Sarı prenseslerim çiftleşmiyor


brkay136Çevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2014
İl: Bilecik
Mesaj: 5
brkay136Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 18:04
Öncelikle herkese merhabalar 1 erkek 2 dişi sarı prensesim var geçen yaz aldım dişilerin biri iki kez biride bir kez yavruladı aldıktan 1 ay sonra kadar.Sonrasında bütün bi kış hiç yumurtlamadılar akvaryumcuya sordum hava değişiminden dedi.Kış bitti hala daha yumurtlamadılar bana yardımcı olursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AELDARIANÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 772
AELDARIANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 18:31
Bu konuyla ilgili olarak açılmış birçok konu var.Biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.Hava değişimi bana mantıklı gelmedi.Sonuçta bu hayvanlar doğada değil akvaryum ortamında sabit bir ısıda yaşıyorlar.Su sıcaklığınızı 26 derece yapmanızı tavsiye ederim.Daha düşükse üreme olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BAYIRÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 507
BAYIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 20:27
Öncelikle sağlıklı hobiler balığınızın çiftleşmeme nedeleri birden fazla olabilir o yüzden yazmış olduğum bilgilerin akvaryumda yapıyorsanız muhakkak çiftleşeceklerdir.
       Bazen şu ilginç durumla da karşılaşabilirsiniz: Akvaryumdaki balığınız yumurtluyor diğeri de döllüyordur lakin her seferinde yavrular çıkmıyordur. Bu durumun sebebi iki balığınızın da dişi olmasıdır. Evet, balıklarda dişi balıklar erkeğin olmadığı zamanlarda biri erkek rolüne girer dişiyi döller gibi yapar diğeri de yumurtlayıp ağzını doldurur yahut bir yere yumurtaları döşer. Hatta bazen balık diğer bir balığa ihtiyaç duymadan kendi kendine yumurtlayıp ağzını doldurur. Siz de akşam geldiğinizde balığım yumurtlamış diye sevinirsiniz ancak yavrularınız olmayacaktır.


2- Sıcaklık: Elimizde kısır olmayan sağlıklı bir dişi bir erkeğimizin olduğundan eminsek artık onların ihtiyaçlarını vermeye geldi. Balıkların yavrulaması için öncelikli ihtiyaç "sıcaklıktır". Zira doğada hayvanlar yaz geldiğinde yavru yaparlar. Çünkü kışın yavruların ihtiyaçları karşılanamayacağı için yavrular büyütülemez. Hayvanlarda çiftleşmeyi tetikleyen şey havaların/suların ısınmaya başlamasıdır. Onun için su sıcaklığımızı 26 C üzeri tutarsak balıklarımız sürekli yavrulamak için hazır olacaktır. Ayrıca suyumuzun sıcak olması da balığımızın ağzındaki ya da döşedikleri yumurtadan yavruların daha çabuk çıkmasını ve daha çabuk karınlarından kurtulmasını sağlayacaktır. Sıcaklığımızın 28-29 derece olması en idealidir. 


3- Yem: En kötü yemi bile versek balıklarımız yavrulayacaktır. Ancak geç ve az sayıda yavru yapacaktır. Balıklarımızın sağlıklı olmasını ve sürekli yavru vermesini istiyorsak kaliteli yemler vermeliyiz. Sera, Tetra, NLS, JBL, Tropical gibi kaliteli markalar kullanın. Kuru yem olarak bitkisel (yeşil olur) ve etçil (kırmızı olur) olmak üzere en az iki çeşit yem vermeliyiz. Bu sayıyı imkanımız doğrultusunda artırabiliriz. Balığımızın diyetine göre bunları kullanmalıyız. Etçil olana çoğunlukla etçil, otçul olana çoğunlukla otçul hem etçil hem otçul olana karışık gibi... Yavru verdirmede ve yavru sayısını artırmada canlı yem ve ev yapımı yemler çok etkilidir. Canlı yem artık çok rahat bulunamıyor. Onun için ev yapımı yemlere yönelebilirsiniz. Kanaatime göre ev yapımı yemler canlı yemlerden daha yararlıdır. Zira içinde yok yoktur. Yavrulamada ev yapımı yemde en etkili besin dana yüreğidir.
4- Yer: Akvaryumunuz çok kalabalık bile olsa balıklarınız zor da olsa yavru yaparlar. Ancak kalabalık olması balıklarınız rahat yavrulamasına manidir. Hem zor yavru yaparlar hem de çok kalabalık olduğundan çiftleşme bölgesinden bütün balıkları kovalayamacakları için bazı yumurtaları diğer balıklara kaptırırlar. Onun için akvaryumunuzda çok sayıda balık ve bir türe ait çok sayıda erkek bulunmasın. Balık sayısı akvaryumunuzun boyutuna göre değişir. Akvaryumunuzu ciklet türlerinde bir metreden aşağı tutmazsanız onları mutlu edersiniz.
5- Su: Suyunuzun taze olması balıklarınızı memnun eder. Bu da çiftleşmelerini sağlar. Suyun taze olması çiftleşme için olmazsa olmaz koşul değildir; ancak balıklarım hem sağlıklı olsun hem de sürekli yavrulasınlar diyorsanız sularını taze tutmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki haftalık yüzde 20-30 civarı su değişimi yapmalısınız.
6- Büyüklük: Küçük bir dişi kendinden çok büyük bir erkekle, büyük bir dişi kendinden küçük bir erkekle çiftleşmez. Onun için balıklarınızın boyları birbirlerine yakın olmalı.
Bunları yaptığınız halde hala yavru alamamanız çok küçük bir ihtimaldir. Yalnız olur da hala yavru alamıyorsanız uğraşmanıza gerek yok. Balıklarınızı değiştirmelisiniz.
7- Tüpçük: Bütün bunlarda sorunumuz yoksa artık dişimiz tüpçük çıkarmaya hazırdır. Yani çiftleşmeye hazır olduğunu bizlere gösterir. Erkeğimiz her zaman hazırdır. Çiftleşmenin gerçekleşmesi için dişimizin hazır olması gerekir. Dişimiz de tüpçük denilen anüsün yanında bulunan çıkıntı benzeri yumurtlama kanalını açar. Açtığı gün de yumurtlama gerçekleşir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brkay136Çevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2014
İl: Bilecik
Mesaj: 5
brkay136Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 21:25
Çok sağ ol verdiğin bilgiler için.Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BAYIRÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 507
BAYIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 21:56
[QUOTE=brkay136] Çok sağ ol verdiğin bilgiler için.Teşekkür ederim.[/QUOTE]
Faydalı olduysam ne mutlu bana sağlıklı balıklar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cumaaliiÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2015
İl: Nigde
Mesaj: 7
cumaaliiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2015 08:38
Bende 1e 2 d sari prenses besliyorum ama 3 ay oldu ciftlesmiyor dişinin karnı şiş ama dişi erkekten büyük ve iri o yuzden olabilir mi?alpino242015-05-29 19:51:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir