PH'ı yükseltmek ve Karbonat


HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 12:08

1- PH'ı yükseltmek için bir baz yada alkali ilave edilir. Başlıca pH yükselticiler aşağıdaki gibidir:

  • sodyum karbonat - toz
  • sodyum hidroksit (kostik) - toz

Sodyum karbonat; pH yükselticiler kadar yakıcı olmadığı için, özel talimatlar yada uyarılar bulunmamaktadır. Kostik çok yakıcı olduğundan dikkatle kullanılmalıdır.

2- Sodyum Karbonat'ın sudaki çözeltisi güçlü bir alkali tepkime verir ( Yüksek PH ).
 
3-PH'ı yükseltmek için kullanılan maddelerden biri de sodyum bikarbonattır, bildiğimiz kabartma tozunun içeriği ( yüksek bir oranı ) sodyum bikabonat'tır ( İçeriğinde ayrıca buğday unu, nişasta,
tartar kremi gibi malzemeler de vardır - çok az miktarda-), Karbonat ise saf sodyum bikarbonattır.
 
PH'ı  "kullanma çeşidine göre" en fazla 8.3 ile 8.8 arasına yükseltir ( Yüksek PH isteyenler için bulunmaz fırsat).
 
* Bugün akşama doğru kabartma tozunun ve/veya karbonatın  PH, KH ve GH'a etkisiyle ilgili 1-2 deney gerçekleştireceğim, sonuçlarını yazacağım.
 
Bundan önce PH'ı yükseltmek için Kabartma tozu veya Karbonat ( bildiğimiz) kullanan var mı, varsa balıklar üzerinde ne gibi etkileri mevcut. Yazıyı değerlendirip görüşlerinizi bekliyorum.
 
Saygılar.
 
Alıntılar; www.havuz.org
Hıcın2007-12-13 20:13:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SİLİVRİLİÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 888
SİLİVRİLİÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 12:41
Selamlar,
 
Bir keresinde Atilla hocayı ph ı yükseltmek için karbonat eritip, yavaş yavaş suya eklediğini görmüştüm. Ama suya eklerken çok dikkatli olunması gerektiğini söylemişti. Ani değişimlere sebep olabiliyor, çok dikkatli ol Ali abi. Embarrassed
 
Paylaşım için teşekkürler. Kolay gelsin.
SİLİVRİLİ2007-12-13 12:43:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 12:56
Mehmet sağol, deneyi akvaryumda yapmayacağım, ayrı bir tankta ( balık olmayan) yapacağım. Ani PH yükselmesi olabilir diye düşünüyorum, onu da gözlemleyeceğim ( test kitleriyle tabi). Hıcın2007-12-13 12:56:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atilla tarhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 776
atilla tarhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 14:30
 
 
Bundan önce PH'ı yükseltmek için Kabartma tozu veya Karbonat ( bildiğimiz) kullanan var mı, varsa balıklar üzerinde ne gibi etkileri mevcut. Yazıyı değerlendirip görüşlerinizi bekliyorum. (Soru alıntıdır.)
 
  Sayın Hıcın, bazı durumlarda ( Örnek: Balıkların kafalarını dikip sallanmaya başladıklarında.) ph ölçümü yapıyorum ve 5.5-6 ya kadar düştüğü zamanlar oluyor. Bu durumda 1çay kaşığı Sodyumbi karbonatı bardakta eriterek azar -azar filtreden gelen suyun oradan tanka ekliyorum. Yarım saat kadar sonra yaptığım ölçümde istediğim sonucu alamazsam yaklaşık 1 saat sonra aynı işlemi yineliyorum. Gerçi artık pekçok tankta mercankırığı kullandığımdan pek gerek kalmıyor.  Balıksız tankta yapacağınız ölçümler sizi yanıltabilir, 2 ayrı tankta (balıklı-balıksız) yapacağınız deneme ile sonuca varabilirsiniz.
 
 RobiNSoN'dan: Kolay gelsin.Thumbs%20Up
 
atilla tarhan2008-07-29 22:38:07

Beğenenler: [T]91605,agatam[/T][T]81539,Can KÖKİ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 15:22
Atilla üstad, balıkların ani PH değişikliğinden etkilenmemeleri için balık koymayı düşünmüyorum. Değişimleri ani yapıp zaman dilimleri itibariyle değerlendirmek istiyorum.
 
Arkadaşlar konu üzerinde araştırma yaparken faydalı olduğuna inandığım 1-2 bilgiyi eklemek istedim (Alıntıdır).
 
PH 
 
pH akvaryumumuzdaki en önemli ölçütlerden birisidir. Balıkların doğal ortamlarındali pH değerlerine yakın değerlerdeki akvaryumlarda bakılması son derece önemlidir. Akvaryumlarımızdaki balıkların pH aralığı genelde 6,0-9,0 arasındadır. Bu aralığın dışında canlıların çok büyük bir kısmının yaşaması mümkün değildir. Sudaki pH salınımları çok tehlikelidir. Çoğu zaman suyun mutlak pH değerinden çok pH’ı sabit tutmak daha önemlidir. Çünkü akvaryumdaki canlılar, bitkiler ve microorganizmalar pH salınımlarından olumsuz etkilenir veya hastalanırlar. pH’ı sabit tutmada en önemli rolü karbonat sertliği kH oynar. kH yükseldikçe pH daha kolay dengede tutulur. Bir akvaryumda pH değerini etkileyen en önemli madde karbondioksit’dir. Suda ne kadar CO2 varsa, pH o kadar düşüktür.

KARBONAT SERTLİĞİ [kH]

  kH sudaki bikarbonat ve karbonat iyonlarının ölçüsüdür.Karbonat sertliği sudaki pH salınımlarına karşı tanpon görevi üstlenir.Bir akvaryumda kH nekadar yüksekse sudaki pH salınımları o kadar düşüktür. Eğer sudaki kH değeri düşük ise akvaryumdaki biyolojik denge içindeki şartlardan yani artan ve eksilen karbondioksit değerleri, neticesinde pH salınımları yüksek olacak ve akvaryumunuzdaki canlılar olumsuz olarak etkilenecektir.Çok özel bazı türlerin dışında akvaryumunuzdaki kH değerleri 3o-10o  kH arasında olmalıdır.


GENEL SERTLİK [Gh]

  Sudaki kalsiyum (Ca++) iyonlarının ve magnesyum (Mg++) iyonlarının ölçümlerinden ibarettir. Bir takım başka iyonlarda gH değerlerinde etkilidir fakat etkileri önemsizdir. Genelde Gh pH’ı doğrudan etkilemez yani genel sertliğin az yada çok olması pH salınımlarında rol oynamaz. Genel sertlik akvaryumdaki biyolojik denge açısından oldukça önemlidir. Akvaryumunuzdaki canlıların yumuşak veya sert suyu tercih etmesinden bahsediliyorsa Gh’dan bahsediliyordur. Genel sertlik akvaryumunuzdaki canlılara verdiğimiz besinler ve artık maddelerin hücre mebranlarından geçişini sağlayacağından sudaki yanlış gH değerleri yumurta kanalları ve böbrek gibi iç organların çalışmasını ve büyümesini engeller. Canlılar  farklı gH’a adapte olabilirler fakat üreme engellenebilir. Genel olarak akvaryum balıkları için uygun sertlik derecesi 5o-15o gH arasındadır.
 

  Sudaki gh ölçüleri aşağıdaki gibi değerlendirilir;

0o-5o  Çok yumuşak
5o-10o Yumuşak
10o-15o Orta sert
15o-20o Sert
20o-+  Çok sert
 
Alıntıdır: http://www.hayvanlar.us
Hıcın2007-12-13 15:45:00

Beğenenler: [T]102337,Rest[/T][T]231847,hakanchef[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176320,LGBT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2007 12:57

Arkadaşlar 2 gün önce yapmış olduğum deney sonuçlarını paylaşmak istiyorum.

1-20 lt'lik akvaryum kullanıldı ve içinde balık yoktu.
2-Su sıcaklığı 25 derece sabit.
3-Ölçüm cihazı renk skalasıyla ölçen Sera Quick test.
4- Kabartma tozunun markalar cinsinden içeriği farklılık gösterebiliyor, haliyle her markanın kabartma tozu su üzerinde farklı değerler oluşturabilir.
5- Veriler 1 dakika ve 5 dakika aralıklarla ölçülmüştür, sonuçlar aynıdır yani kısa zamanda veriler artış göstermiyor ( uzun zamanda ne olur bilmiyorum)
6- Su miktarı düşük olduğundan veriler anında su değerlerine yansıyor tahmin ediyorum,  büyük tanklarda etkisini hemen göstermeyebilir.
7- Yapılan çalışmanın hiçbir bilimsel değeri yoktur, tamamen kendi gözlem ve yaptığım deneyler esas alınmıştır, sorumluluk kabul edilmez.
8- Amaç, özellikle yüksek PH,GH ve KH isteyen balıklar için su değerlerinde oynama yapmak için  alternatif bir yol çizmektir, ancak bilinmelidir ki sabit değerler sürekli değişen değerlere göre daha sağlıklıdır.
 
SU DEĞERLERİ
    
Katkısız su değeri;       
   
PH  7,2                                                  
KH  8 d                              
GH  8 d                                            
 
Karbonat katıldıktan sonra;
 
( 1/2 çay kaşığı)  (1 çay kaşığı çay kaşığı)
 
PH  8,0               PH  8,4  
KH  15 d             KH  20 d
GH  6-8 d           GH  6-8 d
 
Not: 1 çay kaşığı karbonat katımında PH ve KH daha yüksek olabilir, ölçüm cihazı son bu noktayı gösteriyor.
 
Kabartma Tozu katıldıktan sonra;
 
*Kabartma tozunun içeriğinde Sodyum bikarbonat olmasına karşın diğer bir içerik olan (  eklenecek hatırımda kalmadı  ) olduğundan kabartma tozu şaşırtıcı sonuçlar verdi.
 
*Kabartma tozunun içeiğinde nişasta vb benzeri maddeler olduğundan herhalde suyu çok fazla bulandırdı.
 
 
Kabartma tozu katıldıktan sonra;
 
( 1/2 çay kaşığı)  (1 çay kaşığı çay kaşığı)
 
PH  6,8               PH  6,4  
KH  10 d             KH  20 d
GH  6 d               GH  3 d
 
Not: 1-2 ekleme daha yapılacak.
 
SONUÇ:
 
1- Kabartma tozu; PH'ı ve GH'ı düşürürken garip bir şekilde KH'ı artttırdı. 
2- Karbonat çok kısa sürede PH'ı ve KH'ı yükseltiyor.
 
Saygılar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Beğenenler: [T]231847,hakanchef[/T]
Teşekkür Edenler: [T]231847,hakanchef[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2007 08:34
Karbonat ekleyerek öncelikle suyun dKH ını yükseltirsiniz. Yaptığınız deneyde de görüldüğü gibi KH çok yüksek canlıların dayanamayacağı seviyelere çıkmış. Biz deniz akvaryumlarında ( Ki bu akvaryumlarda KH , PH sürekli yüksek değerlerde stabil tutulur ) 10 - 12 dKH değerinde tutuyoruz. Bu KH değerinde aşağı yukarı 8.00 - 8.40 arasında bir PH elde ediyoruz. dKH ın üst değeride 13 dKH aklınızda olsun. Bu arada kullandığınız kabartma tozu pişirilmiş yemek sodasıdır. Ağırlıklı olarak KH ı yükseltir. PH ı pek etkilemez.Eğer PH ı direkt olarak etkilemesini ve yükseltmesini ve tamponlamasını istiyorsanız. Saf karbonat bulup onu ekleyebilirsiniz. Hazırlarıda var mesela Saechem PH KH buffer... PH ve KH ın bir tampon sınırı var. Eğer fazla miktarda eklerseniz, suda eklediğiniz katkı çökecek ve suyu rakı kıvamına getirecektir. Katkıyıda suya eklemeden önce tatlı suda karıştırıp suya damla damla vermelisiniz. Yoksa gene çökme oluşur. Seranın testinede çok fazla güvenmeyin çok sağlıklı bir test değil.

Saygılarımla
percula2007-12-19 08:36:40

Beğenenler: [T]231847,hakanchef[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2007 08:56
[QUOTE=atilla tarhan] 
Bundan önce PH'ı yükseltmek için Kabartma tozu veya Karbonat ( bildiğimiz) kullanan var mı, varsa balıklar üzerinde ne gibi etkileri mevcut. Yazıyı değerlendirip görüşlerinizi bekliyorum.
[/QUOTE]

Ben sodyum bikarbonat denedim ama uzun süreli kullanımım olmadığı için balıklara net bir etkisini gözlemleyemedim. Yine de pH'a ele gelecek cinsten bir etki yaptı. Big%20smile

Balıklar hakkında pek gözlemim olmasa da salyangozlar üzerinde pek iyi neticeler elde etmediğimi söylemeliyim. Sanırım sodyum vb. metallere karşı hassasiyetten kaynaklanıyor. Katkıyı yaptıktan sonra elma salyangozlarının neredeyse hepsi inaktif hale geçti ve su değişimi yapıncaya kadar da aktif hale geçmediler. Tabii ben biraz fazla kullandım, az miktarda sodyum bikarbonat kullanımında sorun çıkmayabilir. Ayrıca ben 27 litreye 3-4 çay kaşığı kullandım, belki de salyangozları rahatsız eden derişimdeki yükseklik de olabilir.

not: Salyangoz ve karides gibi canlıların kabuk gelişimi için kullanılacaksa o zaman sodyum bikarbonatın pek önemi yok, suya bol kalsiyum karbonat katılmalı. (mercan kırığı, kalsit taşları veya gaga taşı kullanımı ile bu iş halledilebilir)
encort2007-12-19 09:01:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kibrittÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 345
kibrittÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2007 11:56
Ali bey deney için teşekkürler..

Gaga taşı akvaryumcularda mı vardır?

Ph ı yükseltmeyede yarıyor mu?

Mercan kırıklarını dış filtrenin içine koysam,suyun ph ında aynı etkiyi yapar mı?

Aynı şekilde Zeolitle beraber koysam mercan kırığını nasıl bir etki olur?

altıpatlar2007-12-19 18:45:38

Beğenenler: [T]173193,ityo39[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 03:45
Ekleme dozunu buldum. Pişirilmiş yemek sodasının ( Sodyum Bikarbonat ) 1 tatlı kaşıgı KHı 1dkh yükseltir 200 litrede. Doğal olarak PH da buna bağlı olarak ilk başta tamponlanır/sabitlenir. Daha sonra yükselir. Pişirilmemiş yemek sodası KH ı yükseltir ama PH'ı düşürür. İçinde canlı olan akvaryumda KH ı günde 1 dKH dan fazla yükseltmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atilla tarhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 776
atilla tarhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 13:39
[QUOTE=encort] [QUOTE=atilla tarhan] 
Bundan önce PH'ı yükseltmek için Kabartma tozu veya Karbonat ( bildiğimiz) kullanan var mı, varsa balıklar üzerinde ne gibi etkileri mevcut. Yazıyı değerlendirip görüşlerinizi bekliyorum.
[/QUOTE]

Ben sodyum bikarbonat denedim ama uzun süreli kullanımım olmadığı için balıklara net bir etkisini gözlemleyemedim. Yine de pH'a ele gelecek cinsten bir etki yaptı. Big%20smile

Balıklar hakkında pek gözlemim olmasa da salyangozlar üzerinde pek iyi neticeler elde etmediğimi söylemeliyim. Sanırım sodyum vb. metallere karşı hassasiyetten kaynaklanıyor. Katkıyı yaptıktan sonra elma salyangozlarının neredeyse hepsi inaktif hale geçti ve su değişimi yapıncaya kadar da aktif hale geçmediler. Tabii ben biraz fazla kullandım, az miktarda sodyum bikarbonat kullanımında sorun çıkmayabilir. Ayrıca ben 27 litreye 3-4 çay kaşığı kullandım, belki de salyangozları rahatsız eden derişimdeki yükseklik de olabilir.

not: Salyangoz ve karides gibi canlıların kabuk gelişimi için kullanılacaksa o zaman sodyum bikarbonatın pek önemi yok, suya bol kalsiyum karbonat katılmalı. (mercan kırığı, kalsit taşları veya gaga taşı kullanımı ile bu iş halledilebilir)
[/QUOTE]
 
 Onur Kardeşim önce iyi bayramlar. O alıntıyı yaptığın soru Sayın Hıcın'ın sorusuydu. Hatırlatma amacıyla o kadarını alıntı yapıp, altına açıklama yapmıştım. Ben pek çok kez -Sodyumbikarbonat- kullanmak zorunda kalmıştım bir zamanlar ve çok olumlu etkilerini gördüm. Bir zamanlar kumsuz tanklarda balık üretimi yaparken balıkların yüzüşlerinde ve davranışlarındaki anormallik nedeniyle (ph düşmesi sonucu) kullanıyordum. Yineleyeyim, artık mercan kırığı- midye kırığı kullandığım için artık herhangibir sorun yaşamıyorum. 
 
 RobiNSoN'dan : İyi Bayramlar.Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 22:01
Atilla Hocam seninde bayramın kutlu olsun. Senin yazınıda okudum. Sen dozlamayı ve litre/ekleme oranını yazmamışsın. Ben yazdım ama benim yazdığım ölçü benim tankta tutan ölçülerdi eskiden çiklet bakarken. Her tankta dozlama ölçüsü farklı oluyor bu yüzden azar azar ve test ederek eklenmesi daha doğru.

Bu işlerin en risksiz olanıda senin yaptığın gibi sürekli salınım yapan mercan kırığı/kumu kullanmak. Hem daha stabil su şartları sağlıyor, hemde PH durmadan düştü, çıktı derdi olmuyor. Mercan kırığının tek kötü yanı çok tortu tutması, sürekli dip çekimi gerektiriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kibrittÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 345
kibrittÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 23:52
[QUOTE=altıpatlar] Ali bey deney için teşekkürler..

Gaga taşı akvaryumcularda mı vardır?

Ph ı yükseltmeyede yarıyor mu?

Mercan kırıklarını dış filtrenin içine koysam,suyun ph ında aynı etkiyi yapar mı?

Aynı şekilde Zeolitle beraber koysam mercan kırığını nasıl bir etki olur?

[/QUOTE]

Üstadlarım belki bunada bir çözüm bulabilirsiniz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2007 19:40
Atilla Hocam; biraz geç gördüm kusuruma bakma. Geçmiş bayramın kutlu olsun.

Aslında bence de en güvenli yol mercan kırığı, kalsit kayaları vb. kullanmak. Bu konuda sonuna kadar katılıyorum.

Mustafa Bey; gaga taşı kalsiyum karbonattır. Hem GH hem KH'ı yükseltir. Yalnız pH'a direk etki etmez. pH'ı tamponlayarak düşmesini engeller, ardından yükselmesine dolaylı yoldan etkide bulunur. Parçalara ayırarak içinde sünger vs. olmayan bir iç filtreye bolca yerleştirip akvaryuma takarsanız gerçekten de etkili oluyor. Fakat toz haline getirip akvaryuma katılacaksa dikkatli olunmalı, suya pudra atmaktan farkı olmuyor, suyu bulandırıyor.

Evet; gaga taşını akvaryumcularda bulabilirsiniz.

Zeolitle beraber mercan kırığı kullanılabilir ama tabanda kullanılmasını tavsiye etmem, filtrede kullanılmalı.

encort2007-12-24 19:47:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir