Polleni Mantar Hastlağı Ne yapabilirim?


Eren de CarlosÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Hatay
Mesaj: 603
Eren de CarlosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2012 21:14

Merhaba arkadaşlar tatilde akvaryumumu bir tanıdığıma emanet etmek durumunda kalmıştım.Ama sabah sürekli elektrikler kesildiğinden akvaryum soğunca soğuktan balıklarım mantar kaptılar.1 EBJD ve 2 astronotumu kaybettim.Nedense jack dempseylerime hiç bir şey olmadı.Ama şuan benim için en önemli balığım olan pollenide de bu durum var.Ağızı ve bir gözü bembeyaz.Ne yapmamı önerirsiniz şimdiden teşekkürler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prof_24Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2008
İl: Erzincan
Mesaj: 20
prof_24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2012 15:05
Mantar Hastalığı;
Balıklar için hastalık genellikle dudak ve kafa civarında başlar. Oradan tüm vücuda bölgeler halinde yayılım gösterir. Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi su şartlarının kötüleşmesi ve canlının buna paralel olarak bağışıklığındaki düşüş hastalığa yakalanma riskini artırır. Herhangi bir mantar hastalığı sonrasında tüm tank dezenfekte edilip, sonrasında balıklar eklense de bu tanktaki balıkların mantar hastalığına yine yakalanmayacağı anlamına gelmez. Hastalık etkeni her zaman suda vardır ya da havadan suya her an karışma potansiyelindedir. Mantar sporları uzun yıllarca canlılıklarını koruyabilirler ve çok sayıda dağılım gösterirler. Onlardan kurtulmak mümkün olmadığına göre düşmanı tanıyıp ona göre gardımızı almak yapılacak en doğru harekettir.

Basit ve kolay tedavi yöndemleri:
Sodyum Klorür (Sofra tuzu)
Sodyum klorür yani sofra tuzu, forumlarda alenen önerilse de yüksek dozlara çıkılmadıkça etkisi olmayan bir bileşiktir. Deniz sistemlerinde etkisini görebilmek için 30 gm/lt eklemeniz gerekirken, tatlı suda 15 gm/lt eklemeniz gerekir. Birçok tatlı su balığı ise bu oranlara dayanamamaktadır. Hal böyle olunca da uygulama sahası daralmaktadır.

Metilen mavisi
Hobide birçok marka altında satılmaktadır. Saprolegnia için çok kuvvetli bir önleme ajanı olmasa da hatırı sayılır düzeyde engelleme kapasitesine sahiptir. Ucuz ve kullanımının basit olması bu bileşiği hobide yaygınlaştırmıştır.

Not: Sayın Onur Şahin Beyin "Balıklarda Ve Yumurtalardaki Mantar Hastalığı" konulu yazısından alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir