Sera Nitrivec


ANGEL2030Çevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 276
ANGEL2030Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 17:09

Teşekkür ederim Ulvi Bey,

Bana yol gösterebilirsiniz seranın kitapçığını okumuştum ama sanırım tam anlayamamışım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeremreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 817
eeremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 17:32

Ulvi bey,

Detaylı ve bilgilendirici açıklamalarınız için teşekkürler. Sadece "Su değişimlerinde kullanılmasının amacı azalan bakteri populasyonunu çoğaltmaktır," görüşünüze katılmıyorum. Tamam bakteri popülasyonunu arttırır ama bu popülasyon su değişimi ile azalmaz.

Yararlı bakteriler birçok görüşte olduğunun aksine suda serbest gezmezler. Tutunacak bir yüzey alanı bulup, burada koloni şeklinde çoğalırlar. Biyolojik döngüyü sağlayan bakteriler en yoğun olarak filtrelerimizde bulunur. Bunun dışında camda bile vardırlar. Tabi camla filtrelerdeki yüzey alanını karşılaştırırsak; oran konusunda fikir edinebiliriz.

Sonuç olarak su değişimi ile yararlı bakteri popülasyonunun azalacağı görüşüne katılmıyorum. Zaten yeri geldiğinde çok defa sizin gibi detaylıca açıklamaya çalıştığım. Su değişimlerinin asıl amacı nitrat konsantrasyonunu seyreltmektir.

Biyolojik döngünün son ürünü olan nitrat, diğerleri kadar zehirli olmasa da fazlası canlılar için zararlıdır. Nitrat akvaryumdan su değişimleri hariç sadece bitki ve denitrifikasyon bakterileri sayesinde uzaklaştırılabilir. Bitkilerin nitrat kullanımı çok düşüktür. "0" nitrat için akvaryum tabanının minimum 1/3'ü bitki kökleri ile kaplı olmalıdır. (bitkinin diğer boyutlarını da tank hacmine orantılı düşünmek gerek) Denitrifikasyon bakterileri ise oksijensiz ortamda işlev görebilirler. Yine bunlarında hızlşarı yavaştır. Bu da tankda ancak 7cm'den kalın kum tabakasının altında gerçekleşir.

Sonuç olarak hep söylediğim gibi ideali nitrat ölçümüne göre su değişim oranına karar vermektir. Ölçme imkanı yoksa yada bunun hobiyi eziyete dönüştürdüğüne inalılıyorsa; genel kanı gibi haftada %10 su değişimini öneririm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 18:44
Aslında kısmen aynı fikirdeyiz, seranın pazarlama stratejisini yazdım, yani seranın nitrivec'i su değişimlerinde kullanın demesini, neye dayandırdığıydı. Yazımın son kısmında da gereksiz bir ürün olarak gördüğümü belirtmiştim.

Bakteriler suda bulunur mu? konusuna gelince, kolonileşmezler fakat bulunurlar. Bulunmazlar demek yanlış olur. Bu bağlamda azalırlar da (Ama dediğim gibi ihmal edilebilir derecede azalırlar, sera yalan söylemiyor ama abartıyor)
Nitrivec aslında suya dökülerek değil, dış filitredeki biyolojik filitre malzemelerinin üzerine dökülmek suretiyle kullanılmalıdır.

Denitrifikasyon konusuna değinmedim çünkü bütüne faydalı olacağını düşünmüyorum, açıkçası kafaları karıştırmamak lazım. Artıları olduğu gibi eksilerininde büyük olduğunu düşünüyorum, en kolay ve güvenilir yol su değişimi.
Bitkili tanklar ise zaten apayrı bir konu.

Nitrat testi konusunda size katılıyorum, makalelerde yazılan klasik değerlerin insanları yanlış yönlendirdiğini düşünmekle birlikte konu hakkında daha önceleri fikirlerimi belirtmiştim.
Bir iddiam da şu; bugün forumdaki kişilerin akvaryumlarındaki nitrat değerlerini ölçsek %70-80'inde nitrat 100 mg ve üstü çıkar. Maalesef bunun sorumlusu da makalelerdir.

%10 su değişimi önermenizi yanlış buluyorum, mesela ben 2 günde bir %80 su değişimi yapıyorum ve 1 gün aksattığımda nitrat 25-50mg arasına, 2 günde 50 mg, 3 günde ise 100mg civarına fırlıyor.
Bence insanların kolayına kaçacaklarını düşünürsek bu tür değerler önermek yanlış. Bunun yerine nitrat testi v.b.'de ısrar etmek en mantıklısı ve doğrusu diye düşünüyorum.
Saygılarımla...

Gülşah Hanım buyrun
1. konu
2. konu
3. konu
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 19:25
[QUOTE=ANGEL2030]

 Nitrivec ise sudaki nitratı düşürür, su değişimlerinde dipten su çektiğimiz için nitrat zaten azalacaktır böylece nitrivec kullanmayada ihtiyacımız kalmayacaktır. Herzamanki gibi yine bazı akvaryumcuların yaptığı yanlış davranış, malesef ürününü satmak için yalan söylemişler, yada onlarda nitrivecin ne işe yaradığını bilmiyorlar.

Saygılar.

[/QUOTE]

Bu ifade yanlış,yeni başlayanların doğru bilgilendirilmesi konusunda çok yanıltıcı olabilir.Nitekim yukarıdaki ifadeyi yazan üyenin devamındaki üye yanlış bir bilgiden doğan yanlış bir varsayımla kafası iyice karışıyor.

Bu Tarz olaylara çok sık raslıyoruz.Değerli forum üyeleri lütfen bilgi sahibi olmadığınız konularda yanlış bilgi vermeyiniz.Bilin ki yazdığınız bu yanlış ifadeleri,birileri doğru bilgi imiş gibi alıp uygulamaya başlıyor.

Her ne kadar sonraki mesajlarda moderatörler duruma müdehale edip mesaj sahibini uyarmış olsada,moderatörün mesajını okumadan pas geçenler bu bilginin doğruluğuna inanmaya devam edecekler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2006 19:42
Nitrivec sudaki nitrat oranını düşürmez. Ulvi beyin dediği gibi amonyağı nitrite, nitriti ise nitrata çeviren bakteriler içerir. Nitrat ise düzenli su değişimleriyle azaltılır. Ama asla sıfırlanamaz, bu mümkün değildir. Akvaryuma koyduğumuz çeşme suyunda, satılan içme sularında bulunurlar. Bitkilerin de faydası olur ama çok sayıda bitki olmalı. Eğer akvaryumda su değişimi yapılmaz, filtreler düzenli olarak temizlenmez ve dip çekimi yapılmazsa akvaryumda nitrat zehirlenmesi olabilir. Bu da balıkları direkt olarak öldürür, bir kere oldu mu balıklar ölmeden suyu kurtarsanız bile balıkların hayatta kalma ihtimali çok ama çok düşüktür. Hayatta kalanların ise kendilerini toparlamaları balığına göre en az 3 gün, en fazla 1 hafta sürer. Tabii ki bu işin en uç noktası, en kötü yanı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir