklopedisi ile gelmişti. Tek dediği şey sakın annene parasını söyleme 2 balığa verdiği para 1000 mark :)
Senelerce ne dişi ne erkek olduğunu anlayamadık. Daha sonra sevdiği bi arkadaşına hediye etti. 

Demek istediğim Frontosa sabır işi ve bizim milletimiz sabırsız, zora geldimi çabuk sıkılan işi anında ticarete döken olduğu için Frontosa herzaman elit kişiler tarafından bakılacak ve herzaman kaliteli olacaktır. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir