Su Analizi ve Sonuçları


Vega1453Çevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2011
İl: Kirikkale
Mesaj: 67
Vega1453Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2013 15:45
Fotoğraf: Yok

Canlıdaki Belirtiler: Herşey Normal

Akvaryum Kapasitesi (litre): 68 Lt ve 15 Lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Demasoni, Demasoni yavruları(2 Haftalık), Cüce vatoz, adi salyangoz ve Helena

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Sonuçlar aşağıdadır.

Filitrasyon: Dış Filtre günde 6 Saat çalışmaktadır. İç filtre arızalı

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Kaya Tuzu, Sera Aquatan, Sera Turbo Clear.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Her hafta %20 su değişimi.


Herkese Merhaba
2 Adet akvaryumum bulunmakta. Bir tanesi 68 Lt'lik Demasonilerimin bulunduğu Akvaryumum, diğeri ise 15 Lt'lik Dişi Demasonilerimin hamileliklerini geçirdiği ve Demasoni yavrularımı büyüttüğüm akvaryumum. Küçük akvaryum benim için çok önemli çünkü Dişileri kusturmadığım için hem ağızdaki yumurtaların hemde yavrularımın sağlıklı yaşayabilmesi için en iyi su şartlarını sağlamam gerekli. Bunun için (malum Labaratuvar Teknisyeniyim) su analizi yapma gereği duydum. Her iki akvaryumda yaklaşık 1 ay önce kurulumu yapıldı. Her hafta %20 su değişimi yapıyorum her iki akvaryum için.

Su analizleri sonuçları aşağıdadır. Fakat hangi testleri ne için yaptığımı bilmeyen arkadaşlar için anlatmak isterim. Ayrıca testleri ve sonuçları sizlerinde bir miktar bilgisi olması açısından sizlerle paylaşma ihtiyacı buldum.

pH analizi: Malum her balığın tolere ettiği min ve max pH aralıkları var. Bazı Balıklarda istedikleri pH olmazsa yavru alamayabiliyorsunuz veya o balığı yaşatamıyorsunuz. Malawiler içinse biraz bazik bir ortam (7,5 - 9,0) istiyorlar. (nötr pH=7,0) Demasonilerin suyu ise 7,8 ile 8,6 pH arasında olmalıdılar.

İletkenlik: Elektriksel İletkenlik olarak olarak tanımlanır fakat bu test sonucunda su içerisindeki gözle görülmeyen partiküller ve bileşiklerin miktarı olarak sonuç alınır. Sonuç ne kadar düşükse suyunuz o kadar temizdir. Fakat çok düşük olması da minerallerin eksik olması da demektir.

Klorür: Suyun kalitesi için gerekli bir bileşendir. Bir çok Kimyasalda bulunur, yanlız başına doğada bulunmaz Örnek: Sodyum Klorür = kaya tuzu, sofra tuzu. Canlılar yaşamları için bir miktar Klorüre ihtiyaç duyarlar. Örneğin insanlar bunu sofra tuzu ile karşılar. Yanlız her klorür içeren Kimyasal iyidir anlamına gelmez. Çok zehirli Klorür bileşikleri de vardır. Klorür miktarının düşük olması canlılar için kötü bir durumdur. Yüksek olması ise zehirlenmelerine yol açar. Türkiye Şebeke sularının Klorür açısından normal seviyede olması bizim en büyük kazancımızdır. Fakat suya eklediğimiz kaya tuzu (Sodyum Klorür) ile bu oranı yükseltebiliriz. Bilirsiniz ki çok yüksek Kaya tuzu koyarsak acı su oluşur ve balıklarımız zehirlenir. İşte tatlı su canlılarının karşı koyamadığı ve tolare edemeği kimyasal bileşik Klorür'dür.

Toplam Sertlik (Sertlik Derecesi):
Sertlik anlam itibariyle su içerisinde bulunan Kalsiyum Sertlik ve Magnezyum Sertlik test sonuçlarının toplamıdır. Bunların ayrı ayrı Testlerini yaparak veya toplam sertlik yapark tek sonuç elde edebiliriz. Fakat kulllandığımız şebeke sularının Sertlik seviyeleri bölge ve şehir olarak çok farklıdır. Beslediğiniz balık türü ve cinsine göre suyun Toplam sertliklerini ayarlamanız gereklidir. Örneğin Discuslar Toplam Sertliği çok düşük suları severler, fakat malawiler ise sert suları severler.

COD veya KOI (Kimyasal oksijen ihtiyacı): Bu analizde ise basitçe anlatmak gerekirse su içerisinde bulunan canlıların özellikle bakterilerin yaşamaları için gerekli kimyasal kirliliğin miktarının ölçülebilmesidir. Sonuç ne kadar düşükse o kadar kaliteli ve temiz bir suyunuz vardır. Suyun Kirlilik miktarının ölçülebilmesi için çok önemli bir su parametresidir.


Sizlerinde göreceği gibi bazı testleri: nitrit, nitrat, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit gibi analizleri yapamadım. İlerde bazılarını da yapmayı düşünüyorum.

Şimdi ise Sonuçlar. Her iki akvaryumdan ve de 2-3 günlük dinlenmiş şebeke suyumdan örnekler alarak suları analiz ettim.


pH
İletkenlik
Klorür
Top. Sertlik
COD
Şebeke suyu
7,97
1197 uS/cm
211 mg/lt
259 mg/lt
22,7 mg/lt
Küçük Akvaryum
7,90
3690 uS/cm
1055 mg/lt
343 mg/lt
17,3 mg/lt
Büyük Akvaryum
7,71
2080uS/cm
495 mg/lt
323 mg/lt
7,6 mg/lt


Şimdi Demasoni için su şartlarını yorumlamaya gelecek olursak:
Şebeke suyunun değerlerinde  pH normalin biraz altında pH'ı 8,1 gibi değerler yükseltebiliriz. İletkenlik seviyesi ise oldukça iyi . Klorür miktarı biraz düşük ama kaya tuzu ile tam istediğimiz değerlere getirebiliriz. COD değerdinde ise biraz yükselme var. Suyu basit bir ön filtreleme yaparak şebekeden alırsak sanırım biraz düşürebiliriz.

Küçük akvaryum suyunda yine pH miktarı düşük. İletkenlik Yükselmiş. Sanırım bu biraz yemlemeyi fazla yaptığımdan ve akvaryumun çok küçük olup, çok hızlı kirlenmesi olabilir. Su değişimlerini hafta 2 kez yapmalıyım. Klorür burda çok yüksek. Sanırım Kaya tuzunu biraz fazla atmışım fakat fazla tuz mikropları uzak tutuyor. Su değişimlerinde kademeli düşüşler yapmakta fayda var. Toplam sertlik burada yüksek. bunun sebebi ise bana göre: bu akvaryumda kapak bulunmaması ve buharlaşan suyun sürekli yenilenmesi ve haliyle suyun sertliğinin yükselmesidir. Suyun COD değeri ise bu akvaryumda düşmüş ve bu en iyi sonuç. Bunun Sebebi Kullandığımız ilaçlar veya bundan önce almış olduğum şebeke suyunun düşük COD miktarı olması olabilir.

Büyük Akvaryumda ise pH değeri düşmüş. Bunu biraz yükseltmek için bugünler araştırma yapacağım. İletkenlik ise beklediğimden düşük çıkmış. Bunun sebebi ise iyi bir dış filtrasyon uygulanması olabilir. Dış Filtre görevini çok iyi yapıyor. Klorür sonucu ise normal seviyelerde. geçen hafta su değişiminde kaya tuzunu az eklemiştim vatozlar için. Bu seviyelerde tutmanın iyi olacağını düşünüyorum. COD miktarı ise burada yükselmiş bunun sebebi ise kullandığım ilaçlar ve suyun Kimyasal kirliliğidir. COD değerini biraz düşürmekte yarar olacağını düşünüyorum.


Test ve sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Hem bu konu hakkında yorumlarınızı almak istiyorum hem de sizlere biraz bilgi vermek istedim. Hatam varsa affola. Yorumlarınız bekliyorum.
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir