Su Değişimi!


no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 14:30
Ne mutlu size eğer buna kanaat getirenildiyseniz...
Ama yazdıklarınız ve söyledikleriniz bana bunları gosterdi, neyse ne
kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak KaracalıÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 131
Burak KaracalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 23:56
Su değişimi , dip çekimi, iç filtre kafa motoru kullanımı gibi bir çok tercih adeta akvaryum efsanesi haline gelmiş durumda olmazsa olmazlardan kabul ediliyor. Ancak bir habitat olan akvaryum ortamında yüzlerce faklı durum meydana gelebilir ve her bir durum için farklı bir çözüm söz konusu olabilecekken , her şeyi yapmanın  her durumun çözümü gibi kabul edildiği gibi bir yanlışın içinde yaşıyoruz.

Su değişimi, basit sistemli, oturması zor olan küçük tanklar için gerekli olabilir. Ancak nitrat döngüsü oluşmuş bir tankta, ( ki eğer harici sistem bir filtre varsa) suyu değiştirmek balıklarımızı adeta karadenizden alıp Akdenize atmak gibidir. Olmayan nitratı azaltmak diye fiziksel bir durum mümkün değildir. LAkin suyu değiştirmek ısı, iletkenlik, mineral dengesi gibi canlının yaşam kalitesine alıştığı bir çok şeyden mahrum kalmasını sağlayacaktır. 

Bu konularda zaten Anıl kardeşimiz yeteri kadar bilgiye sahip ve gerekli açıklamaları bilimsel olarak yapıyor. Bilimin açıklama yaptığı bir yerde kimsenin " bence öyle değilde böyledir" demek gibi bir lüksü olmamalı.  Bu lafımın arkasında sonsuza kadar dururum zira bende sonuçta pozitif bilim dalında eğitim almış birisiyim. 

Bu kadar lafımın arkasından ufak bir örnek de vermek isterim . Evimde sahip olduğum 3 adet tankta yaklaşık olarak 2 senedir hiç değişimi yapılmamış su var. Sadece eksilen sularını tamamlıyorum. bir tankta diış filtre, bir tankta içi kaliteli bir markanın filtre malzemesi ile dolu iç filte, bir tankımdada şelale filtre var.  Dipten bir damla pislik çekmiyorum, çürüyen bitkiyi almıyorum.Tam aksine bu atıkların birikmesinede önem veriyorum. 200 lt lik orta boyutlu tankımdada nitrat ve su dengesi bakımından çok hassas olan  apisto grubu balık besliyorum, sağlıklarında en ufak bir sıkıntı yok . Bir diğerindede nitrata varsa olmaz denilen Tropheus var. Su değişimi yok ama  hepsi hayatlarından memnunlar. Amiyane tabirle çatır çatır ürüyorlar. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 08:26
Açıkçası su değişimi olayı herzaman benimde kafamı kurcalamıştır.
En basiti istanbul suyunun phdeğeri 7,6 lardayken doğal yollarla 8,2 lere çıkarmak için yırtınıyoruz resmen...Bu su değerini haftada %30 gibi yuksek bir hacimde alt üst etmek banda mantıklı gelmiyor...
Tabiki bu kimyasal katkı maddesi kullanan arkadaşlar için problem olmayacaktır. İllaki aynı orana belli bir süre sonra ulaşacaktır ama bu 1 haftalık bir sürede olurmu bilemem ve her zaman aynı travmayı yaşatmak bencede iyi bir olmasa gerek. Tabi bunu profesyonelce yapan arkadaşlara sözüm yok...

Bir yandan da şu var, su değişimi olmadan oluşan bakteri populasyonundaillaki fazlalık olacaktır bu bir şekilde akvaryuma zarar verecektir...
Sonuçta dünyada akvaryum gibi bir yaşam alanı. Isı, ışık besin gibi basit olarak anlatabiliyorum ancak kusura bakmayın, bir döngüsü var. Su değişimi olmadığını varsayarsak hiç bir yerden takviyesi yok... Belli kendi kaynakları hariç... 2008 de nufusu 6,6 milyarken 2012 de bu sonuç 7 milyara ulaştı. Nufus artımı ve tuketim biz insanların dunyaya bir şekilde zararı arttı. kaynaklar tukenmeye başladı.
Aynı şekilde bir yerlerden bir yenileme olmaz ise akvaryum içinde kaçınılmaz son bu olmazmı. Zararlı bakteriler fazlalaşabilir, denge bozulabilir...
Yazdıklarımın hiçbir bilimsel açıklaması yoktur, nacizane eksikte olabilir yanlışta olabilir hepsi benim fikir ve bilgi birikimlerim.
Saygılar...

Teşekkür Edenler: [T]192997,kaan7793[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fikirciÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fikirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2012 21:57
TATTIŞMALARI ZEVKLE OKUYORUZ HEPİMİZ.
 ACİZANE BENİM UYARIM. HERŞEYİ  SİYAH YADA BEYAZ GİBİ GÖRME EGİLİMİMİZE KARŞI.
tankınızda dengeleri tutturmus ve nufus fazlalıgına izin vermiyorsanız . yani artık olgun bir akvaristseniz fİLTRE SİSTEMİNİZ  İYİYSE su degişimine zaten ihtiyaç çok fazla duymamalısınız.
ancak bu sadece gerçekten uzman arkadasların başarabilecegi bir sey. Su değişimi gerekli oldugunda yapılmalıdır.  artı %30 su degişimlerinden bahsediliyor. şu ana kadar tankımda genelde %10  su değişimi yapmısımdır.  daha fazla asla aşmam. En kötü nitrat patlamalarında bile  bunu kesinlikle aşmadım.
artı tanktaki olumsuzluklar kontrolden kaçmalar  balıkların ani tepkileri- MESELA tanktaki bitkilerden hoşlanmayıp  parçalama kararları vs. "cici SAJİCA YAVRULARIM GİBİ.  mudahaleleri zorunlu kılıyor.
 
 Bu tartısmanın garip özelliği herkes birden   FANATİKLEŞİYOR.
bAZI BALIKLARDA  SU DEĞİŞİMİ HATTA PH DEĞİŞİMİ HATTA SICAKLIK DEĞİŞİMİ UREMELERİ   EŞ TUTMALARI VS İÇİN ZORUNLU
EE BUNU NEYAPACAGIZ.
 YİNE SU DEĞİŞİMİ ÖNCESİ MADEM HASSAS BALIGIMIZ VAR TUTAR  BALIGIMIZA UYGUN PH YI SAGLADIGIMIZ SUYU EKLERİZ.
 Kİ BU D A BİLİNEN METOD.  
Yani " ana kuzularını sudan suya atmayın şoktan şoka sokmayın kısmı biraz fazla  abartı.
 
 Yani zaten daha once konusulmus çaresi metodu bulunmuş   bir konu tartısıyoruz. boşu boşuna fanatikleşmeyelim.:=)
 
 Bu düsünce jimlastigi elbet hepimize bir çok sey ögretiyor. Ancak akvaryum konusunda fanatizm olmaz. ögrenip kendimizi geliştirecegiz.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2012 12:16
Sevgili arkadaşlar,

Bir yıldır Fethiyede sürekli gidip geldiğim bir pet shop var. Yoğunluk akvaryum üzerine. Bitki yoğunluğu bol, genellikle canlı doğuran, çöpçü, cüce vatoz, canlı doğuranlar ile birlikte yaşayabilen balık populasyonu olan, balık sayısı fazla, bol bitkili, hiç temizlenmeyen, dip çekimi yapılmayan yaklaşık 700 litrelik bir akvaryumu var. Dipteki beyaz kum bile yeşile dönmüş. Her balık kendine göre tavır benimsemiş... Vatozların testileri, yavruların sürekli saklanacağı bitki araları var. Üstte saran bitkiler, dipte çürüyen büyüyemeyen bitkiler var. Bazı yerlere ışık işlemiyor....O akvaryumun suyunu 5 yıldır değiştirmiyormuş. Sadece su ekliyor. İşin ilginci güçsüz balıkları bu akvaryumun içine atıyor, balıklar sağlığına kavuşuyor. Bir yıldır takip ediyorum... suyu değişmeyen akvaryum resmen özel balık ve tedavi mekanı olmuş. O akvaryumdan kimseye balık satmıyor tabiki benim haricimde :) ordaki balıklar doğal ortamda büyümüş çok güçlü balıklar. Filtre sistemi dış filtre sıradan 3 hazneli. 2 ayda bir temizliyor.

Haftada bir 10 günde bir su değişimi yapardım. Nadirde olsa balık ölümlerim olurdu.. Bıraktım.. Eklediğim su en az 3 gün beklemiş olurdu...

Çocukken yazları 3 ay tatile giderdik... Babam eve gittikçe balıklara yem verirdi. Geldiğimde iç filtrem yanmış, balık populasyonum artmış olurdu. Yemsiz halde. Canlı doğuralar ile....

Şimdi büyüdük 32 yaşına geldik, akvaryumu bırakamadık.. İnsan bu işi daha da bilinçli yapıyor.. Çocukken kolaydı ama bir lepistesin kaybı bile insanı sarsıyor.. Sonuçta o balık bizim bakımımız altında, günah. Etrafıma baktım, geçmiş deneyimlerime baktım... İçimden geldiği gibi yazdım. 

Son 3 aydır su değişimi yapmıyorum, eksilen suyu ekliyorum, 10 cm ekincikten kendi ellerimle getirdiğim deniz kumu var doğal, bitkiler var, akvaryum 350 litre, dış atman f3 filtre, tüm canlı doğuran türleri doğal halleri ile ürüyor, 20 çöpçü, 10 cüce bir normal vatoz var. Çöpçüler dibi silip süpürüyorlar, vatozlar yosunları yiyor... Durum böyle işliyor. Su eksildikçe su ekliyorum, 4 ayda bir filtremi temizliyorum. Su değişimini kestiğimden beri kayıp yok.

Saygılar.





Teşekkür Edenler: [T]105785,Baykalbul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkleÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 372
DarkleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2012 16:11
Arkadaşlar bu tartışma benim açımdan çok yararlı oldu ve buharlaşan suyu eklemek dışında periyodik su değişimi yapmamaya karar verdim.120 litre karma tankım var ve eheim 2217 dış filtre kullanıyorum,birdahaki dış filtre temizliğinde de forumda yaptığım araştırmalar sonucu zeolit aldım ve onu kullanacağım (suyun kokusunu gidermesi,berraklığını sağlaması ve balıklar için zararlı olabilecek bazı maddeleri absorbe etmesi gibi birçok yararının olduğunu okudum,fakat 5-6 ay sonunda değiştirilmesi gerekiyormuş bunuda belirteyim).
Hiç anlam veremediğim tektükte olsa balık ölümlerim oluyordu ve bu beni onların bağışıklık sistemini etkileyen birşeyin olduğu düşüncesine sevk etti.Ayrıca akvaryumumda silis kum,geniş yapraklı anubias bitkileri ve mangrow kökü bulunmakta.Belirli bir zaman sonra yaşadığım değişiklikleri tekrar buradan yazacağım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nadirgoktanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 966
nadirgoktanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2012 00:09
Bende sürekli su değişimden yanayım. Bitki olmayan tanklarda bu döngünün kısır kaldığını biliyorum. Çoğu malswi tankında bitki yok malesef. Doğada da buharlaşan sular yağan yağmurlar sayesinde sürekli bir taze su durumu var. Ama bizim hacimlerimiz doğaya göre o kadar az ki mecburen su değişimi yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Hatta su değişimi yapılan tanklarda yavru balıkların daha çabuk boylandığını üreme çağına daha çabuk geldiğini bir çok kişi deneyerek öğrenmiş durumda. Değişmeyen suda balıklar tarafından tüketilen mineralleri değişen su ile yerine koyabiliriz. Fakat akvaryum işi doğadan çok farklı. Her akvaryum ayrı bir düzen ayrı bir denge. Kimi akvaryumda su değişimden balık ölür kimi akvaryumda su değişmediğinden balık ölür. Hepimiz kenei akvaryumumuzdaki gözlemlere göre konuşuyoruz ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Benimde kendi akvaryumlarımdan , bugüne kadar büyüyen yavrularımdan , sudaki nitrat değerlerimden yola çıkarak su değişiminden yanayım saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 13:09
En son mesajımı 21 temmuzda  yazmışım. 2 üstte...

24 Ağustostayız, halen eksilen suyu takviye ediyorum. Ekleyeceğim su 1 hafta vs. bekliyor. 2 gün yeterde her eklemeden sonra takviye dinlendirmeye alıyorum...

Bir adet bile ölüm gerçekleşmedi. Yavruların büyümesi, çiftleşmeleri gayet yerinde. Cinsel aktivite, hareket son noktada.

Bilginize.

Saygılar.
sinanul2012-08-24 13:10:03

Beğenenler: [T]179394,erhanesila[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179394,erhanesila[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Anıl YILDIRÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2012
İl: Adana
Mesaj: 393
Anıl YILDIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:06
Evet Sinan hocama katılıyorum. Su degısımı yapmak yerıne tankın doğal yollardan nıtrat sorununu halletmesını saglamak hepımızın boynunun borcu bence. Tank oturana kadar yosun patlamaları ve nıtrat artısı ılla kı olacaktır. Dıpte kullandıgınız kumu dıskıların uzerıne yapısmayacagı fıltrenın rahatlıkla cekecegı ve sırkulasyon saglayacak ınce tanelı (silis mesela) kum kullanırsak ırı dıskıları fıltreye cektırıp kurtulabılırız.

Ben bu baslıgı ılk actıgım sırada dedıgım gıbı 10 cmden fazla bır kum kullandım ama kumu gıdıp hagen dıye satılan sıyah ırı tanelı kumlardan aldım. 110 lıtrelık tankımda 2 tane selale fıltreyle sırkulasyon saglıyorum, akvaryumda kumun 2/5ini kapatacak kadar da bıtkım var. Ancak bıtkılerı sırkulasyonu kesmemesı ıcın cok sık ekmedım ve kenarları kapatmayacak sekılde yerlestırdım. Velhasıl tankta bu sekılde 10 tane mucevher cıkletım ( 4 5cm) , 3 tane cüce vatozum, 10 kadar elma salyangozum  tank kurulduktan 3 ay sonrasına kadar nıtrat problemı cıkartmadı.

3 ay sonra arkadasım tankını bozdugu ıcın 30 kadar tetra getırdı. 2 hafta kadar bende kalan tetraların dıskıları ırı tanelı kumun ustune yapıstıgı ıcın dıskılar nıtrat sorununa yol actı ve yosun patlaması oldu. Aslında yosunlar nıtratı emdıklerı ıcın dogal dengeye bı sure sonra kavusacaktık ama bıtkılerımın yaprakları tamamen kaplandıgı ıcın cok fazla yaprak kaybettım. Mecburen bı hafta ıcınde 2 defa dıp cekımı yapıp dıskıları uzaklastırdım. Tetralar da yenı sahıplerını buldukları ıcın tankım suan yıne dengeye geldı. 

300 ltlık bıtkısız bır tank daha kurmak uzereyım, ılerde tankın durumu hakkında tekrardan bılgılendırme yapacagım.

Sağlıklı Balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 17:34
Sayın Anıl Bey,

Bu konu hakkında resmen kafayı sıyırdım. Doğal döngüyü oturtmanız gerek... Size demiyorum.. Yani delirmemek için. Bunun tek çaresi ise stabil bir dış filtre. 24 saat çalışan.

Ah neler çektim neler... Bunları çözene kadar...

Şimdi inanın balıklarıma sadece yem veriyorum ve üremelerini izliyorum.  Ne cam silme, ne dip çekimi. Yavru olayınıda doğal yavruluk yaparak hallettim.

Sizi bir çok yerde takip ettim, bilgilendim.. Size nacizane 2-3 tavsiye vermek isterim. 300 Litreye geçtiğiniz için. Şimdiden hayırlı olsun.

300 Lt için öncelikle ışıklandırmadan başlayın. 36 w lık 2 adet floresan ile başlayın. Biri sylvania grolüx T5 (pembe) diğeri ise sylvania aquastar T5. Bu ışıklandırma ile çok rahat edersiniz. Bitkileriniz neşeli, balıklarıız sağlıklı gelişip yosun oluşumunuzda sınırda kalır.

Sonrasında balık türünüz ne bilmiyorum ama japonla bile  elodealar can çekişirken bile büyüyecektir.:)

2 nci önemli nokta kum. En az 3 parmak olacak ki oksijensiz yaşayan oksijen oluşturan bakteriler 6 ay sonrasında olşsun. Bir sahilden kum alın bence. İmkanınız varsa. Yıkayın koyun.

En az 10 çöpçü 10 cüce vatoz ile desteklerseniz dip çekimini unutur, tamamen doğal döngü oluşturabilirsiniz. Bir yıla yakındır dip çekimi yapmıyorum. Kum cam gibi.

Akvaryumunuzun can damarı dış filtre olacak. Suyu üstten nekadar yüksekten boşaltırsanız nitrit ve nitrat o kadar güzel parçalanır. Bakteriler harici bu sayede de uzaklaştırılır. Yani makul bir mesafeden fazlada ses yaparsa sıkar. Ben tek hortumdan boşaltıyorum... Küçük deliklerden boşaltmak daha iyi ama balıklar rahatsız oluyor. Dış filtreniz 24 saat çalışacak. Dış filtrenin ömrü ve bakteri dengeniz açısından şart. Aç kapalarda yatak sarar. Dış filtreler bundan bozulur yoksa ömürsüzdür. Hmm birde elektrik durumu. Bende kesintisiz güç kaynağı var. 40-50 Liralık 600 w lık kafi muhakkak line interactive olacak. Not:lineinteractive 240 w ya çıkan woltajı 220 ye çeker, 210'a düşeni 220 ye çıkarır...vs. vs... Kesintisiz güç kaynağını düşünün... Size bırakıyorum ama gerekli.

Sırası ile amonyak, nitrit, nitrat patlaması olur. En hafifi nitrattır. Bitkiye gübredir. Bu süre 3 ayı biile geçebiliyor. Balık sayınız fazla ise vah halinize... Eski tank filtresi vs. Çözüm. ordan bakteri taşımak çözüm...Biri zehirler, biri oksijen olsa da havasız bırakır vs. Konumuz o değil..

Ölü bakteriler suda pus yapar, bakteri dengeniz oluşana kadar. Karbon, zeolit vs. bile süzemez. itibar etmeyin.

Dış filtrenize seramik alın... Seramik dediysem seramik değildir aslında. Camlarını tercih etmeniz şart. Yoksa 3 ayda bir yenilersiniz. Bilinen seramik erir.. Camlar ömürsüzdür, fakat fiyatlı.. Önce br sepet, paranız olunca diğer sepet. Sepet boşken sünger tıkılabilir. Ben olsam sera siporax derim. Tropicalinde var ama hepsinin var ama cam olanları siporax alın ömür boyu kullanın.

Fitrenizin tüm sepetleri cam seramikten oluşacak. Birinde elyaf üstünde en altın üstünde yeşil büyük gözenekli sünger olacak. 3-4 sepet olursa diğer ikisi boş bırakılabilir.

Bu sistemde en erken 4 ay filtre temizlemem. Oda tıkanmıyor yanlış anlamayın, kafama esiyor. Hani sitede filtreniz kaç günde tıkanıyor soruları varya... İşte formulü buraya yazdım. Belki bir yıl temizlemeden bile gider. Bu sefer deneyeceğim. 2 ay 10 gün oldu.

İlk kurulumda, eski filtrenizin tortusunu, pisliğini yeni filtrenize dökün çok rahat edersiniz. Balık sayısını az tutun. Birazda sabır. En önemli konular, filtre ve kum. Dip çekimi nedir bilmem. Kumda bakterilerim yavaş yavaş oluştu.  Oluştukça balıklarım daha da sağlıklandı, suyum daha da netleşti.

Akvaryumum:
http://www.akvaryum.com/Forum/veliferalarim_%28_video_eklendi_%29_k608181.asp

İçimden geldi yazdım. Neden yazdım bilmiyorum ama herkes rahat etsin istiyorum. Bu işler bazen deli edebiliyor...

Not: En son mesajımdan 17 gün geçmiş.  Esas bunu yazmak istemiştim. Su değişimi halen yapmadım. Ölüm yok, üreme çok, aralıksız çiftleşme. Elimden gelse eksileni bile eklemeyeceğim.

Saygılar, sevgiler.





sinanul2012-09-11 17:37:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkleÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 372
DarkleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2012 14:04
Benim açımdan bakıldığında su değişimi yapmamak iyi bir sonuç olarak görünmüyor.Bir ay boyunca su değişimi yapmadım ve artık sonlara doğru balık kayıpları yaşamaya başladım,balıklar sağlıklıydı fakat çok hızlı soluk alıp veriyorlardı,bunun sonucunda da kayıplar yaşadım.Yalnız bu söylediklerim bazı tür balıklar için geçerliydi.Botia kubotai,Botia lohachata ve sae türleri çok zorlandı fakat ramirezi,tetra,cory ve gurami türleri hiçbir sıkıntı çekmedi diyebilirim,bunun sebebide büyük ihtimalle sudaki nitrat oranını tolere edebilme dereceleri farklı türler oldukları içindi.Tekrardan 10-15 günde bir kısmı su değişimi yapacağım çünkü yaptığımda balıkların rahatladığını gördüm.Teknik konulara fazla girmeyeceğim çünkü daha önceden akvaryumda su değişimi yaptığımda buna benzer sorunlar yaşamamıştım bu yüzden de su değiştirmeme fikri benim açımdan rafa kaldırılmıştır!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Anıl YILDIRÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2012
İl: Adana
Mesaj: 393
Anıl YILDIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2012 20:17
Sinan Bey yazdıklarınız ıcın tesekkur ederım, çok incesiniz. Dedıklerınız aklımda, tankı da bıtkılıye cevırdım dayanamayıp :) turler de degıstı Oscar ve Green terror besleyecegım . Sarı prenses ve demasonı tankını da aynı mantıkla kurup bıtkı olarak da bambu eklemeyı dusunuyorum . Anubıaslarla sorunum var elımı attıgım olup gıdıyor :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2012 00:14
Su değişimi yapmadığımda su mercimekleri su yüzeyini sarıp bitkiler ışık alamıyor. Bambu kullandığımda bitkiler gelişmiyor. Japon şemsiyesi de aynı, hepsi iyi nitrat emiciler. Bitkili akvaryumda eğer uv filtre, yosun önleyici bir kimyasal yoksa bi süre sonra alglerden dolayı ışık alınamadığından fotosentez ve bitki gelişimi duruyor. Bitkili tanklarımda su değişimini haftalık hatta iki üç günde bir yaptığımda bitkilerimin olumlu tepkiler verdiğini gördüm. Ancak işyerimde 2-3 litrelik bir fanus var. İçinde bambu ve biraz moss var. Canlı olarakda kiraz karides. gündüzleri sabah 2-3 saat güneş görüyor. Yosun sorunu yok. Dibinde midye kırığı kum bir iki parmak kalınlığında var. Karidesleri haftada bir iki defa çok az yemliyorum. Su değişimi yapmadığım halde üç dört aydır karidesler çoğaldı. Gayet sağlıklılar. Sanırım oluşan yosunları yiyorlar. Sanırım kendi içinde dengeye ulaştı. Mosslarda çoğalmaya başladılar. Bakım istemeyen ve kendi içinde dengeye oturmuş bu fanusu izlemek bana diğer bakımını yaptığım bitki akvaryumlarımdan daha çok keyif veriyor. 2-3 lt gibi az miktar suda bu dengenin oturacağından şüpheliydim ama oturdu. Şu anda iki hafta izne çıkıp döndüğümde dahi karideslerde hiç problem yok. Su değişiminede ihtiyaç duymuyor. Sadece eksilen suyu tamamlıyorum. Ancak balıklar için aynı durumun sözkonusu olmayacağını düşünüyorum. Daha denemedim ama çok büyük tanklarda belki.  Bayram2012-11-18 00:15:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

altinparmak Çevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
altinparmak Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 02:09
Açıkcası su değişimini tankınızın ihtiyacına, akvaryumunuzun döngüsüne bağlı oldugunu düşünüyorum.Yine deneme yanılma yöntemleriyle çözüm bulunabilir.Bir discusu hiç su değiştirmeden yaşatmak biraz zordur ve çok iyi tecrübe bilgi ister.Bir canlı doğuran grubu nitrite daha alışkın olabilir... Merak ettiğim bir discus balığını hiç su değiştirmeden yaşatan arkadaşlar var mı aramızda ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir