Okyanuslarda korkutan gelişme


myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 16:01
Okyanuslardaki bezin zincirinin temel önemdeki halkası olan, yeryüzündeki yaşamın devamı açısından da kilit öneme sahip olan bitkisel planktonların (fitoplankton) hızla azaldığı belirlendi.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, dünya okyanuslarında yaşayan bitkisel plankton seviyesi 1950'li yıllara göre yüzde 40 oranında azaldı.
Oldukça küçük, mikron boyutlarındaki planktonlar, denizlerdeki besin zincirinin en alt halkalarından birini oluşturuyor ve dolayısıyla, denizdeki birçok canlı türünün devamı açısından kilit öneme sahip. Bu canlılar, karadaki yaşam üzerinde de önemli bir etkiye sahip. Çünkü bu canlılar, atmosferdeki oksijenin üretiminin yarısının kaynağı. Bu canlılar, atmosferdeki karbondioksidin emilmesinde de önemli bir role sahip.

"KAYGI VERİCİ"

Araştırmacılara göre, bu kritik azalmanın sebebi, küresel ısınma olabilir. Küresel ısınma, planktonların gıda bulmalarına engeller oluşturmuş ve miktarlarının düşmesine yol açmış olabilir. Kanadalı bilimcilerin, ABD hükümeti adına çalışan bir bilimciyle birlikte yürüttükleri çalışma hakkında açıklamalar yapan Dalhousie Üniversitesi biyoloji profesörü Boris Worm, bu azalmanın hem şaşırtıcı, hem de kaygı verici olduğunu belirtti.

Worm, “kaygı verici bir durum çünkü planktonlar, okyanuslarda devam eden her şeyin en temel unsuru. Neredeyse bir durağanlık içerisindeler ve bu durum onlarca yıldır sürüyor” dedi. Araştırmacılar, planktonların 1899'dan beri seviyelerini gösteren veriler elde ettiler ve bu canlıların 1950'li yıllardan itibaren hızla düşmeye başladığını gözlemlediler. En büyük değişim ise Kuzey Buz Denizi ile Okyanusların ekvator bölgelerinde meydana geliyor. Düşüşün hiç olmadığı tek yer ise Hint Okyanusu. Bilimciler, bu gidişatın, bitkisel planktonların tamamen yok olmasıyla sonuçlanacağını söylemek için henüz erken olduğunu, bu konuda kesin ifadeler kullanmak için araştırmaların sürmesi gerektiğini belirtiyor.

YAŞAM ZİNCİRİNİ ETKİLİYOR

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu iklim değişimi uzmanı Virginia Burkett da bu mikroskobik canlıların tükenmesinin, balinaların ya da yunusların tükenmesiyle bir tutulmaması gerektiğini, bu canlıların miktarındaki değişimlerin, okyanuslardaki büyük değişimler olduğuna işaret ettiğini, bu değişimlerin, gezegenin tümündeki değişimleri ve yaşam zincirini etkilediğini ifade etti.El Nino gibi iklim olayları sırasında da bitkisel plankton bölgesel olarak hızla azalabiliyor ve bu dönemlerde deniz kuşları, deniz memelileri kitlesel olarak açlıktan ölüyor.

Halifax Üniversitesinden Daniel Boyce da açıklamasında, “bitkisel planktonlar hepimizin günlük hayatını dahi etkiliyor. Atmosferimizde bugün varolan oksijenin büyük bölümü, 2 milyar yıldır, bitkisel planktonlar veya onların öncülleri tarafından üretildi” dedi.Bazıları yalnızca mikroskopla, bazıları gözle görülebilen bu canlı türü, dünyanın soğuk kalmasını da sağlıyor. Karbondioksidi emerek, sera etkisi yapan bu gazın atmosferde belirli bir seviyede kalmasını sağlıyor, böylece gezegenin giderek ısınmasını engelliyor.Araştırmayla ilgili makaleye, www.nature.com/nature'den ulaşılabiliyor.

 
Kaynak:www.hurriyet.com.tr

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a.burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1056
a.burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 16:16
Bİlgilendirdiğiniz için teşekkürler.Ne kadar ufak olsalarda etkilerinin nasıl önemli bir boyuta çıktığını düşünemeyiz bile.a.burak2010-07-29 16:18:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MMX-1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 240
MMX-1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 16:55

İnsan elinin değmediği bir yer kaldımı acaba ?

Havayı kirletiyoruz,suları kirletiyoruz buna içme sularıda dahil.Ağaçları kesiyoruz,insan kendi eliyle kendini yavaş yavaş yok etmeye çalışıyor.Biz üzerimize düşeni yapalım zarar vermemeye çalışalım,büyük sanayi kuruluşlarına da sıkı denetim gelirse ancak önüne geçilebilir.Koskoca meksika körfezini bile süper güç amerika kurtaramadı ama insanlar bilinçlendikçe ve eğitildikçe insan kendini yoketmesini bir kaç yüz yıl daha erteleyebilir.
 
Saygılar,
 
Osman YILDIZ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir