Solungaçtaki problem


netdiscusÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Izmir
Mesaj: 12
netdiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2014 21:00
Merhaba arkadaşlar,

2 discusumun solungacında aşağıdaki gibi bir problem var;

1.nci discusumdaki sorun uzunca bir süredir var, yem yemesinde, gelişiminde pek bir sorun yok. Kararma falanda yok, son derece hareketli hatta son dönemde titremelerde mevcut (eğer sağlık göstergesi ise  ). Sadece sağ solungacı biraz dışarda ve üzerinde bir pıhtı var gibi.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Yg5aYxURQmk[/VID]

2.nci discusumdaki sorun yeni başladı. Yaklaşık 15 gün kadar önce evi ilaçlattık. Bu esnada balıklara sakıncası olmasın diye büyükçe bir çocuk küvetinde dışarı çıkarttım, ilaçlama bittikten 2 saat sonra tankı ve sumpı güzelce temizledim. Tankımı doldurdum ve alıştırarak balıklarımı ekledim. Yaklaşık 4-5 balığımın kuyruk kısmında sanki erime gibi bazı yıpranmalar vardı, çok geçmeden hepsi düzeldi. Ancak tankımın formu en düzgün balığımın solungacında videodaki gibi bir sıkıntı kaldı. Yem yemesinde ve hareketlerinde bir sıkıntı yok. Yukardaki balığımdaki gibi bu balığımda da titremeler mevcut.

Cama yaklaştığım zaman benden kaçmıyorlar ancak dip çekimi yapmak için elimi tanka soktuğumda hepsi bir köşede toplanıyor. Daha önceden elimi didikliyorlardı, bende son dönemde elimi üstten biraz sokarak balıkların elime tekrar gelmelerini bekliyorum ve bu esnada da onlara ürkütmeden dokunmaya çalışıyorum. Netekim son bir-kaç gündür dokunmama izin veriyorlar.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=bejvspROpTw[/VID]

Bu discuslarımdaki sorun ne olabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2014 21:58
Merhaba Fikret bey, balıklarınız sağlıklı görünüyor. Solungaç problemleri ve açıklıkları kötü su şartlarından, solungaç parazitlerinden, yetersiz oksijenden olabilir. Sizin balıklarınız da çok az görünüyor, su kalitesini iyileştirmeniz yeterli olacaktır. Balıklarınızın size alışmasını ve elinize gelmesini istiyorsanız, elinizden yem yedirerek sağlayabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusAddictÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 421
DiscusAddictÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 18:13
Balıklarda çok ciddi bir solungac açıklığı yok bence.Sağlıklı görünüyorlar.Ayrıca oldukça güzeller


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 194
Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 08:17
Merhaba Fikret Bey;

Ek olarak doğru gelişmeyen ya da dışarıya doğru açılan solungaçlar üzgünüm düzelmez.  En azından bendekiler düzelmedi demek daha doğru olacaktır. Ama öyle bir kaç balığım oldu. Hiçbir sorun olmadan yaşarlar.  Gelişimde su kalitesinin öneminin büyüklüğü bir kere daha anlaşılmaktadır. Ama işin aslı siz her şeyi doğru yapsanız bile genler önemli. Anaçların kalitesi en önemli nokta.Erbil Çapcıoğlu2014-07-14 08:20:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netdiscusÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Izmir
Mesaj: 12
netdiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2014 16:09
Geri dönüşler için teşekkür ederim.

Kısıtlı tecrübem ve internetten takip ettiğim kadarıyla su kalitesi için yeterli su değişimi ve bu değişimi destekleyecek kaliteli bir filtreleme sistemi bu balıklar için olmazsa-olmazların başında geldiğinin farkındayım. Balıklarım geldiği günden beri su değişimlerine aşırı dikkat ettim. Üçlü filtre sistemim var, kışın ısıtma imkanım olmadığı için buradan gelen suyu sumpun son haznesinden geçirerek birazda olsa ılınmasını sağlayarak kullandım. Filtre sistemi olarakta sump sistemi kullanıyorum, girişteki elyafı mübalağasız gün aşırı değiştiriyorum. Süngeleri de, haftada-bir bakteri kültürünü dikkate alarak sıkmak sureti ile temizliyorum.

Kim olduğunu hatırlamıyorum ancak forumda bi arkadaşın "benim tankımdan su içilebilir" şeklinde bi yazısını okumuştum. Dana yüreğinden ötürü bu kadar iddialı olamam sanırım. :)

Bu olayda kendimce şöyle bi hata yaptığım kanısındayım; 1.nci videodaki balığımda uzunca bir süredir bu sıkıntının olduğunu zaten belirtmiştim. Ancak 2.nci balığım (ki bana göre tankımın en gözde balığı) evin ilaçlanması esnasında koyduğum küvetin içinde 5-6 saat (ilaçlama öncesi-sonrası dahil) geçirdiklerini tahmin ediyorum. Küvet en fazla 40-50 litre su alır, içine hava taşı falan koydum ancak filtre sistemi yoktu ve en büyük hatamda bu süreç öncesinde balıkların dışkılamamaları için aç bırakmadım.

Sonuca gelirsem; yine birinci balığımda müsbet bi gelişme yok, ilk yazımda da belirttiğim gibi yemek-hareketlilik-titreme gibi konularda bi sıkıntım yok, son derece sağlıklı.
İkinci balığımda ise olumlu gelişme var, videoyu çektiğim esnada tek solungacını kullanıyordu, o sebepten de biraz fazla açılıyordu. Bu süreçte kısmende strese girdiğini düşünerek, önce Bemiks uyguladım ardından her zamankinden biraz fazla olmak kaydıyla gün aşırı su değişimlerini yaptım. Şu anda bi sıkıntı yok gibi görünüyor.

Fikirlerini beyan eden arkadaşlara tekrar teşekkür ederim
netdiscus2014-07-16 16:39:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2014 18:34
[QUOTE=netdiscus]Süngeleri de, haftada-bir bakteri kültürünü dikkate alarak sıkmak sureti ile temizliyorum.[/QUOTE]
Fikret bey, alıntı yaptığım yer dikkatimi çekti. Süngerdeki bakterilerin oturması zaten aylar alıyor. Hafta bir temizlemek, ne kadar dikkat etsenizde bence çok gereksiz. Sump mekanik filtrasyon yapıyorsa sadece girişteki kaba pislik tutan hazneyi temizleme yeterli oda ayda bir. Mekanik filtrasyon yaptırmadığım için yaklaşık 8 aydır sumpa elimi sürmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netdiscusÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Izmir
Mesaj: 12
netdiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2014 15:11
Ercüment bey,

Tankımı yaptırdığım zaman dip ya da yan kısmında delik açtıramamıştım. Overflow sistemi ile çözüm ürettim. Dibe çok yakın bir mesafeden suyu çekiyor. Bu mesafeyi biraz yukarı çekmek için ağız kısmına 6-7 cm yüksekliğinde çerez tabağı koydum. Dibi komple çekmesede dışkı / yem artığı gibi kalıntılar yinede çekiliyor. Bunlarıda elyaf ile yakalamaya çalışıyorum. Tüm bunlara rağmen elyaftan sonra tortumsu pisliklerin oluştuğunu gözlemliyorum, bunlarıda çok abartmadan süngerlerden uzaklaştırmaya çalışıyorum. Süngerlerin haricinde biobal ve son olarakda zeolit olduğu için bakteri kültürümün yok olacak/çökecek şekilde zarar görebileceğini düşünmüyorum. Bilakis aksattığımda suda hafif bir bulanma oluşuyor gibime geliyor (pisikolojikte olabilir :) )

Bu arada kendi adıma güzel bir gelişme de oldu. İkinci videodaki balığım, videonun 30.ncu saniyesinde de yanından geçen bir balığıma şöyle bir vücut gösterisi yapıyor. Meğerse bana sinyal veriyormuş "ben bunu beğendim" gibilerinde. Yumurta dizdiler... Erkeğimde (yada ben öyle düşünüyorum) herhangi bir tecrübe olmadığı için dölleme yapmadı, bir süre sonrada yumurtaları yediler. İnşallah bir-kaç yumurtlamadan sonra tecrübesizliklerini üzerlerinden atarlar. :) Gerçi bu aralar erkeğim "yawww ben ne halt ettim bekarlık sultanlıktır" modunda disnondan uzaklaşmaya çalışıyor ancak dişi kulağından çekip geri getiriyor. O da bir-iki kur yapıp, disnonun yanına dönüyor.

Nedir bu erkeklerin kadınlardan çektiği, bi kere "he" dedinmi nefes aldırtmıyorlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir