Sonunda bitti! 82x35x35 Akvaryum foruma teşekkürler.


imranedisanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 519
imranedisanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2012 20:02
Sonunda akvaryum yapımını bitirdim. Acemilik oldu aksilikler oldu. Akvaryum.com forumdaki arkadaşlarıma teşekkür ederim, çok yardımcı oldular. İlk akvaryum yapımında edindiğim tecrübeyi ben de aktarmak istiyorum. umarım benim gibi hevesli acemilere yardımım dokunur.

Cam Seçimi ve yapıştırılması:
82x35x35 ölçülerinde akvaryum için 6mm camların maliyeti 35 lira. Burada dikkat edilmesi gereken konu ön ve arka camları taban camın üstüne mi altına mı yapıştırılması gerektiğidir. Forumda bir çok konu açılmıştır. Bana taban camın yanına yapıştılması daha mantıklı geldiği için ön ve arka camları camın yanak genişliği kadar 6mm daha fazla uzun kestirdim.
82x35 cm taban camı
82x35,6 cm (2 adet) ön ve arka cam.
35x35 cm yan camlar.

Forumda ortak görüş sista marka akvaryum silikonu tavsiye ediliyor. Fiyatı 8-9 lira arasında değişiyor. Beyaz, siyah ve şeffaf renkleri mevcut. Ben siyah rengin iyi durucağını düşünmüştüm. siyah aldım. ancak acemilerin elinde siyah renk tam bir el bombası. Silikon çekerken sağlam olsun mantığıyla bol bol sürmüştüm. Siz aynı hatayı yapmayın fazla silikon kullanırsanız hava kabarcığı oluşuyor. oluşan hava kabarcıkları basıncın etkisiyle akvaryumu patlatma riski oluyormuş. ben sökmek zorunda kaldım. silikon çekmek acemi için 2 saat sökmek bütün gece sürüyor. İki kutu şeffaf silikon alıp tekrar silikonladım. Mutlaka yanınızda bir arkadaşınız olsun. Silikonu abartmayın ve parmak yardımı ile bastırarak havasını alın. !!!
Kayıt kuşak meselesi: sitede güvenlik ölçüm faktörlerine uygun kalınlıkta cam seçtim. forumda kimi arkadaşlar gerek yok kimi kesinlikle yapmalısın kimisi de yapsan iyi olur dediler. akvaryumculara sordum aynı görüş farklılıkları onlarda da vardı. işi sağlama almak için 1cm kalınlığında alta kayıt ve üste kuşak attım. iyi ki yapmışım içime sindi. yapmasaydım bunu sürekli şüphe içinde olacaktım. "keşke yapsa mıydım acaba?" diyecektim her bakışımda.

camları yapıştırmak için suyu güvenli bir yerde deneme amaçlı doldurun. bir hafta beklettim ben ama gerek yokmuş. akvaryumcular ilk doldurmanda patlamadıysa olmuştur diyorlar. ama ne şeytanı gör ne salavat getir derler ben bir hafta basınç ve sısdırmazlık testi yaptım. 

Masa Yapımı:
Bence masanın profil demirden yapılıp sunta giydirilmesi masa yapımının en kolay ve en sağlıklı yolu. ama ben biraz sabırsız davrandım bir yapı marketten 55 mm lik sunta alıp 50cm yüksekliğinde 6 adet ayak kestirdim. (13 tl)  bu ayaklar 90x40 cm genişliğinde 1,8 cm kalınlığında mdf'nin altına gelecek şekilde demir desteklerle tutturdum. (mdf ve demir destekler yaklaşık 30 tl.)
!!!
burada gözümden kaçan bir konu ahşabın dikey mukavemetinin gayet iyi olmasına karşın yüksek ağırlıklarda yatay mukavemeti 50 cm yükseklikte pek sağlıklı olmamaısydı. aslında 27 adet demir T destekle tutturmuştum. gene de içime sinmedi ben de yataydan ikişer adet 35 mm lik kütük üç ayağı dik kesecek yere paralel olacak şekilde tutturdum. sonunda yerinden kıpırdamadı. geyat sağlam oldu. (yatay destek kütüğü 6 tl)
Eğim: Memleketimizde doğru dürüst şap atan usta olmadığı için evin düz zeminini tutturamadık. ne kadar ayak uzunlukları aynı olsa da ya masa sallanıyor ya da eğik duruyor. youtube'da izlediğim bir videoda adamlar akvaryum dekorasyonu yaparken su terasizi ile akvaryumun tam düz durup durmadığını ölçüyorlardı. benim akvaryum da maalesef 2 derece eğik vaziyetteydi. forumda gene bir şey olmaz diyenler de oldu çözüm önerileri sunanlar da. strafor ile eğim sorunu çözülebiliyormuş. siz gene de eğime dikkat edin camlara suyun uyguladığı basınç farklı olacağı için basınç farkı akvaryumu patlatabilirmiş. ben evin daha düz bir yerini seçerek, ayakların altına keçe ile denkleştirerek ve strafor ile sorunu çözdüm. şimidi tam paralel.
Ayakları hallettikten sonra ahşap tutkalı ile ince 0,8 mm sunta giydirdim. (15tl) Ahşap tutkalı (12tl) 

kum ve kaya
:
plaj kumu olur deniyor ama denemeyin. çok iyi yıkamak ve içindeki bakterileri öldürmek için fırınlamak gerekiyormuş. ben bi yirmi kilo eve getirdim ama pişman oldum. biz acemiler için pek kolay iş değil. ikinci el kum mantıklı. daha ucuza geliyor. hatta forumda hediye eden ardadaşlar bile var. ama onu da iyi yıkamak gerek. ben anadolu yakasında olsaydım forumdan tanıştığım bir arkadaş bana hediye edecekti. ben hagen kum ucuz görüp 15 kg aldım. (30tl internette daha pahalıydı. yeni açılan bit pazarında bir akvaryumcudan aldım.)
kayaları baumax yapı marketten aldım. araba yıkama istasyonunda tazyikli suyla güzelce yıkattım ve tuzlu suda iki gün bekledi. (iki parçası 20tl)

kapak ve aydınlatma:
aydınlatma için kara köyden dış cephe leti aldım. (dört parça 5 tl) suya dayanıklı henüz tam montajını yapamadım. kapak su sesi gelsin diye üstü açık mdf ile flitreyi saklayacak kalınlıkta çerçeve yaptım sadece. ilerde üstüne buhar camı koymayı düşünüyorum.
SORU: Acaba akvaryumun üstü yarım kapalı mı olması gerek? Neden? tam kapalı olmasının ya da tam açık olmasının bir sakıncası olur mu?

filitre: atman 201 kafa motoru (17,5 tl) hortum (1tl) pudra kutusu, bulaşık süngeri, elyaf, dübel ve mangal kömürü kullanarak dış filitre yaptım. filitrenin reçetesi gene forumda mevcut tavsiye ederim. hem ekonomik hem de yapımı çok zevkli.

Balıklar: bir arkadaşım ciklet balıklarını hediye edecek heyecanla bekliyorum. şu anda filitresi açık akvaryum bir japon balığıyla yeni sakinlerini bekliyor.


UMARIM BENİM GİBİ ACEMİ ARKADAŞLARA YARDIMI DOKUNUR.
SAYGILAR SEVGİLER.

[VID]http://youtu.be/TV5975iU_t4[/VID]




Yazım hatalarından ötürü özür diliyorum. kusuruma bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mecroskop23Çevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 156
mecroskop23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2012 13:57
Keşke dolabı kapaklı yapsaydınız. Geri kalan herşey süper... birde kapağın üstü kapanmıyor mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

imranedisanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 519
imranedisanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2012 21:31
[QUOTE=mecroskop23]Keşke dolabı kapaklı yapsaydınız. Geri kalan herşey süper... birde kapağın üstü kapanmıyor mu ? [/QUOTE]

yazın kapak yapmayı düşünmüyorum. teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mclyucelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1136
mclyucelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2012 21:41

Güle güle kullanın ve anlatım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 03:56
Gayet ekonomik olmuş. Zaten hobinin en güzel yanlarından biri, kendi işini kendi hayal dünyamız ile yapabiliyor olmamız. Tebrik ediyorum gayet güzel olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

imranedisanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 519
imranedisanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 04:01
Çok teşekkürler. beğendiğinize çok sevindim. 

Sağ olsun bir arkadaşım 20 adet sp hediye etti. şimdi biraz boylandılar. isteyen olursa ben de hediye etmek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir