Soğutucu Çalışmam


parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 01:35
Merhaba,

Kurmuş olduğum nano tankım için soğutucu gereksinimi olduğunu fark ettim, çünkü su sıcaklığı sürekli 29° civarı ve yeni ekmiş olduğum bitkiler birtürlü kendilerini toplayamadı.İşe akvaryum kapağındaki floresan ve tertibatını soğutarak başladım.Çünkü kapak ile akvaryum arasındaki mesafem düşük ve bu tertibattan ciddi bir ısı yayılımı var.Bu ısıyı uzaklaştırmadan akvaryum suyunu soğutmak boşa kürek çekmek olacaktı.

Başıma geleceği bildiğim için kapağı yaparken zaten fan deliğini hazırlamıştım:


Fan olarak kasa fanı kullandım.Fanı bilgisayar kasalarında kullanılan airduck isimli parça ile beraber kullandım.Çünkü açtığım delik airduck a göre açılmıştı.Airduck ı kullanmamdaki amaç hem kapağın daha içinden emiş yapabilmek hemde dışarı atılacak hava için bir hava tüneli vazifesi görmesi.Fanın etrafının açık olması performansını düşürür.
Fanın ve airduck ın lüzumsuz bölümlerini hava akımının çarparak gürültü yapmasını engellemek için kestim.



Birbirlerine yapıştırılmış hali:


ve montaj..


Hazır elim değmişken mavi ledlerden ay ışığı efekti de yapayım dedim.Zaten akvaryumun yalnızca bir bölgesini aydınlatmasını istiyordum, nitekim tam istediğim gibi oldu.Bir de fan ızgarası ekledim, kimsenin gördüğü yok ama estetik durur her zaman sevmişimdir


İşim münasebetiyle fan sesinden hiç haz almam.Haliyle akvaryum için kullandığım fanlarında sesini kontrol etmek istedim.Bunun için enermax ın fan kontrol cihazını kullandım.Aynı zamanda üzerinde 4 adet sıcaklık probuda mevcut.Bu problardan birinide tankın içine koydum böylece cam derecemin yanında daha hassas bir termometrem daha oldu.Cihaz zaten bilgisayarımda takılıydı oradan söktüm.(bilgisayardaki ses coştu tabi onada bir şekil yapacağım...)

Cihaz şudur :


Cihazı 5 ytl ye aldığım devre kutusuna monte ettim :


Fan ve ışıkları komple açıp kapatabilmek için 4 adet anahtar kullandım:


Fan kontrol cihazı için açtığım boşluk maket bıçağı ürünü olunca pek estetik durmadı tabi.Bende daha önceden tankı kurarken lazım olur diye tabelacıdan aldığım yapışkanlı film ile ön yüzü kapladım :




Devrelerin hepsini bilgisayar power supply si ile besliyorum.Bu iş için özellikle çok sessiz bir power seçtim (compaq) Fazla yüke bindirmezseniz herhangi bir ses duymanız imkansız.Çalışır vaziyette :


Fanın sürekli çalışmasını istemediğim için bir termostat devresi aldım.Isı ayarladığım dereceye gelince fanı çalıştıracak, yine ayarladığım dereceye gelincede otomatik olarak durduracak.Böylece yine gereksiz gürültüden kurtulmış olurken stabil bir su sıcaklığımız da olacak.(termostadın probu son anda bana kazık atıp arıza yaptı, ama siz olmamış farzedin )

Sağ taraftaki termostat devresi :




Termostat ve fan kontrol cihazının problarını uçları dışarıda kalacak şekilde hava hortumunun içine koydum:


Hortumun içine su girip kısa devre yaptırmasın diye ucunu akvaryum silikonu ile kapattım ve vantuz yardımı ile tanka sabitledim:


Akvaryumun durduğu rafın altına kutuyu montajladım :


Soldaki tank ısısı, sağdaki ortam sıcaklığı:


Suyu soğutmak için salyangoz fan tabir edilen fanı kullandım.Bu fan tipini özellikle seçmemin üç nedeni var.Birincisi üfleme ve emiş performansları normal kasa ve pc fanlarına göre daha üstündür.İkincisi kapakla akvaryum arasında yeterli boşluk olmayışı, normal bir fanı buraya sığdırmak daha zor olacaktı mecburen küçük bir fan kullanmak zorunda kalacaktım ve bu de soğutmaya yeterli gelmeyecekti.Oysaki salyangozlar yatay yapıları nedeniyle çok küçük bir alan kaplıyorlar.En önemli neden ise hava alış ve üfleme deliklerinin birbirine paralel olmaması.Normal kasa fanını buraya monte etmeye çalışsaydım kapağım akvaryumdan daha uzun olduğu için fan üstteki elektrik tertibatının yaydığı sıcak havayı çekip suya üfleyecekti.oysa bu fan havayı üstten değil alttan çekiyor.
Fanı monte etmek için bir adet vantuz ve resimde görülen her eve lazım teleskobik aleti kullandım.Vantuzu japon yapıştırıcısı ile fana sabitledim.Zaten diğer bağlantı elemanına güvenim tam kesinlikle çok sağlam tutuyor :






Genel görüntü :


Ay ışığı :



Gelelim sistemin performansına.Eğer fanı hiç gürültü çıkarmayacak bir hıza ayarlarsanız(ortalama %20 hızında) 2-3 saat içinde ısıyı 25/26° ye sabitleyebiliyor.Buda benim tankı sabitlemek istediğim ısı zaten.Gürültü beni rahatsız etmez diyorsanız çok daha kısa sürede sonuç alınabilir.
Sormak istediğiniz konuları memnuniyetle cevaplarım.selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okansÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 294
okansÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 01:50
Helal olsun sana.. Daha ne denebilirki...ClapClapClap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 02:14
Ayhan Bey;
 
Yapmış olduğunuz sistem gayet güzel ve profesyonelce. Fakat yinede önerilerim olacak.
 
1) Kullandığnız probları silikonları silikonlamanız izalasyon için çok gerekli bir şey. Unutulmaması silikonunun iyi bir yalıtkan olması. Dolayısı ile ısı sistemlerinin kontrolünün çok yavaş bir cevap süresine sahip olması. (Kontrol mühendisi arkadaşlar anlamıştır, gerekirse anlatırım) Dolayısı ile siz 28 ölçerken aslen sıcaklığın sizin prop üzerine yapmış olduğunuz silikonun kalınlığı ile ters orantılı olması. (Yani çok daha fazladır) )
 
2) Yanılmıyorsam bilgisayar soğutma ünitelerinden birini kullanmışsınız ve çıkışlarını (zaten anakart üzerinde bir prob olan sensörlere bağlanır) problara bağlamışsınız. Bu kontrol cihazları çoğu kullanıcı için pahalı fakat çoğu fanlı sistem için mantıklı bir kontrol sistemi. Bu kontrol sistemi yerine daha uzuza Thermocouple prob' ları bağlıyabileceğiniz cihazlar mevcut. Bunları temin ederek daha uzuza mal etmeniz mümkün fakat sizin yaptığınız kadar görsel kesinlike olamaz.
 
3) Alternatif olarak kapama anahtarları koymanız çok kullanışlı olmuş. Böylelikle (ve anladığım kadarı ile) sistemin soğutma zamanını ayarlamış oluyorsunuz.
 
4) Salyangoz fan dediğiniz aslen fırçasız DC motor dur ve önemli olan sargı sayısıdır motorun dönme sayısını etkiyen. Ayriyetten (yanılmış olabiliri fotograflardan dolayı) kullandığınız salyangoz fan sistemi bilgisayarlarda kullanılan ve belli bir noktaya hava odaklı çalışan bir sistem.
 
TERİKLER: 
 
1) Çok güzel bir sistem oluşturmuşsunuz. Benzer projelerin örnekleri sitemizde mevcut fakat siz değişik malzemeler ile bu konuya yaklaşmışsınız.
 
2) Anlatım aşamalarınız gayet güzel ve profesyonelce.
 
3) İnanıyorumki sizin yapmış olduğunuz bu projeyi yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olursunuz.
 
RİCA: 
 
Ayhan bey;
 
Riza etsek sistemin fiyatları, nerelerden temin edilebileceği ve nasıl birleştirilip parçaların nerelere bağlanacağı konusunda forumda biraz daha fazla bilgi yazarsanız çok seviniriz.
 
Saygılarımla.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnt_mitatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2006
İl: Konya
Mesaj: 378
tnt_mitatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 03:28
Gayretiniz ve ortaya çıkan üründen dolayı sizi tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 12:16
Merhaba, Okan Ve Mitat Bey yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Alper Bey yorumunuz için teşekkürler, sorularınızı cevaplamaya çalışayım.Probları yalıtım için silikonladım ama resimde çok net anlaşılmasada sensor kısımları tamamen temiz ve suyla direk temas halindeler.Yalnızca hortumun ağız kısmı silikonlandı.Yoksa sizin de dediğiniz gibi düzgün ölçüm yapmak mümkün değil, ya da en azından yeniden kalibrasyon yapmak gerekir.
Kullandığım cihaz sizin de söylediğiniz gibi aslında bilgisayardaki fanların hızını kumanda etmek (4 adet) ve sıcaklık bilgilerini (4 adet) görmek için kullanılıyor.Ancak probları cihazın üzerinde mevcut.Ayrıca prob bağlamıyorsunuz.Normalde bu probları örneğin cpu ile fan heatsink inin (fanın altındaki aluminyum/bakır parça) arasına koyuyorsunuz.Ancak bu yöntem ile çok etkili ölçüm yapmak mümkün değil.Çünkü asıl olan cpu çekirdeğinin iç sıcaklığı, üzerindeki metal kaplamanın sıcaklığı değil.Bu sıcaklıkta zaten anakart tarafından cpu dan alınmakta ve setup ekranı veya başka yazılımlarla windows altından izlenebilmekte ki en sağlıklı yöntem budur.(konudan saptık kusura bakmayın)
4 adet anahtarı soğutma fanı, tepe fan, ay ışığı ledleri ve termostatı açıp kapamak için kullanıyorum.
Fan söylediğiniz ve bütün bilgisayar fanları gibi dc fırçasız (brushless) fan.Aslen dell marka bir server ın power supply sinde kullanılıyordu şimdi akvaryum soğutuyor    Yine belirttiğiniz gibi asıl işi belli bir noktadan hava çekmek ve sistemden uzaklaştırmak.Salyangoz fanın güzelliği kapalı yapısından geliyor.Hava yönlendirildiği için emerken yada üflerken havanın kaçacağı herhangi bir yer kalmıyor ve normal bir fana göre daha performanslı çalışıyor.
Parçaların bulunabilirliğinin kısıtlı olduğunun farkındayım.Ama herkes benzer projelerini bulabildiği parçalarla yapabilir.Benim elimin altında bunlar vardı ortayada böyle birşey çıktı.Fan kontrol cihazına para vermedim.Yurt dışından gelmişti, Türkiye de enermax marka olarak bulunmuyor bildiğim kadarıyla ama muadil birçok ürün mevcut.Termostat devresi 43 ytl.Bu ürünü aldığıma pişman oldum açıkçası.Biraz daha para ekleyip daha gelişmiş ve probları su içinde çalışmaya uygun bir cihaz alınabilir.Cihazın varyetelerini anadolu yakası için yazıcıoğlu iş hanı, avrupa yakası için selanik pasajında bulmak mümkün.Geri kalan hiçbir malzemeye para ödemedim.Hepsi elimde mevcuttu.Fan, power supply ve mavi ledler yine yazıcıoğlu iş hanında veya herhangi bir elektronik mağazasında bulunabilir. Kablolama için network kablosu kullandım.Böylece tek kablo içinde 8 kablom oldu ve görüntü kirliliği sorunu çözülmiş oldu.Umarım açıklayıcı olmuştur, ilginize teşekkürler.selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 12:45
Ayhan bey elinize sağlık, paylaşımınız içinde teşekkürler. Çok kullanışlı ve estetik bir çalışma olmuş.
Bu ebatlarda piyasada "salyangoz fan" bulunabildiğini bilmiyordum. Hava akışının yönlendirilebilir olması nedeniyle çok kullanışlı ilk fırsatta temin edeceğim.
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 14:14
Sağolun Mehmet Bey, salyangoz fanın her boyu bilgisayarların aşırı ısınmasıyla beraber bulunur oldu.Yukarıda belirttiğim yerlerden bulabilirsiniz.selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2007 15:00
Ayhan bey,
 
Gayet açıklayıcı oldu. Elinize sağlık. Bu tip projelerinizin devamını bekliyoruz.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xerhatÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 19
xerhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 15:51
Sadece alkışlıyorumClap. lafayette2007-10-24 16:03:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihatgecuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4
nihatgecuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2008 22:41
merhabalar ben yeni üyeyim
benimde birçok yeni başlayan arkadaş gibi soğutucuların fiyatları ürperttmişti
aramamda bu konuyu buldum
okuduğum kadarıyla arkadaş gerçektende çok pratik bir çözüm bulmuş.
ama resimleri göremedim
acaba düzeltmenin bir yolu varmıdır ?
yetkililerden ve arkadaştan rica ediyorum. zira görselle daha iyi fikrimiz olacak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir