Paludarium İçin Sorular


BirDeistÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 243
BirDeistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 11:41
Merhaba arkadaşlar. Yıllardır akvaryumu olan biriyim, şimdi son aldığım 200lt lik akvaryumumu paludariuma çevirmek istiyorum. Sormak istediğim bazı şeyler var yardımcı olursanız sevinirim?

1) Mangrow, yati gibi kökler haricinde, resmen kocaman ağaç dallarını paludariumlarda kullanan insanlar dolu, videolarda falan görüyorum üstelik suyla temas edip akvaryum suyuna da karışıyor. E hani dışarıdaki ağaçlar suda kullanılamaz dı burasını anlayamadım. Paludairumda böyle parçalarını kullanabileceğim ağaç türü var mı bildiğiniz?

2) Saksılarla yada bir alana dikeceğim dışarı bitkilerinin topraklarının değişmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa dekoru bozmuş oluruz çünkü.

3) Dışarı bitkilerinin bulunduğu kaplardaki bitki toprağı, yengeç semender gibi canlıların biyerlerine tutunup akvaryum suyuna elbet karışmıyor mu? Karışınca sıkıntı olmuyor mu?

4) Paludarium da bakabileceğim su üstü bitkileri nelerdir ? Beğendiğim çok bitki oldu araştırırken ama isimlerini bilmiyorum.

5) Şelale yapmak istiyorum, fakat bunu kafa motoru ile yapmak yerine dış filtrenin çıkışı ile yapmanın bir yolu yok mudur?

6) Isıtıcıyı nasıl saklıyorsunuz?

7) Anlaşılan bir sürü taş, kök vb malzeme lazım, ne tarz şeyler toplamalıyım genel olarak içinden çıkamadım açıkçası. Birde taşlar, kökler arasındaki boşlukları neyle doldurabilirim?

8) Yengeçler su üstü bitkilerini kemirip deforme ederler mi?

9) Malum paludarium için hem suda hem karada, balıklarla yaşayacak canlılar araştırıyorum. Ejder semender buldum maximum 12-14 cm oluyormuş. Bu canlıdan hiç besleyen var mı? Uygun mudur canlı doğuranlarla yada tetrazonlarla paludarium içinde yaşamaya? (Kaçmaması için akvaryumun üzerine bir düzenek yapacağım alırsam)

10) Köpükle, straforla falan yapay bir şeyler yapmadan akvaryumun arkasını nasıl doldurabilirim? (ağırlık sınırını aşmadan)

Biliyorum çok soru sordum, ama inanın paludarium kurmak sandığımdan zormuş, aklım durdu resmen... Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sechkeanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 79
sechkeanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 13:17
1. Mangrove benzeri kökler haricinde yağmur, akarsu ya da gölde yeterince yıkanmış (doğal olarak) suya salınım yapmayan (çam veya okaliptüs gibi) ağaç dalları ve kökleri kullanılabilir. Suya renk vermediğinden emin olmak için önce denemenizi öneririm. Su kimyasına diğer kökler kadar katkı sağlamayacaklardır ama paludaryum için yeterli olacaklardır.
2 - 3. Saksı bitkilerinin toprakları besin değerlerinin düşmesinden dolayı değiştirilir. Paludaryum ortamında toprak yerine alta torf üzerine lav kırığı kullanarak topraktan kurtulmuş olursunuz. Bitkiler gereken besin ve mineralleri sudan sağlayacakları için herhengi bir değişime de gerek kalmayacaktır.
4. Scindapsus, Klorofitum, Zebrina, Arapsaçı gibi türler kullanılabilir. Bunlar su üzerinde yayılırlar.
5. Dışfiltre çıkışını yapacağınız arkaplana entegre ederek bunu gerçekleştirebilirsiniz.
6. Tamamen su içerisinde kullanılabilen ısıtıcılar arkaplan veya kayaların altına gizlenebilir.
7 - 10. İnternette 25-30 kiloluk çuvallarla satılan lav kayaları var. Bunlarla hem dekor hem de ağırlık sınırını aşmadan arka plan yapabilirsiniz. Bunları birbirine akvaryum slikonu, köpük veya çimento ile tutturabilirsiniz. Slikon dışında bağlayıcı kullanıldığında suda bekletme işlemi yapılarak kimyasal tuzların atılması sağlanmalıdır.
8. Yengeçlerin bitkilere bilinen bir zararı yoktur. Protein ağırlıklı beslenen canlılardır. Bozulmuş ya da çürümüş yaprakları ya da yosunları kemirdikleri görülmüştür.
9. Semenderlerin balıkları yakalama riski vardır. Doğada genelde böcek, larva gibi canlıları avlayarak beslenirler. Semenderi tek tür olarak beslemenizi öneririm. Bu sayede (yeterli nem oranı sağlanırsa) üretme imkanı da bulabilirsiniz.
Umarım sorularınıza yeteri kadar açıklayıcı cevaplar verebilmişimdir. İyi akvaryumlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BirDeistÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 243
BirDeistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2015 09:35
Hocam öncelikle üşenmeyip tek tek cevapladığın için teşekkür ederim. Fakat şeyi anlayamadım "Paludaryum ortamında toprak yerine alta torf üzerine lav kırığı kullanarak topraktan kurtulmuş olursunuz. Bitkiler gereken besin ve mineralleri sudan sağlayacakları için herhengi bir değişime de gerek kalmayacaktır." demişsiniz ya. Dışarı bitkilerini paludariuma ayrı bir saksıyla koymuyor muyuz? Yani onları akvaryumda dönen suyun içine diktiğimde dışarı bitkisi olduğundan akvaryuma zararı olmayacak mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sechkeanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 79
sechkeanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2015 16:22
Doğada çoğu bitki, özellikle önerdiğim bitkiler, su kenarı veya bataklık bitkileridir. Bu bitkiler sudaki azot döngüsüne katkıda bulunarak yarar sağlarlar. Nemli ortama alışık oldukları için de çürümezler ve suya zararlı madde salmazlar. Suya zarar verecek şey normal toprak kullanarak sudaki asit dengesini bozmaktır. Torf suyu asitli bir hale getirir, yani pH'ı düşürür ama lav kırığı mineral salınımı yaparak pH'ı 7 civarında sabitleyecektir. Bitkiler de bu duruma katkıda bulunarak paludaryum dengesini sabit tutacaklardır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BirDeistÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 243
BirDeistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2015 13:45
Bir ara paludarium kurdum, bu konuyu açtıktan 1-2 hafta kadar sonra. Fakat ilk kez kurduğumdan kafamda mantığını pek oturtamadım sanırım ve geri bozdum [:((]

Bitkilerimi silis kumdan yaptığım bir adanın içine, saksılarından çıkarmadan gizleyerek gömmüştüm, fakat hoş olmadı ve yükselti çok aşırı oldu. Etrafı da hoş gösterip pek süsleyemedim kafamda mantığı oturmadığı için, o yüzden bir süre sonra sinirlenip bozdum.

Hala anlayamadığım bazı şeyler var, videoları falan izliyorum işi çözeyim diye, ama içinden çıkamıyorum[:'(]

* Videolarda adamlar bildiğin bitki toprağı döküp bitkileri ona dikiyor, üstelik suya karışmasını engelleyecek bir cam, yada duvar da kullanmıyor, mesela önüne birkaç taştan duvar yapıp arkasına bitki toprağı dolduruyorlar. İyi ama bu toprak suya karışacak, karıştığında canlılara sıkıntı yaşatmayacak mı? Örneğin aşağıdaki videodaki kurulum şekli:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=UyleiGqCQmY&index=1&list=FLIb95uVOdf-xwFSEHzNwHag[/VID]

* Birçok dış plan bitkisi görüyorum, sarmaşık gibi paludariumun sağını solunu sarmış, suyun içinden dışarı doğru uzamış falan. Fakat bu bitkilerin suyun içinden uzayanları nasıl oluyor da çürümüyor? Duvarlardan, arka plandan ve yandan uzayıp sarkan bitkilerin dibinde toprak birşey göremiyorum, onları nasıl tutturuyorlar yada gelişimlerini nasıl sağlıyor bu bitkiler?

* Bitkiler için kullanacağım bitki toprağı suyla hiç temas etmemeli mi? Gizli bir bölme falan mı yapmalıyım? Yoksa suya karışması sorun değil mi? Mesela bu videoda sol kısımda gizli bir bölme var ve toprağın suya karışmasını engelliyor anladığım kadarı ile:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=NxukautUnCk[/VID]

* Bitkileri diktiğim toprağın alt tabakası sürekli suda kalsa, yani dip nemli olsa, bitkileri çürütür mü?

Benim adına paludarium demeye utandığım paludarium çalışmam bu şekildeydi, diğer fotoğrafları bulamadım:
[IMG]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10903888_669032946538366_443495816876787647_o.jpg[/IMG]

Lütfen yardımcı olun, akvaryumu kaldırıp atmak istemiyorum sinirden, hevesim kaçtı hepten karşısına geçip bakmaz oldum [:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir