Rasbora Üretimi


goktugyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1501
goktugyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 21:22

Orta büyüklükte bir akvaryuma 15-20 litre kadar, 3-4 gün bekletilmiş su veya daha iyisi filitreden geçirilmiş yağmur suyu konulmalıdır. Daha önceden akvaryum iyice sterilize edilmelidir. Her tarafı cam olan akvaryumların kullanılması özellikle tavsiye edilir. En önemli noktalardan biri suyun asid değerinin 5 - 6.2 arasında olmasıdır. Suyun sertliğinin fazla bir önemi yoktur. Ancak su sertliği 0.5'ten yüksek olmamalıdır. Bu arada akvaryum sagittaria, ludwiga,cyrptone ve potomegon gibi bitkilerle gayet iyi bir biçimde bitkilendirilmelidir. Tabiki rasbora çiftinin yumurta dökmeye hazır durumda olması şarttır.

Üremeleri oldukça ilgi çekicidir : Dişi çoğu zaman karın üstü yüzerek akvaryumdaki bitki yapraklarının altına yumurta bırakmak ve bu yumurtaları yapıştırmak için elverişli yer arar. Erkek de genellikle onun tam üzerinde yüzer. Çift, elverişli yaprağı tesbit ettiğinde kucaklaşmaya girişirler. Bu kucaklaşma sonunda birçak kristal yumurta ortaya çıkar ve bu yapışma özelliği olan yumurtalar yaprağa yapışırlar. Bu kucaklaşmalar 30 ile 40 yumurtanın yumurtlanmasına kadar devam eder. Ancak dişi ve erkeğin birleşmeleri alacakaranlıkta yani günün ilk ışıklarıyla birlikte veya akşam üstüne denk getirilmelidir ki yumurtalarda kayıp yaşanmasın. Bunu takip eden 36 saat içerisinde akvaryum tamamen karanlıkta bırakılmalıdır. Bu arada gerek akvaryumun gerekse odanın ısısı ve gerekse ışığı sabit tutulmalıdır. Yumurtalar 48 saat içinde açılır ve bunu takip eden 48 saat içinde yavrular serbestçe yüzer hale gelirler. Yavrulara beslenebilmeler için enfüzvuar verilmelidir.
 
Bazı profosyonel akvaristler 24x12x10 boyutlarında tamamen cam akvaryumlarda bitki ve kum kullanmayarak, akvaryumun dibine bol miktarda naylon iplikçiklerini karışık hale getirerek döşemekte ve böylece daha iyi sonuçlar alabilmektedirler.
 
( Renkli Akvaryum Dünyası 1985 )
bluedescada2007-05-20 09:41:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 23:47
Elinize saglik :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir