Plenarya Üretimi


M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 00:27


  Arkadaşlar plenarya üretimi yapabilir miyiz?
M.Okur2007-2-4 0:27:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 12:36


  Arkadaşlar okuduğum bir bilim dergisinde, özellikle plenaryaların yavru balıklara çok iyi geldiği ve onların gelişimlerini olumlu yönde etkilediğinden bahsediyordu.
  Bakalım bizde yapabilecek miyiz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 15:38
Planarialar, birçok akvaryumda zaman zaman görülürler. Bunun başlıca nedeni fazla yemlemedir (genellikle protein ağırlıklı yemler, tetra bits gibi). Bu milimetrik kurtçuklar balıklara herhangi bir zarar vermez. Balıkların da bu kurtçukları yemesinde fayda vardır ama büyükler çok itibar etmez, yavrular daha çok sever. Bu kurtçuklar üretilerek yavru yemi olarakta kullanılırlar. Ancak oluşma nedenlerine bakarsak, dipteki yem artıkları yüksek boyutlara ulaştığından, akvaryumumuzun su dengesi bozulacak, bu durumda balıklarımızın sağlığını kötü yönde etkileyecektir. (akvaryum.com dan alıntıdır)

   Arkadaşım sanırım bundan bahsediyorsun.Evet yavru gelişiminde iyi bir etkisi var fakat yukarıdada bahsedilmiş, "Oluşma nedeni aşırı yemleme ve dipteki yem artıklarının yüksek boyutlara ulaşmasıdır, buda akvaryumun su dengesini bozacak."Yani onları üreteyim derken diğer balıkların hasatalık riski altında olacaktır.
   Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 16:25


             Sayın Akbulut,

İlk olarak teşekkür ediyorum değerli bilgileriniz için. Ama kafamda size aktarmak istediğim bir soru oluştu.
 Diyeceğim şu; 2 tane damızlığım var ve onlardam yavru almak için artık gün sayıyorum. 35 litrelik akvaryumumun,1/5'ini yavrulara ayıracağım yani araya bir cam koyacağım. Böylece plenarya üretmeyi düşünüyorum ama yavrularımada zararı olur mu fazla yem artığının?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2007 16:49
  Sayın okur,
Fazla yemin su değerlerini bozacağı ve bunun balıkları olumsuz etkileyeceğinden bahsedilmiş yazıda.Yani yavru ve yetişkin balık ayrımı yapılmamış, bu su değerlerindeki değişiklik o akvaryumdaki tüm balıkları etkileyecektir.
   Tamam belki yavrular bunlarla besleniyor olabilir fakat bu kurtçukların üretimi sırasında  suda yarattığınız olumsuz etkidende zarar göreceklerdir.Yani onları daha iyi besleyeyim derken ölümlerine sebep olacaksınız.
   Tarifini tam hatırlamıyorum ama bilen arkadaşlar sana anlatır umarım, rafadan haşlanmış yumurtadan kurtçuk üretimi yapıldığını duymuştum bu yol daha güvenli olacaktır bunu deneyin derim.Arama butonunu kullanarakta bu tarife ulaşabileceğinizi sanıyorum.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PlenaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 64
PlenaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 15:31
Pardon bişey sorucam.Şimdi;
 1.Plenarya nerde bulunuya veya nerden satın alabilirim ?
 2.Nasıl yetiştiriliyor ?
 3.Duyduğuma göre parçalanıp parçalarından yeni plenaryalar elde edilebiliyorsa.Ben bunları ayrı bir kapta üretip lepisteslerime suda haşlayarak verebilir miyim?(biraz vahşet oldu ama neyse)


          LÜTFEN BU SORULARA CEVAP ALABİLİR MİYİM?

 ŞİMDİDEN CEVAP VEREN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDRİM...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PlenaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 64
PlenaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 12:22
Arkadaşlar kaç gündür bu konuya cevap gelmiyor yeni konu açabilir miyim ? Bu yeni konuda planarya ile ilgili olabilir.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lafayetteÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2952
lafayetteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 12:36
Merhaba,
 
     Planarya ile ilgili makaleyi ekliyorum.Planarya öyle istediğiniz zaman üretip balıklarınıza yem yapabileceğiniz bir canlı değildir.
Planaria - Beyaz Kurtçuklar

Planarialar, birçok akvaryumda zaman zaman görülürler. Bunun başlıca nedeni fazla yemlemedir (genellikle protein ağırlıklı yemler, tetra bits gibi). Bu milimetrik kurtçuklar balıklara herhangi bir zarar vermez. Balıkların da bu kurtçukları yemesinde fayda vardır ama büyükler çok itibar etmez, yavrular daha çok sever. Bu kurtçuklar üretilerek yavru yemi olarakta kullanılırlar. Ancak oluşma nedenlerine bakarsak, dipteki yem artıkları yüksek boyutlara ulaştığından, akvaryumumuzun su dengesi bozulacak, bu durumda balıklarımızın sağlığını kötü yönde etkileyecektir.

Durumu düzeltmek için öneriler:

Herşeyden önce yemlemenin normal düzeyde olması gerekir. Yem, balıkların birkaç dakika içinde tüketebileceğinden fazla verilmemelidir.

1. Düzenli dip çekimi yapılması (yapılıyorsa sıklaştırılması): dip çekimi ve nasıl yapılması gerektiği hakkında site üzerinde arama yapıldığında detaylı bilgiye ulaşılabilir.

2. Tuz kullanımı: Türe ve akvaryum hacmine uygun miktarda akvaryum tuzu yada ayrı bir kapta eritilerek akvaryuma eklenmesi gereken kaya tuzu.

3. Kimyasal kullanımı: Piyasada bulunan kurtçuklarla ilgili kimyasallarda kullanılabilir. Ancak doğal ve ucuz yöntemlerle çözülebilcek bir konuda kimyasallara başvurmak en son tercih olmalıdır.

4. Akvaryum temizliği: Komple akvaryum temizliği ve su değişimi.

Özellikle 1.maddede yazdığı gibi yeterince yem vermek ile düzenli dip çekimi ile kumları temizlemek kısa vadede bu kurtçukların sayısında azalma gösterecek ve nihayetinde bitirecektir. Kısacası en etkili yöntem su değişimidir.

Ayrıca bazı botia türleri (makrakanta, clown gibi) bu kurtçukları yemektedir. Bu türleri koyarak birazda aç olmaları sağlanırsa kurtçukları daha kısa sürede tüketirler. Öncelikle kumda çok miktarda bulunan planarialar, cam üzerine çıkıp su yüzeyine yaklaştıkça sayılarının azalmaya başladığı anlaşılır.

Saygılar,
Fatih TAŞTAN

 
     Bunun yerine balıklarınızı küçük kurtlarla beslemek istiyorsanız yavru balıklar için microkurt;
Mikro Kurtlar

Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli oan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlanmadığı (hiç) söylenemez.

Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanılabilinir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanılabilinir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına 2 cm. kalınlığında yayılır ve bunun üzerine kurt ile aşılama yapılır. Sıcaklığın 20-25 derece olduğu ortamda kurtlar süratle üreyeceklerdir. Üreyen kurtlar kabın yan kenarlarına doğru gelir ve tırmanmaya çalışırlar. Buralarda biriken kurtların bir sulu boya fırçası veya jiletle toplanması ile yem için kullanılacak kurtlar elde edilmiş olur. Akvaryuma atılan kurtlar uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler. Yem olarak kullanılan hamur ekşimeye başlar ise üretimi yenilemek gerekir. Yeni üretim aşılama yolu ile kolayca yapılabilinecektir.

 
     Büyük balıklar için ise Gridinal kurt kullanabilirsiniz;
Gridinal Kurt

Yumurta ile üretilen ve canlı emler ile beslenmeleri gerekli olan bazı balık yavrularının yetiştiriciliğinde özel konular için önem kzanmış olan bir kurt türüdür. Yavru balıklar 15 günlük olduktan sonra bu yavrulara artemia salina larvası verilmesi külfetli olabilir.Aynı zamanda bu yaşa ulaşan yavrular için artemia salina larvası yeterli bir yem olmayacaktır.Tubifex ve beyaz kurtlar ise bu yaştaki yavrular için oldukça büyük gelecektir. İşte artemia salina larvası verilmesinin sona erdiği ve yavruların tubifex veya beyaz kurt yiyebilecekleri döneme kadar bu kurtçuk ile besleme yapılması çok yararlı sonuçlar verecektir.

Bu kurtlar sadece 0.5 ile 1 cm. arasında bir boy uzunluğuna sahiptirler. Balıklar bu yem ile 15 günlükten 2 cm. oluncaya kadar rahatça yemlenebilirler. Özellikle yavru yetiştirmek isteyen ve tabiattan küçük planktonları sulardan toplama zamanı olmayan yetiştiricilerin bu kurt üzerinde durmalarında yarar vardır. Genellikle profesyonel üreticiler tarafından yetiştirilmesinde yarar vardır. Özellikle yavru üretenlerin infüsaria, artemia salina ve grindal kurtları yıl boyu yetiştirebilme olanaklarına sahip olmaları lazımdır.

Grindal kurtların üretimi için küçük plastik çiçek saksıları kullanılabilinir. Saksının dip kısmına turba yaprağı yerleştirilir. Turba toprağı bulunamaz ise normal toprak kullanılabilinir. Bunun üzerine kuru yulaf unu serpilir.Kurt aşılanır ve üzeri bir cam ile bastırılır. Bir süre sonra kurtların fazla miktarda ürediği görülecektir. Camın kaldırılması ve üzerine toplanan kurtların bir jiletle kazınması yolu ile yem olarak kurtlar elde edilmiş olunur. Bazı kişiler bu kurdun yetiştirilmesinde yem olarak yulaf ununun çorba gibi pişirilerek verilebileceğini belirtmektedirler. 19-24 derece üretim için en uygun sıcaklıktır.

 
     Bu canlıları kültür olarak alıp çoğaltabilirsiniz.
 
     Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir