Sarı Prenses Akvaryumu hakkında sorular


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 19:22

Eskiden Piranha beslemiş ve pek zevk almamıştım, aradan uzun zaman geçti ve tekrar evime bir akvaryum kurdum. Tür tavsiyesi başlığında ne tür besleyeceğime dair bir başlık açmıştım, buradaki tavsiyeye ve araştırmama göre malawi chiclid'lerinden sarı prenses'te karar kıldım ve bugün damızlık 5 dişi ve bir erkek aldım. yine damızlık 1d1e cüce vatoz aradım ama bulabildiğim 4 dükkanda da maalesef yoktu.

Sarı prensesleri tank'a koydum, şu anda aşırı çekingen durumdalar, akvaryuma ters V şeklinde çattığım iki antalya kayasının ufak aralığından ayrılmıyorlar. öyleki 6 balık birden aynı yere sığışmaya çalışıyorlar. aşağıya akvaryumun fotoğrafının linkini ekliyorum.

http://img134.imageshack.us/img134/725/1000969bi6.jpg

fotoğrafı açanlar veya açmak istemeyenler için yazayım. fotoğraftaki akvaryum kendinden biraz daha kısa bir platform üzerinde, bu yüzden kayaları köşelere çok yanaştırmadım, kaya ağırlığının platforma binip akvaryum tabanında köşede kalarak fazla ağırlık yapıp sakatlık çıkarmasını istemedim. akvaryumun en solunda arka planda adını bilmediğim fakat güzel görünüşlü bir bitki mevcut. yine sol tarafta iki adet antalya kayası aralarında bir boşluk oluşturacak şekilde yerleştirilmiş durumdalar. arka planda kalan kayanın delikleri oldukça büyük (4 aylık yavrunun dahi girebileceği kadar) ve akvaryum tabanına paralel, ön plandaki kayanın delikleri de büyük fakat akvaryum tabanına dik, bu deliklerden tekinde Echinodorus Bleheri http://www.onlinebitki.com/urundetay.aspx?productID=597 bulunmakta. akvaryumun orta kısmında bir mercan görünmekte fakat şu anda bu mercanı kaldırdığım için mevcut değil. orta kısım arka plan kumlarının altında hava taşı var fakat tüm akvaryum boyunca üstten şelale tarzında su gelişi var ve 20 noktadan akvaryuma giren bu sular zannımca yeterince, belkide fazlasıyla hava girişi sağlıyorlar. akvaryumun sol tarafında ise Elodea Densa http://www.onlinebitki.com/urundetay.aspx?productID=694 dikili ve onun arkasında dış filtreye giden su kanalı ve ısıtıcı bulunmakta. bunların ön planında ise yan duran bir testi mevcut. arka fon için kayalık resmi bulamadığımdan şu anlık arka fon resmi yok. akvaryum içine şimdilik 3boyutlu fon yapıp hacmi küçültmeyi düşünmüyorum fakat işlevsel bir 3 boyutlu arka fon olursa onu kullanırım.

kafamda tam olarak cevap bulamadığım, sürüncemede kaldığım bazı noktalar var ve siz tecrübeli arkadaşların tavsiye/yorumları benim için oldukça değerli.

şu anda akvaryumdaki tüm sarı prensesler bana damızlık olarak söylendi fakat benim damızlık boyda olarak gördüğüm erkek ve 1 dişi,bu dişinin de ağzında yumurtalar mevcut, diğer 4 dişi öteki dişiye nispeten biraz daha küçük.

Sorularım:

1- yumurta taşıyan dişi hakkında 10 gün sonra yavruların çıkacağı söylendi, kayınpederimden yavruluk istedim, sanırım yarın gelir (50 cm'lik bir akvaryum olması lazım) yumurtaları kusturmayı düşünmüyorum fakat yavrular çıktıktan kaç gün sonra yavruluğa almam gerekiyor?

2- yavrulara artemia verilmesi tavsiye ediliyor, fakat birkaç arkadaş artemiaları çıkaramadıklarını söylemiş. artemia'ları çıkarmak için ne yapmak gerekli?

3- beslenme konusunda balıkları aldığım yerdeki arkadaş belli bir miktar tavsiyesinde bulunmadı, sadece sen azar azar yemi at, yemi yemeleri yavaşladığında yem vermeyi kes dedi. 6 adet damızlık sarı penses'e günde 2 kez yem verilirse, tahmini olarak ne kadar yem vermek gerekir. (tarifte ölçek olarak pet şişe kapağı söylenebilir)

4- akvaryumumdaki yerleşim ne şekilde olmalı?

5- yukarıda yazdığım su girişine göre hava komresörünü çalıştırmalı mıyım?

6- elektrik kesintilerinde; balıklar, bu akvaryumda ne kadar süre yaşayabilirler?

7- akvaryuma şu anki koloni haricinde (ve bulduğumda 2 cüce vatoz haricinde) balık için yeterli hacim varmı? varsa bu başka bir tür mü olsun (ve hangi tür?) veya yavrulardan bazılarını 3-4 santim olduklarında ekleyebilir miyim?

8- Yavruları hiç ayırmasam ve herşeyi doğalına bıraksam yavrular sağ kalabilir mi?

9- Sarı Prenses besleyen arkadaşların yazdığım maddeler haricinde bana verebilecekleri tavsiyeler nelerdir?

İlgilenen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

yabani2006-9-16 19:28:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babatorikÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 675
babatorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 19:35
Herşeyden önce yeni balıklarınız hayırlı olsun;

1- Yavrular çıktıktan sonra gözlem yaparsınız eğer rahatsız eden balık yoksa ayrmanıza gerek yok, anne balık diğer balıklar tarafından hırpalanıyorsa balığı ayırırsınız.

2- Temel yöntem aynıdır tuzlu su + hava + 26 derece sıcaklık, genelde 48 saate kadar çıkar.(forumda daha teferruatlı bilgi mevcut, aratabilirsiniz)

3-Balıkların 1-2 dk içinde bitirebileceği kadar yem vermeniz gerekiyor.Önemli olan yemlerin dibe çöküp kirlilik yaratmaması.Tabi yemin kaliteside önemli.(sera ve tetra herzaman öncelikli tercihim)

4-Malawi balıkları bol kayalıklı akvaryum severler kayaları birbirine yaslayarak kovuklar elde edebilirsiniz.Fakat dikkatli olun kayalar devrilmeyecek kadar sağlam dizilmeli.

5-Şelale sistemi yeterli oksijenlenmeyi sağlayacaktır.

6-Balıklar uzun süre yaşayabilirler fakat dış filitredeki bakteriler kanımca 4-5 saatten fazla yaşamaz.Ölen bakteriler dış filitre tekrar çalıştırıldığında akvaryuma toksik madde olarak geri dönecektir.

7- 100*40*40 lık bir akvaryuma bence 6 taneden fazla damızlık balık koymayın.Yavruları koyabilirsiniz.

8-Tavsiyem akvaryuma biraz daha kaya (kovuk oluşturacak şekilde )eklemeniz ve forumdaki geçmiş sayfaları iyice incelemeniz

kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir