Omurgasız+canlı doğuran tankı acemilik sorularım


merve s.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
merve s.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2010 18:10
Merhabalar,

Bu güzel forumda acemiyim. Daha önce küçük akvaryumum olmuştu fakat artık daha büyük çaplı şeyler yapmak istiyorum ve en önemlisi doğru şekilde yapmak istiyorum. Umarım cevaplamaktan sıkılmayacağınız pek çok sorum olacak. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Aklımdaki akvaryum 60*40*40 boyutlarında olacak. İçine lepistes, çöpçü, cüce vatoz, neon, karides, midye, kerevit, salyangoz ve türlü çeşit bitki koymak istiyorum. Birlikte yaşayabilirler mi? Büyük balıkları pek sevmiyorum. Bunlarla anlaşabilecek küçük balık tavsiyeniz olursa sevinirim : )

İşte sorularım:

1- Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağam var. (3 aylık) Bu akvaryuma onu da dahil edebilir miyim? Diğer türleri yer mi? Tabi ki kuru kalabileceği bir platform yaratarak.

2- Bitkili akvaryumlarda midyeler bitkileri sökebiliyormuş sanırım. Doğru mudur? Neler yapılabilir bunu önlemek için?

3- Hangi bitkileri önerirsiniz?

4- Bu büyüklükte bir akvaryuma filteleme, ısıtma nasıl olmalıdır? Şelale filtre için akvaryumun kenarları farklı olması gerekiyormuş sanırım? Fiyat-performans oranı uygun marka önerileriniz nelerdir?

5- Dip çekimi nedir? Nasıl yapılır?

6- Bu tip bir akvaryumda kullanılması gereken ilaçlar, takviyeler, yemler nelerdir?

7- Dibe nasıl bir kum koymalıyım? Dekoratif açıdan siyah renkli olanları beğeniyorum. Bunların adı nedir ve uygun mudur?

8- Dinlendirilmiş çeşme suyu mu, yoksa içme suyu mu kullanılmalı?

9- Karidesler yeni akvaryum kurulumundan 4 hafta sonra eklenmeli gibi birşeyler okumuştum. Doğru mudur? Öyleyse almak istediğim canlıları hangi sırayla ne zaman eklemeliyim akvaryumuma?

10- Yeni canlıları akvaryuma adaptasyon/ekleme yöntemleri nelerdir?

11- Kaya, dal seçimi için bilmem gereken birşeyler var mıdır?

12- Hangi tür salyangoz, karides, kerevit önerirsiniz?

Eklemek istediğiniz herhangi başka birşey var mı? ( :

Cevaplayıp, okuyup emek harcayan herkese tekrar teşekkürler.


inawen2010-11-18 18:16:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2010 18:32


Aklımdaki akvaryum 60*40*40 boyutlarında olacak. İçine lepistes, çöpçü, cüce vatoz, neon, karides, midye, kerevit, salyangoz ve türlü çeşit bitki koymak istiyorum. Birlikte yaşayabilirler mi? (Düşündüğünüz balık sayısı fazla.70 40 50 size daha uygun bir ölçü olarakcaktır.Bol bitkili bir ortamdan sözediyorsak bu balıklar birarada olur.olur.Fakat kereviti listeden çıkarın,bitkilerin köklerini keser:)
İşte sorularım:

1- Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağam var. (3 aylık) Bu akvaryuma onu da dahil edebilir miyim? Diğer türleri yer mi? Tabi ki kuru kalabileceği bir platform yaratarak.(kaplumbağalar balıkların kuyruklarını yer)

2- Bitkili akvaryumlarda midyeler bitkileri sökebiliyormuş sanırım. Doğru mudur? Neler yapılabilir bunu önlemek için?(midyelerin bitkilere zarar verebileceğini hiç sanmam,fakat kerevit kesin zarar verir.)

3- Hangi bitkileri önerirsiniz?(java moss anubias eledoa üçlüsü bakım gerektirmezler ve gayet güzeldir)

4- Bu büyüklükte bir akvaryuma filteleme, ısıtma nasıl olmalıdır? Şelale filtre için akvaryumun kenarları farklı olması gerekiyormuş sanırım? Fiyat-performans oranı uygun marka önerileriniz nelerdir?(şelale filtre bitkili akvaryumunuzu rahatlıkla döndürecektir.Benim önerdiğim 70liği yaptırırsanız akıntısı aparatla kesilmiş bir iç filtre işinizi görür)

5- Dip çekimi nedir? Nasıl yapılır?(dip çekimi petshoplarda 7 8 liraya satılan dip sifonu isimli aletle haftada 1 veya 2 kez yapılır.Dip sifonu dipte gezdirilir,filtrenin çekmediği dipteki pislikler hortum mantığıyla bir kovaya çekilir,sonra eksilen su dinlenmiş suyla tamamlanır)

6- Bu tip bir akvaryumda kullanılması gereken ilaçlar, takviyeler, yemler nelerdir?(yem olarak bitkisel yaprak yem dışında sera ve tetra firmalarının otçul yemleri kullanılabilir.Hastalık olmadıkça ilaca veya takviyeye gerek yok.)

7- Dibe nasıl bir kum koymalıyım? Dekoratif açıdan siyah renkli olanları beğeniyorum. Bunların adı nedir ve uygun mudur?(hagen siyah kum dekoratif açıdan güzeldir ve ismini yukarda verdiğim bitkiler kum seçmediğinden uygundur.Fiyatları biraz pahalıdır(kilosu 7 8 lira)

8- Dinlendirilmiş çeşme suyu mu, yoksa içme suyu mu kullanılmalı?(çeşme suyunu tanka doldurur 2 gün filtreyle çevirerek dinlendirirsiniz.Sonra bitkilerinizi eker,dizaynı tamamlar ve en az 10 gün o şekilde yine filtreyle çevirirsiniz.Bu sürecin ardından akvaryumdaki bakteri döngüsü oturur.

9- Karidesler yeni akvaryum kurulumundan 4 hafta sonra eklenmeli gibi birşeyler okumuştum. Doğru mudur? Öyleyse almak istediğim canlıları hangi sırayla ne zaman eklemeliyim akvaryumuma? (12 gün tank boş kalacak orası kesin.Sonra sırayla çöpçü,vatoz,midye,salyangoz,lepistes,neon,karides şeklinde eklemenizi yaparsınız.Tabi yavaş yavaş ve sırayla.Hepsini aynı anda alayım derseniz başınıza iş alırsınız.)

10- Yeni canlıları akvaryuma adaptasyon/ekleme yöntemleri nelerdir? (kovaya alır o kovaya da akvaryumdan su eklersiniz.Bir müddet iki suyun karışımında bekler fileyle akvaryuma alırsınız.)

11- Kaya, dal seçimi için bilmem gereken birşeyler var mıdır?(mango kökü ve bitki kullanın.Kayaları çok büyük almayın.Doğal malzemeler kullanın plastikten uzak durun)

12- Hangi tür salyangoz, karides, kerevit önerirsiniz?(kereviti geçin,diğerleri size kalmış)

Eklemek istediğiniz herhangi başka birşey var mı? ( :(kafanıza göre iş yapmayın:)

Cevaplayıp, okuyup emek harcayan herkese tekrar teşekkürler. (rica ederim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir