silikonlara binen yükler ve fonun etkisi(teori)


alperuÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 113
alperuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 01:09
Konuyu nereye açacağımdan emin olamadım. Ancak en çok dıy'cıları ilgilendirdiğini düşünüyorum. Eğer hayal ettiğim şekilleri çizebilseydim çok daha anlaşılır olacaktı. Yine de dikkatlice okunursa rahatlıkla anlaşılacaktır, zaten bilinen şeyler.
 
Normal bir şekilde dolu olan akvaryumlarda (3 boyutlu fonsuz) camların birleşim yerlerinde silikonlara binen yükler;  yan/arka/ön camların birleşim yerlerinde ve bu camların tabanla birleşiminde de su basıncının etkisiyle yatay doğrultuda dışarı doğru kuvvetlerdir. Peki çoğumuz zevkimize göre oluşturduğumuz köpük fonları kullanıyoruz. Bunları genelde arka cama, ufak bir kısmından da tabana silikonla sabitliyoruz. Yapanlar köpüğün düşük yoğunluğu nedeniyle suya daldırmaya çalıştığımızda ne kadar büyük bir kuvvetle karşı koyduğunu bilirler. Köpük esnek ve kolay deforme olan bir malzeme, bu da tabandaki ufak yapıştırma alanının bize çok büyük bir etkisi olmayacağını gösterir. Bu da demek oluyor ki bütün o kaldırma kuvveti arka cam ile tabanın birleştiği ince çizgiye biniyor. Su basıncının uyguladığı kuvvet de eklenince sonuçta silikonun da bir esneme ve cama yapışma sınırı var. Tüm bunlar düşünüldüğünde akvaryum ileride sızdırma problemleri yaşatabilir. Durumu kayıt ve kuşakla kurtrabiliriz. Ama bunların kullanılmadığı ufak akvaryumlarda durum daha ciddi. Bir de diğer taraftan düşünürsek sonuçta akvaryumlar yapılırken bu ekstra kuvvet hesaplanmıyor. Ben de kendime küçük (50 litre) fonlu bir akvaryum yapmıştım yazın. Kayıt kuşak yoktu, camcı camı düzgün kesmemişti tam oturmuyordu camlar, acemişiğime geldi, hava kabarcığı kaldı. Yani anlayacağınız patlamaya hazır bomba. Ben korkumdan metal köşebent çevirmiştim akvaryumu. Aklıma geldi, paylaşmak ve sizin de konu hakkında fikirlerinizi almak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2010 11:52
Alper bey, gerçekten düşünülmesi gereken bir başlık olmuş. Elbette belirttiğiniz üzere, suyun straforu kaldırma kuvvetinden kaynaklanan bir etki sözkonusu.Bu etki anlık değil, dekor orada durduğu sürece devam eden bir süreç.
 
Sağlam ve tekniğine uygun yapılan bir akvaryumda bu tür etkilerden dolayı silikonların açacağını pek sanmıyorum.Çünkü içinde hava kabarcığı kalmamış, silikonla yapıştırılmış iki cam oldukça mukavemetlidir. Ama belirttiğiniz üzere küçük akvaryumlarda kullanılan ince camlar ve kayıt -kuşak ikilisinin olmaması daha fazla bir risk oluşturabilir.Bu yüzden poliüretan dekorlar yerine, zahmetli olmasına karşın çok daha güvenli ve sağlam olan cam elyafından yapılma dekorlar kullanılmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperuÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 113
alperuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2010 18:15
Elbette etki sürekli. Silikonunda bir ömrü var sonuçta. Sürekli su ile temas halinde. Bir süre sonra zayıflaması söz konusu. Bu durumdan sonra risk artıyor bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir