Semenderlerim Yem Yemiyor !


eucaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3
eucaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 22:47

SEMENDERLERİM YEM YEMİYOR!

İlk deneyimim. Daha önce bir beta bakmıştım. Ona da içinde sudan başka hiçbir şey olmayan bir fanusta baktım. Suyunu her gün değiştiriyordum. Oda sıcaklığındaki çeşme suyuyla yaşıyordu hayvancık. Soğuk bir kış günü, ona soğuk suyun yaramadığını anladım. =) Kendini toparladı, ama 1 aydan fazla yaşamadı.

Dün ilk kez iki tane semender edindim. Araştırdım, türü Japon kızılkarın ya da triturus karelini diye geçiyor. Aslında bir tane edinecektim, ancak ilk seçtiğim semender, akvaryumcu onu almaya çalışırken bir kolunu kaybetti. Çok üzüldüm. Akvaryumcu benim için başka bir tane seçti, bir yandan da üzülmemem gerektiğini ve o kolun bir 10 güne kadar çıkacağını söyledi. Ben de sevindim. Ama ben onu almaya niyetlenmesem kolu kopmayacaktı, diye düşünüp onu da aldım. =)

Ancak akvaryumcu benim bir hevesle aldığımı gördü ve sanırım beta’lar için tasarlanmış, ışıklı küçük bir akvaryum verdi. Sanırım sert plastikten yapılma bir şey. Dibine renkli, küçüklü büyüklü çakıllardan koydu. İki tane de küçük kaya parçası var çıkmaları için. Bir de ‘Bunlar kaliteli balık yemi yer’ demişti ve üzerinde tetra yazan kiremit rengi bir yem verdi. Her gün 1-2 küçük parça vermem, asla fazla vermemem gerektiğini söyledi.

Dün baktığımda yemleri yemediklerini gördüm. Yemler, çakılların arasında kalmıştı ve sanırım ulaşamadılar ya da görmediler. Arayıp sordum. ‘Merak etmeyin, çakılları eşeleyip yerler.’ dediler. Ama sağlam olan eşelese diğeri eşeleyemez yani. Ne yapmalıyım? Çakılları çıkarsam, düz zeminde mi yaşasalar bir dönem. En azından diğeri yem yiyip toparlayana kadar.  Zaten sağlam olan kayaya rahatlıkla çıkıyor, diğer türlü de çıkamaz mı? Bazı sitelerde dibine kum koyduklarını okudum, ne kadar doğru? Adam çakılda daha rahat yürürler demişti.

Bir de akvaryumcu en fazla 50%’si kadar büyüyeceklerini söyledi.  Yani şimdi 3 cm ise 4.5 cm. =) Netten araştırdım, erginlerinin 13-16 cm olduğu yazıyor. Acaba adamın verdiği balık yemiyle bu kadar büyümeyecekler mi? Küçük mü kalacaklar? Peki canlı yem önerir misiniz? Canlı yem satılır mı? Nasıl muhafaza edilir?

Bir de en önemlisi o ön kol ve arkasındaki yaralı ayak iyileşir mi? Rejenerasyonun da bir seviyesi var sonuçta? Acaba kol çok derinden mi kopmuş? Bu konuda da endişeliyim. Bugün ikinci gün ve kaç gün yemek yemeden dayanabilirler bilmiyorum. Tabii kol da kaç güne iyileşir, merak ediyorum.

Nette yaşam ortamları için paludaryum gibi sistemler oluşturduklarını da gördüm. Canlı yem olarak artemia yediklerini de okudum.

Aklıma gelen sorular bunlar. Yardımcı olan/olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Ama acil yardıma ihtiyacım var. En azından yem konusuna kalıcı çözüm lazım.

 

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray ulusoyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 670
koray ulusoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 22:55
Canlı yemleri deneyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 23:42
Kardeşim pek uzmanı değilim ama baya bir besleme niyetinde olduğum için baya bir araştırmıştım. Senin de dediğin gibi alta biraz kum değilde biraz daha büyükçe kum koyabilirsin. Ama çokta büyük taneli olmasın hafif büyük. Genç semenderler karaya çıkma isteği de duyacaklarından kumdan hafif dışarıya doğru sahil gibi bir bölüm yaparsan daha güzel olur. Hayvanları yormadan çıkmalarını sağlar. Hemde o ayağı yokken o hayvancağız o kayaya çıkamaz. Ama korkulacak bir şey yok akvaryumcunun dediği gibi o uzvu yenilenecektir. Bu da o hayvanlara Allah'ın verdiği bir lütuf işte. Akvaryumunun ne kadar büyük olduğunu bilmiyorum ama çok küçücük bir şey yapıp da hayvanları hapis hayatı yaşatma sakın. Yanlış da anlama ilk defa besliyorsun ve bilemeyebilirsin diye söylüyorum ki bizimde bilmediğimiz çok şeyler vardır. Bu arada akvaryumun üstünü kesinlikle kapalı tut çünkü akvaryumdan çıkabiliyorlar. Sabah yerlerde ölülerini bulabilirsin çok dikkat et. Eline de pek almamaya çalış çünkü derileri çok hassas oluyor. Zaten akvaryumcudan alırken bunu en iyi örnekle görmüşsün. Koray arkadaşın dediği gibi canlı yem vermeyi deneyebilirsin. Asıl problem tahminime göre bu hayvanlar akvaryumcudayken sadece canlı yemlerle beslenmiştir. Öyle ise alışması biraz zor olur hazır yeme ama usta arkadaşlar bunun da yolunu biliyordur, onlara bir danışmak lazım. Canlı yem olarak da jumbo artemia, su piresi, kan kurdu verebilirsin. Şimdilik bu kadar yardımcı olabilirim pek ustası değilim yanlışım veya eksiğim var ise bu işte tecrübeli arkadaşlar da yardımcı olacaktır. Hayırlı hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eucaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3
eucaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2012 17:23
Akvaryumumu değiştirdim.
Petshop'taki düzeneğin aynısını kurdum.
Hatta bir ısıtıcım ve bir filtrem bile var. 
Adam ısınmadıkları için yemek yemiyor olabileceklerini söyledi.
Fotoğrafları akşam ekleyeceğim.
Ancak sevgili macas, ayakların tamamen iyileşeceğinden emin misin?
Daha önce başına geldi mi?
Ben aldığımda ümitliydim, ancak şu an her şey olabilir diyorum.
Sanki biraz derinden gitmiş gibi...
Üstelik yemek yemiyorlar.
Bakalım, yeni yerlerine alışınca umarım yemeye başlarlar... =/
Bir de derece kaç derece olmalı?
Adam 24 dedi ama? Araştıracağım.


Kıyma yediklerini okudum, aslı var mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2012 23:23
Benim bildiğim ve sorduğum derce de 24. Yani doğru demiş. Tabi ayağın çıkması biraz zaman alacaktır ama bunu şöyle düşün, nasıl bir kertenkele kuyruğunu atıyor ve tekrar çıkıyorsa bu da böyle. Yemlemesini güzel yap hızlı iyileşsin. Birde su değişimini sık yap. Çünkü suyu çok çabuk kirleten canlılar bunlar. Dediğim gibi biraz canlı yem vermeyi dene. Birde yeni dekorun nasıl oldu resimleri koy bakalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir