Salyangoz üremeye başladı


GÖKHAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 14
GÖKHAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 11:21
Bitkileri ne kadar yıkasanızda salyangoz yumurtalarının tamamını yapıştıkları yerden çıkaramamışsınızdır. bitkilerle gelmiştir kesin 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tayfun73Çevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2009
İl: Izmir
Mesaj: 302
tayfun73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 11:23
Bitkiden gelmesi imkansız diyen arkadaşlar başka nereden geldiğini düşünüyor? Salyangoz yumurtaları başka akvaryumlardan getirilen bitkiler ve kaya vs dekorlarla gelir.. Bitkileri yıkadım derken karantina mı uyguladın? Nasıl bir yıkamadan bahsediyorsun biraz açarmısın.. Normal yıkama bitki üzerindeki büyükçe salyangozları dökebilir ama yumurta varsa bitkide kalacaktır...
 
Salyangoz bulaşmasını  %100 önlemenin herhangi bir çaresi olmamakla birlikte en etkili yol yeni eklenecek bitkileri salyangoz ilacı eklenmiş bir suda 1 hafta 10 gün karantina altında tutmaktır.. Salyangoz yumurtaları 1 hafta kadar sonra açılır.. Salyangoz ilacı yumurtaları etkilemeyeceğinden 1 hafta ilaçlı suda bekletmek yavruların yumurtadan çıktıktan sonra temizlenmesini sağlayacaktır. Bu süre içinde karantinadaki bitkilerin ışık almasına çok dikkat edilmeli aksi taktirde bitkiler çürür..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DRUIDSÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2005
İl: Yurtdisi
Mesaj: 217
DRUIDSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 12:15
Selamlar..

Hala ufak tefek gorur haldeyim...

Minare degilde boyle sokaklarda gordugumuz turden sekli olan salyangoz formuna sahip.
dun camda bir tane daha gordum. Hemen alip disarda icabina baktim.. :)
sonra fenerle biraz bitkilere goz attim. Ve biraz bitki yapraklarinin arasina saklanmis olan minikleride gordum.
Bitkileri hafifce, sallamadan cikarttim. Akvaryuma biraz tuz attim.( yarim cay kasigi kadar )

simdi..
Bitkileri aldigimda tek tek itinayla yikamistim. Ordan olmasi mumkun degil.Hem aylar sonra bitkilerin uretmesi mantikli gelmiyor bana.
Kum. Midye kirigi kum var. Onuda ilk salyangoz deneyimimde olmamasi gereken bir sekilde steril hale getirmistim. Ordan olmasi da mumkun degil.
Tas, kaya: Her seferinde tas ve kayalarimi yikarim koyarim.
Filtre: Dandik bir filtrem var. Dolphin marka tanka gore ufak.

Su zamana kadar rahatsizlik veren bir sayida, adette degiller. Gorduklerimi imha ediyorum.

Copculer ve ismini unuttugum bir balik daha var. ( siyah, zayif, uzunca, kuyrugu ve yuzgecleri turuncu, biyikli bir balik ) bu tur baliklar salyangoz yer mi?



EK BILGI:

Bu salyangozlar diyelim felaket sekilde uredi..
Korkunc bir patlama oldu.
Haydi diyelim bende sabir ve stresimi yok ettim. Ve pit pit uremelerine sahit oldum.
Bunlar akvaryum icinde olusan sistemde bir bozulma yapar mi?
Icinde ki dengede bozulma olur mu?
Yoksa bedavadan canli yem mi sadece ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 00:34
Bende sajikalar var.Onlar salyangozların tamamını tükettiler.Normalde makaranta v.s. yiyor.Ben daha önce beta'mın da yediğini görmüştüm.Canlı yem yapma konusuna girmiyorum,o sizin bileceğiniz iş.
Doğal ortamı bozma olayına gelince,salyangozlar ve diğer yumuşakçaların dışkılarında dentrifikasyon bakterileri mükemmel bir şekilde ürer ve nitrat azalır.Balıkların dışkılarınıda parçaladıkları için kirlenme en aza iner.Yosun ve yeşil nokta alg için iyi bir tüketicidirler.Dipte herhangi bir yem artığının kalmasına izin vermezler.Kısacası göz zevkinizi bozmuyorsa harika canlılardır.Ve çok yararlıdırlar.
Sonuçta yapmak istediğimiz şey doğanın kaba bir kopyası.Bunun içerisinde bitkide var salyangozda.


Şimdiye kadar hep siz sordunuz sıra bendeKahkaha.
Amerikada cüce ve diğer amerikan çikletlerinden Türkiyede olmayan ve beslediğiniz türler varmı?
Kısacası bize oradaki akvaryumcular ve türler ile ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ajbekÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 347
ajbekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 09:27
Benim akvaryumumda da yüzlerce salyangoz üredi. Arada üzüle üzüle ezdim. (Not: Lepistesler ezilmiş salyangoza bayılır. Eğer tank dışına alıp başka bir yerde yaşamasına izin vermeyecekseniz yem olarak kullanın.) Bitkilerle gelir bunlar adi salyangozlar genelde bitkilere yumurta bırakır ve siz ne kadar dikkatli olursanız olun az çok kalıyor. bir arkadaşımızın dediği gibi ayrı tutup 15 gün sonra bitkiler üzerine çalışmalı.
Siz de benim gibi midyeli bir akvaryuma sahipsiniz, bu nedenle kesinlikle tuzdan ve ilaçtan kaçının midyeleriniz telef olur.

Tek tek irilerinden başlamak üzere toplayın. Küçükleri varsa katil salyangozlara bırakın. salyangoz tuzağı da kullanabilrsiniz. Katil salyangozlar biraz yavaş çalışıyorlar. Onlar hızlı çözüm değiller.
Makrakanta ise lepisteslere de saldırdığından olmaz.
Toplayın ara ara ve büyümüşleri gözden kaçırmayın çabuk üreme evresine geliyorlar. Benim akvaryumum dört köşe camlı, sadece kablo girişlerinden küçük hava kaçağı var. Yani çok nemli bu da salyangozlar iççin cennet demek oluyor. Akvaryumunuzda benzer bir durum varsa haftada bir toplamak zorundasınız bir ay kadar bir sürede popülasyonları çok azalacaktır. Atacağınız bir kaç katil salyangoz da kalanı temizler. Lütfen bitkili ve midyeli akvaryumda ilaç prospektüsünde ne denilirse denilsin ilaç kullanmayın. Bu konuda acı bir tecrübe yaşadım ben. Sağlıcakla kalın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DRUIDSÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2005
İl: Yurtdisi
Mesaj: 217
DRUIDSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2010 21:52
Gec mesaj yazdigim icin ozur dilerim. Konuyu hatirlattigim icin ayrica ozur dilerim.

@ OZGUR:

Macracanta fi senelerin birinde denemistim. Hatta bu konuda forum icerisinde yazilarimda mevcut. Dediginiz gibi macracanta hic saglikli bir cozum degil aslinda. Oteki baliklara saldirip toplu katliam yapabiliyor. Populasyonu kokten cozuyor :)

Gorduklerimi ezmiyorumda. Direk cikartip lavabodan iceri atiyorum. Ne olur ne olmaz yumurtalari iceride kalir diye.. :) Ureme devam ediyor. Cozemedim gitti. Neyse gorduklerimi yok ediyorum. Goremediklerimde ne yapalim yasiyacak.. :)

@ ENGIN KOC.

Private mesaj gonderdim. Mesajiniza bakarsaniz cevabinizi alabilirsiniz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yalçın ErenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3
Yalçın ErenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 13:59
Ben bu salyangoz fobisini çözemedim gitti. Yüzlerce olmadığı sürece oldukça zararsız bir hayvan. Ben de akvaryumumda sık sık rastlıyorum, çok çoğalmasınlar diye katil salyangoz aldım. 4 tane katil 200 litre akvaryuma fazlasıyla yetiyor. Çapı 3-4 mm'yi geçen salyangoz 2-3 gün içinde boş bir kabuğa dönüşüyor. Bence gördüklerinizi ezmeye uğraşmak yerine katil salyangoz edinmek daha doğru. Sarı siyah kabuklu güzel bir hayvan, zaten pek ortalarda görünmüyor, çoğunlukla kumun altında saklanıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sait9627Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 146
sait9627Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 17:45
Arkadaşlar bende akvaryumun kumunu değiştirdim.yerleştirdiğim kumun arasından salyangozlar çıktı ve sürekli çoğalıyorlar.akvaryumumda bitki ve balıklar duruyo.bu salyangozları nasıl yok edebilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2010 13:23
Sizlere önerebilecek 5 şık var.

1- Makrakanta canlı doğuran yavruları için sakıncalı ve ısı faktörü çok önemli oldukcada pahalı bir canlı makrakantalar.Tebessüm

2-Anentome helena (katil salyangoz).Ama 3-5 taneyle kalkıp onlarca istenmeyen salyangozlarla mücadelesini anında  beklemekKafasi%20Karismis

3-İlaçla mücadele hele bitkili akvaryumlarda vay bitkilerin haline !Göz%20Kirpma

4-Salyangoz kapanı bilmiyorum!ökse kurupta kuş yakalamak için beklemeye benziyor.Big%20smile

5-Sizin mücadele etmeniz yani gördüğünüz salyangozları ezerek öldürüp yem yapmak,bilmiyorum ama benim anlayışımın,bana tamamen ters bir olay.Kizgin
bycan2010-04-16 13:24:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devilmentÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 167
devilmentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2011 00:40

Herkese hayırlı akşamlar. Yorumların coğunu okudum ancak herkesin hem fikir olduğu bi konu var bu canlılardan kurtulmak dikkat ederseniz canlı diyorum salyangozlar aslında gayet sevimli hayvanlar benim tankımda kaç tür salyangoz var bilmiyorum ve hepsi bitkilerle geldi aldığım bitkiyi tamamen yıkamıyorum bile belki farklı bir tür cıkar diye ki cıktıda sadece katil salyangoz almamıştım ama oda geldi hangi bitkide geldi bilmiyorum biraz üzüldüm gerci diğerleri acısından hic iyi olmadı.Belki inanmassınız ama 70 cmlik tankımı salyangozlar üresin diye boşaltmadım ve sayıları inanılmaz arttı onları beslemeside gayet zevkli bir iş salatalık onlar için ziyafet sayılıyor neyse netice olarak o hayvanlara istilacı gözüyle bakılması beni üzüyor sonucta salyangozlar su değerleri iyi akvaryumlarda yaşıyor yani salyangoz varsa su değerleriniz iyidir ama salyangozlar kendi kendine ölmeye başlarsa değerler kötüye gidiyordur ve bunu takip edebileceginiz en güzel canlı sayıları makul seviyelerde tutulabilir ama tamamen kurtulmak bence güzel bir fikir değil .

 
Herkese sağlıklı canlılar.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

şifo1978Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
İl: Manisa
Mesaj: 51
şifo1978Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2011 02:07
Muhtemelen aldığınız bitkileri temizlemeden akvaryumunuza koydunuz.Böyle oluncada bitkilerin üzerindeki yumurtalar uygun ortamı bulup çoğaldılar.Bunun önüne geçmek için yeni aldığınız bitkileri önce dezenfektanlı suda 10 dk bekletmeniz ve durulamanız gerekir.Ayrıca zirai malzeme satan yerlerde halk arasında göz taşı diye bilinen bakır sülfat denen maddeyi bir çorba kaşığını 20 lt'lik kovada eritmek şartıyla bitkileri 5 dk kadar banyo ettiriniz bu süre 5 dk dan az da olabilir çünkü bakır sülfat çok etkili bir ilaçtır.Ardından 3-5 defa temiz suda bol bol durulayınız.
NOT:Bakır sülfat zehirli bir maddedir.Cilde kesinlikle temes attirmeyiniz.Cilde temas ederse büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Bakır sülfatı kesinlikle solumayınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 00:59
Ben tropik bir akvaryum görüntüsü versin amacıyla ve dogallıgı bozmadığı düşüncesiyle salyangozları öldürmüyorum ve kıyamıyorumda buna. Farklı çözüm yolları deniyorum kendilerini bir başka canlıyla yok etmesini düşünerek Helena yani katil salyangoz alıyorum ama fiyasko çıkıyor onlar yine üremeye devam ediyorlar. Etsinler doğal bir ortam oluşması için salyangoz şart ne kadar çok ürerlerse akvaryum o kadar iyi oturmuş doğal bir akvaryum diyorum ben. Şimdide elma salyangozlarım iki parti yumurta attı bekleyip görecegim elma salyangozları digerlerinin yumurtalarını yiyormuş bakalım.Salyangozun faydalarınıda unutmamak gerekir. Artan yemleri ve çürümüş bitkileri yerler unutmayalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rotasizkorsanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 171
rotasizkorsanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 01:40
[QUOTE=barisnet]Ben tropik bir akvaryum görüntüsü versin amacıyla ve dogallıgı bozmadığı düşüncesiyle salyangozları öldürmüyorum ve kıyamıyorumda buna. Farklı çözüm yolları deniyorum kendilerini bir başka canlıyla yok etmesini düşünerek Helena yani katil salyangoz alıyorum ama fiyasko çıkıyor onlar yine üremeye devam ediyorlar. Etsinler doğal bir ortam oluşması için salyangoz şart ne kadar çok ürerlerse akvaryum o kadar iyi oturmuş doğal bir akvaryum diyorum ben. Şimdide elma salyangozlarım iki parti yumurta attı bekleyip görecegim elma salyangozları digerlerinin yumurtalarını yiyormuş bakalım.Salyangozun faydalarınıda unutmamak gerekir. Artan yemleri ve çürümüş bitkileri yerler unutmayalım. [/QUOTE]

Çok haklısınız katil adi elma farketmez ne kadar çabalasak adi salyangozlar gitmiyor.
Konuyla alakası yok hatta zıt bile olabilir ama paylaşmak istedim Utangaç
Hiç uğraşmayalım elmaları büyütmeye devam linke bir bakın bakalım beğenecekmisiniz Göz%20Kirpma
http://www.akvaryum.com/Forum/salyangozlarim_yumurtluyor_k449192.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifefishÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
knifefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 01:56
Selam,adi salyangozlar bitki köklerinden geldiği gibi canlı yem (bildiğimiz kan kurdu) ilede gelir,yumurtalar bir hafta sonra çıkar ve bunu takip eden 2-3 hafta sonra o yavrularda yumurtlamaya başlar!makrakanta çalışır fakat yaşadığınız sorunuda yaşatır!.acilen büyük boy katil salyangoz almalısın ve yemleme sıklığını azaltmalısın yoksa vay halina vay diyorum!.geçmiş olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir