Sarı Prensesim'den 3 yumurta çıktı.


ÜmitKarakayaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
ÜmitKarakayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2012 21:58
arkadaşlar merhaba,
ağzında yumurta olan sarı prensesim de bir terslik fark ettim. Ağzındaki şişlik biraz inmişti ve daha 4. Günüydü. Aklıma yumurtaları yutabileceği geldi ve kusturma kararı aldım. İlk deneyimim olacaktı. Kuluçka makinesini hazırladım ve dişiyi aldım. Kusturmaya başladıktan sonra 3tane yumurta düştü. Daha fazla hırpalamamak için tanka geri bıraktım. Biraz önce yaptım bunu ve yem atıp kontrol de ettim dişi yemi yemiyor. Sanırsam ağzı hala dolu. Kontrol ettiğimde ağzında beyaz top gibi bir şey var. Yani yumurtaya benziyor fakat orada öyle duruyor. Hepsinde var mıdır bu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dadash06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 543
Dadash06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2012 22:34
Eger ilk kusturma tecrubenizse sunu soylemek isterim; buyuk ihtimalle bir defalik agzini actiniz ve agzindan dusen yumurtalarla tamam bu kadar dediniz. Bende kusturma islemi yaparken genellikle yumurtalar 3er 3er dusuyor ama minimum 25yumurta dusuyor toplamda. Size kucuk bir ipucu vereyim; baliginiz icin ayri bir kaba su alin. Baliginizi yakalayin. Daha sonra baliginizin agzini acik tutun. Baligin sadece agiz ve solungac bolumunu suya sokun ve 5dn bekleyin. Sonra 5sn sudan cikarin. Bu islemi 5-6 kez tekrarladiginizda tum yumurtalari dokulecektir. Saglikli yavrilar dilerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanomerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 67
erkanomerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 08:41
Ben balığa dönüşmemiş yumurtaları sağmanızı tavsiye etmem.Balığın ağzına bakınca anlaşılıyor zaten yumurta mı balık mı diye. Hele bir de sarı prenses ise; daha da net anlaşılıyor.Balığın ağzı hafif de olsa kararmış oluyor.Hele tam damızlıkta 12-13 günlük iken bariz kararmış oluyor ve de ağzı sarkık oluyor. Balığı sağacak iseniz en az 11-12 gün bekleyin. Hele siz bir de 3.gün  4.gün'den bahsediyorsunuz.Bu sürede balığa dönüştüremezsiniz.Yapmayın yazık günah, ziyan etmeyin yavruları. Kuluçka makinasını kullanan arkadaşlar bile en erken 6-7 günlük sağıyor.Ben böyle erken sağanlara da karşıyım .Tabi işin ticari kaygısını düşünmeyip zevk alarak,hobi olarak yapacağım diyorsanız!   Erkenden kuluçka makinasına felan koymayın derim.Benim tavsiyem 11-12 gün beklemenizdir.Aldığınız yavru  biraz daha güzel olur,rengi canlı olur,hareketli olur..Yani annede ne kadar çok kalması demek; o kadar çok  kaliteli  yavru almak demek.Yavrusunu kendi bırakırsa da yavrular dört dörtlük oluyor ama bu sefer de yavru sayısı azalıyor ve anne balık da formdan düşüyor, halsiz kalıyor;haliyle 20 küsür gün aç kalıyor balık.Bu kadar fazla kalmasını da tavsiye etmem.(denedim ben, 5 tane yavru verdi,ondada balık bi deri bi kemik kaldı anlıyacağın, ama yavrular da süper,sapsarı.)

   Kısaca size iki yöntem tavsiye ederim:
1)Baktın balıklar çiftleşti ,dişi  tüpçük çıkardı, aldı ağzına yumurtaları.Say bu gün biir diye,yarın ikii...Sonra 12.gün sağ balıkları.(11.gün de olur ama; benim tavsiyem 12.gün)
2)Peki gün saymaya fırsatın olmadı ya kakarıştırdın,v.s..bu sefer de balığın ağzına bak.Zor görünüyor ise bıkmadan usanmadan  yine bak. Burada balık olma belirtisini görmeden sağma..Yavruya dönüşmüş balık kararır ,yani ilkin gözleri belli olur. Karalık da o yani.Yoksa yumurtalar sarı olur,görmüşsündür zaten.
     Misal,balık yumurtasını 4.gün 5.gün felan döktü ise,dökerse döksün boşver.Sen akvaryumunun düzenli bakımını(özellikle dip suyu çekimi düzenini) yaptıktan sonra sorun olmaz.Hem balık yavru tutmayı öğrenir hem de her çiftleşmede yavru sayısı artar.
    Lütfen yumurtalarda en ufak bir balık ibaresi olmadan,  balıkları çok erken sağmayalım.Ben buna karşıyım.
     Bu arada balığın sağılış şeklini Selim Bey zaten güzelce anlatmış.
Biraz uzun oldu ama,ben bir hobici olarak,bu hobiye yeni başlayan bir arkadaş olduğunuzu düşünerek size detaylı bir şekilde yardımcı olmak istedim. Forumdaki arkadaşlar bir yanlışım, eksiğim varsa düzeltsinler.Saygılar...
erkanomer2012-08-07 09:21:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gaoxinq06Çevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 152
gaoxinq06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 13:35
Sa kardeşim,
5 yıl kadar ki malawi tecrübemde şunu gördüm ki dişiler yavruyu aldıktan birkaç gün sonra ağız şişliği ilk güne nazaran daha az oluyor bunun nedeni nedir bilemem ama her dişi de gördüm bunu. İlk zamanlar bende senin gibi acaba yiyor mu, atıyor mu diye endişeleniyordum fakat zaman geçtikçe alışıyorsun ve önemsemiyorsun bile bunu. Bir ikincisi eğer balık ilk defa aldıysa yavruyu kusturman iyi olmamış hele ki yarım kusturman hiç iyi olmamış. Neden dersen o kalanları ağzında tutma ihtimali düşük gibi ama bellide olmaz! Atmazsa yavruları kesinlikle dişiyi 15. günden sonra ayrı bir tanka al ve kendisinin bırakmasını bekle bence. Yoksa dişiye yavrusunu ağzından atmayı öğretmiş olursun !... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir