Su Keleri Ve Semender Farkı (salamender - Newt)


burakbozcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 180
burakbozcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2016 22:36
Herkese merhabalar öncelikle. Bugün sizlere birçok hobicimizin bilmediği su keleri ve semender farkından biraz bahsetmek ve benim gibi sürüngen aşıklarına ufakta olsa bir farkındalık aşılamak istiyorum. Forumda ki neredeyse herkes semenderleri duymuştur ancak aynı şeyi su kelerleri için söyleyemeyiz. Şu an yazarken fark ediyorum imlaları düzeltmek için kelimelerin altını kırmızı çizgiyle çizen sistem bile ''su keleri'' kelimesinin altını çiziyor :D Yani konudan çoğumuz bihaberiz. Peki nedir bu su keleri? Farkı anlamak için öncelikle semenderleri biraz anlatmak gerek. Amfimibyumların Caudata (Kuyruklu İki Yaşamlı demek) alt takımına mensupturlar. Semenderler nemli ortamlarda yaşamak zorundadırlar çünkü semenderlerin solunum sistemi ciltleri üzerinden çalışır bu yüzdende ciltlerini her zaman nemli tutmak zorundadırlar. Ancak bunu yapmak için suya girmeleri şart değildir. Toprak altında, yüksek nem oranına sahip ormanlarda yaşayarak bu ihtiyaçlarını sağlayabilirler. Ancak üremek için suya girmeleri şarttır. Yumurtalarını suya bırakırlar ve çıkan yumurtalar erginlik dönemlerine kadar kurbağalar gibi iribaşlar olurlar ve suda yaşarlar. Büyüdükçe sudan uzaklaşabilirler.
Gel gelelim su kelerlerine. Su kelerleri de semenderler gibi Amfimibyumların Caudata alt takımına mensupturlar. Onlarda semenderlerle aynı solunum sistemine sahiptirler. Üremeleri de aynı şekildedir. Şekil desen o da aynı. Peki fark nedir? Fark tamamiyle şu; Su kelerleri erginliğe ulaştıktan sonra sudan neredeyse hiç çıkmazlar. Beslenme, üreme, sosyal hayat ve hatta uyku için bile sudan çıkmazlar. Yani Türkiye'de çoğunluk olarak beslenen Kırmızı Karınlı Japon Semenderi aslında semender değil su keleridir. Zaten yabancı kaynaklara bakarsanız Kırmızı Karınlı Japon Semenderine Fire Belly Newt dediklerini görürsünüz veya aynı şekilde ülkemizde bulunan Kuzey Şeritli Semendere Crested Newt dediklerini. Semender ve Su Keleri farkı bu kadar. Ben bunu önemli bir fark olarak görüyorum bu yüzden de forumda konusunu açmaya değer buldum. Konuyu elimden geldiğimce yalın tutmaya çalıştım. Umarım sizlerde ilgi ile okuyup bana hak vermişsinizdir. Affınıza sığınarak su kelerlerine ilgisi olan birkaç üyeyi bildirimlere ekliyorum. Herkese güzel su kelerleri :)

Beğenenler: [T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T][T]180135,Gorgon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]131352,-doctore-[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T][T]134693,RuLing[/T][T]180135,Gorgon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GorgonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2015
İl: Bursa
Mesaj: 293
GorgonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2016 03:04
O zaman benim Triturus vulgarisde su keleri . Teşekkürler[:)))]

Beğenenler: [T]178447,burakbozcelik[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir