peltier soğutucu yapımı


canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 22:12
Bu projede Peltier adı verilen yarı iletken bir eleman kullanarak buzdolabı yapımı anlatılmaktadır. Peltier, P ve N jonksiyonlarının seri bağlanmasıyla oluşan ve içinden doğru akım geçtiğinde “Peltier efekti” diye bilinen fiziksel bir etki ortaya çıkaran elemandır. Bu etki ile malzemenin bir yüzü ısınırken diğer yüzü soğur. Peltier malzemesi değişik boyutlarda imal edilmekte ve 3 ile 15 volt arasında herhangi bir gerilimde çalışabilmektedir. Uygulanan gerilimin yönü ters çevrildiğinde ısınan yüzey ile soğuyan yüzey yer değiştirir. Bu ön bilgiyi verdikten sonra portatif buzdolabı yapımına geçebiliriz.. Kullanılan malzemeler şöyle:
1-(4x4x0.5)cm boyutlarında Peltier.
2-Isıl iletkenliği az olan (30x40x25)cm boyutlarında strafor köpükten yapılmış kapalı bir kutu.
3-Bu kutunun tabanına yerleştirmek için (30x20)cm boyutunda alüminyum levha.
4-Peltier’in ısınan tarafını soğutmak için (5x5)cm boyutunda bir alüminyum levha ve ona monte edilmiş fan.
5-Sıcaklık ayarı için termostat
6-En az 3 amper akım verebilen 12 Volt dc kaynak
7-Bir miktar silikon

      



Öncelikle köpükten yapılmış kutunun tabanına alüminyum levha yerleştirilir. Kutunun alt tarafından uygun büyüklükte bir parça kesilir ve Peltier bu kısma yerleştirilerek kenarları silikonla kapatılır. Peltier’in sıcak yüzeyine şekildeki gibi alüminyum levha ve 12 volt’la çalışan bir fan monte edilir. Son olarak kutunun içine termostatın sıcaklık algılayan ucu yerleştirilir. Artık buzdolabı hazır. İçine her türlü yiyecek ve içeceği koyup termostatı ayarlayarak istediğiniz kadar soğutabilirsiniz. Bu projeyi kendim gerçekleştirdim ve yüksek bir performansla çalıştığını gördüm. Siz de evinizde veya arabanızda bu portatif buzdolabını kullanabilir.
 

 
 

canmas2010-10-05 23:15:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 22:23
Size tavsiyem peltier le alüminyum levhalar arasına termal macun sürmeniz yönünde olacaktır. Böylece ısıyı daha rahat alüminyum plakaya iletmiş olursunuz. Elektronikçiler de fiyatı 3-5 lira civarında olması gerekiyor. Ayrıca strafor kutuyu büyük marketlerde satılan dondurulmuş gıda poşetleri var onlardan birinin içine yerleştirirseniz daha iyi randıman alırsınız.

Bu arada başlığı görünce dedim sonunda biri ice prob tarzı bir şey yaptı sanırım. Yani akvaryum için bir soğutucu olarak düşünmüştüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 22:29
Akvaryumda  soğutma için kullanılan fanlar ortamdaki ısıyı çevirdikleri için yeterli olmuyor. Bu sistemin altına fan takılıyor.  Peltier yüzeyindeki soğuma fan yardımıyla akvaryuma veriliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 22:38
Tarık bey ice probe diye bir sistem var. Yine peltier kullanılarak yapılan bir sistem. Yurt dışında oldukça yaygın ama henüz Türkiye'de canlı bir örneğini göremedim.  Peltier le soğutulan alüminyum plakanın havasını fanla akvaryuma vermekten çok daha randımanlı bir sistem. Çeşitli sitelerde sistemler satılıyor ama fiyat nedeni ile gümrük sorunu çıkarma açıkçası bilemiyorum. Bun yüzden de alıp denemeye hiç cesaret edemedim. Ya gümrüğe takılırsa diye.




akiF2010-10-05 22:39:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir