oodinium hastalığı ilaç tavsiyesi


icedearthÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1081
icedearthÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 21:00

Fotoğraf:şimdilik yok ama bu fotoğraf internetten aldım temsili



Canlıdaki Belirtiler: sarımsı kadife toz gibi yapılar

Akvaryum Kapasitesi (litre): 10

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: diğer betalar

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:şimdilik yok

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:kaya tuzu

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :su değişimini 2 günde bir yapıyorum.

Arkadaşlar ben hastalık hakkında baya bi bilgi edindim. Ama size sorum şu olacak. Balıkları tedavi için ışığı kesmem gerektiğini biliyorum. Kaya tuzununda işe yaradığını duydum. Fakat bu isimli ilacı(resim ve isim aşağıda) kullanan varmı yada başka tavsiye edeceğiniz bir ilaç varmı fazla pahalı olmama üzere.

Aqua Oodino Kadife Hastalığı (linkteki ilaç)

İlaç 2ytl olduğu için güvenemedim bilgisi olan varsa lütfen yazsın.

http://www.resimupload.com/ds196219487_476_aqua_kadife_hasta ligi.html

Saygılar

icedearth2007-1-30 21:11:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 21:28
Merhaba;
Öncelikle geçmiş olsun , en yakın zamanda saglıklarına kavuşmaları dilegiyle.Potasyum permanganat uyguladıgımı hatırlıyorum sorunsuz hallolmuştu ama 1 tablet bir litre suda eritip 2cc 100 lt diye hatırlıyorum ama yalancı çıkmak istemem araştırma yapmadan lütfen kullanmayınız. Forumdan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

İyi akşamlar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ramsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/09/2006
İl: Sanliurfa
Mesaj: 399
ramsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 22:34
Size ancak bu tedaviyi bulabildim şansınıza küsün bendeki kitapta tam bu hastalığın tedavi bölümü yırtılmış inşallah yardımcı olabilmişimdir.
 
:::ALINTI::
TEDAVİ

 Bazı tedavi şekilleri iyi sonuçlar verir. Bu tedavilerden bazıları:

 Isı ile tedavi (sıcaklığın 8.10 F artırılması, 86 F veya 30 C’ye). Aynı zamanda 24 saat aydınlatmada sağlanabilir, bu parazitin yaşam döngüsünü bozarak kendisini yakmasına sebep olacaktır. Ancak bu tedavide dikkat edilmesi gerek bir husus vardır. Oda tedavi edeceğiniz balığın yüksek sıcaklığa dayanıklı olmasıdır.

             Bu tedaviye destek olarak 3 gün boyunca 100 l suya 1 grm Quinine hydrochloride kullanarak devamlı banyo yaptırılmalıdır.

 Bakırsülfat kullanımı. 1 litre saf suya 320 mg bakır sülfat konur. Bu solüsyondan her 1 galon tank suyuna 1 ml kullanılır. Bu tedaviye literatürde sıklıkla referans verilir, ama çok dikkat edilmelidir. Bir çok türün bakıra karşı toleransı farklıdır. Ayrıca suyun sertliği de bakırın etkilerinde önemli rol oynar. Yeterince sert değilse istenen etki alınamaz. Ek olarak yeni tankta uygulandığında bakır seviyesi düşme eğilimi gösterir, iyi sonuçlar bekleniyorsa bakır seviyesi kontrol edilmelidir ve bu genellikle orta seviyede akvaryumcu için pratik değildir.

 Acriflavine ilacı kullanmak Diğer kimyasallarla kullanımı mükemmel sonuçlar verir. Kendi Acriflavinenizi yapmak için nötr halini bulmalısınız. 330 ml ‘lik stok solüsyonunda 3 mg Acriflavine kullanın. Bu stok solüsyonunu 1 US galon veya 3.8 litre suya kullanın.tedavi sırasında odun kömürü kullanmayın ve yumuşak ışıklandırma tavsiye edilir.

Yıllarca süren deneme sonucunda hiçbir ilacın mükemmel olmadığını bulduk. Acriflavine veya yakın formda ilaçlar balığa en az etkiyle mükemmel sonuçlar veriyor. Tedavi sonrasında odun kömürü kullanarak geride kalan ilaç artıklarını sudan temizlemelisiniz.

Diğer raporlanan tedaviler bazen kaya tuzuyla potasyumpermanganat kulanımıdır,. Fakat bu tedavi hakkında yeterli bilgi yoktur ve  hobistlere bu tür denemelerde dikkatli olması önerilir.

:::ALINTI::


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

icedearthÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1081
icedearthÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2007 02:31

İlginize teşekkür ederim arkadaşlar. Bu hastalık balıklarda ne kadar sürede öldürücü olabiliyor. Balığımda ki tozlu görüntü neredeyse 3 haftadır var. Ama ilk başlarda azdı şimdi dahada artmış. Araştırmalarıma göre bir ilaç buldum hatta kullanan bir kişi tavsiye etti ilacın adı biyo-ichthyo. Yarın alacağım umarım bulurum. İlacın kullanışı ve etki mekanızmasını yazıyorum umarım faydalı olur. Saygılar

Kullanım Sahası: Akvaryum balıklarının aşağıdaki paraziter hastalıklarının tedavisinde tesiri yüksektir.

»Beyaz Benek Hastalığı : Hastalığın etkeni sularda bulunan ıchthyophthirus multifilis denilen bir protozoan'dur. Hayatının bir dönemini balığın derisi üzerinde geçirir. Derisinin üzerine bir delik açarak yerleşen parazit balığın kanı ile beslenmeye başlar. Büyüyen parazit, balığın üzerinde gözle kolayca görülen beyaz benekler oluşturur.

»Costia Slımy Deri Hastalığı: Costra necatrix, chilodenalla cyprini isimli kamçılı protozoan olan parazit akvaryum balıklarının derisi üzerine veya solungaçlarına yerleşrek kızılımsı görünüşte iltahaplanmalar meydana getirir. Hasta balıklar sallanarak yüzerler ve sert yerlere sürtünme ve kaşınma eğilimi gösterirler. Daha ziyade zayıf düşmüş balıklar hastalanırlar. Yavru balıklar için çok tehlikelidir.

»Trıchodına Ve Trıchodınella Hastalığı: Akvaryumlara çoğunlukla canlı yemler ile bulaşan bir protozoan hastalığıdır. Deri üzerinde mavi beyaz lekeler (Benekcikler) oluşur. Solungaç üzerinde tahribat yapar. Yaygınlaşır ve çoğalırsa öldürücü olabilir.

»Velvet Hastalığı (Tatlı Su Kadife Hastalığı): Oodinium isimli protozoan türleri deri üzerinde epidermis tabakasına ve solungaçlara yerleşerek hastalığa sebep olur. İç organların epitel dokusuna da yerleşebilir. Olgunlaşan parazitler akvaryum dibinde bölünerek çoğalan sporları ile diğer balıklara bulaşır. VELVET hastalığında balıkların yüzgeçleri kırılır ve kırılma yerlerinde enfeksiyon görülür. Deri üzerinde mavi beyaz lekeler belirir.

»Deri Parazitleri Hastalığı: Gyrodactylus ve Dactylogyrus isimli hermitler, balıkların deri veya solungaçlarına özel tutucu organları (vantuzları) ile tutunurlar.

»Mantar Hastalıklarında : Saprolegnia, Achlya gibi mantarların deri üzerinde meydana getirdiği tahribat da Biyo-ichthyo ile tedavi edilir.Kullanım Şekli ve Dozu: Hastalık görülür görülmez 20 litre akvaryum suyuna 10 cc (takriben bir kapak) Biyo-ichthyo hesaplanarak hemen konulmalıdır. Böylece akvaryumda çoğalmış parazitlerin diğer balıklara bulaşması önlenmiş olur. Şiddetli hastalıklarda dahi Biyo-ichthyo kullanılmasından 2-5 gün sonra balıkların hastalıklarından kurtuldukları görülmeye başlar. Akvaryum suyunun 28-30 Co 'ye getirilmesi tedaviyi hızlandırır. Tedavi süresi hastalık cinsine göre değişsede normal olarak 4-6 gün yeterlidir.

icedearth2007-1-31 2:33:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

icedearthÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1081
icedearthÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2007 13:40

Arkadaşlar bilgilendirme için yazıyorum. Balığım iyileşti.  Üstündeki toz gibi tabakanın dökülmüş. Fakat dökülen yerleri görmeniz lazım. Sanki iğne ile delik deşik etmişsiniz gibi olmuş.Bir dünya çukurcuk var. Umarım onlarda iyileşir.

Ama benim hala şüphem var bu hastalık oodinium mu acaba. Tozlu tabakayı sadece betanın üstüne ışık tuttuğumda görüyordum.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2007 12:55

 

Merhaba seçkin bey,

Balığınızın oodinium hastalığı ile alakalı olarak daha önce özelden görüşmüş ve belirtiler doğrultusunda bu teşhisi koymustuk.

Ben şahsen bu hastalıkla kendim karşılaşmadım ama geçen bir kitaptan okuduğum ilaç kullanımsız tedavi yöntemini aktarıyım belki faydası olur. İlaç kullanmak tabi ki sizin vereceğiniz karar.

Kitapta oodinium hastalığını olusturan bakterilerin ışıkta ürediğini ve ışığa yöneldiği yazıyordu ve akvaryumun siyah bir karton ile akvaryumun kaplanmasını ve camda ufak bir miktar yerin ışık alacak şekilde açık bırakılmasını bu açık kalan yere içten ufak bir cam konulmasını öneriyordu.

Yani bakteriler ışığa yönelecek ve koyduğunuz cama yapışacaklar camı aldığınız anda bakterilerden kurtulacaksınız. Bir deneyin isterseniz ve sonucu bizimle paylaşın merak ettim doğrusu, etkisi ne kadar olacak. 

Sağlıklı balıklar,

Seçkin bey telefon arızası nedeniyle 3 gündür neredeyse internete giremiyordum balığı tedavi etmişsiniz. ben sizin için araştırdım ve ilaçsız tedavi olarak cevabı yazdım, şimdi sizin değil belki ama başka arkadaşın işine yarar..

 

 

 

fkarakaser2007-2-5 12:59:0

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

icedearthÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 1081
icedearthÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2007 15:08

Faruk Bey bende okudum aynı şeyi ama balığım hem iyileşti hemde ilaçsız bir tedavi olduğu için balığı riske atamadım. Hatta ben tedavide ilacı kullandıktan sonra akvaryumun üstünü örttüm ışık almaması için. İşe yaradığını zannediyorum. Ama ben hala o hastalıktan mı hastaydı onu merak ediyorum çünkü formda bir kaç arkadaşa özel mesaj attım çok çetin bir hastalık dediler.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir