Oksijen Ve Nitrit Zehirlenmesi


OrcunAltunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2020
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 336
OrcunAltunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2020 21:04
Fotoğraf:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223652/080720202059341.jpg[/IMG]

Hastalık Belirtileri: Dipte biryerlerde saklanma ve hareketsiz halde bekleme
Akvaryum Kapasitesi (litre): 90 litre (efektif hacim su yüksekliğine göre 70 litre)
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: moli, zebra danio, çöpçü, cüce vatoz lepistes, transgenik tetra
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): sıcaklık 25 derece (fan sistemi ile- fan takmadan önce 29 idi, ph bilinmiyor, amonyak ve nitrat ölçüm imkanı yok malesef
Filitrasyon: 800 litre /dk iç filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: yok
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.): haftada bir 10-20 litre en az 1 hf beklemiş çeşme suyu,
Kum 6 cm siyah bitki kumu
Bitki çeşitleri hygrophila difformis, tilki kuyrugu, ludwigia super red mini, rotala walichii

Bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Balıklarımın bazıları dipte biryerlere saklanıp hareketsiz bekliyorlar. Tabi ki bir problemin işareti ama ne. Hastalıklardan en çok nitrit zehirlenmesine benziyordu bu durum. Elbette balık hastalıkları uzmanı değilim ama okuduklarımdan öyle anlaşılıyordu. Tankım fotografta da görüldüğü gibi bol bitkili. Her ne kadar uygun aralıklarla dip çekimi yapsam da dipte oldukça fazla balık pisliği dikkatimi çekmeye başladı. Acaba yeterli temizlik yapamıyorum ve nitrit mi birikiyor. Sonucta ölçme kitim yok.
Gelelim gözlemime. Bol bitki olduğu için ve filtre yüzeyde dalgalanma yaptığı için hava taşı kullanmama gerek olmadığı bu iki ögenin yeterli oksijen sağlayacağı söylenmişti bana ve ben de hava taşını ve filtre hava hortumunu kapattım. Ama gördüm ki havayı kapatınca hareketsiz bekleme artıyor, hava açılınca o dipte bekleyenlerin yavaş yavaş hareketlenmeye başladığı ve gezinmeye başladığını gördüm. Nitrit zehirlenmesini daha detaylı okuduğumda da öğrendim ki gerçekten eriyen oksijenin artırılması iyileştirici oluyormuş çünkü nitrit zaten kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltıyormuş.
Bir süre hava hortumunu kapatmadan devam edecegim. Bu arada 2- 3 güne bir özellikle dipteki pislik miktarını azaltacak sekilde dip çekimi ve su değişimi yapacağım. Bu sorunun düzeleceğini düşünüyorum. Çünkü başa her sey optimum düzeyde bence. Bu arada su sıcaklığı fazla olduğunda da nitrit zehirlenmesi artıyormuş ki yaz aylarındayız en düşük 25 derece oluyor.
Nitrit zehirlenmesi ile ilgili ayrıntılı bir makale buldum. Linkini paylaşyorum:
https://rasyonalist.org/yazi/baliklarda-nitrit-zehirlenmesi-toksisitesi/

Beğenenler: [T]208569,Beta_balik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir