Şelale Filtre, Ek Malzeme ve Debi Sorunu


MKoNaRÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 47
MKoNaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 22:17
Merhaba arkadaşlar,

Küçük yavru tankımda kullandığım iç filtreyi çıkardım ve yerine şelale filtre aldım. Filtrenin içinde standart olarak gelen bir adet siyah, geniş gözenekli sünger ve iki tarafı elyafla kaplı karbon kartuşu mevcut.

Kartuş oldukça ince ve sünger de geniş gözenekli olduğu için filtrasyonun yetersiz olacağını düşündüm ve iki filtre malzemesi arasına bir de küçük gözenekli sünger ekledim. Ancak böylece suyun filtre malzemeleri arasından akışını zorlaştırmış oldum ve su filtre malzemesi bulunmayan taraftan taşmaya başladı. Dolayısıyla filtreden geçen su miktarı azalmış oldu. Bunu engellemek için de filtrenin musluğunu kullanarak debiyi sonuna kadar azaltmam gerekiyor.

Sonuç olarak iki seçenek arasında bir karar vermem lazım, bunun için de size danışmak istedim.

1- Daha az filtre malzemesi ve yüksek debi
2- Daha çok filtre malzemesi ve düşük debi

Acaba balıklarım için hangisi daha uygun olur? Asıl merak ettiğim konu ise ince kartuş ve geniş gözenekli sünger filtrasyon için yeterli midir, yoksa ekleme yapmakta haklı mıyım?

Biraz uzun oldu ama yardımcı olursanız sevinirim. :)

MKoNaR2009-04-15 22:34:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tengrimountainÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 103
tengrimountainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 23:47
Aynı sıkıntıyı jialu hbl 701'de ben de yaşıyorum. Su bir taraftan daha çok akıyor ve filtreyi daha etkin kullanamıyorum. Yine de yakında aktif karbon ve seramik halka ilave edip debi düşük olsa da o şekilde kullanacağım sanırım, en azından sırf mekanik temizleme yapmasın filtre.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MKoNaRÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 47
MKoNaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 01:48
Benim bahsettiğim filtre de jialu hbl 501.
Aklıma bir fikir geldi ama uygulamada nasıl olur bilemiyorum. Suyun taşma yaptığı yerin yüksekliğini silikon kullanarak artırırsak ve kapağa kadar yükseltirsek su buradan taşma yapamayacak ve mecburen filtre malzemeleri içerisinden geçmeye yönelecek. Ancak bu şekilde de su malzemelerin içinden daha hızlı geçmemekte inat ederse bu kez de başka yerlerden, kapağın kenarlarından ya da süngerlerin üst kısmından taşabilir. Yine de denemeye değebilir diye düşünüyorum. :)


Denemek için sabaha kadar bekleyemedim o yüzden küçük sünger parçalarıyla taşma yapan yerleri tıkadım. Bu şekilde taşmayı önledim ancak tahmin ettiğim gibi bu kez de fazla su süngerlerin üst kısmından taşmaya başladı. Buradan taşmayı engellemek için buraya da sünger yerleştirdiğimde ise yine tahmin ettiğim gibi kapak kenarlarından dışarıya su sızdı. :)
Sonuç olarak bunun bir çözümü yok gibi görünüyor. ancak normal akıntının olduğu kısımdan başka bir bölgeden su akmasını istemiyorsak taşma yapan yeri tıkayarak fazla suyu süngerlerin üst kısmına gönderebiliriz. Bu şekilde filtrasyona bir katkımız olmaz ama sadece görüntü açısından faydalı bir hareket yapmış oluruz.


Daha sonra ise bir deneme daha yaptım ve olabilecek optimum koşulları buldum sanırım. İlk taşma yeri sünger parçalarıyla tıkalıyken fazla su filtre malzemesinin üst tarafından akmaya başlamıştı, ben filtrasyon için iki ayrı sünger kullandığımdan ilk süngeri biraz yukarı çekerek üstten gelen suyun bu sünger (geniş gözenekli) içerisinden geçmesini ve diğer malzemelere uğramadan akmasını sağladım. Böylece en azından üstten akan suyun kaba temizliği yapılmış oldu. Alttan akan su ise ilk süngere uğramayıp diğer malzemelerden geçti. Orta bölgede ise su 3 filtreden de geçti.

Anlattıklarım okuyanlar için anlaşılmaz gibi görünebilir ama şelale filtre kullanıcıları ve aynı problemi yaşayan arkadaşlar, filtreyi biraz incelediklerinde ne demek istediğimi anlayacaklardır.
MKoNaR2009-04-16 02:18:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir