PH değerini artırmak


hkntllÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 539
hkntllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 19:34
Arkadaşlar akvaryumumda ikola ve blue point besliyorum.Şuana kadar yavru alamadım. Bunu ph değerinin 7,5 olmasına bağlamak aceba doğrumu?Ayrıca PH değerini artırmak için Tanganyika buffer isimli su düzenleyicisini kullanmayı düşünüyorum.Sizce uygun olurmu?Uygun olursa nerden bulurum? Teşekkürler. Erman Aygün2009-07-15 12:54:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volcanotrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 563
volcanotrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 19:44
Ph arttırmak icin Akvaryumda kaya kullanman yeterli olacaktır.Kütükkullanırsanda Ph düşer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 19:51
Hocam karbonat kullanmanı öneriyorum. Karbonat hem PH seviyesini yükseltir hem sertleştirir ve suda kararlılık ağlar. Ben kendi akvaryumumda yıllardır karbonat kullanıyorum çokta faydalı kullandıktan sonra farkı sizde göreceksiniz.  Tanganyika akvaryumum var 50 litreye bir çay kaşığı karbonat kullanıyorum. Eğer yavru almak istiyorsanız sudaki nitrar seviyesini olabildiğince düşük, balık kondisyonunu da yüksek tutmalısınız. Sık ve düzenli su değişii yaparak sağlayabilirsiniz.  dr.aqua2009-07-13 10:57:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gökhanyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 290
gökhanyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2009 20:08
Eğer elinizde düzenli ve güvenli bir şekilde PH ölçmek için imkanınız yoksa (Digital PH meter veya Stick PH meter gibi) Katkı maddesi kullanmak yarardan çok zarar getirebilir.PH seviyesinin belirli miktardan daha fazla ani çıkışı yada PH da sürekli dalgalanmalar balıklarda çeşitli sağlık sorunlarına yok açabilir.Biraz araştıracak olursanız yüksek PH yerine sabit tutulmasına daha çok önem verildiğini göreceksiniz.
Ayrıca PH7,5 çok düşük bir seviye sayılmaz dış filtrenizde yada sumpınızda yada taban malzemesi olarak mercan kırığı yada midye kırığı kullanmanız yeterli olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 10:31


PH Değerinin Yükseltilmesi ve Düşürülmesi
Kimyasallar ekleyerek pH değerinizi yükseltebilir veya düşürebilirsiniz. Suyun kararlılık kapasitesine bağlı olarak bu işlem genellikle zordur. Dengeli olarak pH değerini yükseltmek ve düşürmek için KH değeriylede oynamak gerrekir. Genel yöntem bir önceki paragrafta anlatıldığı gibi suya karbonat ekleyip suyu denge değerine (kararlı yapıya) getirmek ve pH değerini istenilen seviyede ayarlamaktır. Suyun pH değerini düşürmek için hidroklorik asit kullanılabilir (tecrübeli akvaryumculara tavsiye edilir). Kullanılacak miktar suyun kararlılığına bağlıdır. Bu işlem yapılırken oldukça dikkatli davranmak gerekir. En iyi yöntem akvaryumunuzdan belli miktarda su (hacmini hesaplayıp not alın) bir kaba konulur ve KH, pH değeri ölçülür. Daha sonra damlalıkla asit eklenir ve daimi olarak pH ölçümü yapılır. Eğer suyun KH değeri yüksekse, ilk başlarda eklediğiniz asit yutulacak ve pH değerinde bir süre düşme olmadığını gözleyeceksiniz. İstenilen pH değerine ulaşıldığında kaç damlada bu değere ulaştığınızı not alın ve akvaryum suyunuzun hacmine oranlayarak akvaryumunuza kaç damla asit koyacağınızı hesaplayarak uygulayınız (akvaryumunuzun net su hacmini hesaplayın,yani, dipteki kum, kayalık veya benzeri aksesuarların hacmini hesaba katmayın).



Akvaryum severler için önemli iki dikkat edilmesi gereken husus :
(1) Ani pH değişiklikleri balıkları strese sokar ve bundan kaçınılmalıdır. Günlük pH değişiminin 0.3 den fazla olmasının akvaryum balıklarını strese soktuğu bilinmektedir, bundan dolayıda pH değerinin sabit ve kararlı olması balıkların sağlığı açısından önemlidir.
(2) Her balık türünün kendi doğal ortamında yaşadığı suyun pH değerleri değişiklikler göstermektedir. Bazı türler asidik suyu tercih ederken (örnek: diskus, melek balığı, neon, kardinal vs.), bazı türlerde bazik suyu tercih etmektedir (Malawi, Tanganyika chiclidleri). Bundan dolayıda beslediğiniz balığın isteklerine uygun pH değerini sağlamanız gerekmektedir.

Kararlılık (buffering) Kapasitesi (KH, Alkanite)
Kararlılık kapasitesi, asit veya bazik maddeler katıldığında suyun pH değerini kararlı ve sabit tutma özelliğidir. pH ve kararlılık kapasitesi birbirleriyle direk olarak ilişkilidir ve birbirlerini etkilerler. Eşit miktarlarda asit ve nötr su karıştırıldığında, suyun pH değerinin asitinkinin yarı değerine ulaşacağı beklenir ki pratikte genellikle böyle sonuçlanmaz. Eğer suyun yeterli miktarda kararlılık değeri varsa, bu eklenen asidi yutacak ve nötralize edecek dolayısıyla pH değerinde önemli bir değişiklik olmayacaktır. Suyun kararlılık değerini büyük bir süngere benzetebiliriz: asit eklendikçe sünger bunu yutarak suyun pH değerini değiştirmemektedir. Süngerin doyma limiti aşıldığı (ki kararlılık kapasitesinin doygunluk noktası) anda, suya eklenen asit, pH değerini hızlı bir şekilde değiştirecektir.
Kararlılık kapasitesinin durumlara göre hem olumlu ve hem de olumsuz yanları bulunmaktadır. Akvaryum suyundaki nitrojen çevriminin sonucunda nitrik asit (nitrat) açığa çıkar. Yeterli kararlılık kapasitesi yoksa zaman içerisinde pH düşer (olumsuz), yeterli miktarda kararlılık kapasitesi varsa pH değeri oynamaz sabit kalır (olumlu). Sert çeşme suyu yüksek kararlılık kapasitesine sahiptir. Eğer yüksek pH değerine sahipse asit değerini aşağıya sabit bir değere çekmek zorlaşır. Kararlılık kapasitesi kayda alınmadığı için, tecrübesiz akvaryum severler suyu istedikleri değere çekmede başarısız olurlar.
Tatlısu akvaryumlarında, suyun kararlılık kapasitesini etkileyen temel maddeler su içerisindeki çözülmüş karbonat ve bikarbonatlardır. Bundan dolayıda kararlılık kapasitesi yerine “karbonat sertliği”(KH) , “alkanite” gibi terimler de zaman zaman kullanılmaktadır. Teknik olarak aynı olmamakla birlikte, akvaryumculukta pratik olarak eşdeğer kabul edebiliriz.
Akvaryumunuzun kararlılık kapasite ihtiyacı ne olmalıdır? Çoğu akvaryum test kitleri KH ölçmektedir. Yüksek KH değeri, suyunuzun pH değişikliklerine daha dirençli olduğunu gösterir. Zaman içerisinde suda pH değerinin oynamaması için suyun yeterli KH değerine sahip olması gerekmektedir. Eğer KH değeriniz 4.5 altındaysa , akvaryumunuzun pH değerine dikkat etmeniz gerekir (haftalık olarak pH değerinizin sabit olup olmadığını test ediniz). Periyodik olarak su değiştirmeyi ihmal ettiğiniz zamanlarda bu oldukça önemlidir. Zaman içerisinde nitrojen çevriminin bir ürünü olan nitrat suyu düşük pH seviyelerine çekecektir. Böyle bir durumdaki pH değişikliği sudaki nitrat miktarına ve suyun KH değerine bağlı olarak değişmektedir. pH değeriniz aylık olarak 0.2 değerinde düşmekteyse iki şey yapabilirsiniz: suyun KH değerini yükseltmek veya periyodik olarak akvaryum suyunun belli oranlarda değiştirilmesi (sağlıklı olanı ikinci yöntemdir ). KH değeri balıkları etkilemez, bundan dolayı da balık türlerine göre KH değeri belirlenmemiştir.

Alıntı; akvaryum.com

Sizin için bu yazıyı buraya yapıştırdım. Bu arada yavru almakta PH seviyesinden çok sudaki nitrat değeri önemlidir. Eğer fark ettiyseniz balıklar genelde su değişimlerinden sonra yavruluyor. Çünkü su değişimlerinde sudaki nitrat değeri azalıyor.  Bu faktörün yanında balıkların yüksek kondisyona sahip olması ve akvaryum dekoru çok önemlidir. Herşey mükemmel olsa bile sadece dekor yüzünden balıklar yavru yapmayabiliyor.
dr.aqua2009-07-13 10:53:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 10:44
  Öncelikle şunu söylemek isterim yavru vermenin tam anlamı ile ph ile alakalı olduğunu sanmıyorum tabiki balıkların wild değilse.. Daha önce bir çok kişiden acemiyken karbonat tavsiyesi aldım ve kullandım.. Şahsen bir daha kati süretle karbonat kullanmam ve kimseyede tavsiye etmem. Madem karbonat bu işi görüyordu neden buffer üretiliyor. Kaya konusuna gelince sadece tamponlama yapar yani sabit tutmada yardımcı olur ama buda 20 kg gibi bir kayayla sağlanacak birşey değil. En iyisi buffer kullanmanız , tuzu ve trace elementle birlikte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 10:48
[QUOTE=AQUAGEN]  Daha önce bir çok kişiden acemiyken karbonat tavsiyesi aldım ve kullandım.. Şahsen bir daha kati süretle karbonat kullanmam ve kimseyede tavsiye etmem.[/QUOTE]

NEDEN ? açıklamanızı rica ediyorum yukarıdaki makaleyi okumadınız sanırım.

dr.aqua2009-07-13 21:43:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bülent ÖNERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1012
Bülent ÖNERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 20:54
Ufuk bey, Karbonat (sodyumbikarbonat) kullanmayın diyorsunuz. Siz buffer kullanıyorsunuz. Buffer; sertliği, tampon kapasitesi ve ph'ı arttırarak balıkların doğal ortamlarını zenginleştiren, KARBONAT tuzlarının bir karışımıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 22:41
  Tamam kimse seachemin bufferına boşuna 30 tl vermesin marketlerde 2 tl karbonat oradan alabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bülent ÖNERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1012
Bülent ÖNERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 22:56
Evet kesinlikle size katılıyorum. 30 ile kalsa iyi bunun yanında lake salt da var. 20 de ona. Toplam 50 TL. az paramı. Ben 5 gr.lık Dr.Oetker kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hkntllÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 539
hkntllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 23:36
Peki bu karbonat ne ölçüde katılıyor.Birde Ph sabit kalıyormu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilhandiÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 16
ilhandiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 21:03
50 LT'ye bir çay kaşığındaki karbonatı nasıl bir zaman aralığında kullanmamız normaldir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 21:22
[QUOTE=ilhandi]50 LT'ye bir çay kaşığındaki karbonatı nasıl bir zaman aralığında kullanmamız normaldir? [/QUOTE]

Haftada birkez, su değişkliği yaptıktan sonra kullanmalısınız...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_06Çevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 7
by_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2009 12:50
[QUOTE=bulentoner]Evet kesinlikle size katılıyorum. 30 ile kalsa iyi bunun yanında lake salt da var. 20 de ona. Toplam 50 TL. az paramı. Ben 5 gr.lık Dr.Oetker kullanıyorum.[/QUOTE]
10litre suyun kh değerini 1derece arttırmak için ne kadar Dr.oetker kullanıyosunuz. Yada sizin ölçünüz nasıl ne kadar suya ne kadar atıyosunuz?
 
Birde suyun Gh değerini arttırmak  için böyle basit bir yöntem varmı acaba?
 
Makalenin birinde hem Gh'ı hem Kh'ı yükseltmek için kalsiyum karbonat tavsiye edilmiş. Buda maddeninde kireç, aragonit kum, mercan kırığı, midye kırığı gibi şeylerin içerisinde bol miktarda varmış. Lakin benim yaklaşık 160 net litre akvaryumumun sump'ında bol miktarda kullandığım midye kırığı ve mercan kırığı Gh'ı 5 den 7 ye Kh'ı da ancak 3 den 4 e çıkarabildi. Kumlar arasında denemediğim tek aragonit kaldı. Onun Gh ve Kh'a mercan ve midye kırığından daha çok etki edeceğini düşünüyorum lakin çok pahalı.
 
Size sormak istediğim şu; Bu bahsi geçenler arasında ucuz yollu olan denemediğim tek kireç kaldı. Yaptığım araştırmalarda kirecinde sönmüşü, sönmemişi, saf,ı saf olmayanı gibi değişik şekilleri varmış. Hırdavatcıdan biraz kireç alıp akvaryum dışında kh ve gh etkisini deneyeceğim olumlu sonuç alacağımda kuvvetli bi ihtimal. Fakat alacağım kirecin saf mı, değilmi, sönmüşmü, sönmemişmi olup olmadığını ve ne oranda kalsiyum karbonat içerdiğini bilmediğim için daha doğrusu araştırıpta herhangi bir sonuç bulamadığım için. Akvaryumuma ugulamak konusunda terettütlerim var.
 
Saf kalsiyum karbonat nerden bulabilirim?
 
içerisinde bol miktarda  kalsiyum karbonat bulunduğu söylenen kireç hırdavatcıdan alacağım inşaatlarda kullanılan kireçmidir yoksa başka bir yerden başka bi isimlemi almam gerekir?
 
hem Kh'ı hem Gh'ı Yükseltecek ucuz yollu benim aklıma gelmeyen başka bir şeyler varmıdır?
 
Saygılar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir