Sert su


Fearless38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 728
Fearless38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2013 01:46
Herkese merhaba. Arkadaşlar akvaryum suyuna kalsiyum salıp suyu sertleştiren dış filtre içinde kullanılabilecek malzemeler hangileridir mercan taşlarından başka en etkilisi hangisi? Bu salınan kalsiyum aktif karbon tarafından emilir mi? Yoksa aktif karbonun herhangi bir sakıncası yok mu? Şuanda dış filtrede iri taneli mercan taşları kullanıyorum bu taşların küçük tanelimi olması gerekir yoksa iri taneli mi?

Fearless382013-07-10 02:32:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 06:25
Kısa cevaplar,
 
Mercan kırıklarından başka, mermer kırığı da kalsiyum içerir.
 
Ancak bu salınımlar sınırlıdır ve salınım miktarı suyunuzdaki co2 ye bağlıdır. Suda asidite artarsa bir miktar çözünür. Yoksa kolay çözünmez yani.
 
Tanganyika balıklarınız varsa ihtiyacınız olan şey de kalsiyum değildir.
Afrika göllerinin balıklarının ihtiyaç duyduğu sertlik genel sertlik olmayıp karbonat sertliğidir.
Bunu da sodyumbikarbonatla elde edebilirsiniz. Kalsiyum sertliği ise zaten sularımızda fazlaca mevcuttur.
 
Mercan veya mermer kırıklarının yapısı kalsiyumkarbonat olduğundan tavsiye ediliş nedeni içindeki karbonattan yararlanmak ve ph ı bir miktar yukarı çekebilmek veya sabit tutabilmektir.
 
Son olarak oturmuş bir akvaryumun dış filtresinde de aktif karbon kullanmıyoruz.
Kh ve gh hakkında genel bilgiler edinip, Malawi ya da tanganyika göllerinin su değerlerini incelerseniz yazdıklarım kafanızda daha da netleşecektir.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bercesteÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2010
İl: Bursa
Mesaj: 936
bercesteÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 23:22
Merheba.İlk tercihim Mercan kırığı daha sonra kalsiyum karbonatlı kum kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fearless38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 728
Fearless38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 00:19
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki oturmuş bir akvaryum suyunda aktif karbon kullanmanın ne gibi sakıncaları vardır ve filtrede kullanılacak mercan kırığının iri tanelimi yoksa küçük tanelimi olması daha uygundur? Bu aktif karbon sudaki balıklar için yararlı olan kalsiyum ve buna benzer şeyleri emer mi aceba?
Fearless382013-07-15 00:21:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 03:11
Aktif karbon kimyasal filtrasyon amacıyla kullanılır.
Gözenekli bir yapısı vardır ve suda bulunan hemen hemen herşeyi tutar. Tuttuğu bir şeyi ise başka bir şeye dönüştürmez.  Örneğin başlangıçta ilaç kullanmışsınızdır bu ilaç kalıntılarını tuttu diyelim. Sonra fazlalık bir sodyum girdisi oldu diyelim, sodyumla bu ilaç kalıntılarını yer değiştirtebilir. Bir nevi takas alanı gibi düşünün.
Kısacası suda bir şeyi tutarken de bir dengesizlik oluşturur bunu geri salarken de.
Kimileri biyolojik filtrasyonu da bir şekilde etkilediğini söylüyor.
Zamanında karbonlu ve karbonsuz denemelerde de bulunduğumdan, karbonlu kullanımda balıklarda sürtünmeler gözlemlediğimden ve tecrübeli birçok akvarist de aynı şeyi söylediğinden kafanızda soru işareti olmasın. Dış filtre biyolojik filtrasyon amacıyla kullanılır ve bu amaçla kullanılan bir filtrede ise sadece sünger kullanmanız bile yeterli olur. Önemli olan bakterilerin tutunabileceği bir yüzey olsun.
 
Yukarıda da belirttiğim gibi mercan veya mermer kırığının etkisi oldukça sınırlıdır.  Kırıklar ne kadar ince olursa yüzey ve sürtünme alanı o kadar artacağından, ince taneli kırıkların salınımının daha fazla olacağını söylemek mümkün. Ancak salınım ve erime sadece su içinde bulunma ile gerçekleşmediğini yukarıda belirttim.  Yıllarca kullanılan mermer yüzeyli muslukların su aşındırmasına özellikle cami abdesthanelerinde rastlayabilirsiniz ve erimenin ne kadar az olduğunu görebilirsiniz. Fakat kimi yerde bu erime çok fazladır. Kısacası suyunuz asidik etki göstermedikçe bu erime çok çok azdır.  Yani ph ınız ne kadar düşerse erime o kadar fazlalaşır ve bu CaCo3 içerikli malzeme bir nevi denge yaratır. Fakat bu denge sizin istediğiniz su şartlarını da sağlamaz. Karbonat içeriği ph ı dengeye getirmeye çalışırken suyunuzun kalsiyum yani gh içeriği gereksiz yere artabilir. Diğer taraftan kalsiyum yüksekken ph ınız bir şekilde yükselirse bu sefer bazik ortamda ca ve co3 iyonları birleşerek çökme eğilimine girebilir ve suyunuzun kh ı düşer. Bütün bunlar ph bağımlı reaksiyonlardır.
 
Asit testinde yaptığımız gibi, akvaryuma konulacak taşa tuz ruhu testi yaptığımızda taş köpürür yani erir. Bu asit çok güçlü olduğu için bunu direk gözlemleriz. Bu testteki gibi akvaryum suyunuz ne kadar asidikse yani ph ne kadar 7 nin altında ise o kadar çözünme olur. Ph yükseldikçe salınım sıfırlaşır. Kimi durumlarda suyunuzdaki kalsiyum ve karbonat iyonları birleşerek CaCO3 yani kalsit taşını oluşturur. Suyu kaynattığımızda çaydanlık dibinde oluşuyor ya o işte.
Sonuç olarak filtrenize caco3 olması veya olmaması çok çok önemli değil.
Az miktar bulundurabilirsiniz. Ancak bu sizin istediğiniz su şartlarını sağlamaz.
Kimi durumlarda bir dengeleyici olarak az bir faydası ve yanında gh bakımından da zararı olur.
 
Saygılar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir