RF Kumandalı RGB Led Aydınlatma Tasarımı


K_CanSAHINÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 83
K_CanSAHINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 19:14
Değerli Arkadaşlar,

85 cm akvaryuma RGB aydınlatma yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle tasarıma akvaryum üzerindeki aydınlatma kapağından 1 tane daha temin ederek başladım.




Sonrasında ise 2 kapağı birbirine silicon ile yapıştırdım. Devamında içeriye şerit ledleri döşemeye başladım. Sırası ile,

1-Öne gelen eğimli yere 3 sıra,
2-ilk kapağın düz kısmına 2 şıra,
3-ikinci kapağın düz yerine 2 sıra,
4-ikinci kapağın eğimli yerine(arka tarafa) 1 sıra döşedim.
5-Son olarak arka kısmın dış tarafına 1 sıra led döşedim. Tamamen estetik amaçlı tavana doğru ışık vursun düşüncesi ile yaptım başka bir nedeni yok.


Aşağıdaki resimlerde ise kumanda, RF alıcı ve SMPS Adaptör montajı görülüyor.





Son olarak elimdeki diğer kumanda çeşitlerinide paylaşayım. En azından bu tarz ayınlatma yapanlara fikir verir...






Sıra geldi akvaryum aydınlatma örneklerine ;)







Ayrıca sistemin Dimmer özelliğinide sizlerle paylaşıyorum:






Son olarak:




Keyifli Hobiler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

haydut19Çevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 20
haydut19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 20:24
Güzel tasarım elinize sağlık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kalirtonÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2013
İl: Balikesir
Mesaj: 119
kalirtonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 23:29
Gerçekten Ustaca

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilay-28Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2011
İl: Giresun
Mesaj: 886
kubilay-28Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 23:54
Renk kombinasyonlarınız çok uyumlu olmuş. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökhan GÖKÇEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1012
Gökhan GÖKÇEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2014 00:07
Kurtuluş bey sahne sanatları işi ile uğraşan ışıkçıların dimmer masadan kumanda edebildiği çeşitli kumandalara benziyor.Sizin mesleğiniz ne acaba? :) Güzel çalışma olmuş bu arada...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

K_CanSAHINÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 83
K_CanSAHINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2014 07:05
Günaydın Arkadaşlar,

Öncelikle güzel yorumlarınıza teşekkür ederim. Sorularınıza elimden geldiğince yanıt vermeye çalışacağım. Hatam olursa affola...

Aydınlatma örneklerindeki renkleri sırası ile yazayım.

1.sıra soldan sağa: Beyaz*, Kırmızı, Turuncu, Yeşil
2.Sıra soldan saga: Sarı, Mavi, Turkuaz**, Eflatun***

* Üzerinden, sol tuş basılı halde Mause ile geçin. ;)
**Turkuaz yazdım ama kumanda üzerinde Cyan diye geçiyor. Camgöbeği diye çevirmek istemedim.
*** Kumanda üzerinde Purple yazıyor. Fakat kullandığınız şerit Led'in markasına bağlı olarak renk tonları değişim gösterir. Bende Mor daha çok eflatuna yakın renk verdi.


Gökhan Gökçe Bey Merhaba, mesleğimi sormuşsunuz. Size şöyle izah edeyim. Teknik Lisede Elektrik Teknikerliği okudum. Teknik Üniversite'de Elektronik Mühendisliği okudum. Mesleğim ise Araştırma-Geliştirme üzerine (R&D Engineer). Elimden geldiğince kendimi geliştimeye çalışıyorum.


    Biraz da RGB mantığına değinmek isterim. En azından bu tarz çalışmalar yapmak isterseniz fikriniz olur. RGB - Red(Kırmızı), Green(Yeşil), Blue(Mavi) kısaltmasıdır. Bilindiği üzere Kırmızı, Mavi ve Sarı ana renklerdir. RGB teknolojisi de bu temele dayanır sadece 2 ana (Kırmızı-Mavi), 1 ara(Yeşil) renk kombinasyonları ile istediğimiz renkleri elde ederiz. Led teknolojisinde en zor elde edilen renk Mavidir. Neden sarı yerine yeşil kullanıldığına gelince hem üretim maliyetlerini dengelemek hemde, küçük bir kılıf içerisine konulan 3 ayrı ledin birbirini bloke etmesini önlemek için olduğunu okumuştum. Doğruluğundan tam emin değilim.
    Kılıf tiplerine görede SMD formatta 3 tipi revaçtadır. 5050, 3528 ve 3020'dir. Bunlar en boy ölçüleri olup genelde 5050 kullanılır. 5x5 mm ölçülerinde SMD ledlerdir.
    Şerit ledlerde metrede 30 ve 60 adet olarak üretim yapılır.
    Piyasada 1,3,5 çipli diye ifade edilen kavramlar ise led sürmekte kullanılan mosfet sayılarıdır. Bilindiği üzere SMD kılıfta imal edilen bu sürücülerin akım çekme kapasiteleri sınırlıdır. Sayı arttırılıp parallel kullanıarak; çekilen akım miktarı attırımaktadır. O nedenle çip sayısı arttıkça renk parlaklığı artar.
   Gelelim çözünürlüğe, bu kısım biraz profesyonel bilgidir. Sadece kulak dolgunluğu olsun diye yazıyorum. 8 bit veya 10 bit en çok görülen çözünürlük bilgileridir. 8 bit denilen 2'li (binary) sistemde 2 üzeri 8'i ifade eder. Onlu sistemde karşılığı ise 256'dır. Yani bir gerilim büyüklüğünün 265 eşit parçaya bölünerek kullanılmasıdır. Şerit ledler 12 Volt ile çalıştığından 12 Volt / 256 = 0,047 Volt= 47 millivolt hassasiyet ile ledler sürülür. 10 bit oduğunda ise bu çözünürlük dahada artar (1024 parça) bunun amacı 3 ayrı lede farklı gerilim değerleri göndererek farklı renkler elde etmek içindir. Yukarıdaki resimlerde görüldüğü üzere ;)

Uzun oluyor ama şimdi gelelim sizleri en çok ilgilendiren kısma, ucuza nasıl alabiliriz. Ben eBay üzerinden alıyorum. Şerit Ledleri silikonlu ve 5 metre makaralı olacak şekilde 17 USD'e aldım. RF Kumanda ve RF alıcıyı ise 11 USD karşılığı yine eBay'den temin ettim. Güç kaynağı hariç bana maliyeti 28 USD oldu. TL karşılığı 60 TL gibi düşünelim. İstanbul'da temin etmeye kalksam, led metresine 10 ila 15 TL fiyat istiyorlar. Kumanda kısmı ise baya değişkenlik gösteriyor. Özellikle piyasada Antenli ve çok şık olmayan bir kumanda satışı yapılıyor. Bendeki ise baya şık bir kumanda ve İstanbul'da daha benzerine satıcılarda rastlamadım.

Son olarak elimdeki diğer Led armatürleride paylaşıp yazıma son vereyim.




Yukarıdaki reimlerde, gece diğer akvaryumuma yakamoz efekti versin diye kullandığım e27 kılıf led ampül resimleridir. Çektiği güç 3-4 watt kadar. Balıklar gece karanlıkta hem kendilerine hemde birbirlerine zarar vermesinler diye kullanıyorum.




Diğer led ampül resimleri:






Aşağıda ise sırası ile 32 tuşlu IR (Kızılötesi)kumandası ile RGB ampül ve şerit ledler için 3x4 Amper çıkış güçlü RGB RF (Radyo Frekans) kontrol ve kumandası mevcut. Ben bitki akvaryumumda ise 12 amper olan başka bir modeli kullanıyorum. Ayrıca elimde gene 24 tuşlu IR kumanda ve Led Ampül(3 Watt) de mevcut.



Keyifli hobiler.K_CanSAHIN2014-01-12 11:46:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mdurgut21Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2014
İl: Osmaniye
Mesaj: 1
mdurgut21Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 18:08
Eline sağlık ustam güzel olmuş yalnız benim merak ettiğim bu ışığın bitkiler üzerindeki etkisi bitki gelişimine etki ediyormu gözlemleriniz nedir bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristcetinÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 39
akvaristcetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 16:48
[QUOTE=mdurgut21]Eline sağlık ustam güzel olmuş yalnız benim merak ettiğim bu ışığın bitkiler üzerindeki etkisi bitki gelişimine etki ediyormu gözlemleriniz nedir bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. [/QUOTE]

Aynı sistemi (RGB) bende kullanıyorum kapağımda RGB dışında 1 beyaz 1 kırmızı şerit led var. Bitki konusunda bir zaman sonra sıkıntı çıkıyor sistem elektrik tasarrufu konusunda iyi ama bitki için ideal değil.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir