Rotkeil Biyotopumsu


DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 03:34
Merhabalar,


Her ne kadar planladığım tüm türleri temin edememiş olsam da “Kervan yolda düzülür.” mantığıyla yeni bir projenin ilk adımlarını atarken siz değerli akvaristlerin de katkıları ile güzel bir tank kurulumu gerçekleştirmeyi umut ediyorum.

Amacım elimdeki Güney Amerika karmasını biraz daha sınırları daraltıp Amazon Nehri ve hatta mümkünse büyük bir koluna indirgeyebilmek. Bunu başarabilmek için elle tutulur bilimsel verilerin ışığında hareket etmek gerekiyor. Fakat, ne yazık ki bazı türler hakkında çok detaylı ve kesin veriler bulunmamakta. Ana tür olarak Heros sp. Red Shoulder “Rotkeil”i seçmiş bulunuyorum. Bu tür çevresinde şekillenmesi taraftarıyım.

Tankın Videosu:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=CARN-ZNNmxE[/VID]

Tank Ölçüleri: 150 x 54 x 60cm (h)
Tank Hacmi: 480L + 120L Sump = 600L Brüt.
Filtrasyon: 

120L Sump - Kule Tipi [Atman AT-107 Kafa Motoru 5000L/h]
Eheim 2228-02 Pro Dış Filtre 1050L/h (Tank döngüsü kurulduktan sonra sistemden çıkartılacak.)
Atman HF-600 Şelale Filtre 650L/h (An itibariyle Sump’a asılı konumda, tank döngüsü kurulduktan sonra sistemden çıkartılacak.)


Işıklandırma: Farklı Dalga Boylarında Led Aydınlatma


Taban: Bej Rengi 0,4-0,7mm Silis Kum


Arka Plan: Şimdilik hazır arka plan duruyor. Acelem olmadığı için henüz değiştirmedim. Mat siyah yapmayı planlıyorum.


Dekor: Muhtelif Red Moor (Yati) ve Mangrow Kökleri


Notlar: Suya tam olarak battıklarında tekrar düzenlenecekler. Yapraklar vs. 2 hafta sonra eklenecek.

Fauna:


Heros sp. Red Shoulder “Rotkeil” (5 yavru/jüvenil)


Notlar: Ana tür olarak Rotkeil düşünüldüğünde muhtemel toplanma yeri Peru olduğundan dolayı Peru’ya özgü canlılar eklenebilir diye düşünüyorum.


Geophagus Brasiliensis (8 Yetişkin)


Notlar:Yakın zamanda muhtemelen hepsini elden çıkartıp (Brezilya’nın Güneydoğu bölgesine ait çünkü. Birebir Amazon nehir kolları ile ilgisi yok.) Geophagus sp. Tapajos “Orange Head” veya Satanoperca leucosticta ve/veya jurupari ile yola devam etmeyi düşünüyorum.


Pseudacanthicus sp. (L282)  (1 Genç)

Notlar: planetcatfish, plecoplanet gibi kaynaklarda muhtemel Venezuela kökenli olduğu söyleniyor. Başka bir vatoz önerisi? Cüce vatoz?


Corydoras metae (2 Yetişkin)


Notlar:Ne yazık ki trajikomik bir nedenden dolayı sürünün diğer bireylerini kaybetmiş bulunuyorum. Sürüsü olan birine destek çıkabilir veya listelendiğini görürsem sürü olarak tutabilirim. Kendisi adının geldiği Rio Meta Kolu’na mensup.

Flora: Yok.


Notlar: Belki döngüye destek olması adına sump’a su üstü bitkileri veya bambu ekleyebilirim diye düşünüyorum. Rotkeil’ler büyüyünce parçasını bırakmaz diye düşündüğümden bitkili tank yapma gibi bir fikrim yok. "Limnobium laveigatum" "Hydrocotyle leucocephala" veya "Echinodorus amazonicus" veya arsız bir su üstü bitkisi eklenebilir mi acaba?


Kullanılan Yemler: JBL Novo Pleco Tablet, Tropical Carnivore Tablet, Tropical D-Allio Granulat Rotifish SD Daphnia, Rotifish FD Cyclops, Rotifish Blood Worms, JBL Spirulina Flakes, Tetra Granumeat vs.

Akvaryum Bakımı: Henüz tank döngüsünün oturduğuna kanaat getirmediğim için duruma göre su değişimleri ve JBL Easy Test 6 in 1 ile sık su değerleri ölçümünden ibaret.


Sorular:


1-Tanka  Nannacara anomala veya farklı bir cüce ekleyebilir miyim? (Su değerleri ile oynamayı ve suyu radikal bir biçimde blackwater* yapmayı düşünmüyorum.) Dayanıklı, diğer bireylerle problem çıkarmayacak ve sakin mizaçlı bir aday önerisi olursa sevinirim.


2-Tetra olarak Hemigrammus bleheri, Nannostomus beckfordi  ve benzeri büyüklükteki tetralar ileride Rotkeil’lere yem olur mu? Buenos aires tetra? Limon tetra? Hiç lüzum yok?


3-Sump kulesinin dışındaki PVC boru için kamuflaj yapmayı düşünüyorum. DIY önerisinde bulunabilirseniz sevinirim. Silikon + Hindistan cevizi torfu? Gri bir PVC borum daha var, en azından şimdilik ona geçiş yapıcam. Böyle iyi?

4-Sump’a Seachem Purigen eklemeyi planlıyorum. Şu anda seramik halkalar, bioballar, biyolojik mavi sünger ve elyaf mevcut. Tormec vs. gibi -blackwater istemediğim için- torf benzeri birşey koymayı düşünmüyorum şimdilik. Ancak apisto benzeri bir ekleme olursa suyu yumuşatmak adına müdahalede bulunmam gerekebilir zannediyorum. Şimdilik Ph nötr civarı. Ek öneriniz var mı?

Şimdilik aklıma gelenler bunlardan ibaret. Katkı ve yapıcı eleştirilerinizden dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Keyifli hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur UyarÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 574
Ozgur UyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2014 18:21
Ellerine sağlık Emre Bey, bir Güney Amerikan hayranı olarak şimdiden mükemmel bir akvaryum olacağını seziyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2014 09:27
Emre'yi senelerdir tanımamdan mütevellit, "biyotopumsu" ibaresinin kısa bir zaman sonra vasfını yitirerek, kervanın hemen düzülerek çok ama çok sağlam bir BİYOTOP halini alacağını düşünüyorum. Genelde işi sonuna kadar götüren bir akvaristtir kendisi, dolayısıyla bu biyotopun da çok yakında ne hale geleceğini şimdiden görebiliyorum. Yolun açık olsun kardeşim.

Rotkeil bence çok mantıklı bir seçim. İnanılmaz renklere bürünebiliyorlar ve Türkiye'de sanırım besleyen pek yok. Hatta neredeyse hiç yok. Sen bu konuda da umarım öncü olursun.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=tsI7TG7BiRg[/VID]

Videodaki gibi renkler edilebilirse (varyetesi mi farklı tam bilemiyorum ama) çok daha muazzam bir görsellik elde edilebilir diye düşünüyorum. Yavrular olursa kesinlikle senden birkaç tanesini çalacağıma emin olabilirsin

Ayrıca sump kulesi için siyaha veya akvaryum rengine uygun boyanmış iki adet pleksiglas veya daha da olmadı strafordan DIY bir köşelik yaparak içten ağırlık bağlayıp batırma yöntemi ile oraya monte edebilir ve kuleyi çok sağlam bir şekilde kamufle edebilirsin diye düşünüyorum kardeşim.

Takipteyim. Yardıma da hazırım

Koray Balcı2014-07-03 11:57:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2014 11:01
Özgür Bey Teşekkür ederim. Umarım zamanla daha güzel bir hal alır.

@Koray Balcı:

Desteklerin için çok sağol kardeşim. Zannederim üreme dönemindeki çiftlerde renk değişimi oluyor. Öyleyse ileride seyir zevki baya güzel olacaktır gibime geliyor. Zamanla buradan paylaşım yaparım. Henüz yeni yeni kuruyorum tankı biliyorsun. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutMEHDİOĞLUÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1938
UmutMEHDİOĞLUÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2014 11:37
Ellerine sağlık abi, takipteyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2014 14:04
Emre bey merhaba, torf kullanmadan, yani suyu blackwater yapmadan düşük ph istiyorsanız sanırım bunun tek yolu ters osmos kullanarak su değişimi yapmalısınız, ancak malumunuz üzere bu durumda ciddi bir mineral kaybı söz konusu oluyor, dolayısı ile bu su değişimleri esnasında ya suya ya mineral takviyesinde bulunmalısınız ya da bir miktarda mineral kaybını önlemek amacı ile çeşmeden de su eklemelisiniz, diğer taraftan apistolar için (bazı türler çok hassas olabilir o ayrı bir konu tabii) ph konusuna bence bu kadar takılmayın, şu anda 80x40x55lik tankımda, ember, kırmızı burun tetra, 6 adet A.Borellii, 1 çift Bolivian ram, 1 adet electric blue ram (1 adet dişi orinoco ram ekledim ama ebram çok sıkıştırdığı için stresden yeni kaybettim) 6 adet panda cory, 2 adet albino cüce vatoz mevcut ve su değişimlerimi doğrudan hiç dinlendirmeden vs. çeşmeden çok yavaş bir şekilde yapıyorum, bu arada bolivian ram çiftim yumurta döktü, yumurtaları ayırdım ve larvalar 1 hafta kadar önce de serbest yüzüşe geçtiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2014 17:36
[QUOTE=Cüneyt ERGÜN]Emre bey merhaba, torf kullanmadan, yani suyu blackwater yapmadan düşük ph istiyorsanız sanırım bunun tek yolu ters osmos kullanarak su değişimi yapmalısınız, ancak malumunuz üzere bu durumda ciddi bir mineral kaybı söz konusu oluyor, dolayısı ile bu su değişimleri esnasında ya suya ya mineral takviyesinde bulunmalısınız ya da bir miktarda mineral kaybını önlemek amacı ile çeşmeden de su eklemelisiniz, diğer taraftan apistolar için (bazı türler çok hassas olabilir o ayrı bir konu tabii) ph konusuna bence bu kadar takılmayın, şu anda 80x40x55lik tankımda, ember, kırmızı burun tetra, 6 adet A.Borellii, 1 çift Bolivian ram, 1 adet electric blue ram (1 adet dişi orinoco ram ekledim ama ebram çok sıkıştırdığı için stresden yeni kaybettim) 6 adet panda cory, 2 adet albino cüce vatoz mevcut ve su değişimlerimi doğrudan hiç dinlendirmeden vs. çeşmeden çok yavaş bir şekilde yapıyorum, bu arada bolivian ram çiftim yumurta döktü, yumurtaları ayırdım ve larvalar 1 hafta kadar önce de serbest yüzüşe geçtiler.[/QUOTE]

Teşekkür ederim katkılarınız için. Reverse Osmoz tekniği ve torf kullanımı haricinde "Seachem Acid Regulator" var benim bildiğim kadarı ile. Norberti vs. gibi hassas türler haricinde kalan Apistogramma cacatuoides gibi biraz daha sağlam sayılabilecek türlerin eklenmesi çok zahmet gerektirmeyecektir zannediyorum. Umarım kayıp yaşamadan tankın ilerlemesini sağlayabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oceanmistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1121
oceanmistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2014 00:38
Neden bilmiyorum Rotkeil' a karşı bir sempati besliyorum, seviyorum bu balığı, cücelerden sonra hedefim kendisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2014 13:43
GÜNCELLEME (13 AĞUSTOS 2014)

Tank aklımdaki şeklini almaya başladı. Yeni iki toprakyiyen türü eklendi. Köklerin sayıları artırıldı. Sump'a iniş borusu üstten çekiş yapıyor artık. Dıştaki PVC boru kaldırıldı ve köklerle kamufle edildi. Sump'a "seachem purigen" eklendi. Haftada bir kere %30'a yakın su değişimi yapılıyor. Balıklar erişkin formuna yaklaştıklarında sayıları ile ilgili karar verilecek ve ona göre azaltma yöntemine gidilecek.

Tankın yeni üyeleri:

Geophagus sp. "Tapajos Orange Head" 4 adet
Geophagus Altifrons 6 adet

Tankın dün çekilen videosu:


[VID]http://www.youtube.com/watch?v=z0zMlc58Gyg[/VID]



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

limon06Çevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 5
limon06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 13:39
tebrikler güzel olmuş bende kendime yeni bir tank yaptırdım 135x45x65 400lt lik bir tank bende amerikan türü beslemek için harekete geçtim elimde gt yavruları var fakat nasıl birşey yapacağım nasıl balıklar koyacağım 3 haftadır hala kafama yatmadı ankarak amerikan üretimi yapan bir yer buldum oraya gidip türlere bakııp seçeceğim sanırım jack damsy gt ve texas olabilir gibi geliyor yazrdımlarınızı beklerim tşk

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2014 10:54
Emre Bey merhabalar. Son durum nedir kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz ? Tankın ve balıkların genel birkaç fotoğafını ekleyebilirseniz çok iyi olur. Gelişim durumlarını merak ettim özellikle rotkeillerin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur UyarÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 574
Ozgur UyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 22:34
Emre Bey, akvaryumunuzdaki son durum nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir