Orta Amerika Cüce Cikletleri ( Gökkuşağı )


DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2018 09:11
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186113/260920181000111.jpg[/IMG]

Gökkuşağı cüce ciklet, oval gövdeli ve sivri sırt ve alt yüzgeçleri olan küçük renkli bir balıktır. Orta Amerika cikletlerinin en küçüğü olduğu düşünülmektedir. Akvaryumda 7 cm olduklarında olgunlaşır ve nadiren bundan çok daha fazla büyürler, iyi bakıldıklarında 7 - 9 yıllık bir ömürleri vardır.
Gövde altın rengi ve turuncu renktedir ve solungaç kapağının arka yüzünden kuyruk yüzgecine kadar uzanan düzensiz siyah bir yatay çubuğa sahiptir. Gözler turuncu ve yüzgeçlerin çoğunda portakal bir renk vardır. Sırt yüzgeç uçlarında mavi ile turuncu renkler bulunur.
Gökkuşağı cikletleri yeni başlayanlar için harika bir seçimdir. Bu balıkların bakımı çok kolaydır ve cikletlerin en küçük ve en huzurlu olanlarıdır. Cikletlerin çoğu gibi, çok temiz suya ihtiyaç duyarlar ve sularının düzenli olarak değişmesi gerekir, fakat su koşullarına gelince seçici değildirler. Sıcaklık ve geniş bir değişken su değerlerine oldukça dayanıklıdırlar.
Gökkuşağı cikletler hem etçil hemde otçuldur. Artemia, solucan, dondurulmuş yada kurutulmuş kan kurdu, pul ve granül gibi hazır yemler yiyeceklerdir. Ayrıca bitkisel bazlı pul yemlerle de besleyebilirsiniz. Su kalitesini daha uzun süre daha yüksek tutacağından, günde iki kez, küçük miktarlarda besleyin. Haftanın bir günü yem vermemenizin de faydası olacaktır.
Akvaryumda ki balık sayısına bağlı olarak su yaklaşık iki haftada bir yüzde 20 değişir. Su kalitesi göz ardı edilirse, tüm cikletler de olduğu gibi, hastalık ve ölüm meydana gelebilir. Temizlemeden önce, camları kazıyarak, yosunlardan arındırın ve alt tabakayı vakumlamadan önce dibe çökmesine izin verin. Tüm alt tabakayı iyice temizlediğinizden emin olun.
Bu balıkları bakmak için en az 75 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız vardır. Midye kırığı bir kum kullanabilirsiniz, normal bir ışıklandırma yeterli olacaktır. Su sıcaklığı 22 ile 25 derece, ph değeri 6.5- 8 su sertliği ise 5 ile 20 arasında olabilir. Su salınımı düşük olmalıdır. Üretim için ise su sıcaklığının 28 dereceye çıkarılması gerekir.
Bu türün erkek ve dişileri arasında ayrım yapmak zordur. Erkekler biraz daha renkli ve daha sivri yüzgeçlere sahip olurlar ayrıca dişiler ise olgunlaştıkça biraz daha küçük kalacaklardır.
Gökkuşağı cikletleri açık bir çekirdek aile yaşamına sahiptir ve yavrular, diğer kardeşler tarafından da bakılırlar. Sürü olarak beslenmelidirler, böylece kendiliklerinden çiftler oluşturacaklardır. Çiftlerin daha çabuk üremeleri için canlı yem takviyesi yapmak, onların kondisyonlarını arttıracaktır.
Yumurtlamaları için bir Hindistan cevizi kabuğu veya düz bir taş kullanabilirsiniz. Tankın pH değeri 7,0, su sertliği 5- 10, sıcaklığı ise 28 C olmalıdır. Çift, yumurtlamaya hazırlanırken koyu bir renge dönüşebilir. Dişi bir kaya veya kök üzerinde açıkta 300 ile 1.000 yumurta bırakacak. Ebeveynler yavrular çıkana kadar yumurtalarını 3 gün boyunca havalandıracak ve daha sonra akvaryumun başka bir alanına taşıyacaklardır. Bir hafta sonra ezilmiş pul ve artemia gibi yemler verebilirsiniz. Eğer iyi beslenmezlerse, anne-babaların yavrularını yiyebileceğini unutmayın. Ayrıca, leopar vatoz gibi gece boyunca yavru yiyebilecek diğer balıklardan da uzak tutun.
[EDIT]DeadRabbit,2018-09-27 09:12:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]211689,Onur Özer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir