Su hazırlayıcılar suyu ne kadar hazırlıyor.


rabitelliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 87
rabitelliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 17:02
Başlıkta da belirttiğim gibi, sürekli kafamı kurcalamakta bu soru. Zira prospektüs bilgilerinde çeşme suyuna belirtilen miktarda konduğunda cl ve ağır metalleri anında bağladıkları ve suyu kullanıma anında hazır hale getirdikleri yazmakta.
Elbette bu söylediklerim su değişimi için. Sıfır kurulumlarda bakteri kültürü de eklesek zamana ihtiyacımız var ve kafamı kurcalayan kısım bu değil.
 
Son 2-3 su değişiminde suyu doldurmadan 10'luk şaşal petlerine gereken miktarda aquatan ekleyip suyu doldurup, yarım saat kadar bekliyorum. Kimyasalın prospektüsünde yukarıda da dediğim gibi anında cl ve ağır metalleri bağladıkları yazıyor. Ama ben dayanamayıp suya yava taşı sallayıp basıyorum havayı. Sonrasında zehir gibi Cl kokuyor ortalık.
 
EEeee, hani bağlamıştık kloru, metali kılı tüyü...??? Hani anında hazırdı su? Yoksa asparagas mı?
 
Ben anlayamadım, anlayanlar bi iki kelam ederse, sevinirim.
rabitelli2013-04-17 17:03:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 17:42
Gerçekten kafamda soru işaretleri oluşturdunuz. Konuyu takip ediyorum. Ben de merak ettim şimdi daha önce hiç düşünmemiştim. Sağolun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 20:48
Valla ben de açıkçası o klor bağlayıcı su düzenleyicilere güvenmiyorum. Su düzenleyicisi hiç kullanmıyorum, her zaman dinlenmiş su kullanıyorum. Kesin bir cevap bulmak için de bunun ölçümü bilmem nesi varsa yapıp ölçüp kesin bir cevap bulmak gerekiyor. Bir bilen var mı acaba?
BeZGiN2013-04-18 10:26:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 09:06
       Çok güzel ve özel bir konu benim için. İnanıyorum ki bu konu başlığı altında bir çok hobici derdinin dermanını bulur. Su kimyasi ve mikrobiyoloji her hobicinin mutlaka faydalandığı ama hiç bilmediği konulardır. Ama bence her hobici bu iki konuyu araştırmalı ve hobiyi layıkıyla yapmalılar.
       Piyasada iki tip ürün dikkatimi çekmekte. Birincisi tamamen ticari kaygılarla hazırlanmış ürünler ikincisi gerçekten su kimyasına etki edecek donanıma sahip ürünler. Açık söylemek gerekirse birinci tipe giren ünlü firmaların ürünleri de mevcut. Mesela bir zeolitin işini yapacak zeolitten çok daha pahalı ürünler var. Burada hobici konuya hakimse hata yapmaz alacağı ürünün aslında zeolitin muadilini olduğunu bilirse gidip kazıklanmaz.
       Öncelikle akvaryumun biyolojik döngüsünün sağlanması açısından önemli bir etmendir düzenleyiciler. Şahsım adına konuşayım yıllardır onca kimyasal kullandım şu an için elimde azoonun vitamin tabletleri, azoonun co2 tabletleri, sera aquatan,deep crystal clear, ıchtyo metilen dışında bir kimyasal bulunmamaktadır. Elimdeki kimyasalların hepsinin etkisini test ettim ve güvenilirliğinden emin oldum. Beni biliyorsunuz bu konularda çok hassasım balıklarım için en iyisini isterim. Evde de bir kaç akvaryum olunca test etme şansım da çok oluyor. Sürekli kafama takılan şeyleri deniyorum.
         Ben sizlere yapılan yanlışlarla gerçekleri karşılaştırmanız açısından örnekleme yapmak istiyorum. Örneğin hobici arkadaşım akvaryum suyunun daha berrak olması için akvaryumuna bir kimyasal uyguluyor. Deep crystal clean kullanıyor ben kullanıyorum dedim ya gördü o da kullanacak. Peki değerli hobici arkadaşım sen akvaryumundaki suyun değerlerini ölçtünmü ya deep crystal clearın içerisindeki formulasyondaki herhangi bir materyal senin akvaryumdaki döngünü olumsuz etkileyecekse_??? İyi bir filtrasyon sistemi bütün kimyasallardan daha yararlıdır akvaryumlara...
         Ben 2. tip ürünlerden kullanıyorum ve kullandığım ürünlerin etkisini test ederek gördüğüm için inandığım ürünleri kullanıyorum. Mesela iki yavru akvaryumunda azoo nun vitamin tabletlerini denedim. Tablet kullandığım akvaryumda kayıp yaşamadan ve hızlı bir gelişimle süreç devam etti tablet kullanmadığım akvaryumda ölümler gerçekleşirken büyüme hızı diğer akvaryuma göre yavaş kaldı. O zaman benim için azoo yararlı bir kimyasal. Ama işi bunun yararını test edip onaylamakla da kalmıyor. Ben bilinçli bir hobiciysem azoonun vitamin tabletinin formulasyonundaki kimyasalları da tek tek araştırıp döngümü etkileyebilecek materyalleri tespit edip önlemimi ona göre almalıyım. Yine örnek vererek gitmek istiyorum Azoonun co2 tabletini yavru akvaryumuna asla atmam. Çünkü içeriğindeki 2 kimyasal yavru balıkların gelişimine olumsuz etki edebilecek donanıma sahip. Riske atmaya gerek yok mantığıyla co2 tabletini yavru akvaryumundan uzak tutuyorum.
         Yıllardır kullandığım ve gerçekten her hobiciye tavsiye ettiğim kimyasal ise sera aquatandır.  Okul yıllarında yabancı bir kaynakta " gizemli sihir" lakabı takılmıştı bu ilaca. O zaman dikkatimi çekmişti kullanınca da faydalarını çok gördüm. Bir düzenleyici de olması gereken bütün donanımlara sahip. Dezenfektan özelliğinden tutunda döngünün rayına oturması rolü dahil gördüğüm göreceğim en faydalı sihirli ilaçtır.
        Bir hobici akvaryumunu rayına oturttuktan sonra mekanik ve biyolojik filtrasyonu layıkıyla yerine getirdikten sonra, filtre temizliklerinde döngünün temel taşı bakterileri unutmuyorsa çok da fazla kimyasala gerek duymaz. Filtrelerin kurumaması da çok önemli bir konudur. Özellikle ithal gelen akvaryumlarda motor içeriden aldığı pis suyu yukarıya elyaflı kısma aktarıyor orada temizlenen su geri aşağı iniyor. Motoru kapatın  yukarıdaki elyaf kurusun ve içerisinde bulunan bakteriler ölsün. Sonra diyelim 8 saat sonra motoru tekrar açtınız. Gördüğünüz bulanıklık ölen bakterilerin su da ki nitrat patlamasını tetiklemesidir. Elektrik faturasından kar edeceğinizi düşünürken nitrat patlamasına neden olacağınızı düşünemediniz...
         Çok fazla su değerlerine Ph, kh olaylarına girmek istemiyorum önceden ben böyle phlara, değerlere girildiğinde sıkılıyordum yeni başlayan arkadaşları da sıkmayalım fazla. Bilmesi gerekenleri fikir oluşturmak açısından paylaştım. Sağlıklı balıklar...
aslan_kral2013-04-18 09:08:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akzeroÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 45
akzeroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 10:09
Forumda bu konu ile ilgili birşeyler okuduktan sonra bende bir süre su hazırlayıcı kullanmaktan vazgeçmiştim, su değişimlerinde sadece 1 hafta dinlenmiş su kullandım ve 2 - 3 hafta geçmeden su seviyesi hizasında 4-5 cm genişlikte bant halinde bir beyaz tabaka oluştu, temizlemek için çok uğraştım. Şimdi hem su hazırlayıcı kullanıyorum hemde suyu en az 1-2 gün dinlendiriyorum, sorun yok. Sadece bu beyaz tabakanın oluşmaması için bile kullanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rabitelliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 87
rabitelliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 20:47
Elbette "Su hazırlayıcı kullanmayalım, tu kaka..!!!" demiyorum. Dinlenmiş su olsa da, içindeki vitamin takviyeleri (bemix ampulü dehlemesini ben de bilirim ama bunun bir yolu yordamı oranı miktarı var) mukoza koruyucuları vs nedeni ile eklediğim suyun içinde mutlaka aqutatan olur.
 
Kafamı karıştıran klor konusunda kesilen ahkam (Anında yok eder, asar keser parçalar vs vs vs) ve su+aquatan+hava taşı=feci klor kokusu denklemi. Yoksa suyum dinlenmiş olsa da mutlaka aquatan eklerim ve faydasını da şu ana kadar hep gördüm.
 
Ancak her an dinlenmiş su bulamıyoruz. İnsanız, unutuveriyoruz... Test ediyoruz ve bir de bakmışız ki nitrat fırlamış 50-100 arasına, nitrit desen >0, bir bakıyoruz su yedeklemeyi unutuvermişiz. Hiç gelmedi mi başınıza.?
 
Valla bu klor kokusu hikayesinden sonra acil durumlar için 25TL'ye bir 10" housing, 15TL'ye de içine blok aktif karbon filtre alır keyfime bakarım.
 
Kubilay bey; aslında aynı dili konuşuyoruz (hemfikiriz). Ancak bazan nitel gözlemlerle de kesin olmamakla birlikte yargıya varılabilir diye düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 21:24
Bence bu ilaçların uzun vadede yapacağı etkiler bilinmeden kullanmak doğru değil.Bu şuna benziyor.Bu aralar duyuyorum.Geçmişi silen ilaç çıkmış.Çok ağır travmalar geçiren bireyler bu ilacı kullanarak geçirdikleri kötü anıları silebiliyormuş.Ama bu kadar mucizevi bir şeyin yan etkileri de çoktur.Ama ticari kaygı güdüldüğü için yan etkileri bayağı göz ardı edilmiştir gibi geliyor bana.Aynı şey klor giderici metal bağlayıcılar için de geçerli olabilir.%100 olarak ancak 48 saatte uçan kloru adamlar yarım saatte uçuracaklarını iddia ediyorlar.Aynı anda da tüm metalleri bağlayacak.E peki bu kadar mucizevi bir şeyin yan etkileri yok mudur.Mutlaka vardır.Bu nedenle ben bu klor giderici metal bağlayıcı yok su düzenleyici nitrat dağıtıcı amonyak kaçırıcı gibi şeylere pek prim vermiyorum.Bunlara para verenler verdikleri paraları biriktirse Şahane bir R/O cihazı alırlar paşa paşa sularını arıtırlar.Bence bu tür ilaçlar pet shopların ek gelirlerini oluşturuyor.Adam akvaryum satıyor yanına şu da olmalı bu da olmazsa olmaz şu mutlaka gereklidir diyerek kendine ek gelir oluşturuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rabitelliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 87
rabitelliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 22:42
[QUOTE=Tamer Şehitoğlu]Bence bu ilaçların uzun vadede yapacağı etkiler bilinmeden kullanmak doğru değil.Bu şuna benziyor.Bu aralar duyuyorum.Geçmişi silen ilaç çıkmış.Çok ağır travmalar geçiren bireyler bu ilacı kullanarak geçirdikleri kötü anıları silebiliyormuş.Ama bu kadar mucizevi bir şeyin yan etkileri de çoktur.Ama ticari kaygı güdüldüğü için yan etkileri bayağı göz ardı edilmiştir gibi geliyor bana.Aynı şey klor giderici metal bağlayıcılar için de geçerli olabilir.%100 olarak ancak 48 saatte uçan kloru adamlar yarım saatte uçuracaklarını iddia ediyorlar.Aynı anda da tüm metalleri bağlayacak.E peki bu kadar mucizevi bir şeyin yan etkileri yok mudur.Mutlaka vardır.Bu nedenle ben bu klor giderici metal bağlayıcı yok su düzenleyici nitrat dağıtıcı amonyak kaçırıcı gibi şeylere pek prim vermiyorum.Bunlara para verenler verdikleri paraları biriktirse Şahane bir R/O cihazı alırlar paşa paşa sularını arıtırlar.Bence bu tür ilaçlar pet shopların ek gelirlerini oluşturuyor.Adam akvaryum satıyor yanına şu da olmalı bu da olmazsa olmaz şu mutlaka gereklidir diyerek kendine ek gelir oluşturuyor.[/QUOTE]
 
Gel bi de buradan yak... Yalan da değil hani.Tıbbi mümessillik geçmişimden bilirim; Etki mekanizmasını ve faydalarını anlatırken şahlanıp, peşine kontraendikasyonları ve yan etkilerinden bahsederken yarım ağızla "amaaan canım sende" tadında konuşmayı.
 
R/O değil de (Çeşme suyunun sertliği yeterli benim için) blok karbon+housing fena kurcalamaya başladı kafamı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kartal124Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 204
kartal124Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 23:04
Suyu musluktan doldurup su düzenleyici ekledikten sonra klor testi  uygulayıp sonuç görülebilir.Elinde klor ölçüm testi ve su düzenleyicisi bulunan bir arkadaş denemeyi yaparsa bilgilenmiş oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 23:11
Pekala Tamer Şehitoğlu2013-04-18 23:21:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rabitelliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 87
rabitelliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 23:57
[QUOTE=Tamer Şehitoğlu]Pekala [/QUOTE]
Aynı dili konuşuyoruz anlamında yazmıştım sizden yaptığım alıntıdan sonrakileri. Girizgah yanılttı sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 00:01
[QUOTE=rabitelli] [QUOTE=Tamer Şehitoğlu]Pekala [/QUOTE]
Aynı dili konuşuyoruz anlamında yazmıştım sizden yaptığım alıntıdan sonrakileri. Girizgah yanılttı sanırım.
[/QUOTE]
Girizgah yanılttı hakkaten.Sonradan çark etti.Sorun yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aguila NegraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 273
Aguila NegraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 12:28
Sanırım bir konuyu atlıyoruz veya ben yanlış anlıyorum,klor veya zararlı olacak maddeleri bağlar zararını minimize ederim diyordur o kimyasalları hazırlayanlar.
Kokuyu da yok ederim diyen var mı?
Veya diğer bağladığını söylediği maddeler kokusuz oldukları için işlem başarılı mı kabul ediliyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rabitelliÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 87
rabitelliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 13:07
[QUOTE=Aguila Negra]Sanırım bir konuyu atlıyoruz veya ben yanlış anlıyorum,klor veya zararlı olacak maddeleri bağlar zararını minimize ederim diyordur o kimyasalları hazırlayanlar.
Kokuyu da yok ederim diyen var mı?
Veya diğer bağladığını söylediği maddeler kokusuz oldukları için işlem başarılı mı kabul ediliyor?
[/QUOTE]
 
Serdar Bey dediğiniz doğru, yokederim değil bağlarım biyor da; benim bağlarımdan anladığım; kimyasal bağlarla Cl'u  bir moleküle bağlarım onlar da serbest, serbest ortalıkta dolaşamazlar.
 
Yani sizinle de aynı dili konuşuyoruz ancak; Yapısında suyla birleştiğinde serbest klor oluşturmayacak (örneğin çamaşır suyu) klor bileşikleri öyle adamın gözünü yakacak şekilde acı acı klor kokmaz sanırım. En basiti tuz, yada klorik asit, organik klorlu bileşikler (OKP- pestisidlerde çok kullanılır) İçine bunlardan eklenmiş suya hava taşı atarsak klor kokusu alamayız sanırım. Ki bu adamlar tahminimce kloru suda çözünmeyen organik tuzlar oluşturacak şekilde bağlamaktadırlar.
 
Elbette Hipoklorit bambaşkadır ve aklı yerinde hiç bir su hazırlayıcı üreticisi, kloru hipoklorit haline çevirmek gibi bir sivrilik yapmaz.
 
Bu durumda; 
A) Söylendiği gibi her "kaka" maddeyi anında bağlama özellikleri yok
B) İSKİ benim bölgemde klorlamanın cılkını çıkarmış,
C) Ben gideyim Cl için bi karbon filtre alayım
D) Hepsi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir