SAKAL YOSUNU


dedostikÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 56
dedostikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 03:00
Bitkili akvaryumların en büyük sorunlarından birisi yosun problemidir. Akvaryumda çirkin bir görüntü oluşturan yosun sorunun en baş belalısı sakal yosunudur. Bazı hobiciler yosunlanmanın sağlıklı bir akvaryumun sonucu olduğunu düşünse de ben aynı kanıda değilim. Sakal yosunu bitkilerin yaşlanan yapraklarının kenarlarını bir sakal gibi sarar ve ileriki aşamada bitkiyi esir alır öyle ki önlem alınmazsa akvaryum camında kumunda kısacası akvaryumun her noktasında yayılarak çoğalırlar.
Peki sakal yosunun oluşumuna neden olan başlıca problemler nelerdir? Buna değinelim:
1- Su değişiminin azlığı,düşük su sürkilasyonu: Akvaryumunuzun suyu düzenli olarak değiştirilmez ise ve su sürkilasyonu az ise sakal yosunu artarak devam eder.
2- Aşırı yemleme: Balıklarınızı yemlerken kullanmış olduğunuzun yem 3-4 dakikada tüketecekleri kadar olması gerekir. Özellikle dip balıkları  için yapılan aşırı miktarda dip yemi kullanımı sakal yosunun oluşum ve gelişiminde etkilidir.
3- Yetersiz CO2 : karbondoksit kullanımı az ise sakal yosunu oluşumu ve gelişimi artarak devam eder; özellikle mayalı sistem co2 kullanımı bu durumun nedenidir; mayalı sistem co2 kullananlar en azından karbondiosit çıkışını en verimli şekilde kullanmaları için co2 nin çok küçük kabarcıklar halinde suda salınarak çıkması ve bunun tüm akvaryuma yayılması için gerekli önlemleri almaları gerekir. ve ilave excel kullanmalarını tavsiye ederim.
4-Aşırı Aydınlatma Süresi: Akvaryumda aydınlatma şüphesiz bitkili akvaryumlar için gereklidir; ancak
aydınlatma süresi çok uzarsa sakal yosunu da coşar; bunun için sürekli aydınlatmak yerine belli aralıklarla aydınlatmak tercih edilebilir. örneğin mümkünse gün içinde 2 şer saatlik aralıklarla aydınlatma yapılabilir. mümkün değil ise ışık şiddeti optimal değere getirilerek 7-8 saat aydınlatma uygundur.

Şimdi de akvaryumda sakal yosunu problemi yaşayan arkadaşların yapması gerekenlerden bahsetmek isterim:
 Öncelikle sakal yosunu problemi yaşayan bitkileriniz  sakal yosunundan temizlenemeyecek durumda ise bu bitkileriden kurtulun, temizlenecek durumda olan bitkilerin yapraklarınıdan makas yardımıyla sakal yosunlu kısımları kesin; kanserden kurtulmanın yolu kanserli parçayı kesip atmaktır derler .
Yüzde elli oranında su değişimi yapın. Akvaryumunuzun iç ve dış filtresini temizleyin. 
Aşırı ve uzun süreli aydınlatmadan kaçının hatta ilk bi kaç gün aydınlatma yapmayın.
Balıklarınıza aşırı yem vermekten kaçının hatta ilk hafta yok denecek kadar az yem verin.
Akvaryumunuza seacman excel ekleyin mayalı sistemler için seranın veya başka bir markanın karbondioksit tabletlerini de yosunlanmadan kurtulana dek tavsiye ederim.
Alg yiyici balıklar edinin; sae, cae, doktor balık vb. Aslında black molly ve balon molly gibi molly çeşitleride sakal yosununu afiyetle tüketir. ben molly tavsiye ederim her bitkili akvaryuma. sakal yosunu yayılmışsa yeteri kadar mücadele edemezler ancak oluşumunu engellerler. Ve sakal yosunundan arındırdığımız akvaryumda kalan sakal yosunlarını tüketeceklerdir en güzeli de her akvaryumcuda kolaylıkla bulunabilir.
Yazmış olduğum bilgiler tamamen benim tecrübelerim sonucu edinmiş olduğum bilgileridir. Umarım bu yosunla mücadelede sizlere yararlı olur.
Saygılarımla

Devrim DOĞAN



 





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkanayhanÇevrim Dışı

[B]12122,3[/B]
Kayıt: 17/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 522
ozkanayhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2013 22:34
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim devrim bey.

Benim akvaryumum da sadece mango kökünün üstündeki star moss üzerinde sakal yosunu var kestim ama tekrar çıkıyor söküp atmak istemiyorum molly ve sae eklesem işe yarar mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dedostikÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 56
dedostikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2013 17:05

evet işe yarar diye düşünüyorum ancak sae yetişkin olmasın çünkü yetişkin saeler belli süre sonra tembelleşip yosuna duyarsızlaşıyormuş balık yemlerine yöneliyorlarmış.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir