Nematod/planaria sorunu


oherekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2014
İl: Denizli
Mesaj: 123
oherekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2014 09:55
Merhaba arkadaşlar;

Daha önce hep yapay bitkiyle süslediğim akvaryumlar kurmuştum.. İlk defa 3-4 haftadır canlı bitkili yeni akvaryum kurmaya çalışıyorum... Bitkiler iyice oturduktan sonra balık eklemeyi düşünüyordum.. Ancak birkaç problem ile karşılaştım... Daha önceki akvaryumlarda görmediğim canlılar oluştu...

1 tanesi çok küçük hızlı hareket eden cyclops olduğunu düşündüğüm canlıydı. Diğeri ise geçen farkettim. Akvaryum camında beyaz saç telinden daha ince sanki yosun gibi duran ancak hareket eden kurtçuk benzeri yapılar...

1 adet çürümeye yüz tutan bitki vardı.. Belki yaşar diye tuttuğum...Çocukken otları bir kaba koyar bir kaç gün bekletir içinden aldığım suları mikroskopta incelerdim.. otlar çürüdükçe artan oranlarda bir sürü kurtçu oluşurdu.. Anladığım bu bitkili akvaryumlarda bu tür bitki artıkları arttıkça kurt sorunu oluşmaya başlıyor.. Bunları temizleyecek balıklar olmadı mı da olay giderek artıyor..

Bitkileri aldım. Akvaryum suyuna 5/1 i aşmayacak klorak koyarak 6 saat kadar bekledim. Anında hepsi öldü.. Dip temizliği yaptım. Ölü bitkileri attım. Suyu değiştirdim. Hatta bitki yükümü belirgin azalttım.
Şu anda bir şey yok.. Ancak ileride mutlaka tekrarlar diye düşünüyorum..

Önlem için Andazol-Vermazol- Azooo ectoparazit/endoparazit ilacı kuulanacağım..

Ayrıca bunlarla beslenen balıkta eklemyi düşünüyorum....

Bu sorunlar ile mücadele etmiş arkadaşlar tecrübelerini iletirse çok sevineceğim...

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PhraseÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2010
İl: Bursa
Mesaj: 311
PhraseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 00:19
Sorunu çözmüş yeterli bilgiye sahipsin zaten. Genelde balık olmayan bitki ve karides akvaryumlarında oluyor bu sorun. Çözüm olarak balık eklemek ya da andazol, no planaria gibi ilaçlar kullanabilirsin. Andazolla daha önce üstesinden geldim ben de planaria, hydra ve copepod in. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir