Planaria - Hydra?


ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2007 13:52
Merhaba,
 
Akvaryum camına yapışık beyaz, yaklaşık 2mm. boyunda kıpır kıpır kurtçuklar ortaya çıktı. Sanırım planaria. Ayrıca yine cama bir noktadan yapışık şeffafa yakın beyaz balık pulu gibi ve hareketli canlılar var. Bunlar yosun olup hareketleri sudaki hareketlilikten kaynaklanıyor olabilir, çözemedim.
 
Yaptığım araştırmada planaria'nın aşırı proteinli besleme ve ender dip çekiminden kaynaklandığını öğrendim. Bu şartlar benim akvaryumuma uymuyor çünkü ben sadece bitkisel besleme yapıyorum (sera flora, granugreen, spirulina) ve son 20 gündür nitrat probleminden ötürü 2 günde 1 dip çekimi yapmaktayım.
 
Bu yaratıklar planaria mıdır? Hydra olabilir mi? Yosunumsu oluşum ne olabilir?
 
Otçul balıklara bir zararları olur mu? (Duboisi maswa)
 
Son dönemde sık dip çekiminden ötürü gh'ı sabit tutamadım ve hızlı yükseltmek zorunda kaldım, bir anlamı olabilir mi?
 
Bir faydası olacaksa son su değerlerim:
ph: 8.4
kh: 15+
gh: 13
no2: 0
no3: 50 (20 gün önce 250 idi.)
 
Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2007 14:07
Ekrem Bey; bahsettiğiniz bitkisel yemler de bol miktarda protein içerir. Zaten suyunuzdaki nitratı oluşturan da yemlerdeki proteindir. Proteinler suda veya balığın bünyesinde parçalanıp yapıtaşları olan aminoasitlere ayrılırlar. Aminoasitler eğer sudaysa bakterilerce ayrıştırılır, balıkta ise kullanılıp fazlası parçalanır. Bu parçalanmanın sonunda ortaya amonyak çıkar. Amonyak da yararlı bakterilerce önce nitrite, sonra nitrata dönüşür. Yani nitrat sorununuzun kaynağı yine yemdeki proteindir. Tabii bunu engellemek için yemi kesmemizin imkanı yoktur. Nitrattan kurtulmak için su değişimini arttırmanızı öneririm.(örneğin 250 ölümcül bir değerdir, 50 dahi pek çok balığa zararlıdır) Aslında akvaryumda nitrat sorunu çekmemenin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri sık su değişimi yapmak, kumu dip çekimi ile sık sık temizlemektir. Diğeri ise akvaryumu kalabalık tutmamaktır. Mesela 10 balık besliyorsanız bunu 5'e düşürmek akvaryumun çok daha sağlıklı olmasını, dolayısı ile beslediğiniz balıkların sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca aktif karbon, zeolit gibi malzemelerle nitratın artışını bir nebze olsun azaltabilirsiniz.

Bence şu an için su değişimini bol ve sık yapın ki nitratınızın çoğu azalsın. Sonra da su değerlerine göre düzenli olarak su değişimi yaparsınız.

Sizdekilerin hydra olup olmadığına aşağıdaki resme bakarak karar verebilirsiniz. İşte hydra:

encort2007-11-05 15:01:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir