Nitrit-Nitrat Döngüsü


hexanchusÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 6
hexanchusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2006 15:34
arkadaşlar bu konu hakkında bilgi sahibi olan varmı acaba: balık yemlerindeki nitrojen fosfat'ın önemi nedir. ben su ürünleri okuyorum ve bu benim ödevim yardimlariniz için simdiden tesekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 11:42
Bu konuda kimse nitrivec gibi bakteri kültürlerinden bahsetmemiş. Ben yeni akvaryum kurulumlarında nitrivec kullanıyorum ve çok memnunum. 3 gün içinde balıklarınızı koymaya başlıyorsunuz. Tabiki azar azar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 13:31
Ben nitrivecin çok gereklli olduğunu düşünmüyorum. Artık evimde yeni kurduğum akvaryumlarda da diğer akvaryumların filtre süngerini sıkarak bakteri aşılaması yapıyorum. Akşama hazır oluyor.

Bu bir yana pek çok kişi tarafından nitrivec'in ne derecede etkili olduğu, ne derecede söylenenleri yerine getirdiği tartışılmaktadır. Pek tabii ki işe yaramaktadır fakat akvaryumcuların bahsettiği kadar gerekli midir? Ticari kaygılar bir yana bırakılırsa başka yöntemler ile de (aşılama, bekleme) bu döngü rahatça oluşturulabiliyor.
encort2006-11-22 13:34:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 15:14
[QUOTE=Cinar]Bu konuda kimse nitrivec gibi bakteri kültürlerinden bahsetmemiş.[/QUOTE]Bahsetmeye gerek olmadığı için olabilir.

Konu ;  Su düzenleyicileri kullanmadan sıfırdan akvaryum kurmak ve su değişimi.

Özellikle bahsedeceğimiz ürünler için hazırlanmış katalogların ve  ticari amaçla bu işi yapan akvaryumcuların sıkça tavsiye ettiği, çok işe yarar, olmazsa olmaz gibi anlattığı. Hatta sitemizde dahi çoğu kullanıcının bilinçsizce, belki iyi niyetle tavsiye ettiği su düzenleyicilerini ele alacağız ve bu ilaçlara para vermeden yaptıkları işleri nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

Su düzenleyiciler nedir, ne işe yararlar?

Sera ve Tetra gibi akvaryum malzemeleri üreten bilindik firmaların piyasaya sürdükleri klor gidericiler, bakteri kültürleri, toksik madde uzaklaştırıcıları v.b. ürünlerdir.

Nitrivec ne kadar işe yarıyor?

Biyolojik döngü olarak bildiğimiz, amonyağın nitrite, nitritin de nitrata dönüştürülmesi süreci çeşitli bakterilerin rol aldığı bir süreç. Amonyağın nitrite dönüştürülmesinde Nitrosomonas, nitritin nitrata dönüştürülmesindeyse Nitrobacter adlı bakterilerin rol aldığı bilinir.

Timothy Hovanec yaptığı araştırmalarda Nitrosomonasların, amonyağın nitrite çevrilmesinde rol aldığını fakat baskın olmadığını göstermiştir. Bu süreçte baskın bakteri grubunun Nitrosococcus mobilis olduğu görülmüş.

Timothy Hovanec bu sürece Nitrobacter'lerin bir katkısı olmadığını, bu işlemin Nitrospira türü bakteriler ile gerçekleştiğini iddia ediyor.

Soru : Peki nitrivec'in ne içerdiği iddia ediliyor?
Cevap : Nitrosomonas ve Nitrobacter bakteri kültürlerini.

İlgili makaleler [İngilizce]
Nitrospira, not Nitrobacter...Again!
Nitrospira: the real nitrite-oxidizing bacteria in aquaria
What Are the Ammonia-Oxidizing Bacteria Really?
Ek ; ilgi çekici diğer makaleler
http://www.reefs.org/library/aquarium_frontiers/Topical.html

İşe yarıyor fakat gerektiği gibi değil, kaldı ki içeriği tam olarak bilinmemkle birlikte bakteriler için gerekli olan bir nevi besin sıvısı da ihtiva ediyor olabilir. Bu konuda aşağıda ki mesajı okuyunuz.

Koray Özgencil Yazdı:
Mikrobiyoloji dalında bakteriler ile sık bir şekilde çalıştığımız için elimizde 2 tür kültür olurdu. Bunlar biri aktif diğeri stok kültürdür.

1-Aktif kültür bakterinin fizyolojik davranışlarını aynen sergilediği ve doğal ortamının tamami ile kopya edildiği besi yerlerinde yapılan kültürdür. Kısa ömürlü olan bu kültürler devamlı pasajı gerektirirler ve akvaryum bakteri kültürleri ile alakası yoktur.

2-Stok kültür denen kültür bakterileri uzun yıllar saklamak için yapılan kültürdür. Burada bakterinin fizyolojik davranışları tamami ile durdurulur.
Ve bu iki yöntem ile gerçekleştirilir:
İki yöntemide kabaca açıklayayım:

a- Dondurma yöntemi: Bakteri kültürü dimethylsulphoxide veya glycerol ile dondurulur ve sıvı azot tankında saklanır. DMSO ve glycerol donma sırasında bakteri içerisindeki suyun bakterinin fizyolojik formunu bozmadan katılaşmasını sağlar.
Bu şekilde dondurulmuş kültür uzun yıllar stok kültür olarak etkinliğini korur. Kullanılacağı zaman kültür çözülür ve bakteriler birkaç pasajdan sonra aktivitelerini tekrar kazanırlar.

b- Liofilizacion yöntemi: Bu yöntemde bakteri ufak farklar olmakla birlikte yukarıda bahsedildiği gibi dondurulur ve daha sonra donmuş halde iken kurutulur. Bu yöntem ile elde edilen stok kültür kuru toz haldedir. Diğer yönteme göre avantajı sıvı azot tankında saklamak gibi bir koşul yoktur. Serin bir odada dahi muhafaza edilebilir.

Literatürde benzer birkaç yöntem daha anlatılmaktadır ancak bakterileri uzun vadede saklamayı öngören sistemlerde sıvı halde ve oda sıcaklığında saklanabilen bir yöntem yoktur. Bu durumda akvaryum bakteri kültürü diye satılan ürünlerin bakterileri değilde bakterilerin üremek ve ortama adapte olmak için ihtiyaç duydukları maddeleri içerdiği düşüncesi aklıma geliyor. Kendim akvaryumlarımda bu ürünleri kullanmamış olmamdan dolayı çok fazlada yorum yapamıyorum açıkcası.

Bir örnek vermek gerekirse Veteriner Hekim arkadaşlarımız iyi bileceklerdir. Hayvan beslemede probiyotik ve prebiyotik diye iki terim vardır. Probiyotik terimi direkt canlının sindirim sistemindeki mikroorganizmaları içerir. Prebiyotik terimi ise bu bakterileri değilde bunların ihtiyaç duyduğu hayatsal önemi olan maddeleri içerir. Hayvan beslemede rasyonlara bu iki maddeden herhangi birini katarsanız sindirim sisteminin normal florasını desteklersiniz.
Daha öncede belirttğim gibi bu bakteri kültürlerinden hiç kullanmadım dolayısı ile içerikleri hakkında pek bilgim yok ama aynı burdaki prebiyotik maddelerde olduğu gibi bu bakteri kültürlerininde prebiyotikleri içerme olasılığı yüksek.
Son olarak nitrivec kullanımı hakkında tecrübeli akvaristlerden görüşler.
İlyas Aydemir Yazdı:
Bir ara,bu bakteri kültürlerini üreten firmaların ürünleri ciddi olarak tetkik edilmiş ve bir kaçı hariç pek çoğununun, çokta faydalı olmadığı tesbit edilmişti.
Bu bakterileri çok hızlı oluşturmak ve geliştirmek için benim yaklaşık 4-5 senedir uyguladığım bir metod var! Bu metod pratiktir.Verimliliği yüksek olup,mükemmele yakındır.Defalarca tarafımdan test edilmiştir.Maliyeti ise sıfıra yakındır.
Kemal Saka Yazdı:
Para ile satılan bu bakteri aşılayıcısı ürünlere geçmiş deneyimlerim ışığında akvaryumlarda pek çok durum için ihtiyaç olmadığını düşünüyorum.
Bu ürünleri burda sihirbazmış veya bunlarsız olmuyormuş gibi anlatırsanız; bir taraftanda ülke dışına döviz şırıngalatmış olursunuz.

Ben son iki akvaryumuma bakteri makteri aşılamadım.
Bana göre akvaryuma bir tutam pul yem bile atsanız, 1 ila 4 hafta arasında temizlikçi dediğimiz bakteriler kendiliğinden oluşmaktadır. Siz eğer biyolojik döngüleri çeviremiyorsanız, elbette taşıma bakteri ile
değirmen döndürmeye çalışırsınız.

Kemal SAKA diyor ki;
Ey akvaryumcu arkadaşlar, akvaryumunuzda biyolojik döngü başlatmak için gidip eşek yükü paralarla bakteri satın almayın. Yok mu, güvendiğiniz, akvaryumunda hastalık olmayan bir arkadaşınızın kirlenmiş iç filtresinin süngeri!? Şöyle limon sıkar gibi sıkın o kirli kahverengi şeyi suyunuza; merak etmeyin! Sizin parayla satın alacağınız bakterinin alasıdır bu. Ben böyle yapıyorum, böyle de öneriyorum.
Şimdiye kadar olan yazılar konuya bir nevi giriş ve ikna turları idi.

Esas konumuz olan Su düzenleyicileri kullanmadan sıfırdan akvaryum kurmak ve su değişimi konusunu artık ele alabiliriz.

Sıfırdan akvaryum kurmak için izlenebilecek yöntemler

İlaçlarla önerilen; Önce akvaryum doldurulur, sırasıyla aqutan ve nitrivec ilave edilir. İki gün boyunca akvaryum boş olarak filitre edilir daha sonra da balıklar tanka ilave edilir. Sonrasında nitrivec uygulamasına 10 gün devam edilir.

Masrafsız yöntem; Aqutan ilave edilmez, onun yerine filitreye (İç veya dış filitre farketmez) karbon konulur.
Çünkü ; Aqutan bünyesinde EDTA denen bir molekül bulundurur ve bu molekül ağır metalleri bünyesinde hapseder.(Serbest metal iyonları bağlar)
Aqutanın yaptığı işi aktif karbon fazlasıyla gerçekleştirebilir ve masrafsız bir yoldur. Aynı şekilde karbondan daha uzun ömürlü ama bir nevi bulunması zor olan zeolitte kullanılabilir.
Link vereyim kalabalık olmasın.
http://www.zeoliteproducer.com/havuz.html
http://www.zeoliteproducer.com/sukulturu.html

Aqutan kullanmadık, nitrivec'te kullanmıyoruz.Yerine suya bir kaç parça yem atıyoruz ve suyu iki gün boş olarak filitre ettikten sonra güvenle balıkları ekliyoruz. İlk günlerde yemlemeyi azar azar yapıyoruz. Mümkünse değerleri günübirlik kontrol ediyoruz.

Nitrivec ve yem katımına alternatif olarak güvendiğimiz, tankında hastalık olmayan bir arkadaşımızın veya mevcut akvaryumlarımızın iç filitre süngerlerinden de yararlanabiliriz.

Görüldüğü üzere hiç masraf etmeden sıfırdan sorunsuz akvaryum kurduk (Anlattığım yöntem ile 200 litre tankıma aynı anda 15 discus yavrusu ekledim (3-4cm) ve sorun yaşamadım)

Su düzenleyicisi kullanmadan su değişimi yapmak.

Malawiler v.b. dayanıklı balıklar için ; İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizde şebeke sularında klor eser miktarda bulunur. Özellikle bahsi edilen türler düzenli su değişimlerinde bu miktarı tolere edebilir, hassaslık göstermezler. Bu nedenle kombiden direk ısısı eşitlenmiş su ile su değişimi yapabilirsiniz.
Lakin asla 1-2 aydır su değişimi yapmadığınız bakımsız akvaryumunuzda direk çeşmeden su değişimi yapmayınız. Çünkü kloramin açığa çıkarak balıklarınız zehirlenebilir.

Discus ve bazı hassas türler için ; Kloru 3 ppm altına indirmelisiniz.
0 - 0.03 mg/l arası tehlikesiz kabul edilir.

Bunun için suyu ağzı açık kaplarda (Damacana, bu iş için ayırabileceğiniz su dinlendirme tankları, ihtiyaca göre turşucuların kullandığı 70 lt bidonlar olabilir) min. 1 gün dinlendirmenizi öneririm. Bundan sonrasında ısıyı eşitleyerek hiçbir su düzenleyicisi kullanmadan su değişimi yapabilirsiniz.

Eğer suyu dinlendirme imkanınız yok ise ; Ekleyeceğiniz suyu bazı aparatlar yardımı ile filitre ederek eklemeniz veya aktif karbon, zeolit v.b. ile filitrelemeniz gerekiyor. Bu konuda biraz araştırma yapmalısınız yazı yeterince uzun olduğu için bu konuya değinemiyorum.

Yazılar linkten alıntıdır. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=42275& PN=1
tearaway2006-11-22 17:15:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktayÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 33
oktayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2006 05:04
Saygılar ve bilgilendirme için teşekkürler.bende bi konuda yardımcı olmak isterim.ZEOLİT madenini tüm zirai tarım ilaci,ve bahçe gübresi ,canlı hayvan besihanelerine yem satışı yapan TARIM dükkanlarından bulabilirsiniz.ÇUVALI 6 YTL.kilosu 300kuruş.Ben bütün çiçeklere ve meyva agaçlarına kullanıyorum.Sonuç mükemmel.agaçlar çoştu,çiçeklerim azdı.Ayrıca kanaryalarımın mama ve yemlerine toz halinde karıştırıyorum.Kanaryalar çoştu.Tavuklarımın yemlerine karıştırdım,aldıgım yumurtanın hesabı yok.Yukarda bahsi geçen Link dende ögrendigime göre Tankımın filtrasyonunda(amonyak ve toksin maddelerin etkisizleştirilmesinde) ve bitkilerimin ihtiyacı olan Fe(demir)minaralinin saglanmasında,GÜVENLE kullanabilecegim ortaya çıktı.Araştırmalarınızda başarılar diler,İlgi ve alakanıza TEŞEKKÜR EDERİM.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aviatorÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 36
aviatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 20:35
Benim gibi akvaryum olayına yeni girmiş arkadaşlar adına, bu değerli bilgiler için hepinize teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 19
OzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 16:40
Merhaba,
Benim 4-5 aylık, 200 lt akvaryum, 35 lt kadar sump'ım var.İçeriside sadece bir maroon clownfish besliyorum şimdilik. Haftada yaklasık %10 turkuaz su ile değiştiriyorum. Sump'taki PS'den sonra suyun ilk filitrelendiği elyafı haftada bir değiştiriyorum.İçerisinde 25 kg kadar canlı kaya var gibi.Testleri her hafta sonu yapıyorum ama her nedense NH3/NH4 0.25 'in altına düşmüyor, en iyi ihtimalle, ki renk tonundan anladığım kadarıyla 0.20 oluyor. Bunun nedeni ne olabilir. Bir yerlerde feci bir yanlışlık mı yapıyorum acaba?
 Mesela aylardır sifonla 3-4 mm'lik mercan kırıklarını hiç almıyordum, temizledim, hala değerler aynı.Sump'ın içi de sünger ve iri 4-5 cm'lik mercanlarla dolu. Acaba onları mı temizlemeliyim, ama yararlı bakteriler?
Ne dersiniz? lafayette2007-08-16 16:56:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

surferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/11/2005
İl: Antalya
Mesaj: 88
surferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2007 14:52
Ozan bey iyi günler,
Sump'ın doğru yapıldığına eminmisiniz ve akv.daki su saatte kaç sefer devir yapıyor.Birde aydınlatma konusunda bilgi verirseniz biraz daha netleşebilir sorununuz.Sump daki malzemeye dokunmayın derim.
iyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 19
OzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2007 16:36
Merhaba Mahmut Bey,
Acikcasi sump'i ben yapayim diye planlar internetten toplarken, akvaryumcuda hazirini buldum.. Yaklasik 30 lt.
Akvaryumda 200 lt gibi. icinde 2 tane 650 lt/saat (yada 750 olabilir) powerhead ve sirkulasyonu saglayan 450 lt/saat pompa var.

=====

Peki akvaryum icerisindeki toplam su, sump icerisinden 1 saatte kac kere gecmelidir gibi bir formul var mi.. Yaklasik ta olsa.. (Mahmut Beyin dedigi gibi yaklasik 5 kere zannedersem)
Ve PowerHead ile ilgili bir lt/saat orani...
Yani akvaryumu, t saatte, x kere cevirmelidir gibi..Ozan2007-08-20 20:24:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2008 10:09
Çok güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık.Amonyak patlaması sonucu oluşan çok kötü bir koku var.Akvaryumun içindeki kumu bile defalarca yıkasam yine o koku geliyor sanki.3 Defa başıma geldi.Umarım bir daha gelmez.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çıtak_06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 54
çıtak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2008 23:42
Çok faydalı ve rahat okunulabilen bir paylaşım olmuş teşekkürler
Ama benimde eklemek istediğin birşey var nitrit nitrat bakterileri akvaryum kumundada yaşayabilmekte tabi dekor niyetiyle kullandığımız kaya ve küp lerdede tutunabilmektedir.Birde fazla nitrat akvaryum bitkilerinin yapraklarının delik delik olmasına sebep oluyormuş ve Balıkların dışkılarını ve idrarlarını amonyak şeklinde atıyorlarmış yani balılarında idrarları varmış.

SAĞLIKLI HOBİLER
hureyre_062008-05-11 23:51:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 13:41
[QUOTE=hureyre_06] Çok faydalı ve rahat okunulabilen bir paylaşım olmuş teşekkürler
Ama benimde eklemek istediğin birşey var nitrit nitrat bakterileri akvaryum kumundada yaşayabilmekte tabi dekor niyetiyle kullandığımız kaya ve küp lerdede tutunabilmektedir.Birde fazla nitrat akvaryum bitkilerinin yapraklarının delik delik olmasına sebep oluyormuş ve Balıkların dışkılarını ve idrarlarını amonyak şeklinde atıyorlarmış yani balılarında idrarları varmış.

SAĞLIKLI HOBİLER
[/QUOTE]

Nitrifikasyon bakterileri tabii ki kumda, camda, taşta hatta bitkilerin yapraklarında dahi yani kısacası her türlü yüzeyde bulunurlar. Yalnız ağırlıklı olarak bulundukları nokta filtredir.

Balıkların azotu amonyak olarak attıklarını yazıda belirttim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

auctorÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 71
auctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 09:15
Onur Bey yaklaşık 10 gün önce kurduğum bitkili akvaryumumda no2 ve no3 miktarı çok yüksek :( Dün balık eklemeyi denedim ama balıklarımdan ikisi sabaha ölmüştü :( Onur Bey nitrit ve nitrat kendi kendine normale döner mi ? Yoksa müdahale yapmalımıyım ? Forumda tuzun nitrit ve nitratı nötrize ettiğini okudum acaba tuz atmalımıyım ? Yardımılarınıza şimdiden çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ömer atakavÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 341
ömer atakavÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 13:31
Çok güzel bir anlatım olmuş teşekkür ederim onur bey su şartlandırıcısı kullanmadan kesinlikle su değişimi yapmam fakat butun markaların bakteri kültürünü kullandım hiçbirininin bi faydasınını görmedim 2-3adet karidesi soyup yem olarak verdiğimde daha super bakteri çoğalması gözlemledim

not:Benim izlenimim bakteri karanlık ortamları seviyor ve daha güzel suyu işliyor ve su değişimde ani değişiklikte (ısı,ph,ms)hemen ölüyor

soru:balıkların dışkısını dip çekimi vs akvaryumdan uzaklaştırdığımızda üstündeki çürükçül bakterileride attığımızdan olsa gerek su patlıyor bu işi çözen varmı yani baktiriye zarar vermeden yada en az bir kayıpla su değişimi ,dip çekimi yapabilen?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir