Nematod Larin Sağliğa Zarari...


SemihcetinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Amasya
Mesaj: 158
SemihcetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2016 20:09
Selamun aleykum arkadaslar . Belki bircogumuzun akvaryumunda bulunan nematodlardan bir saglikci olarak gerek alintilarla gerek yorumlarla sizlere bahsedecegim.
Baslangic olarak nematodlar akvaryumumuzda suyun kalitesiz olduguna yani suyun bozulduguna isarettir .
Peki nedir bu nematodlar?

Nematohelmint adıyla da bilinir. silindir biçiminde segmentsiz yapıda parazitlerdir. ascaris lumbricoides, enterobius vermicularis(pinworm), trichuris trichura(whipworm), trichinella spiralis en bilinen insan nematodları arasında sayılabilir.
Akvaryumumuzun caminda yada suda kivrila kivrila gezen beyaz ipliksi hayvanlardir. Insan vucuduna zarari ise vucuda giren larva -yumurtanin midede catlamasi ve buradan barsaga oradan anuse gecmesidir . Anuste ozellikle gece yumurtalarini anus girisine birakir . Ve tekrar vucuda.. (sabah kalcadaki tatli kasinti)
Insan vucudunda ise yasadigi yerler goz ve beyin cevresidir . Boyu 1mm ile 1 metre yanlis duymadiniz 1 metreye kadar ulasabiliyor. Ve dunya uzerinde bu canlilarin konak olarak uzerinde yasadigi 100 milyon insan bulunuyor. Uzakdogu ulkelerinde daha cok gorulen bu durum insan icin olumle sonuclanabiliyor.
Insandaki belirtileri ise;

Karaciğer ve akciğerde patolojik bulgu
Çok sayıdaki erişkinin ince barsakta mekanik tıkanıklık
İshal
Burunda kaşınma
Dişleri gıcırdatma
Gece yatarken ağızdan salya akıntısı
 Dilin kenarlarında kabarık ve kırmızı noktaların olması...

Bu canlinin en tuhaf yonu ise gereken besini bulamadiginda bolunup kendini yemesidir . Daha sonrada yenilen kisim tekrar kendini tamamlar... hadi akvaryumda kurtulun bundan... youtube araciligi ile gozden ameliyatla cikarilan nematodlari izleyebilirsiniz ...

Amacim hobiden sogutmak degil. Cok arastirdim ve cok makaleler vs okdum hocalarimla gorustum. Vs .. amacin ne peki diye soranlar olacaktir.
Arkadaslar hepimizin ailesi anne baba cocuk vs var. Insan hayati kadar kiymetli birsey yoktur .benim sizlere tavsiyem yada onerim eger vazgecemiyorsaniz hobiden bakteri parazit(zararli olanlari) vb cok cok dikkat ediniz deri yolu ile bile bulasan varliklardir... akvaryumun uzeri bence olabildigince kapali olmali . Ve en onemlisi akvaryum ile ugrastiginizda elinizi bol su ve bol sabun ile "dirseklere kadar" temizleyelim... saglikla kalin [:3]

Beğenenler: [T]71663,Gürkan Hoca[/T][T]87874,merkur44[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71663,Gürkan Hoca[/T][T]87874,merkur44[/T][T]217632,minixir[/T]
+1: [T]71663,Gürkan Hoca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir