Semender terrarium


saydemirÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
saydemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 18:57
Semenderlerle ilgili forumda baya yazı yazılıyor ve cevaplanıyor ama genelde pek fotoğraflara yada çalışmalara yer verilmiyor. Ben burada kendi baktığım semenderlerin yaşam alanlarını paylaşacağım.
Elimde 2 farklı tür var.

Triturus alpestris (Alp semenderi) Yerel bir tür değil
Triturus vulgaris (Küçük semender) Yerel bir tür

Triturus vittatus da vardı ama biraz daha büyük bir tür olduğu için baktığım alanın küçük olduğunu düşündüğümden onu doğaya geri saldım. 

Semenderlerin yıllık yaşam döngülerinin büyük bir kısmı suda değil karada geçiyor. Sadece çiftleşme dönemlerinde göl ve akarsularda bulunuyor. Bu dönemde daha gösterişli ve güzel renklere sahip oluyor. Tabi akvaryumculara da bu dönemlerde doğadan toplanan semenderler getiriliyor. Akvaryumda gören kişilerse semenderlerin devamlı akvaryumda kalabileceğini düşünerek alıyor. Fakat çiftleşme dönemi geçip semenderiniz gösterişli renklerini kaybettikten sonra karasal ortama dönmeye çalışıyor. Genelde çoğu kişi bu dönemde akvaryumdan kaçırıp birkaç gün sonra semenderin kurumuş bedenini odanın bir köşesinde bulabiliyor. 
Eğer semenderinizi aldığınızda çiftleşme dönemindeyse bir süre tamamen sucul ortamda bakabilirsiniz. Balıklar beraber bakmak her zaman risklidir. Yavru balıkları yiyebilirler. Bazı büyük balıklarda semenderleri yemeye çalışabilir. 
Benim baktığım ortam ve kurulum aşamaları aşağıda;







Buda yavruları baktığım ortam. Yavrular yumurtadan çıktıklarında balıklar gibi solungaçları ile solunum yapıyor ve bir başkalaşım döneminden geçiyor. Bu süre boyunca tamamen sucul ortamda kalması lazım. Başkalaşımı tamamladığında- yaklaşık 2 ay- karaya dönüyor ve gelecek kış sonuna kadar karasal ortamda yaşamına devam ediyor. 

Her iki ortamında üstü semenderlerin çıkamayacağı bir şekilde kapalı.

Beslenmelerine gelince tubifex çok severek yerler. Beyaz kurt, drosophylla vb küçük canlı yemler. Kuru yemleri doğadan toplanan semenderler kabul etmez. Gerçi ben kırmızı karınlı semendere de yedirememiştim. Kurutulmuş karides yemezler. 

Birde axolotl tamamen sucul ortamda yaşayabilen bir semender türüdür. Onun için karasal bir ortama gerek yok. Daha doğrusu ergin hale gelemeyen-gelmeyen bir semender türüdür. Ergin hale getirilip karasal ortamda yaşayan axolotl larda vardır nadir olarak. Ama sucul ortamda yaşamaya devam edenlerde üreyip çoğalabilmektedir.  



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/06/2006
İl: Edirne
Mesaj: 970
birhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 20:13
Tebrikler Şükrü Bey, çok sevimli canlılar ve gayet pratik,doğal bir  terrarium sağlamışsınız elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitgurdalÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 412
yigitgurdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 07:14
Üstüne bir kapak var sanırsam eger yoksa bir tane uygun sekilde yapmanız gerekmekte aksi halde rahatça kacabilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir