Pangio Kuhlii Bakımı


erdgn_celalÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2018
İl: Eskisehir
Mesaj: 35
erdgn_celalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2018 20:11
[B][K]Pangio Kuhlii[/K][/B]

[B]Bilimsel İsim : Pangio Kuhlii , Acanthophtalmus Kuhlii [/B]
[B]Yaygın İsim : Kuhli [/B]
[B]pH : 5.5-6.5
En Az Akvaryum Hacmi : 50 Litre
Davranış Biçimi : Barışçıl
Beslenme Biçimi : Omnivor
Sıcaklık : 24-30 °C [/B]

Pangio kuhlii daha çok akşamları ve geceleri aktif olan bir loach türüdür. Kuhlilerin davranışları ve hareketlilikleri daha çok hava karardığı zaman gözlemlenebildiği gibi gün içinde çoğunlukla utangaçtırlar. Özellikle akvaryumda tek beslenirse gün içinde doğal davranışlarını gözlemlemek epey zor olabilir. Eğer tankta birkaç adet beslenirse gün içinde daha aktif olabilirler. Örnek olarak 1 düzine kuhlinin sergilediği davranış daha hareketli olduğu gibi doğada sergiledikleri davranışlarına daha yakın olacaktır. Yine de bir kuhlii oldukça dayanıklıdır ve tek başına beslenirse herhangi bir zarar görmeyip ömrü de uzun olacaktır. Aynı zaman da kuhliler atmosferik hava basıncına tepki veren hayvanlardır, basınç değiştikçe çılgınlar gibi akvaryumda yüzmeye başlayacaklardır.

[K]Doğada Kuhliler[/K]

Kuhlilerin anavatanı Güney-Batı Asya ve Hindistandır. Aynı zamanda Sumatra , Singapur , Malezya , Java ve Borneo Adalarında da yaşarlar.
Doğada yumuşak , çamurlu ve yavaş akan sularda hayatlarını sürdürürler. Bu akarsular genelde ışığı geçirmeyen kalın tropik bitkilerin ve su üstündeki birçok yaprak parçasının gölgesi altından akar. Bu gölgelikler kuhliler için muazzamdır. Kuhliler doğa da minik gruplar halinde görülebilir ancak yine de çok gruplu yaşamazlar.

[K]Anatomi[/K]

Kuhliler üstünde minik çizgileri olan ve yaklaşık 8-12 cm'ye kadar büyüyebilen bir loach türüdür. Yine de boyları akvaryum ortamında 8 cm'yi geçmez. Ömürleri yaklaşık 10 yıl olduğu gibi yaşam şartlarına göre bu süre elbette değişebilir.Kuhlilerin vücudu sarı-pembe olmakla birlikte 12 ila 17 arası siyah çizgilerden oluşur. Baş bölgelerinde 3 çift bıyıkları vardır. Sırt bölgeleri anal yüzgeçlerine çok yakındır, hatta neredeyse aynı hat üzerindedir. Aynı zamanda kuhlilerin yapay ortamda üretilmiş albino türleri de mevcuttur ki herhangi bir şekilde doğada rastlanılmaz.

[K]Bakımdaki Zorluklar[/K]

Kuhlileri beslemek kolaydır ancak dikkatli olmak gerekir. Çünkü kuhlileri diğer balıklardan ayıran temel fark pullarının olmamasıdır ki bu da kuhliyi ilaçlara ve diğer kimyasallara karşı çok hassas kılar. Akvaryumdaki diğer balıkları tedavi ederken akvaryuma dökülecek kimyasalların bu duruma göre hesaba katılması gerekir. Bu gibi durumlarda karantina tankı kullanılabilir.

Kuhliler temiz ve iyi havalandırılmış su severler. Bu yüzden su değişimlerini aksatmamak gerekir. Suyu değiştirirken pislikleri almak için dip çekimi şarttır. Kuhlilerin yüzme seviyesi taban olduğu için zemindeki amonyum ve nitrattan da en çok etkilenen canlılar arasındadır.

Kuhlilerin akvaryum suları orta derece yumuşak olmalıdır (0-5 dGH). Biraz asidik su ve orta şiddetli bir aydınlatma yeterli koşulları sağlayacaktır. Kuhliler 9-10 cm kadar büyüyebileceğinden uygun hacim yaklaşık 1 kuhli için 50 litredir. 5-6 lı gruplar halinde beslemek kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Akvaryum içerisinde belli başlı saklanma yerleri mutlaka olmalıdır. Örnek olarak : Kütük altları , doğal dekorlardan oluşan doğal mağaracıklar verilebilir. Bu gibi saklanma alanları sayesinde kuhliler gün içinde saklanabilirler. Tabii ki saklanma yeri oluşturma amacıyla konulmuş dekorasyon malzemeleri iyice kontrol edilmelidir. Keskin köşeli veya yapay dekorasyon malzemeleri kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kuhli yaralanabilir. Filtredeki çatlaklar ve akvaryum içindeki diğer tehlikeli delikler de kontrol edilmelidir.

Kuhliler meraklı canlılardır, akvaryumun her köşesini elbet gezeceklerdir. Kuhlilere bakılacak akvaryum sik bitkili olmalıdır. Çünkü zamanlarını bitkiler içerisinde geçirmektedirler. Zemin ince taneli olmalı ve herhangi bir şekilde keskin tarafı olmamalıdır. Silis kumlar ideal bir seçenek olabilecekken lav taşlarından uzak durulmalıdır.

[K]Diyet ve Beslenme[/K]

Kuhliler canlı veya dondurulmuş bütün yemleri kabul ederler. Aynı zamanda tablet , dip veya granül yemlerde bir seçenektir. Kuhlileri beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta , atılan yemin zemine düştüğünden ve diğer balıklar tarafından yenmeyeceğinden emin olmaktır. Canlı yem olarak kan kurdu , tubifex , artemia veya su piresi tercih edilebilir. Nadir de olsa kuhliler salyangozlarla da beslenebilir.

[K]Karma Tanklarda Uyumluluk[/K]

Kuhlileri akvaryumda beslerken 5-6'lı gruplar halinde beslemek onları daha rahat hissettirebileceği gibi doğada ki davranışlarına da yaklaştırır. Eğer akvaryumda 2 den fazla tür besleniyorsa kuhliler daha utangaç davranıp saklanıcak ve yalnızca gece dışarı çıkacaklardır.

Kuhliler tamamen barışçıldır. Onlarla birlikte beslenecek akvaryum arkadaşlarına bakacak olursak : Kardinal Balıkları , Otocincluslar , Harlequin Rasboralar , Bettalar ve Karidesler uygun tank arkadaşları olabilirler.

[K]Cinsiyet Ayrımı[/K]

Dişiler yukardan bakıldığında daha kalın bir vücut yapısına sahiptirler. Erkekler nispeten daha incedir. Eğer bir dişi yumurta taşıyorsa , bu yumurtalar karın bölgesinde uzun yeşilimsi noktalar olarak görülürler.

[K]Üreme ve Üretme[/K]

Başarılı üremelere rastlamak pek nadirdir. Bazen iyi akvaryum şartları sağlandığında , karma tanklarda yumurtlayabilirler ancak erkek tarafından döllendirilmeden bırakılır ve sonunda ya ebeveynler tarafından ya da akvaryumdaki diğer balıklar tarafından yenilirler.

Genel akvaryum koşullarında yumurtalar gonadotrophin enjeksiyonu ile uyarılır ve 6-8 saat içinde yumurtlama başlar.

Uygun üreme koşullarıyla beraber 50 litrelik bir tank üretim için idealdir. Su yüksekliği 15-20 cm olmalıdır. Üretim için gözle farkedilebilir şekilde yuvarlak karın bölgesine sahip dişiler tercih edilmelidir. 2 erkek-1 dişi en iyi orandır. Erkek dişiyle bir müddet uğraşır ve çift tabandan dişinin yumurtalarını dökeceği su yüzeyine kadar oldukça hızlı hareket ederler. Küçük açık yeşil yumurtalar bitki yapraklarına yapışacak veya doğrudan zemine düşeceklerdir. 1 dişi 500 ila 700 arası yumurta üretebilir. Yumurtlamadan hemen sonra ebeveynler tanktan çıkarılmalıdır. Yumurtalar yaklaşık 1 günde çatlar ve yeşil , beyaz benekli yavrular belirir. 4 gün içinde yavrular yüzmeye ve beslenmeye başlar. Yavrular ; artemialar , infusoryanlar , artemialar veya küçük parçalara ayrılmış tübifexlerle beslenebilirler. 1 ay içinde genç kuhliler 1 cm uzunluğuna gelirler ve çizgileri belirginleşir. Kuhliler 8-12 aylıkken bir üretken bireyin yaşına erişebilirler.

[B][K]Kaynak : Meet The Pet - http://meethepet.com/kuhli-loach-pangio-kuhlii/
Çeviren : Celal Faruk Erdoğan[/K][/B]
[B]Bu makale çevrilip paylaşılmadan önce gerekli bütün izinler alınmıştır.
Faydam dokunduysa ne mutlu bana [:)] [/B][EDIT]erdgn_celal,2018-10-08 15:22:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir