Orta Amerika tanklarında ph Tamponlama


Emirhan YıldızÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Emirhan YıldızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 17:29
       Forumda özellikle malawi ve tanganyika akvaryumlarında ph ayarlama ve tamponlama hakkında bir çok konu var ve genelde çok kesin bilgiler verilmiş.Mesela kullanılması veya kullanılmaması gereken kum çeşitleri,kayalar,kökler vs. kesin olarak belirtilmiş.Ancak orta amerika tankları için aynı şeyi söylemek zor.Belki de ben göremedim bilemiyorum ama genelde sadece mangrow ve yati kökü kullanılması önerilmiş.Bunun dışında kullanılması gereken kum çeşidi,kayalar,filtre malzemeleri nelerdir?


       Birçok orta amerika cichlid'i için 7.5(daha düşük veya yüksekde olabilir) ph'ı uygun olarak kabul edebiliriz sanırım...Peki du değeri sağlamak,daha önemlisi korumak için hangi malzemeleri kullanmak,hangilerini kullanmamak gerekir?Kurulumda,su değişimlerinde ve filtrede kullanılabilecek/kullanılması gereken ürünler mevcutmudur,varsa nasıl ve ne kadar kullanılmalıdır?Kısacası bir orta amerika akvaryumunun ph'ı nasıl ideal değerlerde ve sabit tutulur?


       Elbette orta amerika cichlidlerinin yaşam alanlarında bu değerler pek stabil değil...Ancak bu konuyu açmamdaki amaç kusursuz bir orta amerika biotopu oluşturmaktan ziyade standart bir orta amerika akvaryumunda ph'ı en uygun seviyede tutmak için yapılması gerekenleri kesin bir şekilde anlamak istememdir.


      Üşenmeden okuyan ve fikrini paylaşacak herkese şimdiden teşekkür ederim...

open_sea2011-02-08 18:50:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 21:55
Ben kendi tanklarımda:
-salınım yapmayan kum ve dekor kullanıyorum, quartz,silis derekumu, fosil kaya
-Kaynatılmış mango kökü ile suyun yumuşamasına katkıda bulunuyorum.
-Kurulumda çay ilavesi ile suyu yumuşatıyorum, su değişimlerindede değiştirdiğim oranda çay ilave ediyorum.
-Bunun dışında phı kafama çokta takmıyorum.
efedeniz2011-02-08 22:08:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 22:21
Karbonat tek tampondur. Su değeri ne olursa olsun Ph ı 7 ye sabitler ister ph 8 olsun ister 5 olsun. Amerikan türleri bitkili tanklar olurlar ve bitki sürekli ph ı düşürme eğilimindedir bu yüzden ph yükseltmek kolay değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spotlightÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 86
spotlightÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 04:08
[QUOTE=Zuckar]Karbonat tek tampondur. Su değeri ne olursa olsun Ph ı 7 ye sabitler ister ph 8 olsun ister 5 olsun. Amerikan türleri bitkili tanklar olurlar ve bitki sürekli ph ı düşürme eğilimindedir bu yüzden ph yükseltmek kolay değildir. [/QUOTE]

Karbonat gibi çok sayıda tampon solusyonlar piyasa da mevcuttur. Mesela şu: http://www.microbelift.com/products/home-aquarium/buffers/7-0-ph-buffer/

Ayrıca genelde karbonatlı bileşikler suyu Ph:8 civarına sabitlerler, 7 değil. Bu yüzden orta-güney amerika tanklarına uygun değillerdir. Ph düşürmek için lav kayası ve kumu, mangrowe ve mopani ve canlı bitkiler kullanılabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 09:36
[QUOTE=open_sea] Forumda özellikle malawi ve tanganyika akvaryumlarında ph ayarlama ve tamponlama hakkında bir çok konu var ve genelde çok kesin bilgiler verilmiş. Mesela kullanılması veya kullanılmaması gereken kum çeşitleri,kayalar,kökler vs. kesin olarak belirtilmiş.Ancak orta amerika tankları için aynı şeyi söylemek zor.Belki de ben göremedim bilemiyorum ama genelde sadece mangrow ve yati kökü kullanılması önerilmiş.Bunun dışında kullanılması gereken kum çeşidi,kayalar,filtre malzemeleri nelerdir?

       Birçok orta amerika cichlid'i için 7.5 (daha düşük veya yüksekde olabilir) ph'ı uygun olarak kabul edebiliriz sanırım...Peki du değeri sağlamak,daha önemlisi korumak için hangi malzemeleri kullanmak,hangilerini kullanmamak gerekir?Kurulumda,su değişimlerinde ve filtrede kullanılabilecek/kullanılması gereken ürünler mevcutmudur,varsa nasıl ve ne kadar kullanılmalıdır?Kısacası bir orta amerika akvaryumunun ph'ı nasıl ideal değerlerde ve sabit tutulur?

       Elbette orta amerika cichlidlerinin yaşam alanlarında bu değerler pek stabil değil...Ancak bu konuyu açmamdaki amaç kusursuz bir orta amerika biotopu oluşturmaktan ziyade standart bir orta amerika akvaryumunda ph'ı en uygun seviyede tutmak için yapılması gerekenleri kesin bir şekilde anlamak istememdir.

      Üşenmeden okuyan ve fikrini paylaşacak herkese şimdiden teşekkür ederim...
[/QUOTE]
 
Merhabalar şu an itibarı ile ağırlıklı olarak Güney Amerika cichlidleri ile ilgileniyor olsam da bir çok Orta Amerika cichlidi ile uzun yıllar uğraştım.
 
Genellikle bu gurubun davranış biçimleri sert, asi, kavgacı, bölgeci olarak bilinse de bile uygun hacimli tanklarda (500lt+) optimum sayıda canlı ile kurulabilecek en güzel tanklardandır.
Bir çok boyda çeşidi olan O.A. cichlidlerinin genellikle iri boyda, gösterişli, yoğun renkli bireylerine rağbet daha fazladır. Kocaman ağızları ile dekoru kendi istedikleri gibi alt üst etmesi, elden yem yemesi, yavrularına bakması, onaları savunması, çok iyi avcılar olması gibi bir çok özellike bizi onlar çeken davranışların başında yer alır. Bir kez besleyen adeta bir daha vazgeçmek istemez.
 
Ancak O.A. tankları kurulurken öncelikle habitatına uygun su değerleri, dekorasyonu, canlı sayıları, çiftler, varsa jullanılcak bitkiler gibi pek çok öğeye göre düzenlemeler şarttır.
Ph konusunda yukarıda geçen bir kaç yorumdan en çok dikkatimi çeken karbonat oldu. Ben amerikan tanklarımda hiç bir şekilde karbonat kullanmadım ve tavsiye etmiyorum. Ph tamponlama gibi bir işleme tabi tutmanıza gerek olmayan bu tanklarda öncelikle dikkat edilmesi gereken başka noktalarda varıdr. Yalnız ph değil gh-kh da önemlidir.
Öncelikle kum su değerlerine etkisi olmayacak şekilde olmalıdır. Bu bir çok tip tankta size su değerlerini kontrol edebilmenizi sağlar. Silis, Kuvars, Bazalt, Dere kumu gibi suya salınım yapmayan kumlar tercih edilerek başlanmalıdır. Mercan kırığı, Mermer kırığı, midye kırığı, aragonit ve karbonatlı kumlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca kum renginin beyaz olmaması hem kirli durması hemde çok fazla ışık yansıtmasından olayı pek tercih edilmez. Genellikle, Sarımtrak, bej, gri, siyah gibi renkler kullanılır. Siyah kumda aydınlatma biraz dha arttırılabilir.
 
Dekorasyonda da aynı mantıktan yola çıkılarak kullanılacak olan kayalar suya salımın yapmayan yuvarlak yapılı olmalıdır. Fosil kayası, mermer, kabuklar, mercanlar vb. asla kullanılmamalıdır. Taş marketlerden yada doğadan toplayarak temin edebileceğiniz üzerine tuz ruhu döktüğünüzde köpürmeyen göz zevkinize göre olan yuvarlak yapılı kayalar en uygun olanlarıdır. Beyaz renk olanlar üzerindeki yosun, yem artığı vb. oluşumları gizlemekte başarısız olduğundan pek tercih edilmez.
 
Dal, kök, kabuk gibi materyaller genellikle güney amerikan tanklarında kullanılsa da, kontrollü şekilde ve sayısını abartmamak kaydı ile O.A. tanklarında da kullanılabilir. Mangrow kökleri ne yaygın olanlar içerisinde yer alsa da yati, mopani kökleride akvaryumculardan bulabileceğini kökler içerisindedir. Sıcak su ile banyo vb. bir mekanda yapacağınız genel bir temizlik sonrası tankınıza ekleyebilirsiniz. Bir çok kök suya salınım yapar ve bu da suda sarımtrak bir etki yaratır. Bu suyun pislendiği anlamına gelmez, sadece salınımlar esnasında sudaki tanin miktarları yükselmiş ve ph bir miktar düşmüştür. Bilindik köklere altertanif olarak genellikle çevremizdeki su kenarlarından bulabileceğimiz dal parçaları, dekoratif köklerde sıkı bir temizlik sonucu O.A. tanklarına eklenebilir. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey bu dalların süt, reçine, salgı vb. içerikler taşıyan ağaç tiplerinden olmaması, nispeten temiz görünmesi, çürümeye yüz tutmuş bölgelerinin ayrılması gereklidir. Çok ince dal parçaları kısa sürede çürüme yapabileceği için onlar üzerinden ayrılmalı, bulunan dal-kökler üzerindeki sivri çıkıntılar traşlanmalıdır. Genellikle suya dayanıklı olduğu bilinen ağaçlar kullanılması ileride oluşabilecek hızlı çürümelerin önüne geçer.
 
Kuru yapraklar da kök-dallar gibi genellikle G.A. tanklarında kullanılır. Ancak Orta amerikan tanklarında da kararında bir oran ile kullanılabilir. Özellikle salınımı daha az olan Yeni dünya ve Çınar ağacının kuruyarak düşmüş koyu renk yaprakları bu iş için idealdir. Bu yaprakları geleişi güzel iri parçalara ayırarak ip uçlarını da ortadan kaldırmış olup, daha doğal bir görünüm yakalayabilirsiniz. Zamanla çürüyüp parçacıklara ayrılacak olan yapraklar taban tortusuna katkıda bulunacaktır. Bu görüntünün doğallığı gerçekten çok güzeldir. Ancak zaman içerisinde yok olacak olan yaprakların yerine yenilerini ekleyebilirsiniz. Salınım oranını düşürmek amaçlı tanka ekleme yapmadan önce sıcak suda bekletmeniz ilk etapta açığa çıkacak maddeleri tanka eklememenizi sağlar. Bu yöntem sayesinde 2 kat fazla yaprak ilavesi yapılabilir.
 
Bitki kullanımı olarak genellikle O.A. tankarında ya hiç bitki kullanılmaz yada en sert yapraklı olan türlerden denemeler yapılarak sonuca ulaşılabilir. Köklerin üzerine sarılabilecek olan Fern ve Anubias türleri olabilir. Dikildikleri bölgeleri kayalar ile kaplanan sert yapraklı Echinodoruslar, Dev sazlar ve Cyptolar olabilir. Ek olarak su üstü bitkilerinden pistia ve frogbitler denenebilir. Uygun tanklarda ise bazı yarı sucul bitkiler de eklenebilir. Japon şemsiyesi, bambu gibi...
 
Tüm bunlara ek olarak iyi bir filtrasyon ve sirkülasyon sağlamanız gerekmektedir. Büyük tanklarda Sump ve sirkülasyon motorları ile ve daha küçük tanklarda dış filtre+iç filtre ikilisi ile güzel kombinasyonlar oluşturulabilir. Filtre malzemeleri için filtrasyon bölümlerinden bilgi edinebilirsiniz. Elyaf, Sünger, Zeolit, Lav kırığı, Seramik, Torf gibi...
Amerikan tanklarında yüzeyden yapacağınız sık su değişimleri ile su değerlerinizi stabile en yakın konumda tutabilirsiniz. Tabandaki tortu tabakasının sırrını da dip çekimi hususundaki araştırmalarınız ile öğrenebilirsiniz.
 
Başarılı tanklar dilerim.
 
Genel olarak Amerikanlar konusunda bilgilere sahip olabilmek için sizleri Amerikan Cichlidleri konuları ve özellikle Amerikan Rüyasına bekleriz.
 
Shadow designer2011-02-09 09:37:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emirhan YıldızÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Emirhan YıldızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 10:27
      Cevap yazan herkese teşekkür ederim.Umut bey zaten uzun sayılabilecek bir süredir orta amerika akvaryumlarıyla ilgili araştırma yapıyorum,bulabildiğim ker kaynaktan yararlanmaya çalışıyorum. Özellikle forumda bununla ilgili okumadığım makale ve konu kalmadı.Amerikan rüyası konusunuda elimden geldiğince takip ettim.Hepsininde oldukça yararını gördüm.

      Genel olarak çıkan sonuç sanırım kabaca;ph'ı düşürmekten ziyade yükselmesini önlemek gibi...Ph'ın 8.0'in üstüne çıkmaması uygun sanırım.Benim kafamı karkıştıran istediğim ph seviyesini yakaladıktan sonra nasıl sabit tutabilirim.Sizinde belirttiğiniz gibi bu konuda gh ve kh önem kazanıyor.Benimde bu aşamada biraz kafam karışıyor açıkcası...

      Cevap yazan herkesin tavsiyelerini de göz önüne alarak aşağıda sıraladığım malzemelerle hazırlanmış bir akvaryumun ideal değerlere sahip olabileceği varsayılabilirmi?

     - Salınım yapmayan kum çeşidi olarak;silis kum...Tercihen 0 numara bej rengi...
     - Doğadan toplanmış,kireç ve tuz içermeyen,suyun etkisiyle ovalleşmiş kayalar.
     - Doğadan toplanmış muhtelif kökler.(tamamen ölü ve suda beklemiş)
     - Bir önceki maddeye alternatif olarak mangrow kökü
     - Kendiliğinden dökülmüş ve kurumuş meşe yaprağı(şart değil)
     - Filtre malzemesi olarak ph düşürücü ürünler(bunların ne olduğu hakkında veya gerekli olup olamadığı hakkında pek fikrim yok.Sanırım torf vs.)

     Saygılar...

   
open_sea2011-02-09 10:29:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 15:11
 
Suyun ph'ının yükselmesini sağlayacak malzemeler olmadığı sürece, kolay kolay yükseltemezsiniz.
Genellikle çeşme suları 7.5-8.0 değerlerindedir. Bunu bir parça daha aşağı çekmeniz daha makul bir seçenek olacağı için kök ve dal gibi bir kaç tavsiyem oldu. Genellikle tanganyika tanklarında ph'I sürekli yüksek tutan kum, kaya, kabuk, mercen vb. materyaller ve suya sürekli eklenen karbonat, tuz, soda vb. gibi kimyasallardır. Bunlara bulaşmadığınız sürece rahatlıkla normal değerlerde O.A. cichlidi tankı oluşturursunuz. Ben ortalama bir O.A. tankı ph değerinin 6.7 ile 7.7 arası olabileceğini düşünüyorum. Canlılara değer verip uygun su şartlarını sağlamaya çalışmak boynumuzun borcudur. Araştırmalarınız ve öğrenme şevkinizden ötürü sizi kutlarım. Tebrik ediyorum ve iyi şanslar diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emirhan YıldızÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 124
Emirhan YıldızÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 15:24
     Teşekkür ederim,sanırım bu durumda herhangi bir kimyasal veya ph düşürücü filtre malzemesi vs. kullanmayı gerekli bulmuyorsunuz.Tekrar size ve cevap yazan herkese teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir