Önemli: Akvaryum suyu hakkında.


2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2006 19:12

Öncelikle size bugün başımdan geçen bir olayı anlatayım. Okulun Fen laboratuarına akvaryum kurdum bugün. Kayalar ve kumları eksiltirsek toplamda 25 litrelik bir akvaryum. Aşılama için ana akvaryumumdan 10 litre su götürmüştüm. Geri kalan 15 litreyi de bir gün önceden okulda bulduğum bir kovada dinlendirilmiş sudan koyacaktım. Suyun yarısını koydum ve su koyarken her zaman yaptığım şeyi bu sefer ihmal ettiğimi fark ettim. Suyu koklamak ve tadına bakmak! Bardağa biraz doldurduktan sonra o suyu içtim ve gözümden yaş geldi. Kova temizlik kovasıymış.. Şimdi bütün su ziyan oldu. Bayramdan sonra ana akvaryumumda su değişimi yaparken bu sefer dip çekmeyip direk su değişimi yapacağım ve 20 litrelik damacanaya dolduracağım. O damacanayı okula götürüp 20 litre üstüne 5 litrelik içme suyu koyacağım(şehir suyunun ihalesi davasından, kuyu suyu bulmam neredeyse imkansız). Hem boşu boşuna uğraştım ve tekrar uğraşmam gerekecek, hem de rezil oldum hocalara Bu yaşadığım aksilikten dolayı akvaryuma konacak olan suyun nasıl olması gerektiği konusunda bir kaç tavsiye yapmak istedim:

*Suyu en az 2 gün dinlendirin ve dinlendireceğiniz kova/şişe kesinlikle temizlik için kullanılmamış olsun.
 
*Mümkünse dinlenen suyun dinlendirildiği kova/şişe'nin su haznesini ölçün ve suya her değişimde gerekli miktarda Sera Aqutan ilave edin.

*Yine mümkünse koyacağınız suyun dinlendikten sonra değerlerini ölçün. Bu biraz masraflı olur, ben şahsen yapmıyorum çünkü PH, GH, nitrat, nitrit ve amonyum ölçen dijital aletlerin fiyatı 100$'ın üstünde. Ama yapsanız daha sağlıklı olur tabi.

*Suyu dinlendireceğiniz yere sıcak olarak koyun. Sıcak suyun dinlendirilmesi soğuk suyun dinlendirilmesinden çok daha sağlıklı. Zaten 2 gün içinde su soğumuş olacak.

*Eğer akvaryumu yeni kuruyorsanız akvaryumunda hastalık olmayan, bilinçli bir akvaristin akvaryumundan aşılama yapın.

*Yine eğer akvaryumu yeni kuruyorsanız akvaryumu çalışır ve balık atılmaya hazır hale getirdikten sonra ilk alacağınız balık vatoz veya çöpçü olsun. Eğer suda balıklar için olumsuz bir durum varsa vatozunuz ölecek ya da hastalanacaktır. Eğer bu ikisinden biri olmazsa rahatlıkla tüm balıkları alıp koyabilirsiniz. Böylece hem olası bir aksilikten doğacak masrafı önlemiş olursunuz, hem de bir sürü balığı öldürmek yerine 1 balığı öldürmüş olursunuz.

*En önemlisi de suyu koymadan önce koklayın ve tadına bakın. Suda balık beslemeye uygun olmayan bir durum varsa bu şekilde anlayabilirsiniz. Suyun sertliğini ve PH'ını bile aşağı yukarı bu şekilde tahmin edebilirsiniz(denedikçe tahminler gerçeğine daha da yakın hale geliyor). Üstelik tamamen masrafsız bir yöntem.


Tüm akvaristlere sağlıklı balıklar dilerim..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2006 19:57
Allah yukarda zehirlenmemişsin Meriç . Hadi geçmiş olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2006 20:32
-tearaway2006-12-27 1:41:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2006 00:38
Filtre süngeri konusunda katılıyorum. Dış filtre varsa da direk sökülüp takılmalı hatta. EĞer ikinci bir dış filtre alınmışsa da substratın yarısı alınarak iki tarafa da substrat ekleyerek tamamlanmalı. Ama o maddede su aşılanmalı derken evde başka akvaryum yoksa, ilk defa kurulacaksa demek istedim. Kafa karışsa da, sonuçta bir yerlerden başlamak lazım diye düşünüyorum En azından maddelerin çoğu akvaryuma yeni başlayanların yapabileceği şekilde. Aqutan da mecburi değil tabiki ama kullanılırsa daha iyi tabi. Hatırlarsanız eskiden bir tek Contra Ichtyo vardı, kurarken sadece onu atardık

Sağol Altuğ, valla tadına bakayım derken biraz fazla içmiş olsam zehirlenebilirdim de. Böyle bir suya konacak balıkların halini sen düşün. O yüzden damacana taşıyacağım okula. 2good4U2006-10-21 0:58:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir