Nitrit & Nitrat & Azot & Oksijen ve Bakteriler


O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 00:02
Herkese merhaba.

Forumdaki bir çok arkadaşa göre çok kısa bir süredir akvaryumla uğraşıyorum.

Bu zaman sürecinde akvaryumda yaşamın sürebilmesi için önemli olayların başında su değerleri ve akvaryumumuzda bulunan bakteriler olduğunu öğrendim. Bu iki oluşum tamamlandığında balık kaybının pek yaşanmayacağı kanısındayım.

Herkese yararlı olması açısından bir kaç sorum ve bilgilendirmem  olacaktı  tabiki forumumuzda okuduğum onca konu ışığında.

1. Sorum ;

Suya oksijenin su yüzeyindeki dalgalanmalar vesilesiyle sağlandığını biliyoruz. Balık sayısına ve akvaryumun hacmine göre hava motoru ve iç filtre kullanmayan arkadaşlarımız da var.

Ayrıca suyun sıcaklığınında oksijen konusunda etkili olduğunu biliyorum, soğuk suda daha fazla oksijen bulunması gibi. Ve balıkların hangi sıcaklığa adapte olup kendini evrimleştirdikleri gibi.

Örneğin 26-28 C civarı sıcaklıkta yaşayan çoğu cikletimizin bu değerlerdeki oksijene alışmaları ve yeterli oksijen sağlandığı takdirde daha fazla oksijenin gereksiz olacağı gibi.

Buradaki sorum şudur; 
balıklarımıza yeterli oksijeni sağladık peki oksijen ile yaşayan bakterilerimize bu oksijenin ne derece yeteceğidir? Yani sadece dış filtre ile oksijen sağlamamız aerobik bakteri kolonilerimizin çoğalmasına ve sağlığına ne derece faydalı olacağıdır?


2. Sorum ; 

Anaerobik(oksijensiz ortam) bakterilerin yani nitratı azot gazına çeviren bakterilerin ise uzun süre zarfında 4-6 ay gibi oluşacağını okumuştum. Akvaryumunda kum kalınlığı fazla olan ve anaerobik bakterilere sahip olan bir ortamda dip çekerken bu kısımlara oksijen gitmesi bir sorun olurmu? 

Dip çekmede kumu karıştırmak zararlımıdır?

Ayrıca bir yerdede nitratın azot gazına dönüşmesinin ancak laboratuvar ortamında yada doğada olacağınıda okumuştum. bu ne derece doğrudur?


Sorularım bunlardır cevap geldikçe yeni sorularım gelebilir saygılar :)
Teşekkürler.

osmangunaydin2012-12-27 09:58:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 01:04
Cevap 1
1-1
 Evet  oksijen  suyun  yüzyenindeki dalgalanma  sayesinde  gerçekleşmetedir.
Bende  bunu öğreneli fazla  olmadı :)

1-2
Isıya  göre  oksijenin  değişmesine  gelir isek çok geniş kapsamlı bir  konu ama  kısa kısa anlatmaya çalışayım.
Suya  oksijen sağlıyan  materyellerden de  bu etken değişmektedir bunlara  örnek olarak canlı  bitkiler,Kum vs gibi etkenlerde değiştişrmektedir  bu değerleri.
Çok  ince hesaplar suyun  derece ayarını siz balıklarınıza göre ayarlamak zorunda kalıyorsunuz yada  bilmeden ayarlıyorsunuz. örnek vermek gerekirse üreme denemini  rahatlatmak daha  elverişli bir hale getirmek için  su  sıcaklığımız daha  üst seviyelerde  tutulmaktadır veya hasta  balıklarımızda  tedavinin daha  elverişli olması gibi.
Balıklar  suyun sıcaklığına  göre  forum değişlikleri göstere biliyor hareket kısıtlamasına  gide biliyorlar bunada  örnek olarak bir arkadaşımın dükkkanında  100 x 50 x 50 akvaryum  mevcut  içerisinde 2 kedi balığı 35 cm lik 2 beyaz prenses 25 cm lik 2 ter yüzen çöpçü 2 sarı prenses 2 mavi prenses mevcut 3  senedir  balıklarına  bakmakta hacim  olarak yetersiz  ısıtıcı yok bir  dış filitresi  var  1,5 sene  önce temizlemiş en son  suyun  rengi sarım tırak  yosunlardan  dolayı benim  evimdeki balıklarım  sabir  28 derece bulunmaktadırlar  arkadaşımın  akvaryumundan aldığım bir  balığı evdeki akvaryuma  ilave etmiştim falıkta  hal ve tavırlar  yaklaşık  2,5 3 ay kadar sabit  hareketsiz kalma  yem dışında gezinmeme  renklerinin solğunluğu vs  gibi  şeyler ile  karşılaştım. Yani suyun balıkların  üzerinde  okadar  çok etkisi mevcut hepsini  anlatmak  mümkün  olmasa gerek.

1-3
Balıkları evrimleştirmek balıkların oksijen değerlerini  belirlemek (alıştırmak) mümkün yukarıda belirttiğim  gibi  ısıtıcısız bir akvaryumdada balıklarımız yaşaya biliyor (bu daha çok büyük balıklar için geçerli olsa gerek) fakat  doğal yaşam alanına  benzetmeye  çalıştığımız taklik  evler yani tanklarımız ne kadar  onların geldiği ortama  benzer ise  okadar az sıkıntılı  bir tankımız  olacaktır.

1-4

Bir makalede  okuduğum kadarı ile  kaynağını tam hatırlamıyorum aklımda kalnaları yazacağım  suyun  içerisinde kademeli olarak oksijen  miktarı değişmekte örnek akvaryumun  üst  kısmında ki  5 cm lik  bölümde  oksijenimiz daha  bol miktarda iken  dibe yakın  olan  kısımda  yapılan  ölçümlerde  bu değerler değişmekte  fakat  genelde tanklarımı  m lerin altında  olduğundan  çok fazla bir etkili değişiklik gözlemlenememktedir. Suyun sıcaklığına göre  tankımızın içerisindeki bakteri  oluşumuda evrimleşmektedir değişik  bakteriler mineraller  meydana  gelmektedir  bu her derece  su  için  farklılıklar göstere bilir. Balıkların üremesine  yukarıda dediğim gibi  faydası mevcuttur  su ne kadar sıcak ise  aerobik bakteri miktarımız  okadar azalacaktır  bunun yanı sıra daha  değişik  bakteri türleri  oluşacaktır  bir  mevi  yama  yapma  prensibi gibi bu döngü çalışmaktadır.


cevap 2

2-1 
Az miktarda  oksijen gitmesi pek sorun teşkil etmez.

2-2
Evet dip  çekimin de  kumu karıştırmak zararlı  ola bilir. kumun içerisinde  oluşmakta  olan Anaerobik bakteri  kültürünün oluşumunu engelliye bilirsiniz.

2-3 
Sizinde dediğiniz gibi bunu yapmak güç  ama  imkansız  değil  laborotuar  ortamında  bu mümkün fakat doğada  bu kendi kendine  oluşmaktadır.

İlgili makale Vikipedi den alıntıdır.
Biyolojik fiksasyon yapan Rhizobium cinsi bakteriler, bazı baklagillerin kökünde simbiyotik olarak yaşamaktadır. Sucul ekosistemlerdeki biyolojik azot fiksasyonunun çok önemli bir kısmı Anabeana ve Oscillatoria cinsi mavi-yeşil algler tarafından gerçekleştirilmektedir. Toprakta ise Azotobacter ve Clostridium cinsi bakteriler önemli derecede biyolojik fiksasyonu gerçekleştiren canlılardır (Kormondy, 1984).
Fiksasyona uğramış olan azotun, diğer canlılar tarafından kullanıla­bilmesi için öncelikle bitkiler tarafından alınarak özümlenmesi (organik bünyeye katılması) zorunludur. Her ne şekilde olursa olsun, fiksasyona uğrayarak toprağa ve suya karışan nitrat formundaki inorganik azot (NO3), suda erimek suretiyle bitkiler tarafından alınabilir. Bitkiler tarafından emilen nitrat, protein ve nükleik asit gibi biyomoleküllerin üretiminde kullanılır. Böylece azot, abiyotik çevreden biyotik unsurlara geçmiş olur. Bitkilerden beslenme yoluyla tüm canlılara ulaştırılır. Azot, bitkiler ve hayvanlar atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde, ayrışma tekrar toprağa döner. Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de nitrit ya da nitratı tekrar azot gazına dönüştürür. Böylece azot tekrar atmosfere karışır.

Aslında daha  uzun yazacaktım fakat  çocuğum  şuan rahat  bırakmıyor elimden  geldiğince yazmaya  çalıştım.
Umarım yardımcı olmuştur.
mufitsa2012-12-27 01:05:52

Teşekkür Edenler: [T]200533,Doganna[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:44
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Zaten bu cevabınız forumun ve sizin kalitenizi göstermektedir. Minnettarım zahmet verdiğiniz için.

Bİraz titiz ve ince düşünen biriyim sanırım,bu kadar çok kafayı böyle şeylere takmak doğrumu onuda bilmiyorum açıkcası :).

Evet haklısınız balıklar bulundukları ortama ayak uydurmak için zaman içerisinde evrimleşmektedir, bende bir iki tecrübeyle bunu anlamıştım.

Bende örnek vereyim, bir yakınım Demasoni ve Sarı prenses beslemekte idi 100 Lt tankında, tankı yaklaşık 2 senedir kurulu vaziyette idi. Sürekli yavru alması sıkıntı oluyordu kendi açısından balıklarını elden çıkaramıyordu sadece bir tane küçük bir akvaryumu daha vardı. Zaman geldi ve 100 Lt akvaryumunda yaklaşık 150 civarı balık olmuştu, her ay yavru alıyordu. İzine gitti geldi , dış motoruna güvenemediği için kapatıp gitmişti suyuda 1 ay içerisinde bulandı tabi geldiğinde su değişimini birlikte yaptık .

20 Lt dinlenmiş suyun yanına 80 Lt çeşme suyu doldurdu ve inanın hiç bir kayıp yaşamadı çok ilginç.

Bazende %10 su değişiminde eklenen suyun soğukluğundan veya çeşme suyu olmasından dolyı balık kaybeden arkadaşlar oluyor.

Bunların sebebi evrimleşme midir acaba sormak istiyorum .? Yada anaerobik bakterilerin akvaryumda bulunması ve artık nitratında azot gazına çevrilerek döngünün tamamlanması ve  akvaryumdan tamamen atılması mıdır?

İlk soruma verdiğiniz cevaptan anladığım oksijen fazlalığı veya azlığıyla bakterilerinde evrimleşip yeterli oksijene uygun hala geleceğidir. Yani balıklarımız gibi bakterilerde evrimleşip sıcaklığa göre yaşıyorlar.

Bu açıdan fazla oksijenin hem balıklar hemde bakteriler açısından pek yararı olmayacağıdır?

Teşekkürler şimdiden.
osmangunaydin2012-12-27 10:00:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufukbasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2012
İl: Içel
Mesaj: 504
ufukbasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:50
Çok faydalı ve açık bir soruya , bu kadar faydalı ve açık bir cevap . Sorana da cevaplayana da teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 09:55
Umarım diğer değerli arkadaşlarımızda bu konuya değinirler katkıda bulunurlar . Böylece bilinmedik anlaşılmayan su değerlerindeki değişimlerden kaynaklanan ölümlerden herkes kurtulur diye ümit ediyorum . Akvaryumda en önemli parçanın su , sıcaklık ve bakteriler olduğunu düşünüyorum kendimce.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 19:01
[QUOTE=osmangunaydin] 
Bunların sebebi evrimleşme midir acaba sormak istiyorum .? Yada anaerobik bakterilerin akvaryumda bulunması ve artık nitratında azot gazına çevrilerek döngünün tamamlanması ve  akvaryumdan tamamen atılması mıdır?

İlk soruma verdiğiniz cevaptan anladığım oksijen fazlalığı veya azlığıyla bakterilerinde evrimleşip yeterli oksijene uygun hala geleceğidir. Yani balıklarımız gibi bakterilerde evrimleşip sıcaklığa göre yaşıyorlar.

Bu açıdan fazla oksijenin hem balıklar hemde bakteriler açısından pek yararı olmayacağıdır?

Teşekkürler şimdiden.
[/QUOTE]

Aslında  bunun sebebi balıkların evrim diye tabir edebileceğimiz suyun derecesine sertliğine  minerallerine alışması demek  ama  bu 2  taraflı bir zaman süreci.

Burada balıklar suyun içerisindeki minerallere  suyun  içerisindeki minerallerde  akvaryumun  sıcaklığı soğukluğu ilave  minerallere göre evrimleşmekte yani alışmakta.

Anaerobik bakterilerin  oluşumu bilindiği üzere uzun  zaman almakta. Bu zamanın geçtiğini ve anaerobik  bakterilerimizin  oluştuğunu var sayarsak  bu bakteriler  benim görüşüme  göre  bu işin  yüzde  30 zunu halletmekte. Tamamen atıla bileceğine  pek kaanaat  getirmedim açıkçası  bunu  her hangi bir  makalede vs  bilimsel  olarak açıklayıcı bir madde unsurda  bulamadım. 

Evet  ilk  soruda size verdiğim  cevap aynı şekilde işlemektedir  tabi bunlar zaman  içerisinde oluşan durumlar.

Aşırı oksijenin  yararından  çok zararı  ola bilir  bazı zararlı bakteri türleri bol oksijenler ile  yaşamakta bunun yanı sıra  bazı  zararlı bakterilerde  az  oksijen  ile  yaşamakta. Bu konuyu  aslında  daha  değişik  ortamlarda test edilmiş bir bir  döngüdür. İçerisine  konulan  balık cinsine  göre  bakteri  oluşumu çeşitlik kazanır her balık ayni bakteri kültürü ile yaşayamaya bilir veya  alışkın  olmadığı bir  kültürde yaşatılmaya  çalışılınca   hastalıklar baş göstere bilir  buda bize  akvaryuma  koyduğumuz bakteri kültürlerinin ırk cins  ayrımlarına  göre  yapılması gerektiğini göstermektedir. Döngünün başlangıcı bu işin temelini oluşturmakta. 

Fazla  oksijenin balıklara çok iyi geldiği ve büyüme  sürecini hızlandırdığı söylenmektedir burda dikkat edilmesi gereken husus hangi balığa ne  kadar  oksijen verilmelidir. Buda  bir başka  konuda konuşulur konu çok dağıla bilir burada.

Küçük bir  not
(Bakteri başlangıcı diye adlandırılan bölüm  ilk  kurulum ve balığın alışma süreci. Akvaryumcudan alınan balıklar veya bir arkadaşınızdan alınan balıklar ilk dolum yapılan (temiz bakteri kültürü döngünün henüz başlaması yada  başlamamış olması) tanka  konduklarında  fazla etkilenmemektedir  gerek  üstlerinde  gerekse  taşıma esnasında  kullanılan  suyun içerisindeki bakteriler tanka ekstra bir  güç verir gücün  yanında  hastalık yaya bilecek bakterilerde  gelmiş ola bilir.)

mufitsa2012-12-27 19:07:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 21:56
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim abi , umarım yararlı olmuşuzdur. Kafamdaki sorular gitti şuandan itibaren.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir